Ημερομηνία31-07-2007
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Ημερομηνία 21-07-2007
 
Ανακοίνωση – Καταγγελία
 
ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
 
Τηλ προέδρου: 6979885045, τηλ αντιπροέδρου: 6973383644, τηλ Γενικού Γραμματέα.: 6945238641
 
 
 Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Αιγαίου θέλει να καταγγείλει όλους αυτούς που παίζουν με την ασφάλεια του Ελληνικού λαού, τον εθνικό πλούτο αλλά και με τις ζωές των Πυροσβεστών!
Βλέπουμε όλοι τι γίνεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές που εξαφανίζουν τα δάση μας, πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμα και το ένα δεντράκι που καίγεται είναι προσωπική μας περιουσία και μεγάλη απώλεια!
  Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι οι ευθύνες υπάρχουν αλλά όχι εκεί που τις επιρρίπτουν.
 Οι πυροσβέστες οι οποίοι έχουν γίνει στόχος και εισπράττουν το μένος του κόσμου, μπορεί να έχουν κάνει λάθη αλλά σίγουρα δεν είναι ηθελημένα. Εξάλλου αυτός που δουλεύει κάνει λάθη, πόσο μάλλον όταν είναι και εξουθενωμένος από τον εξοντωτικό ρυθμό εργασίας που προκύπτει είτε από τα συμβάντα είτε από το παράνομο τρόπο που οι διοικήσεις επιβάλουν στον πυροσβέστη να εργαστεί.
 Και αυτό για να καλυφθεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος για να εφαρμοστεί θα έπρεπε να υπάρχουν ακόμα 4500 πυροσβέστες. Η προκλητική όμως αδιαφορία στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του υγιούς συνδικαλιστικού κινήματος δείχνει τους πραγματικούς ενόχους. Πώς βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τυχόν πυρκαγιές όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη; Μήπως το μαγικό ραβδάκι που έχουμε ακούσει τόσες φορές, ότι κανείς πολιτικός δεν το έχει, τελικά υπάρχει εκεί στο Υπουργείο Δημοσία τάξης; Γιατί τελικά μόνο με μαγικές ικανότητες μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει πυρκαγιές χωρίς να έχει καλύψει τα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να έχει χορηγήσει κατάλληλο εξοπλισμό, με ελλιπής εκπαίδευση του προσωπικού και με περιορισμό των ωρών εργασίας των συμβασιούχων πυροσβεστών για λόγους οικονομίας!
 
  Τα νησιά της περιφέρειας  βορείου Αιγαίου έχουν αρκετό πράσινο, και ίσως να υπάρχει η σκέψη να τα κάνουμε να μοιάζουν με κυκλαδίτικα νησιά, όπου κυριαρχεί το πετρώδες έδαφος, για λόγους ομοιομορφίας!!!
  Ενδεικτικά στο Κλιμάκιο Πλωμαρίου υπάρχεί δύναμη 5 πυροσβεστών, στο κλιμάκιο Ραχών Ικαρίας 1 πυροσβέστης !!!!! από τους 17 που προβλέπονται και για να καλυφθούν αυτά τα κενά στην κυριολεξία κλιμάκια, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται κάθε λίγους μήνες, για να τα επανδρώσουν με μηνιαίες  αποσπάσεις, το αποτέλεσμα βέβαια είναι να αποδυναμώνονται όλες οι υπηρεσίες  και να υπολειτουργούν.
  Επιτέλους για μια φορά στην Ελλάδα ας γίνει κάτι πριν την καταστροφή, γιατί όταν καταστραφούν τα νησιά μας, δεν θα τα σώσουν οι κατόπιν εορτής υποκριτικές δηλώσεις συμπαράστασης και οδύνης, τότε ίσως ακούσουμε και ότι θα καλυφθούν οι κενές θέσεις στα κλιμάκια μας.
 
  Τις μέρες αυτές οι υπηρεσίες της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέραμε και αυταρχικές και παράνομες διαταγές της ηγεσίας τους που καταστρατηγούν τα δικαιώματα του εργαζόμενου πυροσβέστη και τον μετατρέπει σε δέσμιο της διοίκησης η οποία τον εξαναγκάζει να δουλεύει πέρα από κάθε νόμο και υπουργική απόφαση περί ωραρίου εργασίας.
  Και φυσικά αν τολμήσει να αντιδράσει δέχεται απειλές και ύβρεις, καταστάσεις που παραπέμπουν στον εργασιακό μεσαίωνα άλλων εποχών!!! Η Ένωση μας έχει ήδη  καταγγείλει το γεγονός στον εισαγγελέα.
  Ζητάμε να σταματήσουν αμέσως οι χωρίς συμβάντα παράνομες καθημερινές επιφυλακές με πρόσχημα τον δείκτη επικινδυνότητας και τα στάδια ετοιμότητας.
  Να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες όλων όσων θέτουν μέχρι σήμερα σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού, όταν τον υποχρεώνουν να εργαστεί πέραν του νόμιμου ωραρίου.
  Ακόμα ζητάμε να ανανεωθεί ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων. Υπάρχουν οχήματα 30 και 40 χρόνων τα οποία μόνο για εκθέματα μουσείου κάνουν και με αυτά τα οχήματα καλείτε ο Πυροσβέστης να πηγαίνει γρήγορα και άμεσα στα συμβάντα που θα προκύψουν, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους πολίτες.
 
 
Διεκδικούμε:
1ον άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών
2ον -Άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τα 860 ευρώ Β.Μ. στον Βαθμό του Ανθ/γου με παράλληλη αναμόρφωση των συντελεστών με σκοπό την μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας
-κατώτατες αποδοχές τα 1300 ευρώ
-Θεσμοθέτηση αποζημίωσης στη βάση του εργατικού δικαίου για την υπερεργασία τις υπερωρίες και τα νυχτερινά.
-άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων νυχτερινών με αναδρομική ισχύ
3ον Αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως βαρέως επικίνδυνου και ανθυγιεινού
4ον Άμεση εφαρμογή πλήρους πενθημέρου
5ον Εκδημοκρατισμός των εσωτερικών κανονισμών
 
 
 
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. Μουστάκας                             Φ. Καρίμαλης                         Χ. Νέτου
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση