Ημερομηνία19-07-2006
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΞ.ΕΝΩΤ.ΚΙΝ. Ε.Υ.Π.Σ. ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

 
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΕΝΩΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                                                                              Α. Ε. Κ. Π. 
                  Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
.                                                                                                                                                                               .                   .
Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6973436519, Web site WWW.old.eakp.gr: info@old.eakp.gr , E mail
 
 ΛΑΜΙΑ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006     
                                                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
 
Κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις   -   Ενημέρωση για την κατάσταση των Ταμείων μας        
 
   Συνάδελφοι
   Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Πυροσβεστών σας απευθύνει ενωτικό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις του κλάδου.
   Συνάδελφοι είναι καιρός πλέον να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας :
  •         Διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις
  •        Διαφορετικές απόψεις και θέσεις για τα εργασιακά μας ζητήματα .
 Μπορεί κάποιοι από εμάς να θεωρούνται ευνοημένοι ως προς την θέση που κατέχουν στην υπηρεσία ή να απολαμβάνουν ειδικής μεταχείρισης υπηρεσιακά .
 Αυτές όμως δεν παύουν να είναι οι τεχνητές διαφορές που δημιουργούνται (αφού καταφέρνουν να μας διαιρούν ) για να μας εμποδίζουν να καταλάβουμε ότι πάνω απ΄ όλα  είμαστε εργαζόμενοι . 
 Μπορεί κάποιοι από μας να εισπράττουν διαφορετικές απαντήσεις και να απολαμβάνουν διαφορετική αντιμετώπιση σε επιμέρους ζητήματα με μικρορουσφετάκια κ.λ.π .
 Από την κυβέρνηση όμως δια στόματος του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών εισπράξαμε όλοι μας όπου και εάν ανήκουμε σαν εργαζόμενοι την ίδιες απαντήσεις επί λέξη :
  •       Τι καμώματα είναι αυτά – Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια ( για την κινητοποίηση της 28/6/2006).
  •       Ότι ήταν να πάρετε σας το δώσαμε . ( 2% ) 
  •       Αλώστε δεν σκοτώνεστε και στην δουλειά .
  •       Ότι συμφωνήσαμε σας το δώσαμε ( το 2% ). Τήρησα την συμφωνία μας κατά γράμμα .
 Εδώ φυσικά έχουν την ευθύνη τους τα προεδρεία των Ομοσπονδιών που συμφώνησαν την λεγόμενη εναλλακτική λύση για το 2% και την πενταετία .
 Η διαφορά με την κυβέρνηση ήταν ότι το 2% το ζητούσαν στο βασικό μισθό και αυτή το έδωσε σαν επίδομα. και ότι η πενταετία για μετά το1993 προσληφθέντες σύμφωνα με διάταξη που θα περάσει τον Σεπτέμβριο θα πληρώνεται ( περίπου 20.000 ευρώ ) .
  • Ποια 140 ευρώ ; Πότε είπαμε για αυτά ; 
 Αυτές ήταν οι απαντήσεις όπως επίσης δεν έδωσε καμία απάντηση :
Για βαθμολόγιο – Μισθολόγιο – Υπερεργασία – Κομμένα Νυχτερινά . 
 
   Συνάδελφοι 
   Αυτές οι απαντήσεις που πήραμε και οι αλλαγές που προμηνύονται στο άμεσο μέλλον στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό μας αφορούν όλους . Αφορά το βιοτικό μας επίπεδο και την δυνατότητα που πρέπει να έχουμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια .
   Εμείς όμως σαν κλάδος έχουμε ένα λόγο περισσότερο για να βγούμε όλοι στον δρόμο .
   Η έλλειψη δύναμης αποτελεί τον υπ΄ αριθμό έναν κίνδυνο και αντί να αντιμετωπιστεί με ανάλογες προσλήψεις δίνουν και παίρνουν οι δηλώσεις της Φυσικής Ηγεσίας για εθελοντικά κλιμάκια και εθελοντικές υπηρεσίες όπως έγινε πρόσφατα για ακόμη μία φορά στην Λαμία στις 11/6/2006 .
 
 Τα ταμεία μας από την στασιμότητα των προσλήψεων διατρέχουν άμεσο κίνδυνο:
 Μετά από συνάντηση εργασίας στις 27/6/2006 με του Διευθυντές των Ταμείων που είχε αντιπροσωπεία της Ε.Α.Κ.Π. αποτελούμενη από Μιχαήλ Μ.– Καραγκούνης Δ.– Λιάσκο Σ. , προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των Ταμείων μας αφού καμία σχετική ενημέρωση δεν υπάρχει παρ΄ότι υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας εκεί, τα στοιχεία που συνέλεξε δεν προοιωνίζουν ομαλή πορεία των ταμείων στο μέλλον :
 
Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του Τ.Α.Υ.Π.Σ. προς το παρόν όσο η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενο είναι 1 προς 2,35 ( 3.865 συνταξιούχοι και 9.079 εργαζόμενοι μέχρι τον Ιούνιο του 2006 ) δεν θα υπάρξει πρόβλημα .
 Όταν πέσει κάτω από το 2 δηλαδή 1,9 ή 1,8 τότε αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση .
 Το ύψος των αποθεματικών που ανέρχονται για το Ε.Τ.Υ.Π.Σ. σε 54.694.161 ευρώ και για το Τ.Α.Υ.Π.Σ. 67.735.568,67 ευρώ για 15 χρόνια ακόμη δεν δημιουργείτε πρόβλημα μετά όμως τι ;     
 ( Περισσότερα στοιχεία και αναλύσεις στο επόμενο τεύχος της «Φωνής του Πυροσβέστη » ) .
 
   Ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύφθηκε στην συνάντηση αυτή είναι το νέο κτύπημα που δέχονται τα ταμεία μας με την εφαρμογή του Νόμου του ΠΑΣΟΚ 3232/2004 .
 Με το υπ. αριθμ. Φ.1/4/οικ. 10061/20033 16/6/2006  έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με θέμα « Εισφορά υπέρ Λογαριασμού Βελτίωσης Κοινωνικής Ασφάλισης ( Λ.Β.Κ.Α. )» καλούνται τα ταμεία μας:
 Βάση του άρθρου 31 παρ. 5 του παραπάνω Νόμου να καταβάλουν 1%ο επί του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη και των ασφαλισμένων από τα αποθεματικά τους για κάθε έτος υπέρ του « Λογαριασμού Βελτίωσης Κοινωνικής Ασφάλισης » Λ.Β.Κ.Α. . 
 Βλέπουμε λοιπόν ότι όλοι οι αντιασφαλιστικοί Νόμοι που στόχο έχουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι σε ισχύ και η μία κυβέρνηση παραλαμβάνει από την άλλη και το υλοποιεί ότι θεσπίζεται με σκοπό να αντλούνται πόροι από ταμεία που είναι λεφτά των εργαζομένων για να στηριχθεί δήθεν το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης .
 Με αποφάσεις λοιπόν του υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων θα επενδύονται τα δικά μας λεφτά σε αμοιβαία κεφάλαια κ.λ.π.
 Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο λογαριασμός αυτός αυτό που θα βελτιώσει σίγουρα για άλλη μία φορά είναι τα κέρδη των κερδοσκοπικών μηχανισμών και όχι την κοινωνική ασφάλιση .
  •    Έτσι έγινε και με την υποχρεωτική καταβολή της εισφοράς κάθε Δεκέμβριο που μας επέβαλαν για τον ειδικό λογαριασμό αρωγής ορφανών τέκνων αστυνομικού , πυροσβεστικού και πολιτικού προσωπικού που συστάθηκε στα πλαίσια του Ιδρύματος « Εξοχές της Ελληνικής Αστυνομίας ».
 Μόνο η ΕΑΚΠ και το τότε Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Στ. Ελλάδας αντέδρασε από την αρχή στο θέμα αυτό και είχε προβλέψει ότι αυτή η εξέλιξη όσο ασήμαντη και εάν φαίνεται είναι προπομπός αυτών που θα ακολουθήσουν.
  •  Το ίδιο συνέβη και φέτος με τον Νόμο περί Αναδιοργάνωσης του Π.Σ. όπου στο άρθρο 20 παρ. 4 προβλέπει ότι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης θα μπορεί με απόφαση του να συστήσει λογαριασμό αλληλοβοηθείας του Π.Σ. .
 
  •  Άλλο πλήγμα για το ταμείο μας το Ε.Τ.Υ.Π.Σ είναι η περικοπή (με τον Νόμο 2735/99) του 3% που έπαιρνε ( με τον Νόμο 4500 /68) ως μερίδιο για την παρουσία μας στα γήπεδα από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων της ΕΛΑΣ η οποία εισέπραττε 2,5% για κάθε εισιτήριο.
 
 Όλα αυτά είναι ζητήματα που μας αφορούν και επηρεάζουν σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα μας και το μέλλον μας και όμως ενώ είναι γνωστά στις ηγεσίες των Ομοσπονδιών και των επιτελείων των παρατάξεων Π.Α.Σ.Κ. Π και Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. δεν βλέπουμε καμία αντίδραση παρά μόνο σιωπή και συναίνεση .
 Όπως απόλυτη σιωπή υπάρχει για το τι μέλη γενέσθαι με το ασφαλιστικό όταν τα σημάδια είναι ορατά πλέον, αφού εκτός τις κατά καιρούς δηλώσεις για αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων επαγγελμάτων, στο σχέδιο νόμου για τη σύσταση της Αγροφυλακής ενός ένοπλου, ένστολου σώματος που υπάγεται στο Υ.Δ.Τ. στο άρθρο 18 προβλέπει όριο ηλικίας τα 60 χωρίς εξαιρέσεις , άρα το επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσει η εναρμόνιση και των υπολοίπων σωμάτων .
 
  Συνάδελφοι   -     Ένα είναι το συμπέρασμα :
 Η΄ παλεύουμε για τις λύσεις των προβλημάτων μας ενωμένοι και αντιμετωπίζουμε κάθε ανατροπή στα εργασιακά μας δικαιώματα με αποφασιστικότητα ή θα δεχτούμε μοιρολατρικά τις συνέπειες εμείς και τα παιδιά μας που θα επηρεάσουν μια για πάντα την ποιότητα της ζωής μας.
 
                                                      ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                    


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση