Ημερομηνία25-09-2008
ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 
ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ
                                           ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ
                                               Διεύθυνση: Εθ. Δωδεκανήσων 44 Τηλ: 22410-23334/23333    FAX 22410-27443
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τηλ Προέδρου             6973357822                                           ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
Τηλ Γεν. Γραμματέα     6972842206                         ΚΟΙΝ:   1) Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο
                                                                                        2  Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Χηνοφώτη                     
                                                                                             3)Τα πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές Νομού Δωδ/σου                                                                                                                                                                           
   Αριθ. Πρωτ. 94                                                               4) Αρχηγό του Π. Σώματος κ. Κοντοκώστα                                                                                                                                                                                                 
Ρόδος 14- Σεπτεμβρίου-2008                                              5) Νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου                                                                                                                  
                                                                                       6)  Λοιπούς αποδέκτες
                                                                                        7) Μ.Μ.Ε και Τύπο   
Κύριε Πρωθυπουργέ,
 Η Ένωσή μας από το Μάιο του 2006 είχε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια της περιοχής και είχε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την προστασία της περιοχής από τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές.  
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση ήταν ότι: α) υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα, β) παρελήφθη αυτή η κατάσταση από την προηγούμενη Κυβέρνηση, γ) με τις επόμενες προσλήψεις προσωπικού θα καλυφθούν τα οργανικά κενά δ) με τα διάφορα προγράμματα θα ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων, του εξοπλισμού και των κτηρίων και ε) για αντιμετώπιση μεγάλου συμβάντος θα σταλεί το πεζοπόρο της ΕΜΑΚ.
Από το 2006 έως σήμερα μετά την καταστροφή, έμειναν μόνο οι υποσχέσεις στα αιτήματά μας οι οποίες αν είχαν πραγματοποιηθεί θα είχε αποτραπεί η καταστροφή που συνέβη στο νησί μας. Συγκεκριμένα αν:
 Α) Η Π.Υ Απόλλωνα Ρόδου, στην περιοχή ευθύνης της οποίας εξερράγη η πυρκαγιά, είχε 24 Πυροσβέστες αντί 7 , ως σταθμός Δ’ Τάξης, η Π.Υ Ρόδου  είχε 64 αντί για 40 και το Π/Κ Λίνδου 18 αντί για 11.  Β) Είχαμε ενισχυθεί με σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.
Το έργο της κατάσβεσης θα είχε τελειώσει σύντομα επίσης εάν :
1)       Είχαν καθαριστεί τα δάση, υπήρχαν περισσότεροι δασικοί δρόμοι πρόσβασης και Ζώνες πυροπροστασίας.
2)       Στάθμευαν στη Ρόδο δύο τουλάχιστον Πυροσβεστικά αεροσκάφη.
                Μετά την καταστροφή και την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στην Ρόδο δεν απαντήθηκαν από την πλευρά της Κυβέρνησης καίρια ερωτήματα που έχουμε θέσει δημόσια και στη Βουλή. Συγκεκριμένα:  
  • Δεν υπήρξε απάντηση για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικών Κλιμακίων της Δωδεκανήσου.
  • Δεν δόθηκε απάντηση για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων, του υλικού και των εγκαταστάσεων.  
Απάντηση πρέπει να δοθεί για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και πρέπει να ληφθεί επιτέλους υπ’ όψιν η θέση μας και τα αιτήματα μας για επαγγελματισμό, εξειδίκευση, πληρότητα προσωπικού, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, και όχι στήριξη του συστήματος στην εποχική εργασία και τον εθελοντισμό, διότι Όλα κρίνονται κατά την πρώτη προσβολή της φωτιάς, και εκεί χρειάζονται επαγγελματίες Πυροσβέστες πλήρως εξοπλισμένοι.  
Οι περιοριστικές πολιτικές και η επίκλησή τους ως απάντηση στα αιτήματά μας δεν αποτελούν λύσεις, οι λύσεις που προτείνουμε και είναι οι ενδεδειγμένες κοστίζουν πολύ λιγότερα από το κόστος κατάσβεσης και το τεράστιο κόστος της καταστροφής, (π.χ το κόστος πτήσεως ενός μόνο ελικοπτέρου ξεπέρασε τα 400.000 Ευρώ).  
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πήραμε την υπόσχεση το 2006 ότι θα καλυφθούν οι κενές θέσεις με προσλήψεις προσωπικού. Από τότε έγιναν προσλήψεις 570 πυροσβεστών για την Αττική και αντί να ενισχυθεί η Αττική οι περισσότεροι μετατέθηκαν σε εκτός Αττικής Υπηρεσίες. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός 1260 πυροσβεστών τον περασμένο Δεκέμβρη και απ ότι γνωρίζουμε τρεις (3) μόνο είναι οι επιτυχόντες από τη Ρόδο!!, ενώ από πληροφορίες που έχουμε υπάρχουν 193 επιτυχόντες από συγκεκριμένο Νομό.
Οι παρεμβάσεις στον κανονισμό προσλήψεων ήταν καθοριστικές Εάν το σύστημα προσλήψεων δεν είχε τροποποιηθεί και δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις τότε θα είχαμε ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό πριν την πυρκαγιάκαι θα εξηγήσουμε γιατί. 
Αν αμέσως μετά τις περσινές καταστροφές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 1260 Πυροσβεστών, οι νέοι Πυροσβέστες θα ήταν στις Υπηρεσίες από τον Μάιο. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η προκήρυξη εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2007!!!, 4 μόλις ημέρες μετά την έκδοση του Π.Δ 236/2007 το οποίο καταργούσε τις κατά τόπους προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις κενές θέσεις των Υπηρεσιών!. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αναμενόταν η έκδοση του συγκεκριμένου Π. Διατάγματος για την εξυπηρέτηση ατόμων από συγκεκριμένες περιοχές, ανεξαρτήτως των αναγκών αυτών των περιοχών σε πυροσβεστικό προσωπικό, Τι άλλο άραγε εμπόδιζε 4 μήνες την προκήρυξη του διαγωνισμού;
Η καθιέρωση της συνέντευξης (Π.Δ.19/06) αποδείχτηκε στην πράξη ότι λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των «ημετέρων» κ. Πρωθυπουργέ και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για τα ζητήματα αυτά κα την κατάργηση των Π.Δ 19/2006 και 236/2007.
Με το Π.Δ 170/96 (κανονισμός προσλήψεων – μεταθέσεων) εδραιώθηκε μετά από αγώνες, κόπους και θυσίες των Πυροσβεστών ένα αξιοκρατικό σύστημα το οποίο προέβλεπε προσλήψεις ανάλογα με τα κενά κάθε υπηρεσίας και μοριοδότηση των ντόπιων υποψηφίων ώστε να προσλαμβάνονται οι ντόπιοι κάτοικοι που γνωρίζουν την περιοχή και να είναι αμετάθετοι.     
ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, εκτιμάμε ότι πρέπει να πάρετε εσείς πλέον τις αποφάσεις για αυτό και απευθυνόμαστε σε εσάς και πιστεύουμε ότι θα παρέμβετε. Εμείς «κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου» γιατί αν με 4 μποφόρ αέρα κάηκε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού μας, με 9 μποφόρ όπως το 1987 τι θα γίνει; Για αυτό και προτείνουμε τα εξής: 
  •            Προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης Πυροσβεστών για την κάλυψη της Δωδεκανήσου άμεσα, οι προσλήψεις να γίνουν με το προηγούμενο σύστημα, να μοριοδοτηθούν οι ντόπιοι κάτοικοι (Π.Δ 167/2003) και να καταργηθούν τα ΠΔ 19/06 και236/07.  
  •       Να αλλαχτεί το οργανόγραμμα των Υπηρεσιών και να συμπεριληφθούν στις οργανικές θέσεις οι θέσεις των μεταταχθέντων από το Δασαρχείο το 1998.   
  •       Η Π.Υ αεροδρομίου Ρόδου και η Π.Υ Κω να γίνουν Υπηρεσίες Β΄ Τάξης και το Π/Κ Καρπάθου Δ’ Τάξης.
  •       Χορήγηση άμεσα οχημάτων 4Χ4, οχημάτων Γ΄ τύπου, λεωφορείου, τζιπ και βοηθητικών οχημάτων.  
  •       Μεταστέγαση της Π.Υ Ρόδου σε σύγχρονα κτήρια με πεδίο ασκήσεων και σύγχρονες εγκαταστάσεις με σύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων. Το υπάρχον κτήριο δεν ανταποκρίνεται λόγω χώρου πλέον στις ανάγκες της Υπηρεσίας. 
  •       Συγκρότηση τμήματος δασολόγων στην Π.Υ Ρόδου το οποίο θα επεξεργαστεί σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία την προστασία των δασών της Ρόδου και θα έχει συμμετοχή στις επιχειρήσεις στα δάση.  
  •       Συγκρότηση ΕΜΑΚ με έδρα τη Ρόδο όπως έχει συσταθεί σε κάθε Περιφερειακή Διοίκηση.
  •       Ένταξη των όποιων ομάδων εθελοντικών η μη κάτω από την αιγίδα του Π. Σώματος, εκπαίδευση στην Πυροσβεστική Ακαδημία ή στις κατά τόπους Υπηρεσίες, ένταξή των σε Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς ώστε να τεθεί Αξιωματικός και Υπαξιωματικοί επικεφαλής των μονάδων αυτών όπως προβλέπει ο Νόμος περί Εθελοντικών Σταθμών για να υπάρχει ομοιογένεια και συμβατότητα των τμημάτων. Αυστηρός έλεγχος κάθε οργάνωσης που εμπλέκεται στην δασοπυρόσβεση και πιστή εφαρμογή του Νόμου.
  •        Η πολιτική Άμυνα της χώρας δεν πρέπει να γίνει πεδίο ερασιτεχνισμού και βιοπορισμού κάποιων. Όπως δεν μπορεί να υπάρχει ένοπλο τμήμα Α.Ε να φυλάει τα σύνορα και Α.Ε εταιρία να επιβάλλει το Νόμο και να συλλαμβάνει άτομα, έτσι δεν μπορεί να υπάρχει Πυροσβεστική Υπηρεσία Α.Ε και έμμεση κερδοσκοπία πάνω στην προστασία των πολιτών από τις καταστροφές.
  •       Επανέναρξη των διαδικασιών που προώθησε η Κυβέρνηση του Κόμματός σας το 1993 για τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας σύμφωνα με το πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που έγινε δεκτό από ΟΛΑ τα Κόμματα.
  •       Στάθμευση στην Ρόδο δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών κατά την αντιπυρική περίοδο.
ΠΕΡΙ ΤΟΥ «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ» ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»
Είναι γνωστό ότι τον Ιούλιο του 2007 η ΚΕΔΚΕ σας πρότεινε την ανάληψη της Πυροσβεστικής με τον «Καποδίστρια 2».
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι αρκετό καιρό πριν την Πυρκαγιά, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβαλλαν απόψεις που δεν έχουν καμία επιστημονική Βάση αλλά αποτελούν πολιτικές θέσεις και σκοπιμότητες, θέσεις που θέλουν ως λύση τον εθελοντισμό χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και την ιδιωτικού δικαίου ανώνυμη εταιρία που συνέστησαν οι Δήμοι ως την λύση του προβλήματος πυροπροστασίας του Νησιού, προβάλλοντας τα ως πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του «Καποδίστρια 2» και υποβαθμίζοντας την σημασία του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν θέλουν ένα ισχυρό και εκσυγχρονισμένο Πυροσβεστικό Σώμα επειδή δεν θα είναι εύκολο να το αναλάβουν και να το συντηρήσουν, για αυτό και δεν υιοθετούν τα αιτήματα μας. Θέλουν φτηνές λύσεις, ανειδίκευτο προσωπικό και «στρατούς ατάκτων» για την προστασία των πολιτών, μαζί με όλα τα οφέλη που προσδοκούν από την ανάληψη της Πυροσβεστικής.    
  Δεν είναι δυνατόν να αφεθεί η πυροπροστασία της Χώρας στην μικροπολιτική και τον παραγοντισμό που θέλει να επιβάλλει τις θέσεις του και την δική του στρατηγική συντονισμού των κατασβέσεων με κριτήρια τοπικισμού χωρίς καμία γνώση του αντικειμένου, με παράγοντες να συκοφαντούν τα στελέχη του Σώματος κατά την διάρκεια της Πυρκαγιάς από τα Μ.Μ.Ε, αποκρύπτοντας τις πραγματικές αιτίες που έχουν να κάνουν με διαχρονικές πολιτικές αλλά και τις δικές τους θέσεις και επιλογές τοπικά που αποδείχτηκαν ανεπαρκείς γιατί δεν έχουν επιστημονική βάση, εστιάζοντας την κριτική τους στα πρόσωπα που λειτουργούν μέσα σε αυτό το σύστημα ως υπάλληλοι.
Οι Πυροσβέστες, και οι Αξιωματικοί επικεφαλής προσπάθησαν με αυταπάρνηση πέραν των φυσικών τους δυνάμεων μερόνυχτα άγρυπνοι και εξαντλημένοι να διαχειριστούν ένα ανεπαρκές σύστημα αντιμετωπίζοντας όχι μόνο την διαχείριση της Πυρκαγιάς αλλά τον τοπικισμό και την μικροπολιτική που υποβάθμιζαν το έργο μας και έμπαιναν εμπόδιο στην συνολική προσπάθεια. Βεβαίως μικρολάθη πάντα γίνονται λόγω της τεράστιας έκτασης της Πυρκαγιάς και συνεχούς αλλαγής των συνθηκών άρα και της τακτικής, αυτά όμως δεν συνέβαλλαν στην διαμόρφωση της κατάστασης.
Κύριε Πρωθυπουργέ ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις θέσεις μας και αναμένουμε παρέμβασή σας.   
Με Τιμή
     Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
                     Τσάκωνας Χρήστος                                                     Λουλουδάκης      Απόστολος                                              
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση