Ημερομηνία17-11-2006
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΒΑΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

 
   ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤΟΚ.:                                                  ΚΕΡΚΥΡΑ 15/11/2006              
   ΠΡΟΣ:      Υ.Δ.Τ. κο Βύρωνα Πολύδωρα
   ΚΟΙΝ.: 1) Αρχηγό Πυρ/κού Σώματος Αντιστράτηγο κο Κόη Αντρέα
                2) Υπουργό μεταφορών και επικοινωνιών κο Μιχάλη Λιάπη.
                3) Υπουργό τουρισμού κα Πετραλιά Φάνη.
                4) Βουλευτές κα Αγγελική Γκερέκου& κο Τραγάκη Ιωάννη.
                5) Αερολιμενάρχη Κ.Α.Κ. Ι. Καποδίστριας κο Ζάχο Γεώργιο.
                6) Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                7) Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Πυρ/κου Σώματος.
                8) Μέλη μας  
 
Θέμα:«Αιτήματα Πυροσβεστικών Υπαλλήλων νομού Κερκύρας.» 
ΣΧΕΤ. Η με αριθ. πρωτοκ. 7017/4/6553   31-10-2006 απαντητική σας . 
   Κύριε Υπουργέ. 
   Με έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση σας, η οποία μας κοινοποιήθηκε από την βουλευτή κα Γκερέκου, σε σχετική με τα αιτήματά μας, αναφορά που κατατέθηκε από την ίδια και τον κο Τραγάκη. Στο υπόμνημα στο οποίο βασίσθηκε η εν λόγω αναφορά επιδιώκουμε μία περιληπτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην Π.Υ. νομού Κερκύρας και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού.
  Μας απαντάτε κύριε Υπουργέ ότι το πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού δεν δημιουργήθηκε από την μία στιγμή στην άλλη αλλά είναι απόρροια της μη πρόσληψης νέων πυροσβεστών επί πολλά έτη. Εμείς ανταπαντάμε ότι ακυρώθηκε πρόσληψη 250 πυροσβεστών το έτος 2004 ενώ το πρόβλημα της έλλειψης δύναμης κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων διογκώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και θα έπρεπε να υπήρχε η στοιχειώδης πρόβλεψη για την αντιμετώπισή του. 
  Μας απαντάτε κύριε υπουργέ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός πρόσληψης 540 πυροσβεστών και σημαντικού αριθμού αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών ενώ με τις  μεταθέσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά την πρόσληψη θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες που παρουσιάζουν έλλειμμα. Σας ανταπαντάμε κύριε Υπουργέ ότι οι εν λόγω προσλήψεις δεν αφορούν την Κέρκυρα αλλά μόνο την Αττική ,παρά τις εξαγγελίες το έτος 2001 του τότε αρχηγού και σημερινού Γ. Γραμματέα πολιτικής προστασίας κου Φούρλα ότι η Κέρκυρα θα συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στις επόμενες προσλήψεις καθότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα δύναμης. Σας γνωρίζουμε επίσης ότι με τις μεταθέσεις τα τελευταία χρόνια μόνο φεύγει προσωπικό από την Κέρκυρα και δεν έρχεται. 
  Μας απαντάτε κύριε υπουργέ ότι αναφορικά με το πρόβλημα του επιπέδου πυρασφαλείας του Κ.Α.Κ. Ιωάννης Καποδίστριας έχετε ενημερώσει αρμοδίως την Υ.Π.Α. Το γεγονός αυτό μήπως λύνει το πρόβλημα; Σε τι αποσκοπεί η ενημέρωση μιας υπηρεσίας  που υποστηρίζεται στις λειτουργίες της σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα όπως η Πυρασφάλεια και διάσωση όταν  με ευθύνη του ΥΔΤ και του ΑΠΣ υπολειτουργεί; Θα καλύψει τα κενά σε προσωπικό, τεχνογνωσία και λοιπές δράσεις  η ΥΠΑ; Μήπως με την ενημέρωση αυτή υπονοείται ή και προτρέπετε την ΥΠΑ στην μείωση κατηγορίας επιπέδου Πυρασφάλειας στο Ιωάννης Καποδίστριας με όλες τις συνέπειες για αυτό; Σας ενημερώνουμε ότι το πόρισμα μικτής επιτροπής Υ.Π.Α. & Α.Π.Σ. το έτος 2001 πρότεινε την στελέχωση των βαρδιών με τουλάχιστον 15 άτομα και τον σταθμό με 75.Οι αναλογίες αντιστρέφονται και ο αριθμός 30%  δεν αντιπροσωπεύει το έλλειμμα έναντι της προβλεπόμενης δύναμης αλλά την υπηρετούσα δύναμη έναντι της προβλεπόμενης. Τι άραγε θα συμβεί αν χρειαστεί να επέμβει μία βάρδια αποτελούμενη από 5 ή και 4 άτομα σε ένα συμβάν αεροσκάφους ( έστω και κατηγορίας 7); Τι θα σημάνει για την οικονομία της τοπικής κοινωνίας της Κέρκυρας -η οποία ως γνωστόν βασίζεται στον τουρισμό- αν ο Αερολιμένας πέσει κατηγορία και δέχεται μικρότερα αεροσκάφη; Ήδη το γεγονός του θανάτου των δύο μικρών παιδιών που παραθέριζαν στην Κέρκυρα έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία που έχει να επιδείξει το νησί μας στον τομέα της ασφάλειας ,ενώ έχει προκαλέσει και διεξαγωγή δημοσιογραφικής έρευνας από το ΒΒC η οποία οδηγεί και στην εξέταση της υπόθεσης «πυρασφάλεια αερολιμένα». Όσον αφορά δε στην εκπαίδευση του πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί στον αερολιμένα , σας ενημερώνουμε ότι μόνο 7 από τα συνολικά 24 άτομα που υπηρετούν εκεί έχουν περάσει σχολή πυρασφαλείας αεροδρομίων στο αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος και οι 4 εξ αυτών συνταξιοδοτούνται μέχρι τα μέσα του 2007. Πέραν τούτου η παραδοχή σας  ότι  το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας δεν διαθέτει πεδίο ασκήσεων  έρχεται σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Πυρασφάλειας Αεροδρομίων (εναρμόνιση με ICAO) που αποτελεί νόμο του Κράτους και  δεν λαμβάνει υπόψη ότι η ύπαρξή του αποτελεί  διεύρυνση  της θεωρητικής εκπαίδευσης και επαλήθευσή της σε τοπικές συνθήκες με διαδικασίες συλλογικής δράσης όπως η Πυροσβεστική διαδικασία  και που δεν εξισορροπείται με την εξατομικευμένη και κατ΄ άλλα χρήσιμη και υπό τις παρούσες συνθήκες αναγκαία εκπαίδευση σε άλλα κέντρα . 
Εντελώς τυχαία βέβαια αποφεύγετε να μας πείτε τι σημαίνει για τους πολίτες που ζητούν τις υπηρεσίες μας  αλλά και για τους υπαλλήλουςτι σημαίνει και τι μπορεί να προσφέρει μια βάρδια δύο πυροσβεστών στα πυρ/κά κλιμάκια Θυναλίων και Αργυράδων. Τι μπορεί άραγε να προσφέρει μία βάρδια αποτελούμενη από έναν πυροσβέστη στο πυρ/κό κλιμάκιο των Παξών;
    Πόσο ακόμα καιρό θα μας κόβονται οι άδειες και δεν θα μας χορηγούνται τα ρεπό; Πως θα μας χορηγηθούν οι συνολικά 2000 ημέρες αδείας μέχρι τέλος του έτους και πότε θα βρεθεί η περιβόητη υπηρεσιακή ευχέρεια για να χορηγηθούν τα συνολικά  1642 ρεπό που οφείλονται στους πυρ/κούς υπαλλήλους - μέλη μας; Πώς θα καταρτιστεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός του 2007 με 20 περίπου λιγότερους υπάλληλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με ρυθμούς που παραπέμπουν σε απελπισμένους που εγκαταλείπουν καράβι που βουλιάζει;
 Επίσης  θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε  με βάσει ποιο οργανόγραμμα  διαπιστώνονται  τα κενά των οργανικών θέσεων αφού δεν υπάρχει  το νομικό και φυσικά το επιχειρησιακό πλαίσιο με το οποίο καθορίζονται οι οργανικές θέσεις  π.χ. Πυροσβεστικού Σταθμού ή Υπηρεσίας Γ΄ Τάξης  ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου;
 Σε ότι αφορά το Κτίριο  που στεγάζεται η Περιφερειακή Διοίκηση ,η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κέρκυρας (επιτελικές υπηρεσίες) και ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός ( επιχειρησιακή Υπηρεσία) μας απαντάτε με την παλαιότητα ενώ προτάσσουμε τις δυσκολίες που γεννήθηκαν  από τις ρυμοτομικές και κυκλοφοριακές  παρεμβάσεις  στα 30 χρόνια από την οικοδόμησή του και που αποδεδειγμένα  και πέραν της δικής μας φωνής  η θέση του σήμερα είναι εντελώς ακατάλληλη για το σκοπό αυτό (1ος  Π.Σ.)
 Κύριε Υπουργέ. Δεν έχουμε την διάθεση να συντηρήσουμε μία στείρα αντιπαράθεση μέσω ανταλλαγής εγγράφων. Δεν θα θέλαμε όμως επ΄ουδενί να ξαναζήσει η Κέρκυρα στιγμές ανάλογες του καλοκαιριού του 2000 και ανάλογες με αυτές που αντιμετώπισε φέτος η Χαλκιδική και η Μάνη.
Ζητάμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις και ικανοποιητικές λύσεις σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που σας θέτουμε.
 
                              Ο                                                Ο
                     ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
     ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ              ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Θ. ΚΟΡΙΚΗΣ
  

 
 
    
 
  
 
 
 
 
            
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση