Ημερομηνία07-02-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΆΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

         ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Ε.Α.Κ.Π.
Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου
.                                                                                                                       . 
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 18 Ιωάννινα τηλ –.6978520351 Website WWW.old.eakp.gr , Email:info@old.eakp.gr
 
Ιωάννινα 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 
                       .
                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Ηπείρου καταγγέλλει την κυβερνητική επιλογή που αφορά στην επικείμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Π.Σ. που αναμένεται άμεσα όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της Πολιτικής και Φυσικής μας ηγεσίας και έχει στόχο την κατάργηση υπηρεσιών και κλιμακίων σε όλη τη χώρα, αλλά και στην περιφέρειά μας,
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό
· με την κυβερνητική μεθόδευση για τη σύσταση νέου αντιδραστικού κανονισμού μεταθέσεων που θα προκαλέσει το ξεκλήρισμα σημαντικού αριθμού συναδέλφων με σωρεία μεταθέσεων ως υπεράριθμων, που θα κληθούν να καλύψουν τα οργανικά κενά της υπηρεσίας σε όλη την επικράτεια.
· την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας σε ότι αφορά την επιβολή επικίνδυνων και αντεργατικών πειραματισμών στο ωράριο εργασίας που έχουν επηρεάσει καταλυτικά τις εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών και έχουν διαλύσει κυριολεκτικά τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και την άρνησή της για την οριστική διευθέτηση του ωραρίου στην βάση των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και της εργατικής νομοθεσίας.
· την τεχνητή μείωση των 4000 και πλέον οργανικών κενών του Π.Σ. ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης.
Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στο δίκτυο πυρασφάλειας της χώρας.
Το γεγονότα αυτά επιβεβαιώνονται πλήρως και από την υπ. αριθμ. 60087 Φ. 102.2/31-12-2010 Απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την οποία κατανέμεται στις υπηρεσίες του Σώματος, η συνολική υπηρετούσα δύναμη του πυροσβεστικού προσωπικού για το έτος 2011 με βάση τις υπάρχουσες υπηρεσιακές ανάγκες, από την οποία προκύπτει ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανομή για το έτος 2010 η δύναμη των υπηρεσιών που εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα έχει μειωθεί αισθητά. Στις υπόλοιπες υπηρεσίες νομών, πόλεων και στους πυροσβεστικούς σταθμούς Α΄ Β΄ Γ΄ και Δ΄ τάξης ανά την επικράτεια η δύναμη κατανέμεται μειωμένη κατά 2-3 έως και 6 υπαλλήλους, καθώς και στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις υπηρεσίες της Ηπείρου, οι οποίες μετρούσαν ήδη τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:
ü                       Δ.Π.Υ. Νομού Ιωαννίνων – ΒΙ.ΠΕ. – 5η Ε.Μ.Α.Κ.            - 9
ü                       Π.Υ. Κόνιτσας                                                                     - 3
ü                       Π.Υ. Άρτας                                                                          - 2
ü                       Π.Υ. Ηγουμενίτσας & Λιμένα                                             - 6
ü                       Π.Υ. Πρέβεζας                                                                     - 3
ü                       Π.Υ. Φιλιππιάδας                                                               - 4
ü                       Π.Υ. Πάργας                                                                       - 3
ü                        Σε 3 πυροσβεστικά κλιμάκια (Βουτσαρά, Φιλιατών και Αστροχωρίου) δεν προβλέπεται πλέον                                                              θέση αξιωματικού – προϊσταμένου με ότι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική λειτουργία τους.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις εκτιμήσεις της παράταξής μας σχετικά με την επιχειρούμενη συρρίκνωση του Π.Σ. και την υποβάθμιση της πυροπροστασίας της χώρας, με αντικειμενικό σκοπό τη μείωση του κόστους για την πυρασφάλεια, όπως αυτό καταγράφεται και μέσα από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το Π.Σ. κατά 81.349.000 ευρώσε σχέση με το 2010 και κατά 129.324.293 ευρώ σε σχέση με το 2009.
Η Ε.Α.Κ.Π. εκφράζοντας την καθολική απαίτηση εκατοντάδων συναδέλφων της περιφέρειας και με βασικό γνώμονα ότι η υποβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας αφορά άμεσα στην προστασία της ζωής και της περιουσίας του Ελληνικού Λαού, καταθέτει την πρότασή της ώστε να επιτευχθεί η οριστική διευθέτηση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος:  
·        Καμία κατάργηση πυροσβεστικής υπηρεσίας ή κλιμάκιου, που υπάγεται στην περιφέρεια Ηπείρου.
·        Αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων της περιφέρειας με αναβάθμιση και ίδρυση νέων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάλυψης των συνεχώς διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες πληθυσμιακούς, γεωγραφικούς, συγκοινωνιακούς, επικινδυνότητας λόγω αστικών, βιομηχανικών, εμπορευματικών, δασικών, ή άλλων περιοχών.
·        Αξιολόγηση σύμφωνα με στατιστικές μελέτες για τον βασικό προσανατολισμό της κάθε περιοχής από πλευράς συμβάντων όπως: Βιομηχανικές περιοχές, Δασικές περιοχές, Μεγάλα αστικά κέντρα, Εθνικοί Οδικοί άξονες κ.λ.π. για αντίστοιχο καταμερισμό σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και του απαραίτητου ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.
·        Αύξηση της οργανικής δύναμης στο βαθμό που θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των υπαρχόντων και των υπό ίδρυση πυροσβεστικών σταθμών, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι κανόνες ασφαλών επεμβάσεων με πλήρη στελέχωση των εξόδων επέμβασης.
Ανάλογη πρόταση έχει υποβληθεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς και για το σύνολο των υπηρεσιών της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά καλεί τους κοινωνικούς, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, και συνδικαλιστικούς φορείς, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας Ηπείρου, να πάρουν επίσημα θέση για τις δυσμενείς διεργασίες που είναι σε εξέλιξη και να παλέψουν μαζί μας για την υλοποίηση του πλαισίου αιτημάτων.
Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Ηπείρου βρίσκεται απέναντι από τις συμβιβασμένες παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (Π.Α.Σ.Κ.Π. – Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.), που στέκονται αρωγοί στην επιβολή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής διαιωνίζοντας τα χρόνια προβλήματα τόσο στην πυρασφάλεια της χώρας όσο και στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου μας από τα συνεχόμενα σκληρά, αντιλαϊκά, μέτρα που υλοποιούνται και που δεν θα έχουν τελειωμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναπόφευκτη κρίση του κοινωνικοοικονομικού μας συστήματος και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι εκμεταλλευτές των εργαζομένων που την προκάλεσαν. Αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε με το ΤΑΞΙΚΟ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ πλαίσιο δράσης μας, που τονίζει την αναγκαιότητα της εντατικοποίησης του αγώνα μέχρι την ανατροπή της άγριας, αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που έχει επιβληθεί στον κλάδο μας, αλλά και στο σύνολο του εργαζόμενου λαού. Κόντρα στην περιχαρακωμένη άτυπη συνομοσπονδία των Σωμάτων Ασφαλείας που στοχεύει στον διαχωρισμό των ένστολων υπαλλήλων από το λαϊκό κίνημα, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις 10 Φλεβάρη.
 
                                                Για την Ε.Α.Κ.Π.
                                Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Η.
                              Βλάχος Δημήτριος   Ράπτης Ιωάννης
 
 
 
.
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση