Ημερομηνία09-05-2008
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ
Διεύθυνση: Εθ. Δωδεκανήσων 44 Τηλ: 22410-23334/23333    FAX 22410-27443
 
.
\
Τηλ Προέδρου             6973357822                    ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο
                                                                                      Τον Υπουργό μεταφορών και επικοινωνιών κ. Κώστα Χατζηδάκη
Τηλ Γεν. Γραμματέα     6972842206                     ΚΟΙΝ: 1) Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Χηνοφώτη                    
                                                                                                2) Τα πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές Νομού Δωδ/σου                                                                                                                                                                            
   Αριθ. Πρωτ.                                                                        3) Αρχηγό του Π. Σώματος κ. Κοντοκώστα
   Ρόδος 6-Μαίου-2008                                                       4) Α και Β Υπαρχηγό του Π. Σώματος
                                                                                                5) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου
                                                                                                6) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου
                                                                                                 7) Π.Δ.Π.Υ Νοτίου Αιγαίου
                                                                                                  8) Διοικητές Π.Υ Νομού Δωδεκανήσου
                                                                                                  9) Αερολιμενάρχη Ρόδου και Κω
                                                                                                10) Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ Μέλη μας
                                                                                                11) Μ.Μ.Ε και Τύπο   
.
     Κύριε Υπουργέ,
    Μετά από δύο και πλέον χρόνων αγωνιωδών προσπαθειών και εκκλήσεων της Ένωσής μας για την ενίσχυση της Πυρασφάλειας του Νομού Δωδεκανήσου, μετά από τις αλλεπάλληλες καταθέσεις στη Βουλή των Ανακοινώσεων και των προτάσεών μας από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και από βουλευτές του Κόμματός σας, οι απαντήσεις που πήραμε ήταν μόνο υποσχέσεις οι οποίες ποτέ δεν εκπληρώθηκαν με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει και το επίπεδο πυρασφαλείας και προστασίας των πολιτών της Δωδεκανήσου να είναι σε ανησυχητικό και επικίνδυνο σημείο. Συγκεκριμένα:
                                                                        ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
1. Η βασική και κεντρική Υπηρεσία του Νομού, η Π.Υ Ρόδου Σταθμός Α΄ Τάξεως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύο συμβάντα ταυτόχρονα αλλά ούτε και μεγάλο συμβάν καθότι με δύναμη 35 ατόμων και βάρδιες 5-6 ατόμων μετά βίας επανδρώνει 2 οχήματα με ελλιπές πλήρωμα.
Η διαφορά μεταξύ υπηρετούσας  και οργανικής δύναμης φτάνει το 59% με την δεύτερη να απαιτεί από 59 έως 64 άτομα όπως ήταν πριν 8 χρόνια ή τις περασμένες 10ετίες. Ποτέ στο παρελθόν η Π.Υ Ρόδου δεν παρουσίαζε τόση τραγική έλλειψη προσωπικού.
2. Τα ίδια με την Π.Υ Ρόδου ισχύουν και για την Π.Υ Κω η οποία δεν μπορεί να επανδρώσει πλήρως 2 οχήματα σε μία πυροσβεστική έξοδο και να αντιμετωπίσει μεγάλο συμβάν με επιτυχία.    
3.       Τα Δωδεκάνησα έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι δυσπρόσιτα σε άμεσες ενισχύσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με τις Υπηρεσίες της Υπόλοιπης χώρας οι οποίες σε διάστημα μισής- μίας ώρας έχουν ενισχυθεί οδικώς από παραπλήσιες Υπηρεσίες. Για αυτό σας έχουμε κατ επανάληψη επισημάνει ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δωδεκανήσου πρέπει να είναι ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ σε προσωπικό και μέσα αλλά ακόμη δεν έχουμε εισακουσθεί και εισπράττουμε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία στα όσα κατά καιρούς σας έχουμε ζητήσει εγγράφως.
4.        Η Κάρπαθος έχει 11 Πυροσβέστες. Ζητήσαμε να αναβαθμιστεί σε ανεξάρτητο Σταθμό Δ΄ Τάξης δύναμης 22 μονίμων Πυροσβεστών ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες πυρασφαλείας του νησιού και να εξυπηρετεί τους κατοίκους της Καρπάθου οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν για κάθε αίτημά τους στη Ρόδο.  
5.       Στο κλιμάκιο Λίνδου υπηρετούν 11 άτομα. Τo 1999 – 2001 είχε δύναμη 22 ατόμων, σήμερα έχει την μισή, ενώ η αύξηση των συμβάντων στην περιοχή είναι ανησυχητική και η δυνατότητα άμεσης ουσιαστικής παρέμβασης είναι υποτυπώδης.
6.       Στην Π.Υ Απόλλωνα Ρόδου υπάρχουν μόνο 7 !! Πυροσβέστες και βάρδια κάνει ένας !!, στο κέντρο των δασών του νησιού.  
                                                                              ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
        Η κατάσταση που υπάρχει στο Αεροδρόμιο της Ρόδου εκτός από τριτοκοσμική, είναι και απαράδεκτη και η επίρριψη των ευθυνών από τη μία Υπηρεσία στην άλλη είναι στάχτη στα μάτια μπροστά στην πλήρη διάλυση και τις  ευθύνες που συνολικά έχει η Κυβέρνηση.
       Είναι απαράδεκτο για διεθνές αεροδρόμιο να έχει 22 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό και 4 με 5 άτομα βάρδια, όταν στο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ υπηρετούν 300 με βάρδιες 60 ατόμων και τα αεροσκάφη που προσγειώνονται να είναι τα ίδια, είναι εγκληματικό να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι θα καούν ζωντανοί οι επιβάτες σε τυχόν αεροπορικό ατύχημα και να αδιαφορούν παρά τις εδώ και χρόνια εκκλήσεις μας για επαρκή ενίσχυση των αεροδρομίων της Ρόδου και της Κω όπου η κατάσταση είναι ίδια και στα δύο.  Ακόμα και το πιο απλό αίτημα μας, η χορήγηση πυροσβεστικών σωλήνων για κατάσβεση πυρκαγιάς δεν ικανοποιήθηκε και σωλήνες δεν υπάρχουν!! όσο για τις στολές χημικής προστασίας αυτές παραμένουν αποθηκευμένες πάνω στα οχήματα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν έχουν μπότες!!.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
      Εδώ και χρόνια οι συνθήκες διαμονής για το προσωπικό του Π.Σ, είναι από απαράδεκτες έως επικίνδυνες για την υγεία των Συναδέλφων. Η προχειρότητα, η έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η στρατοκρατική αντίληψη του «στρατωνισμού», η χορήγηση χώρων αποθηκών και η αποδοχή τους πάση θυσία από την Υπηρεσία, έχει δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση που είναι σε βάρος της Υγείας μας. Συγκεκριμένα:
  •             Η Π.Υ Ρόδου δεν έχει παράθυρα στις τουαλέτες και τα μπάνια επί χρόνια τώρα, παρουσιάζοντας την εικόνα εγκαταλελειμμένου κτηρίου παρά κτηρίου διαμονής Πυροσβεστών.
  •             Στην Κάρπαθο έχει παραχωρηθεί έξω από την πόλη αποθηκευτικός χώρος ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ που είναι ακατάλληλος ακόμα και για στάβλος, όπου η κατάσταση είναι αποπνικτική και αφόρητη, προκαλώντας δυσφορία στο προσωπικό που το καλοκαίρι βράζει και το χειμώνα παγώνει διαμένοντας σε συνθήκες ακατάλληλες ακόμη και για ζώα.
  •             Όσο για την Π.Υ Αεροδρομίου της Ρόδου έχει ήδη κριθεί από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ακατάλληλη δύο φορές μετά από δική μας αίτηση για έλεγχο. Εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική, οι Συνάδελφοι εκτελούν υπηρεσία μέσα στις θέσεις παρκαρίσματος (ρεμίζες) των οχημάτων μέσα σε τρωκτικά και φίδια, σε κατασκευές – παραπήγματα που είναι απαράδεκτες για τον πολιτισμό μας, χωρίς τουαλέτες, και χώρο για ενδιαίτηση και διαμονή την ώρα της Υπηρεσίας, κινδυνεύοντας από μολυσματικές ασθένειες και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους αναπνέοντας τα υπολείμματα των καυσαερίων των οχημάτων, τις αναθυμιάσεις και τα λύματα των βόθρων που υπάρχουν.
  •             Στην Π.Υ Κω δεν υπάρχει εδώ και μήνες καθαρίστρια και η κατάσταση καθίσταται αφόρητη τώρα με την παρουσία εποχικού προσωπικού στο Σταθμό. Θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα με την επαναπρόσληψη καθαρίστριας;;
    Η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι είναι συνειδητή πολιτική σας επιλογή η συνέχισή της διότι υπολογίζετε το κόστος όπως απάντησε ο προκάτοχός σας κ. Πολύδωρας, περί «δημοσιονομικού ελλείμματος», για αυτό το λόγο στηρίζετε την προστασία της περιοχής στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού και στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της πυρόσβεσης με την επίρριψη του κόστους στους πολίτες μέσω των Δήμων, όπως προβλέπεται στον «Καποδίστρια» 2, όπως πιλοτικά και με την ανοχή σας λειτουργεί Α.Ε που έχει συσταθεί μέσα από τους Δήμους η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από το Πυροσβεστικό Σώμα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό (Ν. 3511/2006 Άρθρο 1 παρ.1β.), για αυτό και η απαξίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δυνατοτήτων της.
Η Πυρασφάλεια της χώρας όπως η Άμυνα και η ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους κ. Υπουργέ και όχι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο Στρατός η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούν να είναι υποθέσεις ιδιωτών. Δεν μπορεί να υπάρχει Α.Ε. που να δρα για την φύλαξη των συνόρων ή για την Ασφάλεια των Πολιτών και να μην είναι κάτω από τον έλεγχο του Στρατεύματος ή της ΕΛ.ΑΣ.  
Απαιτούμε την ένταξη της όποιας προσπάθειας η οποία έχει σχέση με την Πυρόσβεση – διάσωση, στο Δημόσιο και κάτω από την πλήρη χρηματοδότηση, οργάνωση, και διαχείριση του Δημοσίου για το λειτουργικό της μέρος και την ανάθεση της εκπαίδευσης της διεύθυνσης και του επιχειρησιακού συντονισμού της στο Πυροσβεστικό Σώμα.
     Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να φορολογούνται από το κράτος για να τους παρέχεται πυροπροστασία και να επαναφορολογούνται από τους Δήμους για τον ίδιο σκοπό. Τι θα γίνουν οι Δήμοι που αδυνατούν να πληρώνουν; Θα καίγονται; Ή θα ισχύει το «οι έχοντες θα σώζονται και οι μη έχοντες θα καίγονται;»
                                      Για την προστασία της περιοχής μας απαιτούμε:  
1.       Την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των Υπηρεσιών του Νομού.
2.       Τον άμεσο έλεγχο της κατάστασης στα αεροδρόμια και την λήψη ΑΜΕΣΩΝ μέτρων με υλοποίηση των προτάσεών μας μέσα από προηγούμενα έγγραφά μας, πριν είναι αργά. !! 
3.       Την άμεση ανάληψη εργασιών για την επισκευή του κτηρίου της Π.Υ αεροδρομίου Ρόδου και την άμεση μεταστέγαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις των νέων κτηρίων. Η συνέχιση της απαξίωσης του Πυροσβεστικού προσωπικού θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο ώστε να καταλογιστούν ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο..
4.       Την άμεση μετεγκατάσταση του Κλιμακίου Καρπάθου σε κτήριο κατάλληλο για ανθρώπους. Η Ένωσή μας θα ζητήσει την επιβολή μέτρων προστασίας από τις υπεύθυνες Υπηρεσίες και τον καταλογισμό ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο.
5.       Άμεση πρόσληψη καθαρίστριας για την Π.Υ Κω.
6.       Χορήγηση ΑΜΕΣΑ πριν είναι αργά, των απαιτούμενων υλικών Πυρόσβεσης – διάσωσης στην Π.Υ Αεροδρομίου Ρόδου.
7.       Αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων άνω της 15ετίας ΑΜΕΣΑ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
8.       Χορήγηση ατομικών ειδών προστασίας στο μάχιμο προσωπικό για τις δασικές Πυρκαγιές.
9.       Την έναρξη ενεργειών για την υλοποίηση του Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης σύμφωνα με το πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής του Μάιου του 1993.
Για να προλάβουμε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του 1987 και αυτών που συνέβησαν πέρυσι στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να εισακούσετε επιτέλους τις προτάσεις μας. Μην περιμένουμε μια καταστροφή για να δούμε τις ελλείψεις, γιατί τότε η κατάσταση και η εικόνα που θα μεταδοθεί θα είναι αποκαλυπτική για την πολιτική σας αλλά καταστροφική για την περιοχή μας.
Εμείς «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου» εδώ και χρόνια και μόνο από καθαρή τύχη ξεπερνάμε τους κινδύνους παρά την εξαντλητική μας προσπάθεια κάθε καλοκαίρι. Μόνο που οι ηρωισμοί δεν φτάνουν κ. Υπουργέ, χρειάζεται οργάνωση και πολιτική βούληση από εσάς, αλλά δεν είδαμε τίποτα μέχρι τώρα και ενώ ο «εχθρός» είναι προ των πυλών εσείς μας αφήσατε «άοπλους» για να υπερασπίσουμε τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον.
.
                                                                      Για το Διοικητικό Συμβούλιο
.
                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
                                Λουλουδάκης Απόστολος                                  Τσάκωνας Χρήστος


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση