Ημερομηνία07-06-2010
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 24ΩΡΟ

 
         ΕΝΩΣΗ    ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ   ΣΩΜΑΤΟΣ
                            ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
.                                                                                                                                                                    .
                                            Ε.Υ.Π.Σ.Π.ΣΤ.Ε. – Μέλος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜ. 76/1998 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
ΕΔΡΑ: Λαμία Κων/νου Καραμανλή 3 Π.Υ. Λαμίας Τ.Κ. 35100 ΤΗΛ & FAX. 22310-33636  ΤΑΧ. ΘΥΡ. 114          
.                                                                                                                                                                    .
 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 118                                                                           Τηλ. Προέδρου :                 6974141197 
                                                                                                        Τηλ. Γενικού Γραμματέα:  6973436510
 ΛΑΜΙΑ    8   ΜΑΪΟΥ 2010   
                                                                    
                         Προς: Κο Αρχηγό Π.Σ. Στυλιανό Στεφανίδη.   
 
              Κοιν/ση:  1ον   Ko Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη                  
                              2ον   KοΥφυπουργόΠροστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια 
                              3ον   Κο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
                              4ον   Κο Διοικητή Π.Υ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας.
                              5ον   Πολιτικούς Φορείς - ΑΔΕΔΥ - Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.- Πρωτ/μιες Ενώσεις- Μ.Μ.Ε.   
 
   ΘΕΜΑ: « Κριτήρια και επιλογές για την εφαρμογή της 24ωρης υπηρεσίας »
 
   Κύριε Αρχηγέ, προσδοκούσαμε ότι μετά την πρόσφατη δέσμευση της πολιτικής μας ηγεσίαςγια την επαναφορά του 24ωρου όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση της τραγικής έλλειψης δύναμης και την οικονομική ανακούφιση των υπαλλήλων από τις συχνές εξοντωτικές μετακινήσεις τους, δεν θα χρειάζονταν να επανέλθουμε στο θέμα αυτό και θα δίνονταν η δυνατότητα να υπάρξει η ψυχική κυρίως ηρεμία στους εργαζόμενους του Π.Σ. που έχουν πληγεί από την ντε φάκτο εφαρμογή του 8ωρου εξαήμερου και η οποία τους είναι άκρως απαραίτητη για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.    
   Η πρόταση της Ένωσης μας για την επαναφορά του 24ωρου που συμπεριλαμβάνονταν στην συνολική πρόταση της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., αφορά 6 από τις 13 Πυρ/κές Υπηρεσίες και 9 από τα 16 Πυρ/κά Κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και έγινε με την καθολική συναίνεση των εργαζομένων στην βάση αντιμετώπισης της τραγικής έλλειψης δύναμης και των συνεπειών που έχει αυτή στην πυρασφάλεια της περιοχής και τις εργασιακές τους σχέσεις, καθώς επίσης στην άμβλυνση των δυσβάσταχτων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι καθημερινά υπάλληλοι.          
   Κύριε Αρχηγέ με έκπληξή μας όμως το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι:
  •                Κατ΄ επιλογή και πέραν από τις πραγματικές ανάγκες, με άγνωστα προς εμάς κριτήρια, σε ορισμένες Π.Υ. και ορισμένα Π.Κ. ανά την χώρα άρχισε η εφαρμογή του 24ωρου.     
  •                Η αλλαγή του ωραρίου από 8ωρο σε 24ωρο γίνεται με προφορικές εντολές πέρα από κάθε κανόνα δεοντολογίας που επιβάλει οι πολιτικές και υπηρεσιακές αποφάσεις μέσω των οποίων μεταβάλλονται οι υπηρεσιακές ή οι εργασιακές καταστάσεις του προσωπικού του Π.Σ., να εντέλλονται προς εφαρμογή εγγράφως με ότι συνεπάγεται αυτό για την διασφάλιση όλων όσων καλούνται να υλοποιήσουν την εφαρμογή τους.  
 Με δεδομένο λοιπόν κύριε Αρχηγέ τις παραπάνω διαπιστώσεις και το γεγονός ότι διανύουμε ήδη την νέα αντιπυρική περίοδο ρωτάμε:
  •                Για ποίο λόγο ενώ γνωρίζετε την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε εκατοντάδες Π.Υ. και Π.Κ. από την κατανομή του ήδη ελλειμματικού προσωπικού σε τέσσερεις βάρδιες από τρείς που ήταν πριν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανά βάρδια σε πολλά κυρίως Π.Κ. 2 έως και 1 πυροσβέστες ( κυρίως δίχως οδηγούς ), γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την πυρασφάλεια των περιοχών που καλύπτουν και την ασφάλεια του προσωπικού, δεν δίνετε ρητή και έγγραφη εντολή για άμεση εφαρμογή του 24ωρου για όσα Π.Κ. και Π.Υ. σας έχει ζητηθεί.   
  •                Ποια τελικά είναι τα κριτήρια που παίρνετε υπόψη σας για την εφαρμογή του 24ωρου;   
  •                Γιατί δίνονται προφορικές εντολές αντί έγγραφων, γνωρίζοντας ότι αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους διοικούντες των Π.Υ. και των Π.Κ.;
   Είναι σίγουρο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση για την εφαρμογή του 24ωρου όπου αυτό απαιτείται να γίνει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η οικονομική εξαθλίωση των πυροσβεστών. Των πυροσβεστών που θα κληθούν για ακόμη μία φορά να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες και αυτής της αντιπυρικής περιόδου και οι οποίοι ενώ ήδη έχουν απολέσει το 20% περίπου των αποδοχών τους από τις περικοπές και την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, αναγκάζονται να διαθέτουν επιπλέον από 200 έως 400 ευρώ για καύσιμα ανά μήνα για τις μετακινήσεις τους στις απομακρυσμένες υπηρεσίες που υπηρετούν. Τραγικότερο παράδειγμα το Π.Κ. Δερβενοχωρίων, το οποίο ενώ βρίσκεται σε μία βαρύνουσας σημασίας περιοχή οι εννέα εναπομείναντες πυροσβέστες μοιράζονται σε 4 βάρδιες.                 
  Κύριε Αρχηγέ για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητάμε την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την εφαρμογή του 24ωρου για όπου έχει ζητηθεί.    
.
                                                              Για   το Διοικητικό Συμβούλιο  
             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           
         
                  ΚΑΜΝΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                      ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ 
.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ:www.old.eakp.gr/pdf/24oro.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση