Ημερομηνία09-08-2007
ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Π.Σ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

                                                Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α    Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α Σ
                                                                           
                                           Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος   
                               
                            Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου                          
                     Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου
                     Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Κέρκυρας  
                      Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών  της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                                        
 
ΑΘΗΝΑ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007                                          ΠΡΟΣ: Τον Κύριο Πρωθυπουργό της Χώρας
                                                                                                          Κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
 
                                                                                          ΚΟΙΝ: 1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα
                                                                              2) Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές Νομών                                                                                                                                                                                                  
                                                                             3) Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδρέα Κόη
                                                                             4) Α.Δ.Ε.Δ.Υ - Κοιν/κους& Συνδ/κους Φορείς της Χώρας.                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                            5Μ.Μ.Ε                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                  
         Κύριε Πρωθυπουργέ,
       Εμείς οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέροντας την αγανάκτηση που υπάρχει στους Έλληνες Πυροσβέστες από την παντελή έλλειψη σεβασμού στα εργασιακά μας δικαιώματα, καταγγέλλουμε την ωμή καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας που γίνεται κατά παράβαση της νομιμότητας και σε αντίθεση με κάθε έννοια του εργατικού Δικαίου και συγκεκριμένα γιατί:
       Με την ανοχή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, την ευθύνη των Υπηρεσιακών παραγόντων και την ένοχη σιωπή των ηγεσιών του Συνδικαλιστικού μας κινήματος, υποχρεώνονται οι πυροσβέστες να εργάζονται ακατάπαυστα δίχως να τους χορηγείται ο νόμιμος χρόνος ανάπαυσης ( ρεπό) και να είναι διαρκώς σε υπηρεσία με το πρόσχημα της επιφυλακής ή της επιπλέον πρόσθετης εργασίας χωρίς να υπάρχουν συμβάντα για την κάλυψη των πάγιων υπηρεσιακών αναγκών επί 48 και πλέον των 72 ωρών.        
     Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για την έλλειψη προσωπικού και οι αναφορές μας έχουν κατατεθεί σε όλους τους πολιτικούς φορείς, στα αρμόδια υπουργεία και έχουν συζητηθεί εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επομένως γνωρίζατε και ως αντιπολίτευση αλλά και από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της Χώρας, τα τεράστια κενά (4000) που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα ήτοι το 1/3 της οργανικής δύναμης του, τις ελλείψεις σε σύγχρονο ατομικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, την οργανωτική του δυσκαμψία και παρ’ όλα αυτά δεν προβήκατε σε καμία ουσιαστική πράξη για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
       Οι 540 Πυροσβέστες που προσλήφθηκαν φέτος δεν καλύπτουν ούτε τις μαζικές αποστρατείες που προκαλεί ο Ν.3029/2002 και δεν επιλύουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που ολοένα διογκώνεται.
       Αντί να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις ενισχύθηκε το στρατιωτικοποιημένο εργασιακό πλαίσιο με τον Ν 3511/2006 που αντί να αναβαθμίζει σύμφωνα με τον τίτλο του το Π.Σ. στην ουσία βάζει εμπόδια για να γίνει αυτό.  
       Για 7 συνεχόμενα έτη τις κενές θέσεις καλούνται να τις καλύψουν οι ήδη υπάρχοντες Πυροσβέστες με την κατάργηση του ελεύθερου χρόνου τους και την μετατροπή τους σε έρμαια παράνομων διαταγών με πρόσχημα την δήθεν κάλυψη Υπηρεσιακών σχεδίων τα οποία για να εφαρμοστούν απαιτείται προσωπικό που δεν υπάρχει.
      Ποιος λοιπόν αντιπυρικός σχεδιασμός μπορεί να θεωρείται εφαρμόσιμος και αξιόπιστος με τέτοιες προϋποθέσεις; Είναι γνωστό και έχει δηλωθεί επίσημα το 2005 από τον τότε Υπαρχηγό και νυν Αρχηγό ότι το Π.Σ δεν είναι σε θέση με τις ελλείψεις που έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα με επιτυχία δύο μεγάλα σύμβαντα.
      Τι άλλαξε λοιπόν από τότε για να αλλάξουν και οι σημερινές εκτιμήσεις που μιλούσαν για πλήρη ετοιμότητα;  
      Τίποτε! Το μόνο που άλλαξε είναι ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν να εργάζονται όλο και περισσότερο πέραν του ωραρίου τους και υποχρεώνονται με αυτόν τον απαράδεκτο και εγκληματικό τρόπο να καλύπτουν τις θέσεις αυτών που δεν υπάρχουν. Εγκληματικός γιατί απλούστατα δεν γίνεται σωστή διαχείριση των δυνάμεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εφεδρείες για να αντικαταστήσουν τις καταπονημένες δυνάμεις με συνέπεια την κόπωση, την εξάντληση , το ρίσκο, τα ατυχήματα και τις ανθρωποθυσίες.
   Η χρησιμοποίηση λοιπόν της απλήρωτης εργασίας απεριορίστου διάρκειας με την χρήση παράνομων διαταγών στην βάση του συγκεκριμένου στρατιωτικού αυταρχικού και αναποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας του Π.Σ. (που όμοιο δεν υπάρχει σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ) σε βάρος της υγείας, της ζωής αλλά και της οικονομικής κατάστασης των εργαζόμενων Ελλήνων πυροσβεστών μόνο ως βαρβαρότητα μπορεί να χαρακτηρισθεί.
    Με τις μεθοδεύσεις αυτές αξιοποιείται η παράνομη υπερεργασία των πυροσβεστών για την κάλυψη της Πυρασφάλειας της χώρας με το επιχείρημα δήθεν μη ύπαρξης κονδυλίων για να γίνουν προσλήψεις . Όλα αυτά την ίδια στιγμή που αποφασίζεται και πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς πρόσληψη 1.000 αγροφυλάκων, εξαγγέλλεται η πρόσληψη άλλων 1.500 και χρηματοδοτούνται ιδιωτικές επενδύσεις και ελλείμματα ( Π.Α.Ε.) που δεν έχουν να κάνουν με τις άμεσες ανάγκες του Ελληνικού Λαού και το δημόσιο συμφέρον.
     Αν αυτές όμως οι προσλήψεις γίνονταν για το Π.Σ. και ας υπολείπονται των 4.000, οι τεράστιες καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό .       
    Τις επιλογές όμως αυτές πληρώνει σήμερα και ο Ελληνικός λαός, ο οποίος αξίζει προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών πυροπροστασίας και δεν έχει ανάγκη ένα Σώμα ασφάλειας με οπλοφόρους Πυροσβέστες που εργάζονται υπό καθεστώς δουλείας, αλλά από μία υπηρεσία πολιτική που να ενσωματώνει την τεχνολογία, την έρευνα και την επιστήμη με καλά εκπαιδευμένους Πυροσβέστες, με Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πλήρεις σε προσωπικό και μέσα.  Με επιστημονικό προσωπικό που θα το αξιοποιεί και όχι να το παροπλίζει έτσι όπως ήδη συμβαίνει με τους 215 προσληφθέντες από το 1999  επιστήμονες Δασολόγους και Δασοπόνους .
    Έχει ανάγκη από ένα σώμα που μέσα από τα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας και του Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας ( που όλα τα κόμματα είχαν υιοθετήσει με το πόρισμα της διακομματικής του 1993) συνεργαζόμενο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συμβάλει ώστε να υπάρχει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας του Ελληνικού Λαού και όχι μία χώρα γεμάτη αποκαΐδια, θύματα και κατεστραμμένους πολίτες προς χάριν των συμφερόντων των καταπατητών που ενθαρρύνονται από τους αντιδασικούς Νόμους.
Για όλα αυτά κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς που βιώνουμε την κατάσταση αυτή και γνωρίζουμε από την μακροχρόνια εμπειρία μας ποια πρέπει να είναι η πραγματική αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος για την προστασία του Ελληνικού λαού από τις τεχνολογικές και φυσικές καταστροφές και έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τεκμηριωμένες προτάσεις σας ΚΑΛΟΥΜΕ :     
1) Την ύστατη ώρα να δώσετε εντολή ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας των  Πυροσβεστών από τον παράνομο εξαναγκασμό τους σε πρόσθετη εξαντλητική εργασία.  
2) Να σταματήσει άμεσα η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών για τις εκτεταμένες καταστροφές στους Πυρ/στες και στα κατώτερα όργανα του Π.Σ που στόχο έχουν την κάλυψη των Πολιτικών ευθυνών.
3) Να εξαγγελθεί άμεσα πρόγραμμα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδο όχι με τον σημερινό αναξιοκρατικό κανονισμό αλλά μέσα από ένα νέο αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα .
4) Να καταργηθεί ο Ν.3511/2006 και να δρομολογηθεί η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των αναπτυγμένων χωρών. 
5) Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη σύσταση του  ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας.
6) Να εφαρμοστεί το εργατικό Δίκαιο για την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας, των νυχτερινών, αργιών και εξαιρέσιμων. Οι αμοιβές να είναι αντίστοιχες των συνθηκών εργασίας μας και να μην υπολογίζονται μόνο με βάση τον βαθμό. Να γίνει ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό βαθμό με κατώτατες αποδοχές τα 1300 Ευρώ.
7) Να γίνει διαχωρισμός του προσωπικού σε μάχιμο και διοικητικό όπως σε όλες τις σύγχρονες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
8) Να αναγνωριστεί το επάγγελμα μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και να εκδοθούν τα σχετικά Π. Δ  για την Υγιεινή και ασφάλεια.
9) Να παγώσει η ισχύς του Ν.3029/2002 γνωστού ως Νόμου Ρέππα για να σταματήσει η πρόωρη μαζική φυγή του έμπειρου προσωπικού και να καταργηθούν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις από το 1991 και μετά  
10) Να πάρει θέση η Κυβέρνησή σχετικά με την φημολογούμενη αύξηση των ορίων ηλικίας στους Πυροσβέστες γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο προσωπικό και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. 
 
Κύριε Πρωθυπουργέ
Σας καλούμε να υλοποιήσετε τις παραπάνω προτάσεις μας οι οποίες έχουν ευρύτατη αποδοχή στους Πυροσβέστες που είναι σε αναβρασμό παρά την φαινομενική συνδικαλιστική τους αδράνεια. Οι Πυροσβέστες θα αντιδράσουν και εμείς θα συμβάλλουμε στην έναρξη δυναμικών και μαζικών κινητοποιήσεων αν δεν δρομολογηθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας .
Οι πρόσφατες δηλώσεις σας για συμπαράσταση στο έργο των πυροσβεστών θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσετε απέναντι στην ζοφερή τους καθημερινότητα .
 
                                              Με κάθε τιμή για τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις  
 
         Ε.Υ.Π.Σ.                                   Ε.Υ.Π.Σ.                              Ε.Υ.Π.Σ.                                  Ε.Α.Κ.Π. 
 Βορείου Αιγαίου                Ρόδου και Δωδεκανήσου       Νομού Κέρκυρας               
 
 Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.       Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.           Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.     Τομέλοςτου Δ.Σ. της ΠOΕΥΠΣ
 Μουστάκας  Γεώργιος          Τσάκωνας Χρήστος             Βασιλάκης Στέλιος                    Μιχαήλ Μιχαήλ 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση