Ημερομηνία:31-07-2007
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ       
Μέλος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ
Διεύθυνση: Εθ. Δωδεκανησίων 44 Τηλ: 22410-23334 / 23333 fax 22410 27443
  
 
 
 
 
 
 
 
Τηλ. Προέδρου 6973357822                                                         ΚΟΙΝ: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα 
                                                                                                                       Πολύδωρα                                                                                                                           
 Τηλ. Γεν. Γραμματέα 6977509943                                                            2)   Αρχηγό του Πυρ/κού Σώματος
                                                                                                                               Αντιστράτηγο Ανδρέα Κόη
                                                                                                                          3) Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές Νομού Δωδεκανήσου
                                                                                                                          4) Δ/τη Π.Δ.Π.Υ Νοτίου Αιγαίου
Αριθμ. Πρώτ. 50 / 2007                                                                                 5) Διοικητές Π.Υ Νομού
 Ρόδος   02 / 07 / 2007                                                                                  6) Α.Δ.Ε.Δ.Υ
                                                                                                                          7) Λοιπούς αποδέκτες
                                                                                                                          
                                                                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
             
         Έχουμε ενημερώσει και καταγγείλει την έλλειψη προσωπικού εδώ και χρόνια και είναι πλέον γνωστό ότι το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες της Πυροπροστασίας της Χώρας.
          Για την απουσία προσλήψεων με συνέπεια την ανεπαρκή στελέχωση του μηχανισμού πυρόσβεσης οι ευθύνες βαρύνουν την πολιτική Ηγεσία της Χώρας που επικαλείται, σε έγγραφες απαντήσεις στις αναφορές μας που έχουν κατατεθεί στην Βουλή, ότι υπάρχουν δημοσιονομικά προβλήματα και αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων για την κάλυψη των κενών θέσεων και τον εκσυγχρονισμό του Πυρ/κού Σώματος, ενώ απεναντίας υπάρχουν κονδύλια για να χαρίζονται στις Π.Α.Ε, ή στους έχοντες με τους διάφορους «αναπτυξιακούς» Νόμους με τα κέρδη να ξεχειλίζουν από τα θησαυροφυλάκια των εχόντων.
         Για Πυροπροστασία όμως της Ελληνικής Υπαίθρου, των Αστικών περιοχών, της ασφάλειας των υποδομών, της ζωής και της περιουσίας του απλού λαού δεν υπάρχουν κονδύλια.
         Αντί αυτού όμως βρήκαν λύση! ο Πυροσβέστης Υποζύγιο, ο ένας Πυροσβέστης για δύο !! που τον διατάζουν να δουλεύει χωρίς να τον πληρώνουν, ο Πυροσβέστης που από την εξάντληση κινδυνεύει στα συμβάντα, ο Πυροσβέστης που δεν έχει το δικαίωμα στον μόνιμο και σταθερό χρόνο εργασίας, που δεν είναι εργαζόμενος, δεν έχει οικογένεια, υποχρεώσεις, ελεύθερο χρόνο, που τον σέρνουν στις Υπηρεσίες ΠΑΡΑΝΟΜΑ με διαταγές να εργαστεί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΝ για να καλύψει τα κενά που τάχα δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν. Για να περισσέψουν κονδύλια για αλλού προφανώς.
         Για αυτό από πέρυσι τον Νοέμβριο προνόησαν! Έβαλαν κοινοβουλευτικό μανδύα στα χουντικά διατάγματα ονομάζοντας την Πυροσβεστική επίσημα πλέον Σώμα Ασφάλειας, ψηφίζοντας το Νόμο 3511/2006 που στρατιωτικοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα, προνοεί για την οπλοφορία των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, για αποστολές Πυροσβεστών στο εξωτερικό, όχι για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να στηριχθούν οι όποιες «συμμαχικές» επεμβάσεις, όπως παραδέχτηκε Βουλευτής της Ν.Δ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νόμου και δίνει στον Υπουργό το δικαίωμα να διοικεί το Π.Σ με διατάγματα παρακάμπτοντας την Βουλή.
          Το Π.Σ αντί να ακολουθήσει την επιστημονική εξέλιξη μετατρέπεται στην ουσία σε κατασταλτικό μηχανισμό για ενίσχυση των μέτρων τάξης, για αυτό προνόησαν. Για αυτό και η «βιομηχανία» των Στρατηγών και ανάδειξη της Διαταγής σε ύστατο αξίωμα στην θέση της Επιστήμης, των ειδικοτήτων, του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, της στελέχωσης των Υπηρεσιών σύμφωνα με τις αντικειμενικές ανάγκες κάθε περιοχής.
         Πιστεύουν ότι με την διαταγή, τον αναχρονιστικό εσωτερικό κανονισμό και τους Στρατηγούς θα επιβάλλουν στους Πυροσβέστες παράνομα να μετατραπούν σε υποζύγια, σε πολίτες χωρίς δικαιώματα. Αυτή είναι η Δημοκρατία τους, το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στην διαχείριση του προσωπικού μιας Υπηρεσίας και ενός κλάδου που είναι αντικειμενικά τεχνικός και όχι στρατιωτικός.
         Ήδη γίνεται πράξη αυτό που είχε ανακοινώσει ο Αρχηγός στην τελευταία συνδιάσκεψη των Συνδικαλιστικών Ενώσεων και ήδη προτρέπουν τους Διοικητές να παρανομούν καταργώντας το «κουτσουρεμένο» πενθήμερο και το ωράριο των Πυροσβεστών με προφορικές εντολές «άνωθεν», μετά δε την Πυρκαγιά στο Αίγιο και τον φόβο της επίρριψης ευθυνών σε αυτούς αν γίνει συμβάν, κυριαρχεί η εντύπωση πιθανής μετακύλισης των ευθυνών στους τοπικούς Διοικητές με τελικό αποδέκτη το προσωπικό που  θα υποστεί την όλη κατάσταση και την θερινή περίοδο αλλά και τον χειμώνα με τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις, την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα την αδιάκοπη ταλαιπωρία του και την αφαίρεση του όποιου δικαιώματός του.
         Στα συμβάντα όμως ο ένας Πυροσβέστης δεν μπορεί να γίνει δύο ή τρεις, δεν είναι υπεράνθρωπος, για αυτό επικρατεί η σημερινή κατάσταση, γιατί με ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ κάλυψη των κενών των Υπηρεσιών με τις παράνομες επιφυλακές και την παράνομη κατάργηση του ωραρίου των Πυροσβεστών προσπαθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις των Πυροσβεστών με τους ήδη υπάρχοντες, για αυτό ευθύνονται όσοι ευθύνονται. Για αυτό δεν θέλουν το Π.Σ επιστημονικά οργανωμένη Υπηρεσία, αλλά στρατιωτικοποιημένη, για να επικρατεί η διαταγή πάνω από τη λογική, την Επιστήμη και την αντικειμενική πραγματικότητα.
         Παραδείγματα αρχίζουν να εμφανίζονται και στην Δωδεκάνησο όπως π.χ στην Π.Υ Αεροδρομίου Κω όπου ο Διοικητής, στέλεχος της Ε.Α.Π.Σ (Ένωση Αξιωματικών Π.Σ) και αντιπρόσωπος της στο νοτίο Αιγαίο, έχει καταργήσει το πενθήμερο και χορηγεί ελάχιστες άδειες γεγονός που διαπιστώσαμε σε πρόσφατη περιοδεία μας στην Κω.  Ας αφήσει η Ε.Α.Π.Σ τα κροκοδείλια δάκρυα για τους Πυροσβέστες, όταν τα στελέχη της υλοποιούν τον εργασιακό μεσαίωνα στο Π.Σ !
         Είναι πλέον γεγονός και έχουμε ενδείξεις και στα Δωδεκάνησα ότι έχει αρχίσει να προετοιμάζεται γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα του Πυροσβεστικού προσωπικού η οποία θα ενταθεί στο προσεχές διάστημα, επίθεση η οποία έχει κεντρική κατεύθυνση, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και δεν αποτελεί μόνο ιδιαιτερότητα κάποιου Διοικητή.
         Ήδη κάποια δημοσιεύματα σε Αθηναϊκές εφημερίδες δείχνουν τον δρόμο και προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο «Διάταγμα» με πιθανή εφαρμογή Ευρωπαϊκών οδηγιών τύπου «ΣΕΡΚΑΣ» και άλλων για να «νομιμοποιηθεί» η σημερινή κατάσταση.         
         Το Συνδικαλιστικό κίνημα του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τον τρόπο να αντιδράσει παρά τον ασφυκτικό Κυβερνητικό έλεγχο με τις συμβιβασμένες ηγεσίες, οι οποίες χρόνια τώρα έβαλαν πλάτη για να φτάσουμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στις Τηλεοράσεις και αποπροσανατολίζουν ότι τάχα φταίνε οι κακές σχέσεις των στελεχών, οι καιρικές συνθήκες,  κ.λ.π,
         Είναι υπεύθυνοι όλοι αυτοί που μαζί στήριξαν τον Νόμο για την αναδιοργάνωση (Ν.3511/2006), με τον Πρόεδρο της Ε.Α.Π.Σ να είναι σύμβουλος του Υπουργού στην συζήτηση στη Βουλή, την Διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΥΠΣ) να αποκρύπτει την ύπαρξή του και να τον στηρίζει λέγοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μαζί με την Π.Α.Σ.Κ. ότι είναι «απλή συρραφή διατάξεων» και να απουσιάζουν από τον αγώνα που έδωσε η Ένωσή μας μαζί με άλλες Ενώσεις και την μοναδική παράταξη την Ε.Α.Κ.Π που ηγήθηκε σε αυτόν τον αγώνα.
         Οι παρατάξεις ΔΑΚΥΠΣ και ΠΑΣΚ είναι υπεύθυνες που αποφεύγουν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση για να παρθούν μέτρα, να γίνουν προσλήψεις, να αναβαθμιστεί το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι υπεύθυνοι για την ανυπαρξία αντίδρασης στην αντεργατική και αντιδραστική λαίλαπα που σαρώνει κάθε εργατικό και δημοκρατικό δικαίωμα των Πυροσβεστών για να περάσει η πολιτική μείωσης των κονδυλίων για την Πυροπροστασία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι τραγικές ελλείψεις που έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα .
         Είχαμε προειδοποιήσει με έγγραφό μας από τον περασμένο χειμώνα μετά τις απαντήσεις που πήραμε από την κατάθεση των αναφορών μας στη Βουλή ότι η Πολιτική Ηγεσία είναι Υπεύθυνη για πιθανή καταστροφή στην περιοχή μας, είχαμε καταθέσει και αναφορά μας στον Εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου.
         Επίσης είναι γνωστή η πάγια απόφαση των οργάνων της ΄Ενωσής μας για προσφυγή στην Δικαιοσύνη αν συνεχιστεί η παραβίαση των δικαιωμάτων μας και ο εργασιακός μεσαίωνας χωρίς πλέον άλλη προειδοποίηση, οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. 
         Ως συνδικαλιστική οργάνωση αγωνιζόμαστε καθημερινά για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και την προστασία των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πυροσβεστών που τελικό σκοπό έχει την προστασία των Πολιτών από τις τεχνολογικές και φυσικές καταστροφές.    
          Είναι γεγονός πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι πάντα όταν παρουσιαστεί συμβάν, σεβόμενοι το επάγγελμά μας, τους κόπους και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, τη ζωή και την περιουσία του, θα προτάξουμε όση δύναμη και αυτοθυσία μας έχει απομείνει, που δεν είναι αρκετή, δίνοντας τη μάχη με τις φλόγες και θα κάνουμε με απλά λόγια το καθήκον μας.  Οι Πυροσβέστες ξέρουν να φυλάτουν Θερμοπύλες και θα το κάνουν προτάσσοντας τα κορμιά τους γιατί μόνο αυτά έχουν για να νικήσουν τα πύρινα μέτωπα
                                                                                                                  Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                     Καλτσίδης Γεώργιος                                                                                                          Τσάκωνας Χρήστος
 
 
             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση