Ημερομηνία09-12-2009
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

   Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η     Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
 
ΑΘΗΝΑ 10 Δεκεμβρίου 2009         
.
          ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Π.Σ. 
 .
      ΚΟΙΝ/ΣΗ: ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Π.Σ.   
.
                                
ΚΑΛΕΣΜΑ  ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ & ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Π.Σ. ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/12/09 & ΩΡΑ 10.00 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ 12ΩΡΟΥ & ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΑΣ.  
 
   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα εξελίξεις σχετικά με την προσπάθεια για την επιβολή του 12ωρου είναι ότι:
·                  Παρά τις έγγραφες εκφρασμένες αντιρρήσεις των υπαλλήλων όπου εφαρμόζεται ήδη το πιλοτικό ωράριο, την καθολική αγανάκτηση των εργαζομένων από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες της χώρας και ορισμένων μέχρι στιγμής πρωτοβάθμιων Ενώσεων που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους.
·                  Με δεδομένη πλέον την παρελκυστική τακτική του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που έχει αφήσει απροστάτευτους τους υπαλλήλους του 8ου και του 12ου Π.Σ. απέναντι στην παράνομη πιλοτική εφαρμογή του 12ωρου και αρνείται να προχωρήσει άμεσα όπως έχει προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. σε ασφαλιστικά μέτρα και σε αγωνιστική κινητοποίηση, η Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία δεν δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν βήμα πίσω από τους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς .
 Αντιθέτως το προεδρείο για να ροκανίσει τον χρόνο που λειτουργεί πλέον για κάθε λεπτό που περνά υπέρ των αντεργατικών σχεδιασμών, την στιγμή που δεν πιέζει ούτε προς την κατεύθυνση άμεσης συνάντησης με τον Υπουργό, διοργανώνει στις 18/12/09 κοινή συνδιάσκεψη του Δ.Στης Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και των προέδρων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων, με σκοπό όπως το έχει πράξει κατά κόρον στο παρελθόν να μην υπάρχει περιθώριο διοργάνωσης κινητοποίησης ενόψει των εορτών αλλά να έχει δημιουργήσει όμως άλλοθι κινητικότητας. Τα δεδομένα όμως που ήδη έχουν καταγραφεί δεν δικαιολογούν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χάσιμο χρόνου:
 •                   Η προκλητική προσπάθεια παράκαμψης & απαξίωσης των συνδικαλιστικών οργάνων τόσο από την Πολιτική Ηγεσία που μέχρι στιγμής δεν έχει δεχτεί τα συνδικαλιστικά όργανα εκτός την εθιμοτυπική συνάντηση του Γ. Γραμματέα, αλλά και η ντε φάκτο απόφαση που πάρθηκε στην συνάντηση των επιτελικών υπηρεσιακών παραγόντων υπό την εποπτεία του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την εφαρμογή πιλοτικού ωραρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος και ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργάνων.  
 •                   Το εκβιαστικό δίλλημα της Φυσικής Ηγεσίας όπως εκφράστηκε στην συνάντηση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 2/12/09 ή δέχεστε το 12ωρο ή πάμε σε κατάργηση των 24ωρων, αντί να καλέσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο τα συνδικαλιστικά όργανα για την βελτίωση του ωραρίου, στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων για την αποδοχή δεδομένων που έτσι ή αλλιώς με την διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου ( μη εφαρμογή των διατάξεων για την υπερεργασία) ήταν και θα είναι σε βάρος του ελεύθερου χρόνου τους.
 •                   Η προσπάθεια της Φυσικής Ηγεσίας στην συνάντηση της 2/12/09 να κάνει επίδειξη ισχύος και να θέσει η ίδια τα όρια δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και παράλληλα να συνδέσει την όποια απόφαση για το 12ωρο αποκλειστικά και μόνο με το τι θα προτείνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες από την πιλοτική εφαρμογή του και τις προτάσεις που τους καλεί να κάνουν μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2010.
 •                   H Δήλωση της Φυσικής Ηγεσίας στην ίδια συνάντηση ότι άμα είναι θετικές οι εισηγήσεις θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το 12ωρο, γεγονός που διευκολύνει πλέον η ύπαρξη του Ν. 3511/06( www.old.eakp.gr/view.php).
 •                   Η προσχηματική προσπάθεια εκ των υστέρων να δημιουργηθεί επιτροπή για το 12ωρο και όχι για το ωράριο γενικότερα, στην οποία δήλωσαν πρόθυμα συμμετοχή όσοι είναι διαθέσιμοι να δώσουν συνδικαλιστικό άλλοθι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις όπως η ΕΠΑΠΑ, που πλέον με ευθύνη του ΑΠΣ καλείτε να έχει ισότιμο λόγο παρά το γεγονός ότι είναι μία ολιγάριθμη διασπαστική Ένωση, ενώ παρακάμπτονται άλλες πολυάριθμες Ενώσεις καθώς & η Ε.Α.Π.Σ. με δεδομένη την δημόσια θετική δήλωση του Προέδρου της για το 12ωρο.  

           Για τον λόγο αυτό η ΕΑΚΠ: απευθύνει ΚΑΛΕΣΜΑ:

 •                   Στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων να μην συναινέσουν στις μεθοδεύσεις αυτές, να πάρουν χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις αποφάσεις για συμμετοχή στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ που θα γίνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στις 18/12/09 & Ώρα 10.00’ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς φυσικά η απόφαση τους αυτή να εμποδίζει τους Πρόεδρους των Ενώσεων τους να συμμετέχουν και στην κοινή συνδιάσκεψη με το Δ.Σ.της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που θα γίνει στις 11.00.
 •                   Σε όλουςτους εργαζόμενους του Π.Σ.από κάθε γωνία της χώρας να συμμετέχουν καθολικά στην παράσταση διαμαρτυρίας και κυρίως τους συναδέλφους των υπηρεσιών της Αττικής και να απαιτήσουν την κάλυψη των εξόδων τους από τις Ενώσεις τους.( Ακολουθεί συνημμένα η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. για το ωράριο).                                           
                                   Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.  ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 
 
                Ως γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης απέναντι στα αντεργατικά σχέδια
.
   Η Ε.Α.Κ.Π. από την ημέρα ίδρυσης της είχε πάντα ξεκάθαρη θέση για τον χρόνο εργασίας των πυροσβεστών και πάλευε για την πλήρη εφαρμογή του πενθημέρου και την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Γνώριζε πολύ καλά ότι μόνο μέσα από την θεσμική κατοχύρωση του σταθερού χρόνου εργασίας και της υπερεργασίας θα σταματούσε η άγρια και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των εργαζομένων με τις επιφυλακές που γίνονταν και γίνονται για την ανέξοδη κάλυψη των κενών του Π.Σ. με αντάλλαγμα τα ρεπό.  
 Πάλεψε για να περάσει η πρόταση της για την προστασία του Ωραρίου από τις καταστρατηγήσεις και για την κατάργηση όλων των αντεργατικών διαταγών και εγκυκλίων που διέπουν τις επιφυλακές ως απόφαση του 2ου Συνεδρίου το 2000 αλλά με ευθύνη των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού Π.Α.Σ.Κ.Π και Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. που ήταν εναλλάξ στο προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. 
   Δεν έκλεινε τα μάτια ούτε σιωπούσε μπροστά στις καταστρατηγήσεις του Ωραρίου και πάλευε από όποια θέση και εάν κατείχαν τα στελέχη της, στα προεδρεία των Ενώσεων, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων ή της Ομοσπονδίας για να τις εμποδίσει. Στήριξε σε εκατοντάδες περιπτώσεις συνάδελφους και διοικητικά συμβούλια Ενώσεων με κάθε τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις αυθαιρεσίες σε βάρος τους.
 Δεν είναι τυχαίο ότι οι λιγότερες παραβιάσεις ωραρίου ή ακόμη και καθόλου γίνονταν εκεί όπου στα προεδρεία των Ενώσεων υπήρχαν στελέχη της ( Στερεά Ελλάδα, Δωδεκανήσου και Ρόδου, Βορείου Αιγαίου ).
 Η ΕΑΚΠ σε αντίθεση με τις εκάστοτε διοικήσεις της Ομοσπονδίας και γενικότερα των πρωτοβάθμιων Ενώσεων που ελέγχονταν από εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού και κρατούσαν στο σκοτάδι τους εργαζόμενους, προσπάθησε να τους δώσει την δυνατότητα να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του υπάρχοντος ωραρίου και να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους σε σχέση με την προστασία του από τις αυθαιρεσίες, με άρθρα στην Φωνή του Πυροσβέστη, ανακοινώσεις, υποδείγματα αναφορών & απαντήσεις μέσω της ιστοσελίδας της.. 
  Αποκάλυψε και πάλεψε κατ επανάληψη μόνη της να μην περάσουν οι επί σειρά ετών σχεδιασμοί ( από το 2001 ) για την αλλαγή του ωραρίου σε 12ωρο. 
 Αποκάλυψε και κατήγγειλε μόνη της την προσπάθεια να περάσει συγκαλυμμένα μέσα από το Π.Δ. για την Υγιεινή και ασφάλεια η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των 63 ωρών την εβδομάδα και η επιβολή του 12ωρου. Προτείνοντας η ίδια ως μέτρο προστασίας στα συμβάντα την 8ωρη εμπλοκή και την 6ωρη υπό συνθήκες καύσωνα. Όταν οι άλλες παρατάξεις αποδέχτηκαν το Π.Δ. όπως ήταν και το χρησιμοποιούν πλέον ως άλλοθι απέναντι στους εργαζόμενους για την επερχόμενη επιβολή του 12ωρου σήμερα ( www.old.eakp.gr/view.php).
 Οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού βοήθησαν με την στάση τους στην σημερινή εξέλιξη γιατί δεν εναντιώθηκαν ποτέ στους εκάστοτε αντεργατικούς σχεδιασμούς και τις καταστρατηγήσεις του ωραρίου. Κατά κόρον όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την τοποθέτηση τον Νοέμβριο του 2007 για την κατάργηση του 24ωρου του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Παυλόπουλου, αβαντάροντας στην προετοιμασία των νέων σχεδιασμών, δήλωναν πότε στην Πολιτική Ηγεσία και πότε στην Φυσική Ηγεσία την ίδια ακριβώς θέση χωρίς να βάζουν ζήτημα εφαρμογής πλήρες πενθημέρου (www.old.eakp.gr/view.php -  www.old.eakp.gr/view.php) . Ενώ αντιθέτως οι ίδιες παρατάξεις ένα χρόνο πριν το 2006 που παρουσία τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ο πρώην Αρχηγός Κόης Ανδρέας ομολογούσε την προσπάθεια του για επιβολή του 24ωρου πανελλαδικά και το κόψιμο των ρεπό το καλοκαίρι δεν έβγαζαν άχνα, παρά μόνο η ΕΑΚΠ τον κατήγγειλε για τις μεθοδεύσεις του. (www.old.eakp.gr/view.php ).  
 Τώρα οι ίδιες παρατάξεις επαναλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια πασπαλισμένα και με από λίγη εφαρμογή πλήρους πενθημέρου για το άλλοθι που χρειάζονται, με δεδομένο ότι δεν θα κάνουν τίποτε για να σταματήσουν τους νέους σχεδιασμούς .    
 Την ίδια ώρα που μέσα στην συνάντηση με τον Αρχηγό στις 2/12/09 η ΕΑΚΠ κατήγγειλε την Φυσική Ηγεσία για τις νέες μεθοδεύσεις της και έβαζε ξεκάθαρη την θέση της για το ωράριο, η Π.Α.Σ.Κ. Π δήλωνε μέσω του επικεφαλής της για ακόμη μία φορά ότι είναι κατά του 24ωρου το «θεωρεί διαλυτικό για το Σώμα», « έχει αρνητικές συνέπειες στον επιχειρησιακό τομέα»  και ότι « Εάν συνεχίσουμε έτσι του χρόνου θα έχουμε κάποια άλλη Ηλεία!! και μετά από αυτό αφού έδινε την πάσα στην Φυσική Ηγεσία δήλωνε για άλλοθι ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΕΑΚΠ για πενθήμερη εβδομάδα εργασίας!!
 Το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στην ίδια συνάντηση εξάντλησε την «μαχητικότητα του» στο γεγονός ότι κλήθηκε και η ΕΠΑΠΑ στην προσχηματική επιτροπή για το 12ωρο και ζητούσε την ορθή επανάληψη, αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση για ολοκληρωμένη πρόταση περί ωραρίου, διστάζοντας να δηλώσει στην Φυσική Ηγεσία ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για την παράνομη πιλοτική εφαρμογή του 12ωρου, κάτι που έκανε τελικά κάτω από την επιμονή και την πίεση της Ε.Α.Κ.Π.      
   Η πρόταση της ΕΑΚΠ έτσι όπως κατατέθηκε στον Αρχηγό σε απάντηση των δηλώσεων του ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση και σε απάντηση του εκβιαστικού διλλήματος που έθεσε ή 12ωρο ή τέρμα τα 24ωρα και τον έφερε σε δύσκολη θέση σε σχέση με τις δηλώσεις του, ότι και αυτός επιθυμεί πλήρες πενθήμερο αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η εξής:
.
                                                     ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ 
 •                  Άμεση εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας 37,5 ωρών με προοπτική το 35ωρο.
 •                  Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του κεφαλαίου Α’ του νόμου 3205/03 για την υπερεργασία με πλήρη αποζημίωση κάθε ώρας υπερωρίας, πέραν της πενθήμερης εβδομάδας και της νυχτερινής εργασίας, με την προσαύξηση και στις δύο περιπτώσεις για τις Κυριακές και τις Αργίες.
 Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα γίνει η αφορμή να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες επιφυλακές αφού θα είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να πληρώσει κάθε ώρα υπερωρίας και όχι να χορηγεί ανέξοδα ρεπό. Και φυσικά όταν κρίνεται η παρουσία των υπαλλήλων απαραίτητη και απευκταία για την αντιμετώπιση συμβάντων θα συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομικών τους δεδομένων.
   Λόγω ότι η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε όσους συναδέλφους υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, δυσβάστακτο κόστος μετακινήσεων αλλά και μεταστέγασης τους σε αυτές. Επίσης λόγω ότι την κατάσταση αυτή με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας ήρθε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η αλλαγή του τρόπου κατάταξης δοκίμων πυροσβεστών που γίνεται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι για κατά τόπους κενά ( και που φυσικά μόνο η ΕΑΚΠ κατήγγειλε και πάλεψε να μην περάσει), προτάθηκε :
 •                  Στις απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα υπηρεσίες όπου επανδρώνονται κυρίως από συνάδελφους μετακινούμενους να δοθεί η δυνατότητα εάν συναινούν όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών να λειτουργήσουν με 24ωρο.
  Απαραίτητες και παράλληλες ρυθμίσεις και ενέργειες σε συνδυασμό με το ωράριο και την πλήρη και ικανοποιητική εφαρμογή του είναι:
 •                  Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα αλλαγής τόπου συμφερόντων σε όλους τους πυροσβέστες και να τροποποιηθεί ο κανονισμός μεταθέσεων όχι στην βάση των τροποποιήσεων που ήδη είχαν συνταχθεί από την προηγούμενη επιτροπή του Α.Π.Σ. γιατί θα δημιουργήσει η εφαρμογή τους όπως είχε καταγγείλει η ΕΑΚΠ οξύτατο πρόβλημα αξιοκρατίας ειδικά για τις μεταθέσεις των υπαλλήλων από την 62 σειρά και μετά, αλλά να γίνουν εκ νέου και η Ε.Α.Κ.Π. είναι πρόθυμη να συμβάλει σε αυτό.   
 •                  Να καταγραφούν πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν εκτός τόπου συμφερόντων.
 •                  Να τροποποιηθεί άμεσα ο κανονισμός κατάταξης και οι νέες προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση να γίνουν κατά τόπους και για όσες υπηρεσίες θα δημιουργηθούν κενά από τις μετακινήσεις των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων.     
 •                  Να μετακινηθούν σταδιακά και κατά αρχαιότητα στον τόπο συμφερόντων τους και να ολοκληρωθούν οι μεταθέσεις τους μέχρι την έξοδο από την σχολή των νεοπροσλαμβανόμενων που πρέπει να κατατάσσονται υπό καθεστώς κάλυψης συγκεκριμένων οργανικών κενών που θα το γνωρίζουν εκ των προτέρων.  
 •                  Να αλλάξει το Π.Δ.για την υγιεινή και ασφάλεια και εκτός όλων των άλλων ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν όπως τις είχαμε επισημάνει με τις σχετικές παρατηρήσεις μας, να μην ισχύσει η διευθέτηση χρόνου εργασίας ακόμη και σε επίπεδο τετραημέρου που τελικά διαμορφώθηκε από επταήμερο που ήταν αρχικά μετά από την παρέμβαση της ΕΑΚΠ.( βλέπε site ΕΑΚΠ ) και να ορισθεί ανώτατο όριο εμπλοκής σε συμβάντα το 8ωρο και όχι το 12ωρο και σε συνθήκες καύσωνα να ισχύει το 6ωρο όπως προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Απασχόλησης. 
 Σε απάντηση του Αρχηγού ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρες πενθήμερο γιατί δεν υπάρχει δύναμη, η Ε.Α.Κ.Π .αντέτεινε ότι μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα κενά του Π.Σ. μπορεί να εφαρμοστεί με τρείς βάρδιες και χωρίς να χρειάζεται αύξηση δύναμης το κυλιόμενο 8ωρο σε επίπεδο πενθήμερης εβδομάδας με δύο ημερήσιες αναπαύσεις για όλους τους υπαλλήλους. Δηλαδή η κάθε βάρδια την πρώτη εβδομάδα θα εργάζεται πέντε μέρες πρωί, την δεύτερη εβδομάδα πέντε ημέρες απόγευμα και την Τρίτη πέντε μέρες νύχτα Οι τρείς βάρδιες για την κάλυψη όλου του 24ωρου θα χωρίζονται σε τρία ισόποσα 8ωρα. Είναι προτιμότερη αυτή η εναλλαγή από την άλλη που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα δηλαδή βράδυ απόγευμα πρωί με ένα μόνο 8ωρο κενό ανάμεσα τους και με χορήγηση μίας ημερήσιας ανάπαυσης την εβδομάδα.( εξαήμερη εργασία).      
 Η επιβάρυνση του υπαλλήλου περάν των 37,5 ωρών θα είναι μόνο 2,5 ώρες την εβδομάδα . Αν και αυτό μπορεί να ρυθμίζεται να αποχωρεί εναλλάξ ο υπάλληλος σ ένα εκ των πέντε 8ωρων 2,5 ώρες νωρίτερα.        
   Σημειωτέον ότι με το ωράριο αυτό έχουν αποφανθεί ειδικοί επιστήμονες ότι ο οργανισμός προσαρμόζεται ποιο ομαλά στις μεταβολές και δεν δημιουργεί επιπτώσεις στην υγεία από τις συνεχόμενες εναλλαγές. 
   Αφού γίνει η άμεση διακοπή του πιλοτικού ωραρίου μόνο σε αυτή την βάση συζητάει η ΕΚΑΠ αλλαγές του ωραρίου και όχι σε οτιδήποτε άλλο αποσπασματικό που αποβαίνει πάντα σε βάρος των εργαζομένων.
.
                                             ΕΝΩΤΙΚΗ    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ 

ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΤΟ ΈΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ΄: www.old.eakp.gr/pdf/kalesma12oro.docΔείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις