Ημερομηνία25-01-2010
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η     Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                         Ε.Α.Κ.Π. 
 Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                                                         .
Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891, Website WWW.old.eakp.grEmail: info@eakp ,
 
ΑΘΗΝΑ 25 Ιανουαρίου 2010            Προς : Ko Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλη Χρυσοχοϊδη  
 
                                   Κοιν/ση : 1ον K. ΥφυπουργόΠροστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια              
                                                    2ον Αρχηγό Π.Σ. Στυλιανό Στεφανίδη     
                                                    3ον  Πολιτικούς Φορείς -- Α.Δ.Ε.Δ.Υ.– Π.Α.ΜΕ - Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.-Πρωτ/μιες Ενώσεις- M.M.E.  
                                                                                                                                                                                                                                         
 Κύριε Υπουργέ, 100 μέρες ήταν αρκετές για τους πυροσβέστες για να καταλάβουν από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και αποφάσεις σας τι τους επιφυλάσσετε για τα εργασιακά τους ζητήματα, να καταλάβουν δηλαδή γιατί αποφεύγετε συστηματικά όλο αυτό το διάστημα να τους ενημερώσετε σχετικά με το τι σχεδιάζετε για τα θέματα που τους απασχολούν ως εργαζόμενους και για το Π.Σ. γενικότερα. Κατάλαβαν λοιπόν ότι:
·                Τα θύματα και αυτής της κυβερνητικής πολιτικής αρχή γενομένης όσων εφαρμόστηκαν στο Π.Σ. από το 1998, τα οποία θα κληθούν να σηκώσουν αποκλειστικά με τις δικές τους πλάτες το κόστος πυρασφάλειας της χώρας μας και θα υποστούν ακόμη μία φορά τις συνέπειες των πολιτικών που θα εφαρμοστούν στο όνομα της οικονομικής κρίσης για την οποία δεν φέρουν όμως καμία ευθύνη, είναι για ακόμη μία φορά οι ίδιοι.  
·                Η λεγόμενη αναδιοργάνωση του Π.Σ. που επικαλείστε, μετά την μείωση που κάνατε κατά το 1/3 στην δύναμη των Πυροσβεστικών κλιμακίων μέσω της ανακατανομής της υπηρετούσας δύναμης σε συνδυασμό με τους πειραματισμούς σας στο ωράριο πρακτικά σημαίνει:
---- Για 128 περιοχές της χώρας ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη πυρασφάλειας από την υποβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων αφού στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης ενός συμβάντος θα υπάρχουν κατά παράβαση όλων των κανόνων ασφάλειας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μόνο δύο ή το πολύ τρείς πυροσβέστες για να επανδρώσουν μετά βίας ένα όχημα.   
---- Για τις Ε.Μ.Α.Κ. και τους Λιμενικούς Σταθμούς που επεμβαίνουν μακριά από την έδρα τους κατ΄ αποκλειστικότητα αντιμετώπισης ειδικών συμβάντων λόγω του ωραρίου και της έλλειψης δύναμης, σημαίνει επιχειρησιακή εμπλοκή και για τα Πολεμικά Αεροδρόμια διακύβευση των διατάξεων του άρθρου 14 του Π.Δ. 20 /89 που διέπει την λειτουργία τους και οικονομική επιβάρυνση του προσωπικού από τις συχνές μετακινήσεις.           
--- Για 650 περίπου πυροσβέστες που «περισσεύουν» πλέον από τα Π.Κ. μαζικές μεταθέσεις και απεριόριστη καταπόνηση στο ωράριο και τις συνθήκες ασφάλειας των υπολοίπων 12 από τους 17 που θα απομείνουν σε καθένα από αυτά. Την στιγμή μάλιστα που καταργήσατε χωρίς κανένα τεκμηριωμένο επιχείρημα την 24ωρη εναλλαγή βάρδιας, που ως ωράριο με δεδομένη την έλλειψη δύναμης έδινε λύση σε επιχειρησιακό επίπεδο και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μετακινουμένων υπαλλήλων από απομακρυσμένες περιοχές προς αυτά.
 Ενώ με το 8ωρο εξαήμερο που επιβάλετε από 1 Φεβρουαρίου ως αντίδραση στην άρνηση των πυροσβεστών να δεχτούν το 12ωρο της Ε.Ε., με τις τέσσερεις βάρδιες που δημιουργούνται αντί των τριών που είναι τώρα, θα αναλογούν τρείς πυροσβέστες σε κάθε βάρδια!!!
   Οι αριθμοί που προκύπτουν λοιπόν κύριε Υπουργέ από την ανακατανομή δύναμης και την αλλαγή του ωραρίου κατά τον τρόπο που επιλέξατε, δυστυχώς δεν δικαιολογούν το ξαφνικό ενδιαφέρον τόσο το δικό σας όσο και της φυσικής ηγεσίας για την ασφάλεια και την καταπόνηση των πυροσβεστών.        
 Κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας ενημερώσουμε όμως ότι οι πυροσβέστες κατάλαβαν και κάτι άλλο σημαντικό.   Κατάλαβαν ότι την καθολική συμπάθεια & την αναγνώριση που απολαμβάνουν από τον Ελληνικό Λαό για την μάχη που δίνουν ιδιαίτερα κάθε καλοκαίρι, με αντίπαλο όχι μόνο τα φυσικά φαινόμενα αλλά και τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν οι τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα εξ αιτίας των αντιδασικών πολιτικών που για χρόνια εφαρμόζονται, θα την αξιοποιούν πλέον από εδώ και στο εξής μόνο οι ίδιοι και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση για να παρουσιάζει με ξένο ιδρώτα επιτυχίες του ανύπαρκτου έργου στην πυρασφάλεια της χώρας.
 Θα την αξιοποιήσουν λοιπόν αρχής γενομένης από την 29η Ιανουαρίου που θα δώσουν μαζικά τον αγώνα τους, καλώντας τον Ελληνικό Λαό και τους φορείς του σε συμπαράσταση για να πετύχουν προς όφελός του καλύτερες προϋποθέσεις για την πυροπροστασία της χώρας και καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τον εαυτό τους.  
 Κύριε Υπουργέ τα Ψήφισματα διαμαρτυρίας που κατατέθηκαν στο Υπουργείο σας στις 18 Δεκεμβρίου & 18 Ιανουαρίου και οι προτάσεις μας για την καλύτερη οργάνωση του Π.Σ. και γενικότερα της πυρασφάλειας της χώρας μας που σας έχoυν κατατεθεί από τις 2 Δεκεμβρίου θα σας βοηθήσουν να δώσετε τις λύσεις που πρέπει σε όλα όσα θίγονται παραπάνω και απασχολούν τους χιλιάδες πυροσβέστες.     
.          
                                           Για την Ε.Α.Κ.Π. τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
.
                                                  Καραγκούνης Δημήτρης - Μιχαήλ Μιχαήλ
.
Κατεβάστε εδώ το έγγραφο στην κανονική του μορφή: www.old.eakp.gr/pdf/ejaimero1a.doc


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις