Ημερομηνία01-09-2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

                   ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                                                Ε.Α.Κ.Π.
     Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
.                                                                                                                                                                                                                . 
Κων/νου Καραμανλή 3 .Λαμία τηλ –φαχ : 2231032177 κιν. 6974141197 Web site WWW.old.eakp.gr , E mail:info@old.eakp.gr      
 
ΛΑΜΙΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
 
                                         Α Ν Α ΚΟ Ι Ν Ω Σ Η  
 
   Για την συνάντηση με τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας
     
 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
 Την Πέμπτη 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ της Ένωσης με τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας.  
 Η συνάντηση με τον Περιφερειακό Διοικητή  αρχικά είχε ζητηθεί και είχε προγραμματιστεί από την Ε.Α.Κ.Π. κατόπιν σχετικού αιτήματος της, λόγο ότι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους της περιφέρειας μας κυρίως με ευθύνη της πολιτείας, δεν αντιμετωπίστηκαν με την δέουσα προσοχή από τους εδώ υπευθύνους υπηρεσιακούς παράγοντες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων τους ( Περιφερειακό Διοικητή και Διοικητές υπηρεσιών). Δεν αντιμετωπίστηκαν όμως παράλληλα παρ ότι υπήρχαν αλλεπάλληλες καταγγελίες με αποφασιστικές και αποτελεσματικές κινήσεις από την Ένωση με συνέπεια να οξυνθούν ακόμη περισσότερο.
   Η Ε.Α.Κ.Π  κάτω από το βάρος των γεγονότων έφερε στο Δ.Σ. της 25ης Αυγούστου δύο (2) προ ημερήσιας διάταξης θέματα :
 α) Ενέργειες της Ένωσης για την αντιμετώπιση καταστρατηγήσεων του ωραρίου.
 β) Αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας μηχανολογικού εξοπλισμού.
 Ζήτησε από το Δ.Σ. να πάρει θέση για μία σειρά γεγονότων παραβίασης ωραρίου και κανόνων ασφάλειας σε βάρος των εργαζομένων. Αφού ανέλυσε πλήθος στοιχείων και με δεδομένο ότι από την προηγούμενη συνάντηση του Δ.Σ. με τον περιφερειακό διοικητή δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό και οι παραβιάσεις ωραρίου πήραν την μορφή χιονοστιβάδας, ζήτησε να κατατεθούν μηνυτήριες αναφορές στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές κατά παντός υπευθύνου.  
   Προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις του προεδρείου πρότεινε ως εναλλακτική λύση να γίνει η συνάντηση της Ε.Α.Κ.Π. με τον Περιφερειακό Διοικητή από κοινού με το Δ.Σ., να τεθούν τα σχετικά ζητήματα ως έχουν και εάν δεν υπάρξει καμία ένδειξη διάθεσης για άμεση επίλυση να γίνει εκ νέου έκτακτο Δ.Σ. για λήψη ποιο αποφασιστικών ενεργειών. 
 Στην συνάντηση αυτή πήραν μέρος από την Ε.Α.Κ.Π. τα μέλη του Δ.Σ. Πανουργίας Νικόλαος και Μιχαήλ Μιχαήλ και από το υπόλοιπο Δ.Σ. ο Πρόεδρος Καρακούσης Δημήτριος και ο ταμίας Χαλλής Κων/νος . 
 Στην συνάντηση αυτή η Ε.Α.Κ.Π. έθεσε υπόψη του περιφερειακού διοικητή τα παρακάτω ζητήματα:    
  •                       Τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ωραρίου μέσω των παράνομων επιφυλακών με αφορμή τον δείκτη επικινδυνότητας χωρίς συμβάντα, την αναγκαστική παρά την θέληση των συναδέλφων πρόσθετη εργασία για 48 και πλέον ώρες για πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας που παρουσιάστηκαν σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες με ιδιαίτερη ένταση και έκταση στις υπηρεσίες του Νομού Εύβοιας ( Π.Υ Χαλκίδας – Π.Υ Ιστιαίας , Π.Κ. Κύμης, Π.Κ Μαντουδίου κ.λ.π ).
 Αντικρούστηκαν οι αιτιάσεις του Περιφερειάρχη περί της ύπαρξης των σχεδίων επέμβασης που εκπονούν οι διοικητές κ.λ.π στην βάση ότι, για τα θέματα ωραρίου υπάρχει ο Νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις και δεν καθορίζονται από τα σχέδια επέμβασης των εκάστοτε διοικητών. Οι διοικητές δεν νομοθετούν αλλά οφείλουν να εκπονούν σχέδια επέμβασης παίρνοντας υπόψη τα πραγματικά και υπαρκτά δεδομένα κυρίως από πλευράς προσωπικού.
   Τονίστηκε από την Ε.Α.Κ.Π ότι η επίκληση του φιλότιμου και της υπομονής επί 10 και πλέον χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποδείχτηκε ότι αποτελεί δικαιολογία για στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να μην γίνονται προσλήψεις.
   Η Ε.Α.Κ.Π ζήτησε άμεση παρέμβαση από τον περιφερειάρχη προς τους διοικητές της Π.Υ. Ιστιαίας και Π.Υ. Χαλκίδας και όπου αλλού καταστρατηγούνται τα ωράρια των εργαζομένων και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι από την ίδια μέρα θα είχε άμεση επικοινωνία με τους διοικητές. Επίσης ο περιφερειάρχης είπε ότι όποιος υπάλληλος δεν επιθυμεί να εργαστεί πέραν του κανονικού ωραρίου του και της προβλεπόμενης υπερεργασίας όπως καθορίζεται από το άρθρο 24 του Π.Δ. 210/92 περί επιφυλακών για συμβάντα, μπορεί να υποβάλει Δ.Υ. αναφορά και να το δηλώνει προς την διοίκηση του.    
  •                       Την ασφάλεια του μηχανολογικού εξοπλισμού και κυρίως των πεπαλαιωμένων οχημάτων της Δασικής υπηρεσίας UNIMOG που είναι πέραν της 35ετίας αφού ειδικά στην Π.Υ. Ιστιαίας είχαμε μέσα σε διάστημα ενός μηνός δύο αλλεπάλληλα κρούσματα με το σύστημα πέδησης με αποτέλεσμα  το ένα να καταστραφεί πλήρως και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα . Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι είχε καταγγελθεί στην περιφερειακή διοίκηση λίγες μέρες πριν το ατύχημα για την τραγική κατάσταση του συγκεκριμένου οχήματος που κάηκε αλλά με τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της Π.Υ. Ιστιαίας για το αξιόπιστο της λειτουργίας παρέμεινε ενεργό. Η Ε.Α.Κ.Π αφού τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αξιόπιστες και ασφαλείς παρεμβάσεις πάνω στις σκουριές και να στέλνονται συνειδητά με τις κινητές νεκροφόρες οι συνάδελφοι στον θάνατο, ζήτησε να δώσει εντολή για άμεση απόσυρση όλων των οχημάτων παρόμοιου τύπου που υπάρχουν στην περιφέρεια πριν είναι πολύ αργά.     
  •                       Την επίδειξη φαινόμενων ακραίου, παράλογου και έξω από κάθε έννοια πειθαρχικού δικαίου, αυταρχισμού που εκδηλώνονται κυρίως στην Π.Υ. Ιστιαίας και τα κλιμάκια ευθύνης της με την ανοχή της περιφερειακής διοίκησης, με αποκορύφωμα την σε βάρος συνάδελφου της Π.Υ. Ιστιαίας επιβολή ποινής 5/10 του Β.Μ. ( αρχική 3/10) γιατί δεν απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο σε υπηρεσιακή κλήση χωρίς να γίνει Ε.Δ.Ε. προς εξακρίβωση των πραγματικών γεγονότων.
     Την συνέχιση της εκδικητικής και εξευτελιστικής στάσης της διοίκησης απέναντι στον συνάδελφο με άσκηση νέου πειθαρχικού ελέγχου για θέμα υγείας!! Με απώτερο σκοπό φυσικά την τρομοκράτηση και τον παραδειγματισμό των υπολοίπων εργαζομένων.
    Την κατά παραγγελιά άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος υπαλλήλου του Π.Κ. Μαντουδίου για περιστατικό μη έγκαιρης απάντησης σε υπηρεσιακή κλήση χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι επιφυλακής όπως το άρθρο 24 του Π..Δ 210/92 ορίζει για ανάληψη υπηρεσίας περιπολικού ευρισκόμενος ο υπάλληλος  σε ελευθερία !!  
  Η Ε.Α.Κ.Π. επισήμανε ότι η αλαζονεία και η κατάχρηση εξουσίας φανερώνουν ακραία επίδειξη ισχύος έναντι υπαλλήλων που έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό για την πυρασφάλεια της περιοχής και δεν αποτελούν πράξεις υπηρεσιακής συνείδησης αφού αυτοδιαψεύδονται από την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ασφάλεια της ζωής των υπαλλήλων, είτε λόγω των εξαντλητικών ωραρίων που καλούνται να εργαστούν, είτε λόγω των επικίνδυνων οχημάτων που υποχρεώνονται να οδηγήσουν.  Για τον λόγο αυτό δηλώθηκε στον Περιφερειάρχη ότι τουλάχιστον η ΕΑΚΠ θα τα αντιμετωπίσει με κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να αποκατασταθεί η ψυχική ηρεμία των εργαζομένων από τέτοιου είδους συμπεριφορές.
  •                       Την υπερβολική πολλές φορές μετακίνηση οχημάτων και προσωπικού για ενισχύσεις εντός και εκτός περιφέρειας είτε για συμβάντα είτε για πυρασφάλεια που ως αποτέλεσμα έχει την άσκοπη καταπόνηση του προσωπικού και την αποδυνάμωση της πυρασφάλειας σε επίπεδο Νομών και περιφέρειας. Πρακτική που έχει αποδειχτεί στην πράξη πλέον ότι εκεί που λείπουν οι απαραίτητες δυνάμεις λόγω έλλειψης προσωπικού στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης πυρκαγιές εκ των υστέρων δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό ( Ρόδος , Σκύρος κ.λ.π ). 
  •                       Την συνέχιση της παντελής έλλειψης καθαριότητας με ευθύνη της κυβέρνησης στα περισσότερα Π.Κ. και ζήτησε από τον Περιφερειακό Διοικητή να προσπαθήσει από την πλευρά του να βρεθεί ένας προσωρινός έστω τρόπος που θα παρέχονται κάποιες στοιχειώδης υπηρεσίες καθαριότητας.
  •                       Την επικίνδυνη για την πυρασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο πυροσβεστικό έργο μακροχρόνια έλλειψη υλικών όπως πυροσβεστικές σωλήνες, κατασβεστικός αφρός διογκώσεως κ.λ.π .
 
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι η Ε.Α.Κ.Π. αφού παρέθεσε τα παραπάνω τόνισε ότι υπάρχουν ατομικές και συλλογικές ευθύνες και ο καθένας καλείτε να αναλάβει ότι του αναλογεί. Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες θα περιμένουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θίχτηκαν και στην συνέχεια από το αποτέλεσμα θα καθορίσουμε την στάση μας.
 
                                                             Για την Ε.Α.Κ.Π.   
 
                                       Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας 
                                             Πανουργιάς Νίκος - Μιχαήλ Μιχαήλ


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση