Ημερομηνία:22-07-2007
ΑΝΑΦΟΡΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Κα ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ
.
ΑΝΑΦΟΡΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
.
Της ένωσης Πυροσβεστικών υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου (ΕΥΠΣ)
.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου
                             Υπουργό Δημόσιας Τάξης
                             Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κο Ζήκα Σπυρίδωνα.
.
Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα η ένωση Πυροσβεστικών υπαλλήλων καταγγέλλει με τη παρούσα την διοίκηση της Πυροσβεστικής και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου δεδομένου ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις να περιέρχεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα παν πυροσβεστών, να καταπονούνται ψυχικά και σωματικά πολλές φορές άνευ λόγου και ουσίας, να κατακερματίζουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους και το σημαντικότερο όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά η πλειονότητα των πυροσβεστών να μη δύναται εξαιτίας της καταπόνησης να ανταπεξέρχεται στα καθήκοντά τους,
.
Η ουσία είναι στη προκειμένη περίπτωση ότι η Διοίκηση παράνομα, καταχρηστικά έξω από κάθε λογική και έννοια δικαίου, αντισυνταγματικά και αντιεργατικά φερόμενη υποχρεώνει τους πυροσβέστες σε πρόσθετη εργασία παραβιάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το νόμιμο ωράριο απασχόλησης των πυροσβεστών που είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα δηλαδή 163 ώρες το μήνα, γνωρίζοντας ότι η απασχόληση πέραν των ωρών αυτών είναι παράνομη και καταχρηστική.
.
Η Διοίκηση ερμηνεύει κατά βούληση , αυθαίρετα και μονομερώς τον όρο «πρόσθετη εργασία» αφού αυτή προκύπτει είτε λόγω του κυλιομένου ωραρίου είτε αυτή που επιθυμεί ο εργαζόμενος, αυτό τουλάχιστον διαλαμβάνει ο νόμος και αυτό επιτάσσουν οι κατά καιρούς εκδοθείσες Δγες του Α.Π.Σ.
.
Σήμερα Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο πυροσβέστης να απασχολείται πάνω από 44 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα κα όχι 37.5 ώρες όπως ισχύει και όπως επιτάσσουν οι Δγες .
Εκτός αυτού αν υπάρξει και «συμβάν» η απασχόληση του πυροσβέστη είναι σε κάθε περίπτωση συνεχής και σε πολλές περιπτώσεις απασχολείται ακατάπαυστα για 6-7 εικοσιτετράωρα συνεχόμενα!!!!!!!
Αρκεί προκειμένου να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος να σας αναφέρουμε ότι πρόσφατα στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιά της Σάμου που συνέβη στις 8-7-2001 στη περιοχή των Μυτιληνών Σάμου, πυροσβέστης -οδηγός ήταν επιφυλακή την Πέμπτη 5-7-2007, νυχτερινή περίπολο το βράδυ, την Παρασκευή 6-7-200" υπηρεσία, μετά επιφυλακή και νυχτερινή περίπολο, το Σάββατο 7-7-2007 υπηρεσία και την Κυριακή 8-7-2007 ήταν παρών στο συμβάν δηλαδή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς!!!!!!
Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και στον νομό Λέσβου που και εκεί, πυροσβέστες απασχολούνται κατά τον ως άνω τρόπο.
 .
Τι αντοχές ψυχικές και σωματικές πρέπει να έχει κάποιος άνθρωπος για να. μπορέσει να ζήσει με αυτόν τον τρόπο; Γιατί να καταπονούνται άσκοπα οι πυροσβέστες και γιατί να μην υπάρχει μια δίκαιη και ορθολογιστική μεταχείριση  και απασχόληση των πυροσβεστών προς όφελος του προσωπικού, της υπηρεσίας και του κοινωνικού συνόλου;
Γιατί, να απασχολούνται και να καταπονούνται οι πυροσβέστες με πρόσθετη εργασία όταν δεν υπάρχουν έκτακτα συμβάντα;
Γιατί. υπό κανονικές συνθήκες να υποχρεώνονται οι πυροσβέστες σε πρόσθετη εργασία;
.
Η Ένωση μας απαιτεί άμεσα η νομοθεσία και οι κείμενες διατάξεις ειδικότερα δε ο Νόμος 1157/81, το άρθρο 24 παρ. 3,4,του Π.Δ.210/1992, η με αριθμό 9459 Φ. 105.6 / 16 /3/87 Δγη του Α.Π.Σ.. καθώς και οι διατάξεις της εργατικής Νομοθεσίας και του Συντάγματος αφού η κατ΄ εξακολούθηση παραβιάσεις των ως άνω διατάξεων και νόμων συνιστούν και ποινικά αδικήματα.
 
Συμπερασματικά κυρία Εισαγγελέα θεωρούμε ότι η Διοίκηση παραβιάζει κατάφωρα την εργατική Νομοθεσία τις διατάξεις του κοινού νόμου και το Σύνταγμα, καθημερινά παρανομεί και αυθαιρετεί σε βάρος των πυροσβεστών δεδομένου ότι χωρίς νόμιμη αιτία ερμηνεύει τον νόμο κατά βούληση αγνοώντας τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις και αντοχές των ανθρώπων που «ρίχνονται στην φωτιά», αγνοώντας ότι έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή.
 Κυρίως όμως η Διοίκηση ενεργώντας κατά τον ως άνω παράνομο, αντισυμβατικό, αντιεργατικό, αυθαίρετο και καταχρηστικό τρόπο, εγκληματεί αφού οι καταπονημένοι πυροσβέστες όχι μόνο δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν να εκτελούν τα καθήκοντα τους αλλά λόγω της ψυχικής και κυρίως της σωματικής καταπόνησης θα κινδυνέψουν να «καούν» όταν κληθούν να σβήσουν τη φωτιά εκτός δε από αυτό αναμφίβολα ο καταπονημένος πυροσβέστης δεν κάνει καλά τη δουλειά του το όποιο δε αποτέλεσμα θα είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, των δασών, των περιουσιών και γενικά της ανθρώπινης ύπαρξης που είναι αλληλένδετη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση.     
 
Με την αναφορά –καταγγελία μας αυτή αξιότιμη Κυρία Εισαγγελέα απαιτούμε την άμεση επέμβαση σας στα αρμόδια όργανα και στην Διοίκηση ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση των πυροσβεστών που αναγκάζονται να εργάζονται πρόσθετα, υπερωριακά χωρίς νόμιμο λόγο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους τις ζωές των συνανθρώπων τους και τις περιουσίες τους .
 
Θα πρέπει άμεσα να ενεργήσετε κατά παντός υπευθύνου του Πυροσβεστικού Σώματος να σταματήσει επιτέλους αυτή η « εξοντωτική απασχόληση μας » πριν θρηνήσουμε πάλι ανθρώπινες ζωές, γιαυτό άλλωστε η Ένωση μας προβαίνει σε αυτή την καταγγελία – αναφορά .
 
Σάμος 18 Ιουλίου 2007 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση