Ημερομηνία22-09-2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 
    Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η  Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η  Κ Ι Ν Η Σ Η  Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν
                          Ε.Α.Κ.Π
 Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυρ/κου Σώματος Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας
 
  Κιν.. .. 6976860551 (42533) - 6973353676 (40936)- 6973353064 (40769)- 6973552943    Ε mail: info@old.eakp.gr
                                       
ΠΑΤΡΑ 23  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009          
.
          ΠΡΟΣ: Όλα τα μέλη της Ε.Υ.Π.Σ Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας           
 
      Κοιν/ση : ΤαΜέλη του Δ.Σ της   Ε.Υ.Π.Σ Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας
 
                           Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι, όλο αυτόν τον καιρό οι εξελίξεις τρέχουν πλήττοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα στο όνομα της οικονομικής κρίσης την οποία καλείται να πληρώσει ο λαός.
Αν και τα 30 και πλέον δις συνολικά που δόθηκαν στο τραπεζικό κεφάλαιο και όλα τα μέτρα που πάρθηκαν για την στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων προέρχονται από την ανεξέλεγκτη και σκληρότατη φορολογία των εργαζόμενων και συνταξιούχων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, όπως:
·        Τις μηδενικές αυξήσεις για το 2009 και την επί δεκαετίες σφιχτή οικονομική πολιτική της λιτότητας.
·        Την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων .
·        Την περικοπή ιατροφαρμακευτικών καλύψεων με την άμεση πληρωμή από τους ίδιους τους ασφαλ/μένους.
·        Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για την στήριξη της κερδοφορίας των εμπόρων αυτοκινήτων.
·        Το εκβιαστικό πετσόκομμα των εργασιακών σχέσεων υπό την απειλή απολύσεων.
·        Το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας.
·        Το άγριο χαράτσι των διοδίων που πληρώνουμε στο ιδιωτικοποιημένο πλέον Εθνικό οδικό δίκτυο.
·        Την αύξηση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.
·        Την περικοπή τουλάχιστον του 10% από τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών που αφορούν λαϊκές ανάγκες και την πρόνοια.
·        Την απλήρωτη υπερεργασία μας των χιλιάδων ωρών για κάθε αντιπυρική περίοδο μαζί με την φετινή.
·        Την διαφορά των -19 ευρώ για κάθε 8ωρο για τις υπερωρίες του 2008, αφού ακόμα και από αυτά τα 46 ευρώ που είναι καθηλωμένη η αποζημίωση εδώ και χρόνια πληρώθηκε με το εξευτελιστικό ποσό των 27 ευρώ.
·        Τα 500 ή τα 300 ευρώ της εισοδηματικής πολιτικής που δεν πήραν όσοι συνάδελφοι τα δικαιούνταν.
·        Με την μη χορήγηση κονδυλίων για ουσιαστική διοικητική μέριμνα κα την ξεκούραση σε αξιοπρεπή καταλύματα των χιλιάδων εξουθενωμένων πυροσβεστών στα μεγάλα συμβάντα.
·        Τα 69 εκατ. ευρώ που κόπηκαν από τον προϋπολογισμό του Π.Σ
·        Στο «νέο μισθολόγιο που ετοιμάζεται για τους «νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους στο δημόσιο» θα ενσωματώνονται και οι νέου τύπου εργασιακές σχέσεις που θέλουν να επιβάλουν με περικοπή επιδομάτων.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας και υποστηρικτές των αντιλαϊκών αποφάσεων της Ε.Ε. ζητούν νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να περάσουν ένα πλέγμα «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή των αντεργατικών οδηγιών «Σέρκας» & «Μπολκενσταιν» θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους  και τους συνταξιούχους.
Το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων δεν είναι κάτι νέο, προέρχεται από τις διαχρονικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις στην βάση υλοποίησης των σχετικών οδηγιών και αποφάσεων της Ε.Ε. . 
Κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ:
·        Νόμος 2639/98 ενίσχυσε την μερική απασχόληση, θέσπισε το stage .
·        Νόμος 2874/2000 σύμφωνα με τον οποίο έγινε διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση και άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του οκταώρου
·        Νόμος 3174/2003 εισήγαγε την μερική απασχόληση σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο Δημόσιο.
Κυβερνήσεις Ν.Δ :
·        Νόμος 1892/1990 διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο της «μερικής απασχόλησης»
·        Νόμος 3250/2004 για την επέκταση της «μερικής» απασχόλησης
·        Νόμος 3385/2005 εκχωρώντας το δικαίωμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στους εργοδότες μειώνοντας το κόστος των υπεροριών επαναφέροντας το θεσμό της υπερεργασίας.
·         Νόμος 3377/2005 επέκτεινε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων.
         Με τους νόμους Σουφλιά (1902/90), Σιούφα (2084/92), Παπαϊωάνου (2676/92), Ρέππα (3029/02) & Πετραλιά προωθηθήκαν:
·        Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα 67 χρόνια.
·        Η μείωση των συνταξίμων αποδοχών
·        Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αυτά και πολλά αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα έχουν ψηφιστεί θα συνεχίζουν να ψηφίζονται και να εφαρμόζονται από τα δυο κόμματα εξουσίας αν υπάρχει συνέχεια στην λαϊκή εντολή που ζητούν τα οποία μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού σαν αντάλλαγμα ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις, ισοπέδωσαν την κοινωνική ασφάλιση, πετσόκοψαν υπηρεσίες και μισθούς στο δημόσιο και έκαναν την υγεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα συνεχίζοντας το αντιλαϊκό-αντεργατικό έργο τους.
Κρίση για τους πολλούς κέρδη για τους λίγους!!!
Αν σκεφτεί κανείς ότι εν καιρό κρίσης οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών για την αγορά 118 πλοίων κατά την διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του 2009 ανέρχονται σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ σε 1,5 δις ευρώ ανέρχονται τα κέρδη των τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009.
 
Από την μια οι καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν ξανά την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας καταστρέφοντας σημαντικό κομμάτι του δασικού πλούτου, υποβαθμίζοντας την πολιτιστική αυτή κληρονομιά και την ποιότητα ζωή των πολιτών δημιουργώντας τα λεγόμενα «φιλέτα» τα οποία κατασπαράζουν οι «καρχαρίες» του πλούτου που χρόνια τώρα έχουν στήσει ενέδρα στο θήραμα τους
Από την άλλη οι πυροσβέστες να επιχειρούν με αυταπάρνηση μερόνυχτα σε αυτές, κάτω από αντίξοες συνθήκες με ελλιπή ή ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας και κακοσυντηρημενο εξοπλισμό χωρίς να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και ανάπαυσης.
Ενώ οι ευθύνες για την καταστροφή της περιουσίας του ελληνικού λαού βαραίνουν κυρίως την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση την φυσική ηγεσία οι διάφοροι «παπαγάλοι» χρησιμοποιούν ως εξιλαστήριο θύμα τους απλούς πυροσβέστες καλώντας τους ακόμη και να ζητήσουν συγνώμη αποκρύπτοντας έτσι τους πραγματικούς υπευθύνους. Αυτό είναι το ευχαριστώ.
Λες και οι Πυροσβέστες ψήφισαν και έθεσαν σε εφαρμογή τους δασοκτόνους νόμους, ευθύνονται για τα 4000 κενά που υπάρχουν στο Π. Σ, θέλουν να επιχειρούν με κίνδυνο της ζωής τους με σαράβαλα σκουριασμένα οχήματα 35ετίας, χωρίς ή με ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας.
Λες και φταίνε οι Πυροσβέστες για τους ανύπαρκτους κακο συντηρημένους αγροτοδασικούς δρόμους χωρίς επαρκής ή καθόλου χώρους ανάστροφης με κακοτεχνίες εξ’ αιτίας των οποίων πολλές φορές κινδυνεύεις να βρεθείς στο κενό .
            Λες και είναι υπεύθυνοι οι πυροσβέστες για τις ελλείψεις και τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης του κρατικού μηχανισμού.
Τι κι αν συμβαίνουν αυτά και πολλά περισσότερα.:
·        Η αυθαιρεσία σε βάρος συναδέλφων στην περ/ρεια μας φτάνει στο ζενίθ όπως: Της Π.Υ. Λευκάδας που παρέμειναν επί τέσσερεις μέρες στην Ζάκυνθο, μακριά από τις υπηρεσίες και τα σπίτια τους, με τα ίδια ρούχα να παλεύουν με τις φλόγες και να ξεκουράζονται παράλληλα γατί η διοίκηση τους χωρίς λόγο αρνούνταν πεισματικά να τους αλλάξει.
·        Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά λόγω κακού συντονισμού τραυματίστηκε ένας συνάδελφος μας από ρίψεις νερού πυροσβεστικών αεροπλάνων.
·        Στην Κεφαλονιά κατέπεσε αεροσκάφος πυρόσβεσης τύπου ΠΕΤΖΕΤΕΛ (τα οποία έχουν υποστεί μετασκευή από ραντιστικά σε πυρόσβεσης) ενώ επιχειρούσε παρακινδυνευμένα μέσα σε αστική περιοχή με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο χειριστής του.
·        Τα στελέχη της ΕΑΚΠ παλεύουν χωρίς καμία βοήθεια από το Δ.Σ της Ένωσης μας προκειμένου να σταματήσουν τις αλλεπάλληλες προσπάθειες καταστρατήγησης του ωραρίου (επιφυλακές με πρόσχημα το δείκτη επικινδυνότητας 4αρι) την συνδρομή σε εργασίες που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Π.Σ (πότισμα παρτεριών, καθαρισμό φρεατίων, συνδρομή σε εργασίες γεώτρησης κ.λπ) και κάθε μορφής αυθαιρεσίας σε βάρος των συναδέλφων .
·        Η ΕΑΚΠ σε πανελλαδικό και περ/ρειακο επίπεδο έχει καταθέσει προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν άσκηση πίεσης προς την πολιτική & Φυσική Ηγεσία για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων , την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, τον τρόπο να μπει φραγμός στην καταστρατήγηση οραρίου και τις κλήσεις σε παράνομες επιφυλακές., κ.λ.π βλέπε ιστοσελίδα & εφημερίδα ΕΑΚΠ
      Ενώ λοιπόν ο κλάδος μας σφυροκοπείται ανελέητα τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης μας το χαβά τους!
Αρκούνται στο να επιδίδονται σε δημόσιες σχέσεις και στην διαμόρφωση του τηλεοπτικού τους προφίλ ενώ οι συνάδελφοι στενάζουν δεχόμενοι τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Χωρίς μέσα στους 15 μήνες διοίκησης του σωματείου να υπάρχει ούτε μια αγωνιστική κινητοποίηση παρά μόνο επιλεγμένες περιοδείες σύμφωνα με το που και πόσοι τους ψήφισαν.
                                                  15 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΥΝ
Αν και η ΕΑΚΠ από την πρώτη κιόλας στιγμή κατήγγειλε όλα αυτά τα γεγονότα, το Δ.Σ της ένωσης μας παραμένει αδρανές σε ότι συμβαίνει παίζοντας το ρόλο αβανταδόρου της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ & της Ν.Δ  δείχνοντας έτσι  για ακόμη μια φορά την αδιαφορία για τα μέλη του και του τι συμβαίνει στην περ/ρεια μας γενικότερα. Δέχεται επίσης ευλαβικά χωρίς καμία διαμαρτυρία τον κάθε «σωτήρα» που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα ως εκπρόσωπο των εργαζομένων παραπλανώντας την κοινή γνώμη ότι μιλά εκ μέρους όλων των πυροσβεστών της χώρας, χωρίς να πάρει καμία θέση.
Συνάδελφοι Η απαξίωση που έχουν δημιουργήσει στους συναδέλφους για το Σωματείο οι δύο παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού έγιναν έντονα αισθητές κι αυτό το μαρτυρά το σύνολο των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο που έγινε εν όψη της ΔΕΘ που ήταν μόλις 20 άτομα.
Φυσικά την παράσταση έκλεψαν για άλλη μια φορά στελέχη της ΠΑΣΚΠ όπου δεν έχασαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν την παγία τακτικής τους εξαπολύοντας κάθε μορφή απειλής και λάσπης κατά των στελεχών της ΕΑΚΠ. Έτσι και αυτή την φορά εντός του λεωφορείου που μετέφερε τα μέλη της Ένωσης μας ο Επικεφαλής της ΠΑΣΚΠ Χανιάς Νίκος βρίσκοντας υποστηρικτή τον πρόεδρο του Δ.Σ της Ε.Υ.Π.Σ ΠΡΕ/ΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗς ΕΛΛΑΔΑΣ και στέλεχος της εν λόγω παράταξης Φερτάκη Βασίλειο,  εξαπέλυσε ευθέως σε στελέχη της ΕΑΚΠ απειλή για διαγραφή σε επόμενη Γενική Συνέλευση όσων μελών της ένωσης υπηρετούν στο Νομό Λευκάδας (νομίμως εγγεγραμμένα μέλη) τονίζοντας ότι, αφού φροντίσει να υπάρχει και η ανάλογη πλειοψηφία, θα τα στείλει να εγγραφούν στο σωματείο της Κέρκυρας.
Η στάση του προέδρου έδειξε ξεκάθαρα ότι το θέμα και του ήταν γνωστό αφού τον έβρισκε σύμφωνο δείχνοντας έτσι ότι δεν ήταν κάτι στιγμιαίο αλλά καλά και από καιρό σχεδιασμένο.
Η ΕΑΚΠ δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την ύπουλη, κατάπτυστη ,προβοκατόρικη και αντισυναδελφική αυτή στάση όπως έκανε και κάνει δεχόμενη συνεχώς απειλές, συκοφαντίες και ύβρεις από στελέχη της Π.Α.Σ.Κ Π. από την πρώτη κιόλας  μέρα που ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές το 2008 στην περ/ρεια Δυτικής Ελλάδας.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτή η λυσσαλέα επίθεση απ’ την πλευρά της ΠΑΣΚ Π αν σκεφτεί κανείς την ανοδική τάση της ΕΑΚΠ σε πανελλαδικό επίπεδο και ότι στον προαναφερόμενο νόμο υπηρετούν 5 υποψήφιοι της ΕΑΚΠ και το ότι  στον ίδιο νόμο ο αριθμός των ψήφων που έλαβε το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφούσας παράταξης στις προηγούμενες εκλογές, ήταν μηδενικός.
Με τέτοιες τεχνικές και «τερτίπια» έμαθαν να φιμώνουν όποιον αντιδρά στην στάση αδράνειας και συμβιβασμού που οι ίδιοι κρατούν, απέναντι σε όποιον αγωνίζεται πραγματικά και δεν σκύβει το κεφάλι στις αυθαιρεσίες και τις αντεργατικές πολιτικές, ενημερώνει και στηρίζει τους συνάδελφους χωρίς κομματικά ή άλλα κριτήρια, προκειμένου να συνεχίζουν οι ίδιοι το «σωτήριο συνδικαλιστικό τους έργο» ανενόχλητοι.
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο !!!
   Σ’ αυτούς λοιπόν εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο όσοι συνάδελφοι τους ψήφησαν !!!
Η ΕΑΚΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας :
·        Καταγγέλλει & καταδικάζει αυτού του είδους τις αντ ικαταστατικές πρακτικές σκοπιμότητας και καλεί κάθε συνάδελφο να καταδικάσει αυτή και κάθε παρόμοια τακτική αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής δράσης .
·        Καλεί όλα τα μέλη του Δ,Σ να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να απαντήσουν αν η ανωτέρω απόπειρα της επιχειρούμενης διάσπασης του σωματείου στηρίζεται σε δική τους απόφαση και αν όχι να καταδικάσουν άμεσα και εγγράφως το γεγονός.
·        Ζητά από το Δ.Σ όσο αφορά στην επωνυμία της Ένωσης να τηρεί όσα ρητά ορίζει το καταστατικό.
·        Απαιτεί άμεση ενεργοποίηση του Δ.Σ με άμεσες, ουσιαστικές ενέργειες-παρεμβάσεις και αγωνίστηκες κινητοποιήσεις προστατεύοντας ως οφείλει τα μέλη της περ/ρειας του και εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του σωματείου.
·        Καλεί όλα τα μέλη της Ένωσης μας να προβληματιστούν από όλα όσα συμβαίνουν και επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα τους και αφού βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους υπεύθυνους να στηρίξουν ολόπλευρα την αγωνιστική δράση της ΕΑΚΠ για συνδικαλισμό χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς .
.
                   ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.
κατεβάστε εδώ την ανακοίνωση στην  κανονική της μορφή :www.old.eakp.gr/pdf/anakinosi1.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση