Ημερομηνία:05-05-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΠΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

         ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Ε.Α.Κ.Π.
Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου
.                                                                                                                                                               . 
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 18 Ιωάννινα τηλ.6978520351 Website WWW.old.eakp.gr , Email:info@old.eakp.gr
.
Ιωάννινα 1 ΜΑΪΟΥ 2010 
 
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Στις 29-4-2010 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για τη συγκρότησή του σε σώμα και την ανάδειξη του προεδρείου. Η παράταξή μας σεβόμενη το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Απριλίου 2010, την ετυμηγορία των συναδέλφων που επέλεξαν να μη δοθεί αυτοδυναμία σε κανένα ψηφοδέλτιο και αποδεχόμενη τη θέση στην οποία κατετάγη το ψηφοδέλτιο της, πρότεινε διαπαραταξιακό προεδρείο στη βάση της αναλογικής δημοκρατικής αρχής που αποτελεί και αρχή για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, με κατανομή των αξιωμάτων αναλογικά με το ποσοστό των ψήφων του κάθε ψηφοδελτίου. Ανάλογη ήταν και η θέση των δύο άλλων παρατάξεων για πρώτη φορά από την ίδρυση του σωματείου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ομόφωνη απόφαση για τη σύνθεση αναλογικού προεδρείου ως εξής:
          Πρόεδρος                           :  Π.ΑΣ.Κ.Π.      (ως πρώτο ψηφοδέλτιο σε ψήφους)
          Γεν. Γραμματέας                  : Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. (ως δεύτερο ψηφοδέλτιο σε ψήφους)
          Αντιπρόεδρος                     :  Ε.Α.Κ.Π.        (ως τρίτο ψηφοδέλτιο σε ψήφους)
          Ταμίας                                 : Π.Α.Σ.Κ.Π.
          Οργανωτικός Γραμματέας    : Ε.Α.Κ.Π.
          Αναπλ. Γεν. Γραμματέας     : Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.
          Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων   : Π.Α.Σ.Κ.Π.
Στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του Δ.Σ. και με αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας με την οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καλούνται οι πρωτοβάθμιες ενώσεις να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων – μελών τους και σε ποιες υπηρεσίες επιβάλλεται να επανέλθει το 24ωρο αιτιολογημένα, η Ε.Α.Κ.Π. λαμβάνοντας υπόψη:
·        Την αναδίπλωση των θέσεων του Υπουργού ύστερα από το βάρος των συνεχόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα κυρίως με πρωτοβουλίες της Ε.Α.Κ.Π., με στόχο τον κατευνασμό των έντονων αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα που εκδηλώθηκαν σχετικά με την πολιτική απέναντι στα ζητήματα του κλάδου.
·        Την εξοικονόμηση χρόνου που επιχειρείται από την κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο, όπου θα τεθεί σε εφαρμογή η γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης (αποσάθρωσης) του Π.Σ. εν όψει και του «σχεδίου Καλλικράτης», όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Υπουργός ότι τον Οκτώβριο σε σχέση με την εφαρμογή του Καλλικράτη «θα κλείσουν σχεδόν όλα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια», με όσους κινδύνους ελλοχεύει η απόφαση αυτή για την πυρασφάλεια δεκάδων περιοχών και δραματικές συνέπειες για το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά.
·        Την αποφυγή από την κυβέρνηση παράλληλων ανοιχτών μετώπων μονίμων και συμβασιούχων πυροσβεστών μέσα στην αντιπυρική περίοδο, σε συνάρτηση με τις αναμενόμενες αντιδράσεις του συνόλου του εργατοϋπαλληλικού κινήματος, εξαιτίας της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που κατεδαφίζει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.
Κατέθεσε την πρότασή της για το ωράριο όπως την έχει καταθέσει από το Δεκέμβρη του 2009 προς όλους τους αρμόδιους φορείς και την έχει κοινοποιήσει στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλους τους συναδέλφους:  
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
Άμεση εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας 37,5 ωρών με προοπτική το 35ωρο.
Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του κεφαλαίου Α’ του νόμου 3205/03 για την υπερεργασία με πλήρη αποζημίωση κάθε ώρας υπερωρίας, πέραν της πενθήμερης εβδομάδας και της νυχτερινής εργασίας, με την προσαύξηση και στις δύο περιπτώσεις για τις Κυριακές και τις Αργίες.
 Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα γίνει η αφορμή να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες επιφυλακές αφού θα είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να πληρώσει κάθε ώρα υπερωρίας και όχι να χορηγεί ανέξοδα ρεπό. Και φυσικά όταν κρίνεται η παρουσία των υπαλλήλων απαραίτητη και απευκταία για την αντιμετώπιση συμβάντων, θα συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομικών τους δεδομένων.      
Λόγω ότι η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε όσους συναδέλφους υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, δυσβάστακτο κόστος μετακινήσεων αλλά και μεταστέγασης τους σε αυτές. Επίσης λόγω ότι την κατάσταση αυτή με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας ήρθε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η αλλαγή του τρόπου κατάταξης δοκίμων πυροσβεστών που γίνεται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι για κατά τόπους κενά ( και που φυσικά μόνο η ΕΑΚΠ κατήγγειλε και πάλεψε να μην περάσει), προτείνουμε:
Στις απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα υπηρεσίες όπου επανδρώνονται κυρίως από συνάδελφους μετακινούμενους να δοθεί η δυνατότητα εάν συναινούν όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών να λειτουργήσουν με 24ωρο.
Απαραίτητες και παράλληλες ρυθμίσεις και ενέργειες σε συνδυασμό με το ωράριο και την πλήρη και ικανοποιητική εφαρμογή του είναι:
Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα αλλαγής τόπου συμφερόντων σε όλους τους πυροσβέστες και να τροποποιηθεί ο κανονισμός μεταθέσεων όχι στην βάση των τροποποιήσεων που ήδη είχαν συνταχθεί από την προηγούμενη επιτροπή του Α.Π.Σ. γιατί θα δημιουργήσει η εφαρμογή τους όπως είχε καταγγείλει η ΕΑΚΠ οξύτατο πρόβλημα αξιοκρατίας ειδικά για τις μεταθέσεις των υπαλλήλων από την 62 σειρά και μετά, αλλά να γίνουν εκ νέου και η Ε.Α.Κ.Π. είναι πρόθυμη να συμβάλει σε αυτό.   
Να καταγραφούν πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν εκτός τόπου συμφερόντων.
Να τροποποιηθεί άμεσα ο κανονισμός κατάταξης και οι νέες προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση να γίνουν κατά τόπους και για όσες υπηρεσίες θα δημιουργηθούν κενά από τις μετακινήσεις των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων.    
Να μετακινηθούν σταδιακά και κατά αρχαιότητα στον τόπο συμφερόντων τους και να ολοκληρωθούν οι μεταθέσεις τους μέχρι την έξοδο από την σχολή των νεοπροσλαμβανόμενων που πρέπει να κατατάσσονται υπό καθεστώς κάλυψης συγκεκριμένων οργανικών κενών, που θα το γνωρίζουν εκ των προτέρων.  
Να αλλάξει το Π.Δ.για την υγιεινή και ασφάλεια και εκτός όλων των άλλων ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν όπως τις είχαμε επισημάνει με τις σχετικές παρατηρήσεις μας, να μην ισχύσει η διευθέτηση χρόνου εργασίας ακόμη και σε επίπεδο τετραημέρου που τελικά διαμορφώθηκε από επταήμερο που ήταν αρχικά μετά από την παρέμβαση της ΕΑΚΠ.( βλέπε site ΕΑΚΠ ) και να ορισθεί ανώτατο όριο εμπλοκής σε συμβάντα το 8ωρο και όχι το 12ωρο και σε συνθήκες καύσωνα να ισχύει το 6ωρο όπως προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Απασχόλησης. 
Μέχρι να υλοποιηθεί η πρότασή μας, ως ισχύον ωράριο να εφαρμόζεται το 8ωρο ή το 24ωρο σύμφωνα με την επιλογή των συναδέλφων ανά υπηρεσία, σταθμό και κλιμάκιο.
Για το ωράριο το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προταθεί η επαναφορά του 24ώρου, σε όποιες υπηρεσίες και κλιμάκια υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτές.
Στη συνέχεια καταθέσαμε την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας στο Π.Σ. γιατί συνδέεται άμεσα με το ωράριο των υπαλλήλων, σε ότι αφορά το συνολικό χρόνο και τα ανώτατα όρια εργασίας.                                          
Επίσης με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατάθεση προτάσεων για τον κανονισμό μεταθέσεων, επανυποβάλλαμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας υπό μορφή 11σέλιδου σχεδίου Π.Δ. 19 άρθρων, που καλύπτει όλες τις παραμέτρους για την εδραίωση της αξιοκρατίας και εάν υιοθετηθεί θα μπει οριστικό τέλος στην αναξιοκρατία και την ταλαιπωρία των εργαζομένων.
Ζητήσαμε από τις άλλες δύο παρατάξεις να υιοθετήσουν και να στηρίξουν τις προτάσεις που προβάλει η Ε.Α.Κ.Π. και σε περίπτωση που συμφωνούν να τις εντάξουν στο πλαίσιο αιτημάτων του σωματείου, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας να τεκμηριώσουν επίσημα τη θέση τους. 
Το θέμα της τοποθέτησης επί των προτάσεων της Ε.Α.Κ.Π. από τις άλλες δύο παρατάξεις, μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο.   
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Η παράταξή μας θα αντιμετωπίσει με την ανάλογη υπευθυνότητα όλες τις εξελίξεις στα εργασιακά μας ζητήματα. Όλοι θα κρινόμαστε από τη στάση που θα παίρνουμε απέναντι στα προς συζήτηση θέματα και στην υλοποίηση των αποφάσεων.
.
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Η.
Βλάχος Δημήτριος  Ράπτης Ιωάννης
 
Υποσημείωση: Οι προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. για ωράριο – κανονισμό μεταθέσεων – εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας, όπως κατατέθηκαν στο Δ.Σ. και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, έχουν διανεμηθεί σε όλες τις υπηρεσίες τις περιφέρειας από τα στελέχη της Ε.Α.Κ.Π. και είναι στη διάθεση των συναδέλφων.
 
                                                 Κ Α Λ Η  Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Η   Π Ρ Ω Τ Ο Μ Α Γ Ι Α
.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ : www.old.eakp.gr/pdf/sigkrotisi.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση