Ημερομηνία27-08-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

   Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                            Ε.Α.Κ.Π. 
     Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                               .                       .
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Web site WWW.old.eakp.gr , E mail: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ 28   Αυγούστου   2009
                                                          
                                                  Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ  
 
 Ήταν απλά θέμα χρόνου να ξαναζήσει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός τον εφιάλτη του 2007! Αυτό επισημάναμε σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση και εκείνο το τραγικό καλοκαίρι, αυτό κάνουμε συνεχώς από το 1997. Διαχρονικές οι ευθύνες, διαχρονική η αδιαφορία, διαχρονική και η υποκρισία όλων όσων συνέβαλαν και συμβάλουν σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και δημοσιογραφικό επίπεδο να αποσοβηθούν οι πραγματικές αιτίες που η χώρα μας μετατρέπεται κάθε καλοκαίρι σε κρανίου τόπο.
 Η εμπορευματοποίηση της γης και η κερδοσκοπική απληστία των εμπόρων της είναι ο τροφοδότης του αναμένου πυρσού που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες εναλλασσόμενος από χέρι σε χέρι να βάζει φωτιές στα δάση μας και στο μέλλον των παιδιών αυτής της χώρας.
 •                Οι νομοθετικές και συνταγματικές παρεμβάσεις για αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και η διατήρηση τους σε ισχύ παρ’ ότι έχει συμβεί στην χώρα μας.
 •                 Η συστηματική διαπαιδαγώγηση ενός ολόκληρου λαού στην λογική του προσωπικού βολέματος και η ανοχή των αρμοδίων αρχών σε κάθε μορφής αυθαιρεσία σε βάρος του δάσους.  
 •                 Η απουσία δασικού κτηματολογίου και χαρτογράφησης των δασικών εκτάσεων.
 •                 Η συνεχής υποβάθμιση του ρόλου για την ανάπτυξη και την προστασία των δασών της Δασικής υπηρεσίας και ο περιορισμός των προγραμμάτων πρόληψης μέσω της απαξίωσης & της υποχρηματοδότησης της.  
 •                 Η ξαφνική και χωρίς προϋποθέσεις μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Π.Σ. το 1998 με αποτέλεσμα  την ριζική αποκοπή της επιστήμης από την καταστολή, σε αντίθεση με ότι είχε προτείνει η διακομματική επιτροπή της βουλής το 1993.
 •                 Η χρόνια επιμονή στην διατήρηση των τεράστιων οργανικών κενών του Π.Σ. σε προσωπικό, οι μεγάλες ελλείψεις σε σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανολογικό εξοπλισμό, η ανυπαρξία σύγχρονης και ουσιαστικής εκπαίδευσης, προγραμμάτων έρευνας και εφαρμογών, η μη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, ο παροπλισμός των 200 επιστημόνων της δασολογίας και δασοπονίας στο Π.Σ.από την ημέρα που προσλήφθηκαν και η εδραίωση ενός αναχρονιστικού και υδροκέφαλου στρατιωτικού μοντέλου λειτουργίας που υποτάσσει τα πάντα στην ιεραρχική εξέλιξη των ανώτερων και ανώτατων στελεχών του και στις στείρες διαταγές.
 •                 Η διατήρηση εδώ και δεκαετίες σε πλήρη ομηρία των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών την στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας για θέματα πρόληψης, φύλαξης και διαχείρισης των δασικών εκτάσεων και στο επιχειρησιακό σκέλος του Π.Σ. Η μη αξιοποίηση τους πέραν του ωραρίου τους, τις Κυριακές, τις αργίες και τις νύχτες λόγω μη ύπαρξης κονδυλίων για την υπερωριακή τους απασχόληση. 
 •                 Η περιορισμένη χρηματοδότηση του Π.Σ με αποκορύφωμα τις φετινές περικοπές των 69.εκατ. ευρώ 
   Είναι πράξεις που έγιναν και γίνονται συνειδητά από όλες τις κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και μετά και στηρίχτηκαν από ένα μέρος κοινωνικών, συνδικαλιστικών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, διευκολύνοντας έτσι τον αναμμένο πυρσό ανεμπόδιστα με ποιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να καίει ολοένα και περισσότερα δάση προς ικανοποίηση των αδηφάγων οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων.         
   Σήμερα όλοι αυτοί ανάλογα την θέση στην οποία βρίσκονται για τις δικές τους σκοπιμότητες ο καθένας, δήθεν διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι συμφώνησαν να συμβεί στο παρελθόν και προτείνουν για την σωτηρία των δασών υποκριτικά να γίνει ότι απέρριπταν τόσα χρόνια.
   Δεν πείθουν όμως! Και για να το καταλάβει κανείς αρκεί τώρα που η θολούρα από τους πυκνούς καπνούς διαλύθηκε και ο ορυμαγδός από τις απελπισμένες κραυγές των πληγέντων της Ανατολικής Αττικής, Νοτίου Εύβοιας και της Βοιωτίας κόπασαν, να παρακολουθήσει στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών τον τρόπο με το οποίο έχουν στήσει τον νέο γύρο παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού.
 
    Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από θέση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και έχοντας δώσει μάχες χρόνια τώρα για να αποτραπούν όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα, είναι υποχρεωμένη να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ τα νέα πολιτικά σχέδια που με την βοήθεια των μεγάλων τηλεοπτικών μέσων, τα οποία βοηθούν τα μέγιστα στο στήσιμο του νέου σκηνικού παραπληροφόρησης, με την συνειδητή συμμετοχή των γνωστών πρόθυμων συνδικαλιστικών τηλεοπτικών κομπάρσων του κλάδου μας που τους υποδεικνύουν οι δημοσιογράφοι ακόμη και το τι θα καταγγείλουν, ότι επιχειρείται:          
 •             Διερεύνηση ευθυνών μέσα από κατά παραγγελία έρευνες, με σκοπό την μετατροπή τους από πολιτικές σε υπηρεσιακές και μόνο. Οι ευθύνες των ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων υπάρχουν και όπως έχει καταγγείλει κατά κόρον η Ε.Α.Κ.Π. εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι δέχτηκαν οικιοθελώς και σε γνώση τους, για τους δικούς του λόγους ο κάθε ένας, να αναλάβουν και να διαχειριστούν την σαθρή κατάσταση που υπάρχει στο Π.Σ. και που είναι απόρροια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Δέχτηκαν επίσης να επιβάλουν μέσα από ένα κλίμα έντονου αυταρχισμού το πετσόκομμα δικαιωμάτων των πυροσβεστών. Γνωρίζοντας όμως ότι το τίμημα θα είναι να γίνουν σε ανάλογες καταστάσεις οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.
   Οι δηλώσεις του πρώην Αρχηγού Κόη Ανδρέα ως υπαρχηγού το 2005 με αφορμή μεγάλη πυρκαγιάστην  Εύβοιαότι «το Π.Σ. δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα» είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που υπάρχει στο Π.Σ., το γεγονός όμως αυτό δεν τον εμπόδισε λίγο αργότερα να αναλάβει την ηγεσία του και να δηλώνει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2007 ότι είμαστε πανέτοιμοι. Αυτό έγινε και φέτος, αυτό θα γίνεται όσο το Π.Σ. θα διοικείται από διορισμένες Φυσικές Ηγεσίες.
 •             Απαξίωση του σημερινού Πυροσβεστικού Σώματος, αυτού του Π.Σ. δηλαδή που έφτιαξαν με τις πολιτικές τους όλες οι κυβερνήσεις και κουβέντα δεν γίνεται για την ουσιαστική αναδιοργάνωση του έτσι όπως καταγράφεται στο πλαίσιο που έχει καταθέσει η Ε.Α.Κ.Π., για να γίνει μία υπηρεσία με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, σύγχρονη, άρτια οργανωμένη και αποτελεσματική.
   Αντί αυτού όμως προβάλλονται εθελοντικές πρωτοβουλίες φορέων και δήμων που στόχο έχουν η συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας που είναι να παρέχει ασφάλεια από κάθε κίνδυνο στους πολίτες της και μέσα από ένα ενιαίο οργανωμένο σύστημα πυρασφάλειας  να προστατεύει και να διαχειρίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας να περάσει στους δήμους και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις με ότι κινδύνους συνεπάγεται ο κατακερματισμός αυτός,. Η πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ τον Ιούλιο του 2007 προς τον πρωθυπουργό για την μεταφορά της πυροσβεστικής στους δήμους είναι νωπή ακόμη.           
 •             Ευθεία οργανωμένη παρέμβαση και ανάμειξη από τα ΜΜΕ κατάπαραγγελία φυσικά πολιτικών κέντρωνστα συνδικαλιστικά πράγματα του κλάδου για να  προωθήσουν τους παραπάνω σχεδιασμούς και να προετοιμάσουν τις εφεδρείες που χρειάζονται από συνδικαλιστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού..
    Για τον λόγο αυτό καλούνται κατά κόρον οι εκπρόσωποι της γνωστής διασπαστικής ένωσης  πυρονόμων, αρχ/στων, πυροσβεστών Αττικής ΕΠΑΠΑ που εκπροσωπούν μία ισχνή μερίδα συναδέλφων της Αττικής ( περίπου 30 ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ) και δεν ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, αποκλείοντας παντελώς την Ε.Α.Κ.Π. που εκπροσωπεί μία μεγάλη μερίδα συναδέλφων πανελλαδικά .Αφού απροκάλυπτα και αγνοώντας την νομιμότητα επιμένουν παρά τις συστάσεις και καταγγελίες που έχουν γίνει προς τους υπευθύνους των καναλιών να παρουσιάζουν τον πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΕΠΑΠΑ πότε ως πρόεδρο και αντιπρόεδρο των πυροσβεστών γενικά και πότε ως πρόεδρο και αντιπρόεδρο Αττικής και να φαίνεται προς την κοινή γνώμη ότι μιλούν για λογαριασμό όλων των πυροσβεστών της χώρας ή όλων των πυροσβεστών της Αττικής. Ενώ οι συγκεκριμένοι αποδεχόμενοι τον ρόλο που τους έχουν αναθέσει και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν έχουν κανένα έρισμα στους συναδέλφους απολαμβάνουν και αξιοποιούν την ευκαιρία με αντάλλαγμα να τους υποδεικνύεται ακόμη και το τι θα πουν ή θα καταγγείλουν για να δώσουν με αυτόν τον τρόπο συνδικαλιστικό άλλοθι στις παραπάνω επιχειρούμενες εξελίξεις και να πάρουν το χρίσμα από τον πολιτικό τους φορέα σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.    
    Η φίμωση της φωνής της ΕΑΚΠ και η αποσιώπηση των θέσεων της για όλα όσα τραγικά συμβαίνουν σε σχέση με την πυρασφάλεια της χώρας παρ ότι επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά σχετικά με τις προειδοποιήσεις της, είναι μία αποκαλυπτική απόδειξη για το πόσο ενδιαφέρει τα γνωστά κέντρα η αλήθεια για τα γεγονότα και η ουσιαστική λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Σ..
   Αρκούνται στους γνωστούς γραφικούς εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού που φέρουν ακέραια την ευθύνη που φθάσαμε ως εδώ αφού στήριξαν όλες τις πολιτικές επιλογές των αρνητικών αλλαγών που έγιναν και έφεραν το Πυροσβεστικό Σώμα σε αυτή την απαξιωτική και διαλυτική κατάσταση. Επιστρατεύουν ακόμη και απόστρατο αξιωματικό σημερινό εκπρόσωπο εταιριών συστημάτων πυρασφάλειας για να να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι κάηκαν τόσα δάση γιατί δεν προτιμήθηκαν τα προϊόντα των εταιριών αυτών με την σχετική διαφήμιση βέβαια,    
  Τους συγχαίρουν μάλιστα που κατ απαίτηση τους μιλώντας εξ ονόματος όλων των πυροσβεστών κάποιοι από αυτούς ζήτησαν συγνώμη από τον ελληνικό λαό για ότι κακό που δημιούργησαν οι αντιδασικές πολιτικές και που οι ίδιοι στηρίζουν λες και φταίνε οι πυροσβέστες. Όλα ενταγμένα στην ίδια σκοπιμότητα, να επιμεριστούν δηλαδή οι ευθύνες και προς τα κάτω προς τα θύματα αυτής της ίδιας πολιτικής που τα εκμεταλλεύεται άγρια και ποδοπατά κάθε στοιχειώδες δικαίωμα τους.
 Συγνώμη λοιπόν απαιτούν από αυτούς που ενώ δίνουν την μάχη με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν προσπαθώντας με κίνδυνο της δικής τους της ζωής να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα των πυρκαγιών και την πληθώρα των προβλημάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, που άλλοι έχουν δημιουργήσει με τις πολιτικές τους, να υπόκεινται καθημερινά με την ανοχή της κυβέρνησης και την δική τους συγκάλυψη και αποσιώπηση τις δεκάδες περιπτώσεις κτηνωδίας & εξευτελισμού που καταγγέλλονται συνεχώς από την Ε.Α.ΚΠ. 
  Ποιος πρέπει λοιπόν δημόσια να ζητήσει συγνώμη οι πυροσβέστες ή η πολιτική και φυσική ηγεσία για ότι δικαιώματα τους στερούν και για ότι υπόκεινται καθημερινά στις υπηρεσίες τους και τα συμβάντα.
 •   Ποιος τους υποχρεώνει να εργάζονται άπειρες ώρες υπερωρίες μέσα από το σύστημα των γενικών επιφυλακών για να καλύψουν τα τεράστια κενά του Π.Σ. χωρίς να αποζημιώνονται σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλον το υπόλοιπο δημόσιο τομέα ή όταν αυτό γίνει όπως για τις υπερωρίες του 2008 να παίρνουν το εξευτελιστικό πόσο των 27 ευρώ για κάθε 8ωρο.
 •  Ποιος εξαίρεσε τους πυροσβέστες σε αντίθεση πάλι με ότι συνέβη σε όλον τον δημόσιο τομέα και στα Σ.Α. που υποτίθεται ότι υπάρχει κοινό μισθολογικό καθεστώς από τον τρόπο εφαρμογής της εφάπαξ ενίσχυση της εισοδηματικής πολιτικής του 2009 με αποτέλεσμα εκατοντάδες πυροσβέστες να ζημιωθούν.
 • Ποιος τους υποχρεώνει να επιχειρούν με κίνδυνο της ζωής τους με σαράβαλα σκουριασμένα οχήματα 35ετίας που λόγω φρένων πέφτουν στους γκρεμούς.
 • Ποιος καλύπτει πράξεις κτηνωδίας υπηρεσιακών παραγόντων σε βάρος πυροσβεστών που παρά τις επίσημες καταγγελίες παραμένουν ατιμώρητοι όταν πυροσβέστες:  
-- Της Π.Υ. Καστοριάς και της Π.Υ. Φλώρινας υποχρεώνονται να στοιβαχθούν και να μεταφερθούν για εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους  για να κατασβέσουν πυρκαγιές με πυροσβεστικά οχήματα περισσότεροι από όσους χωράει το πυροσβεστικό όχημα .
 -- Της Π.Υ. Λευκάδας παρέμειναν επί τέσσερεις μέρες στην Ζάκυνθο χωρίς καμία φροντίδα και υποδομή για ξεκούραση, μακριά από τις υπηρεσίες και τα σπίτια τους, με τα ίδια ρούχα να παλεύουν με τις φλόγες και να ξεκουράζονται παράλληλα γατί η διοίκηση τους χωρίς λόγο αρνούνταν πεισματικά να τους αλλάξει.
 -- Που μεταφέρθηκαν από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Αττική, όπως Φλώρινα, Σέρρες , Δράμα κ.λ.π να αναγκάζονται να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν λίγο από την μάχη των πυρκαγιών λόγω έλλειψης κρεβατιών στο πάτωμα και τα μπαλκόνια υπηρεσιών όπως έγινε στον 6Ο Σταθμό Αθηνών, αφού δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μέριμνα για την ξεκούραση τους και πυροσβέστες από τα Ιωάννινα παρέμειναν επί τρεις μέρες μέσα στις καμένες εκτάσεις της Σταμάτας χωρίς μία ώρα ξεκούραση!!    
--- Αναγκάζονται να επιχειρήσουν δίπλα σε άσκαστες οβίδες κοντά σε πεδίο βολής του στρατού όπως έγινε στην πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θηβών ή να τραυματίζονται από ρίψεις νερού πυροσβεστικών αεροπλάνων λόγω κακού συντονισμού στην Ζάκυνθο και τα Μέγαρα.
 •              Θα μπορούσαν λοιπόν κάτω από τέτοιες συνθήκες οι «εισαγγελείς» της δημοσιογραφίας να αντέξουν έστω και ένα λεπτό για να έχουν το θράσος να απαιτούν από τους πυροσβέστες να ζητήσουν συγνώμη.
 •              Μήπως κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι οι πυροσβέστες απολαμβάνουν τις ανέσεις που έχουν οι επιτελείς τους αυτοί δηλαδή που τους υποχρεώνουν στις παραπάνω εξευτελιστικές πράξεις, να συντονίζουν συμβάντα μέσα από τα δεκάδες τζιπ cheroki με το κλιματιστικά στο φουλ και να διαμένουν με μέριμνα της υπηρεσίας σε καλά ξενοδοχεία αντί στα πατώματα των υπηρεσιών; 
 •              Γνωρίζουν πολλούς εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να εργάζονται κάτω από παρόμοιες συνθήκες χειρότερες ακόμη και αυτών των δύστυχων οικονομικών μεταναστών;
 Αυτή είναι η αντιμετώπιση των κατά τα άλλα πάλαι ποτέ «ηρώων» του ελληνικού λαού και ας προβληματιστούν και οι συμπάσχοντες πιλότοι των πυροσβεστικών αεροπλάνων τώρα που θρηνούν τον άδικο χαμό του συναδέλφου τους πόση αξία έχουν τα όμορφα λόγια και οι φιέστες που τους έκαναν όταν ακόμη τους υποχρεώνουν να πετούν με τα παμπάλαια ταλαιπωρημένα πυροσβεστικά αεροπλάνα..
 Ας προβληματιστεί και ο Ελληνικός Λαός από όλα όσα υποχρεώνεται να υποστεί κάθε καλοκαίρι και όσο ακόμη είναι καιρός, να απαιτήσει μαζί με τους πυροσβέστες μέσα από τους μαζικούς του φορείς αλλαγή της αντιδασικής πολιτικής που καταστρέφει το περιβάλλον και τους κόπους του, μέσα από:
 •     Την Κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων.
 •     Την Σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.
 •     Την Ριζική & ουσιαστική αναδιοργάνωση του Π. Σ. στα πλαίσια των σύγχρονων αναγκών.
 •     Την σύσταση εθνικού εναέριου στόλου πυρόσβεσης .
                                    Για την ΕΑΚΠ   τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                        Καραγκούνης Δημήτρης     - Μιχαήλ Μιχαήλ      
.
.
ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΕΔΏ  ΤΟ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ : www.old.eakp.gr/pdf/deltiopirkgiesattiki.doc


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις