Ημερομηνία12-10-2009
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΙΨΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η      Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η      Κ Ι Ν Η Σ Η     Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                              Ε.Α.Κ.Π. 
  Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                          .                     .
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891, Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@eakp
.
 
ΑΘΗΝΑ 13 Οκτωβρίου  2009                                            
Κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 
Μιχάλη ΧρυσοχοΪδη
.
ΚΟΙΝ.:
1ον κ. Υπουργό Υγείας & κοινωνικής Αλληλεγγύης 
       Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου   
2ον κ.Υφυπουργό προστασίας του Πολίτη  Σπύρο Βούγια   
3ον Αρχηγό Π.Σ. Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα
4ον Διεύθυνσης Υγιεινής   & Ασφάλειας του Α.Π.Σ.
5ον  Πολιτικούς Φορείς  - Μ.Μ.Ε.
6ον Α.Δ.Ε.Δ.Υ.- Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.- Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Π.Σ.                                                                                                                                                                   
 
ΘΕΜΑ: « Τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)  και η έλλειψη υπηρεσιών καθαριότητας ».
 
Σχετ.: α) Το υπ. αριθμ. 37018 Φ. 290.10 13/7/09 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγιεινής και ασφάλειας του Α.Π.Σ. με Θέμα « Οδηγίες στο πυροσβεστικό προσωπικό με αφορμή την εξάπλωση της νέας γρίπης »
            β) Το υπ. αρίθμ. 47971 Φ. 290.10 15/9/09 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγιεινής και ασφάλειας του Α.Π.Σ. με Θέμα : « Ενημέρωση για την Νέα γρίπη – Μέτρα προστασίας του Πυροσβεστικού προσωπικού»
 
   Κύριε Υπουργέ
   Είμαστε υποχρεωμένοι από τις πρώτες στιγμές ανάληψης των καθηκόντων σας και λόγω της βαρύνουσας σημασίας που έχει για την υγεία του προσωπικού του Π.Σ. αλλά και του γενικότερου πληθυσμού της χώρας μας, να σας θέσουμε κατά προτεραιότητα από την πληθώρα των προβλημάτων του κλάδου μας, το ζήτημα της προστασίας των πυροσβεστών και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους από τον ιό της νέας γρίπης.   
   Λόγω ότι θεωρούμε περιττή την περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την δημόσια υγεία κάθε παράληψη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου ιού της γρίπης, αφού το θέμα έχει αναλυθεί κατά κόρον από τους αρμόδιους φορείς, όπως επίσης και για ποιους λόγους αποτελούμε ομάδα υψηλού κινδύνου, έχουμε να σας θέσουμε ευθέως τα παρακάτω:
  •                     Με την α σχετική και μέσω των παρ. 6 & 7 του κεφ Α « Μέτρα προφύλαξης από την γρίπη σε πυροσβεστικούς σταθμούς, κλιμάκια, γραφεία συνιστάται να γίνεται « Σχολαστική καθαριότητα όλων των κοινοχρήστων χώρων και ιδίως των χώρων υγιεινής και ψυχαγωγίας» & « Αυστηρή και επισταμένη καθαριότητα χώρων στρατωνισμού ( σχολές) …..»
  •                     Με την β σχετική και μετά  την πάροδο δύο μηνών από την έκδοση της α σχετικής γίνεται απαιτητό μέσω της παρ. 3 «Οι οδηγίες για ατομική καθαριότητα και ο αυστηρός έλεγχος σε κοινόχρηστους χώρους (Κ.Ψ.Ο και χώρους υγιεινής) να τηρούνται απαρέγκλιτα.».
 
   Κύριε Υπουργέ όλα τα παραπάνω ως άλλοθι για την υποχρέωση που έχει το Α.Π.Σ. και η πολιτεία απέναντι στο προσωπικό του Π.Σ. για την λήψη μέτρων ακούγονται όμορφα, αλλά για ποια καθαριότητα όμως μιλάμε και σε ποιους απευθύνονται οι προτροπές για αυστηρό έλεγχο όταν είναι σε γνώση όλων των αρμόδιων υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων ότι:
  •                     Δεκάδες πυροσβεστικά κλιμάκια και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λόγω της χρόνιας έλλειψης κονδυλίων για την καθαριότητα με αποκορύφωμα τον προϋπολογισμό του 2009 δεν έχουν την στοιχειώδη καθαριότητα ή έχουν μόνο για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε: Το Π.Κ. Βασιλικής της Λευκάδας που από την ημέρα ίδρυση του ( 1998 ) δεν έχει μπει ποτέ καθαρίστρια ή συνεργείο καθαριότητας στον χώρο, με συνέπεια οι πυροσβέστες εκτός των άλλων καθηκόντων τους να κάνουν μόνιμα και χρέη καθαρίστριας. Το ίδιο ισχύει και για το Π.Κ. Σκύρου, τα Π.Κ. Καμπανού και Κανδάνου Χανίων, την Β.Ι.Π.Ε. Λαμίας. Ενώ άλλα λόγο μη έγκρισης νέων πιστώσεων έχει διακοπεί η καθαριότητα μήνες τώρα όπως των Π.Κ. Καρύστου, Μετσόβου, Μυλιωτάδων, Δελβινακίου, Βουτσαρά κ.λ.π    
  •                     Με τον Νόμο 3511/06 της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε κατάργηση 134 θέσεων προσωπικού καθαριότητας ( 79 μόνιμου προσωπικού και 55 με σύμβαση αορίστου χρόνου). Έτσι στον κλάδο της καθαριότητας σε σύνολο περίπου 141 υπηρεσιών και 128 κλιμακίων, δηλαδή σε σύνολο 275 περίπου χώρων εργασίας απέμειναν προς το παρόν μόνο 75 οργανικές θέσεις μέχρι και την κατάργηση τους λόγω συνταξιοδοτήσεων ( 65 μόνιμες και 10 σύμβασης αορίστου χρόνου) και όπως με έμφαση αναφέρεται στην τότε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους επί του νομοσχεδίου η «σημαντική» εξοικονόμηση πόρων από την αποτροπή της δαπάνης ανέρχεται στο ποσόν των 1.970.000 ετήσια !!!!
  •                     Οι πυροσβέστες στα παραπάνω κλιμάκια και σε δεκάδες άλλα που δεν αναφέρονται χάριν συντομίας (τα στοιχεία είναι στο Α.Π.Σ.) υποχρεώνονται για να μην κολλήσουν μεταδοτικές ασθένειες οι ίδιοι και οι οικογένειες τους όχι μόνο να κάνουν μόνοι τους καθαριότητα αλλά και να αγοράζουν και τα υλικά καθαριότητας.
     Είναι βαρβαρότητα αυτό που συμβαίνει κύριε Υπουργέ σε βάρος των πυροσβεστών. Αποτελεί όμως εκ μέρους της πολιτείας και τρανταχτή περιφρόνηση του ρόλου τους και της αξιοπρέπειας τους, για τον λόγο ότι σε εξαίρεση με όλους τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους τους αναγκάζει η πολιτεία μαζί με τα εργαλεία της δουλειάς τους να κρατούν μόνιμα την σκούπα, την σφουγγαρίστρα και το φαράσι για να μην βρωμίσουν και αρρωστήσουν από την εγκατάλειψη.
 Ποιος λοιπόν θα μπορέσει να μιλήσει κοιτώντας τους στα μάτια στους πυροσβέστες των κλιμακίων της Νοτίου Εύβοιας για αμέριστο ενδιαφέρον, όταν κατάκοποι καθ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τις πολυήμερες επεμβάσεις στις μεγάλες πυρκαγιές γύριζαν στους χώρους δουλείας τους για λίγη ξεκούραση και αντί να βρουν ένα φιλικό και καθαρό περιβάλλον, αντιθέτως αναγκάζονταν και αναγκάζονται φυσικά μέχρι σήμερα να κάνουν καθαριότητα για να μην βρωμίσουν;  
    Τι είδους ανάλγητη πολιτική είναι αυτή κύριε υπουργέ που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται σε βάρος των πυροσβεστών, όταν υποχρεώνει τους κατά  τ’ άλλα «ήρωες» του Ελληνικού Λαού να ζουν και να εργάζονται μέσα σε επικίνδυνες από άποψης υγιεινής εγκαταστάσεις, να γυρίζουν από επεμβάσεις σε χημικές πυρκαγιές, σκουπιδότοπους, τροχαία ατυχήματα κ.λ.π. μεταφέροντας πάνω τους άπειρα μικρόβια και κάθε λογής παθογόνους οργανισμούς και να μην υπάρχει η στοιχειώδης καθαριότητα.;
  
 Κύριε Υπουργέ έχοντας υπόψη μας ότι είστε καλός γνώστης των προβλημάτων του Π.Σ. όπως και του συγκεκριμένου και με αφορμή τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που επιβάλλονται να παρθούν σας ζητάμε σαν πρώτο και άμεσο βήμα:  
  •                   Την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την υπογραφή συμβάσεων με συνεργεία καθαριότητας όπου αυτά δεν υπάρχουν με σκοπό την πλήρη κάλυψη σε καθημερινή βάση υπηρεσιών καθαριότητας.
  •                   Επαναδιαπραγμάτευση όλων των υφιστάμενων συμβάσεων που προβλέπουν μόνο μία, δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα καθαριότητα και μετατροπή τους σε εβδομαδιαίας βάσης εξυπηρέτηση.  
  •                   Άμεσες ενέργειες για γενική απολύμανση σε όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια της χώρας. και στην συνέχεια λόγω ότι αποδείχτηκε τελικά ότι ο τρόπος λειτουργίας των εργολαβικών συνεργείων δεν προϋποθέτει και την καλύτερη προσφορά υπηρεσιών καθαριότητας να μεριμνήσετε για:    
  •                   Την κατάργηση της παρ 1 του άρθρου 10 του Νόμου 3511/06 και με νέα νομοθετική παρέμβαση να συσταθούν ανάλογες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, όσες δηλαδή απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των υπηρεσιών και κλιμακίων του Π.Σ.
    Επίσης για την ολοκληρωμένη εξασφάλιση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος τόσο στον χώρο εργασίας όσο και κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων σε συμβάντα να προωθήσετε άμεσα: το σχέδιο του Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την πλήρη εναρμόνιση του με τις διατάξεις  Ν.1568/1985 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» χωρίς τις εξαιρέσεις που έθετε το άρθρο 9 του Ν. 3144/2003 που ψηφίστηκε κατά την διάρκεια της προηγούμενης υπουργικής σας θητείας στο Υ.Δ.Τ.       
 
 Κύριε Υπουργέ κάθε ολιγωρία ή αδιαφορία στο θέμα της έλλειψης καθαριότητας που αφορά και ανησυχεί χιλιάδες πυροσβέστες, είναι σίγουρο ότι εάν εκδηλωθούν κρούσματα της νέας γρίπης στις τάξεις του Π.Σ. θα στοιχήσει πολύ περισσότερα από τα 1.970.000 ευρώ που προσπάθησε η προηγούμενη κυβέρνηση να εξοικονομήσει σε βάρος της υγείας των πυροσβεστών και θα αποτελεί φυσικά καίρια και αποκλειστική ευθύνη όσων είχαν και έχουν την ευθύνη αλλά ολιγώρησαν ή αδιαφόρησαν.
 
                                                                    Για την Ε.Α.Κ.Π.
                                                     Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ
.
                                               Καραγκούνης Δημήτρης - Μιχαήλ Μιχαήλ 
.
.
κατεβάστε εδώ το έγγραφο στην κανονική του μορφή: www.old.eakp.gr/pdf/neagripi1.doc


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις