Ημερομηνία28-02-2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

 Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η       Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η         Κ Ι Ν Η Σ Η         Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                   Ε.Α.Κ.Π. 
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                                   .
τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Web site WWW.old.eakp.gr , E mail: info@old.eakp.gr                        
 
ΑΘΗΝΑ 26 Φεβρουαρίου 2009 
 
 Σχετικά με την Συνάντηση του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ  με τον Αναπληρωτή Υπουργό  Εσωτερικών  και τις μέχρι τώρα ενέργειες & εξελίξεις σχετικά με το ωράριο. 
 
 Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι, στις 17/2/09 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Μαρκογιαννάκη Χρήστο. Της συνάντησης είχε προηγηθεί Δ.Σ.της ΠΟΕΥΠΣ.
 Από την συνάντηση δεν αποκομίστηκε τίποτε ουσιαστικό και θετικό όπως κάθε φορά άλλωστε πέραν των γενικών διαπιστώσεων που έγιναν εκατέρωθεν για τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τον κλάδο, εκτός των εύλογων προβληματισμών για τις προθέσεις της κυβέρνησης που προέκυψαν από τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε ο Υπουργός στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Ε.Α.Κ.Π. όπως θα αναφερθούν παρακάτω.     
 Στον Αναπληρωτή Υπουργό παραδόθηκε από το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για πολλοστή φορά το ίδιο υπόμνημα που κατατίθεται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους προκατόχους του και που κανένα από τα αιτήματα του δεν έχει ικανοποιηθεί.  
  Ο υπουργός παρέπεμψε σε νεότερη συνάντηση για την « περαιτέρω ανάλυση » των αιτημάτων αλλά μόνο με το προεδρείο, παρ΄ ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Α.Κ.Π. ζήτησαν να είναι παρών στην συνάντηση αυτή.
 Ότι λοιπόν έγινε τον Νοέμβριο του 2007 μετά την συνάντηση του Δ.Σ. με τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο αναμένεται να γίνει και τώρα. Ενώ δηλαδή είχε και τότε οριστεί νέα συνάντηση μόνο με την παρουσία του προεδρείου, δήθεν για να δοθούν οι απαντήσεις, η συνάντηση όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, όπως επίσης και οι απαντήσεις στα αιτήματα δεν δόθηκαν ποτέ, γιατί απλούστατα οι απαντήσεις θα δοθούν μία και καλή μέσα από τα υπό έκδοση Π.Δ. όταν θα πάρουν σάρκα και οστά όλα όσα επεξεργάστηκαν κατ εντολή της κυβέρνησης οι διάφορες επιτροπές του Α.Π.Σ. με την συμμετοχή και των «εκπροσώπων μας » και εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα των περικοπών που αποφασίστηκαν πρόσφατα εν ονόματι της κρίσης.       
 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι  εδώ και χρόνια επαναλαμβάνονται τα ίδια ακριβώς πράγματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Την στιγμή μάλιστα που τα προβλήματα μας οξύνονται δραματικά και προστίθενται συνεχώς καινούργια ( ασφαλιστικό- ταμεία- συντάξεις-εφάπαξ-περίθαλψη κ.λ.π) και το μέλλον έχει γίνει αβέβαιο για όλους μας, παρ΄ όλα αυτά με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου και των δύο άλλων παρατάξεων:  
 •                 Η κυβέρνηση μέσα από της εθιμοτυπικές συναντήσεις, χωρίς καν να αισθάνεται την απειλή των κινητοποιήσεων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της, αφήνεται ανενόχλητη να εφαρμόζει την πολιτική της με ολέθριες συνέπειες για τα δικαιώματα μας, τον κλάδο και την πυρασφάλεια της χώρας γενικότερα.
 •                 Καλλιεργούνται προσδοκίες στους εργαζόμενους που δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο για αυτούς, αντιθέτως μάλιστα λειτουργούν σαν δόλωμα & επικάλυψη των σαρωτικών αλλαγών που είναι προ των πυλών στο ασφαλιστικό με την καραμέλα του βαθμολογίου- Στο ακόμη μεγαλύτερο κτύπημα της αξιοκρατίας στον κανονισμό μεταθέσεων με το υπό έγκριση Π.Δ.- Στην επιβολή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε βάρος των εργαζόμενων και την εφαρμογή του 12ωρου μέσα από το υπό έγκριση Π.Δ. για την Υγ/νή και Ασφ.
   Συνάδελφοι πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό ότι η στάση τους αυτή δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας και δεν αποτελεί ένδειξη αφέλειας. Είναι συνειδητή επιλογή γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες των ενεργειών τους, είναι επιλογή εναρμονισμένη πλήρως με την πολιτική των κομματικών τους χώρων που απαιτούν από αυτούς απόλυτη πειθαρχία στην επιβολή των αντεργατικών μέτρων που απορρέουν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσχετα ποιος είναι στην διακυβέρνηση της χώρας.
 Το έπραξαν και το απέδειξαν στο παρελθόν αλλεπάλληλες φορές με την κοινή στάση σιωπής που κράτησαν απέναντι στους αντι ασφαλιστικούς νόμους του Σιούφα και του Ρέππα. Στην στήριξη του άδικού στρατιωτικού μισθολογίου. Την ανοχή και αποδοχή που επέδειξαν στην μεταφορά της δασοπυρόσβεσης χωρίς προϋποθέσεις στο Π.Σ. με τις γνωστές συνέπειες  για τον τόπο και τα δικαιώματα μας. Με την ανοχή και την συναίνεση τους στο κτύπημα της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Με την αποδοχή του Νόμου 3511/06 που στρατιωτικοποίησε πλήρως το Π.Σ. και ένα σωρό δεκάδες άλλα παραδείγματα.
 •                   ΩΡΑΡΙΟ    
Τώρα κοινός στόχος κατά παραγγελία της κυβέρνησης που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά τόσο στην συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό όσο και στα δύο τελευταία διοικητικά συμβούλια της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αποτελεί η αλλαγή του ωραρίου. Κοινός παρανομαστής και αφετηρία για την νέα επίθεση σε βάρος του ωραρίου ο όψιμος χαρακτηρισμός του 24ωρου ως αντεργατικό ωράριο τουτέστιν και κατάργηση του, χωρίς όμως να δηλώνουν τις προθέσεις τους ξεκάθαρα τι ακριβώς θέλουν να εφαρμοστεί. Οι προσπάθειες αλλαγής του ωραρίου σε 12ωρο έχουν αρχίσει εδώ και μία 8ετία αλλά χάριν των έγκαιρων αποκαλύψεων & παρεμβάσεων της Ε.Α.Κ.Π. συνεχώς αναστέλλονταν. Από πέρυσι άρχισαν να στρώνουν εκ νέου το έδαφος για την αλλαγή του ωραρίου σε 12ωρο, αλλά τους έλειπε το ουσιαστικό πρόσχημα. Τώρα όμως το δημιούργησαν μέσα από τις διατάξεις του άρθρου 17 σχεδίου Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια που προβλέπει μέχρι και 12ωρες απασχόληση στο συμβάν.
 Η επισήμανση του Υπουργού Εσωτερικών τον Νοέμβριο του 2007, η ίδια διατύπωση της φυσικής ηγεσίας τον Φεβρουάριο του 2008, η επαναλαμβανόμενη έκτοτε και με κάθε ευκαιρία σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των δύο παρατάξεων και η επανατοποθέτηση τώρα του Αναπληρωτή Υπουργού στο θέμα αυτό αποκαλύπτει τον κοινό στόχο.                              
30/10/07 Συνάντηση με Υπουργό Εσωτερικών: Υπουργός «Tο ωράριο αυτό είναι λάθος, δεν είναι δυνατόν να εργάζεται επί τόσες ώρες συνέχεια ο πυροσβέστης ». ( site ΕΑΚΠ βλέπε ανακοίνωση www.old.eakp.gr/view.php)
16/1/08 Συνάντηση με Αρχηγό: Τοποθετήσεις Πρόεδρου & Επικεφαλής Π.Α.Σ.Κ. Π. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση σε Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ τοποθετήθηκαν στην ίδια βάση λέγοντας: « Το 24ωρο είναι Αντεργατικό, κουραστικό, αποδείχτηκε αναποτελεσματικό» και πρότειναν την κατάργηση του.  Μαρινίδης Μπάμπης της Π.Α.Σ.Κ.Π. μέλος του Δ.Σ. αντέδρασε έκπληκτος « πότε τα είπαμε αυτά ».  ΑΡΧΗΓΟΣ : « Συμφωνώ για το 24ωρο ». κανείς τους όμως δεν ξεκαθάρισε τι ωράριο θέλει να εφαρμοστεί και με ποιο καθεστώς!!  ( site Ε.Α.Κ.Π. βλέπε ανακοίνωση www.old.eakp.gr/view.php) .
15/7/08 Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. η Ε.Α.Κ.Π. έβαλε για ψήφιση επίκαιρο θέμα Προ ημερήσιας διάταξης « Αντιμετώπιση καταστρατηγήσεων ωραρίου» λόγω των αλλεπάλληλων 24ωρων επιφυλακών με αφορμή τον δείκτη επικινδυνότητας κ.λ.π.  Με αφορμή την πρόταση δεν άργησε να ξεσκεπαστεί για ακόμη μία φορά η υποκρισία των δύο παρατάξεων που δήθεν κατήγγειλαν το 24ωρο ως αντεργατικό και ζητούσαν την κατάργησή του, γιατί ούτε απόφαση πήραν για ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η συνεχόμενη ομηρία των υπαλλήλων στις υπηρεσίες αλλά ούτε μία τυπική καταγγελία δεν έκαναν.  ( site ΕΑΚΠ βλέπε ανακοίνωση www.old.eakp.gr/view.php) .
9ος / 2008 Προτείνεται σχέδιο Π.Δ. για την Υγιεινή και ασφάλεια για το επιχειρησιακό σκέλος που προβλέπει στο άρθρο 17 « Οργάνωση χρόνου εργασίας » τα εξής :
.
α) μέγιστος αριθμός ωρών εργασίας των οποίων δεν επιτρέπεται υπέρβαση.
i) Δώδεκα (12) ώρες, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο εικοσιτεσσάρων (24) ωρών και
ii) Εξηντατρείς (63) ώρες σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο επτά (7) ημερών, είτε 
β)            ελάχιστος αριθμός ωρών ανάπαυσης, οι οποίες δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερες από:
i) Δώδεκα (12) ώρες, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο εικοσιτεσσάρων (24) ωρών και 
ii) Εκατόν πέντε (105) ώρες, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο επτά (7) ημερών. 
.
   Το προεδρείο και η Π.Α.Σ.Κ Π. βρίσκουν το Π.Δ. θετικό χωρίς καμία παρατήρηση για το 12ωρο στα συμβάντα και την διευθέτηση χρόνου που περνούσε σε επίπεδο εβδομάδας.
   Η Ε.Α.Κ.Π. αντέδρασε και ζήτησε η απασχόληση στα συμβάντα να είναι σύμφωνη με την Εγκύκλιο 130427/26-6-90 του Υπουργείου Εργασίαςμε Θέμα: «Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος»και όχι περισσότερο από 8 ώρες εκτός θέρους.
 Μετά τις αντιδράσεις της Ε.Α..Κ.Π. άλλαξε στο άρθρο 17 μόνο ως προς την διευθέτηση του χρόνου από 7ημερο σε 4ημερο και παρέμεινε το 12ωρο.  ( site ΕΑΚΠ βλέπε ανακοίνωση www.old.eakp.gr/view.php)
24/11/08 Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ  με δύο θέματα Η.Δ. το ένα εξ αυτών ήταν «Ωράριο Εργασίας» .
Τοποθέτηση προέδρου: Πρότεινε κατάργηση του 24ωρου με εφαρμογή 8ωρου αφού θα υπάρχει το Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια που προβλέπει 12ωρο. Επικεφαλής της Π.Α.Σ.Κ. Π: Στο ίδιο μήκος κύματος προσθέτοντας ότι το 24ωρο «αποδείχτηκε διαλυτικό για το σώμα» !!! .                                                                                       
   Στην πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. να εφαρμοστεί πλήρες πενθήμερο 37,5 ωρών και με καθεστώς υπερεργασίας ότι προβλέπεται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και ύστερα ας αποφασίσουν οι πυροσβέστες εάν θέλουν το 8ωρο ή το24ωρο στις υπηρεσίες τους, ο πρόεδρος δεν υιοθέτησε την πρόταση και απάντησε «δεν μπορούμε να στερήσουμε από την πολιτεία το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον υπάλληλο και την 6η ημέρα » !!! Τα συμπεράσματα δικά σας . Η Ε.Α.Κ.Π. κατήγγειλε τις δύο παρατάξεις για την υποκρισία τους γιατί ενώ μέχρι τώρα ανέχτηκαν το 24ωρο και δεν κατήγγειλαν την μαζική προσπάθεια επιβολής από τον πρώην Αρχηγό γιατί φυσικά έτσι βόλευε τότε . Ανέχτηκαν τις χιλιάδες καταστρατηγήσεις τόσα χρόνια και δεν έκαναν τίποτε για να τις σταματήσουν, δεν πάλεψαν ποτέ για την εφαρμογή του πλήρες πενθημέρου, κήρυξαν ξαφνικά τον πόλεμο στο 24ωρο μετά το σύνθημα που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών για να περάσει ευκολοχώνευτα το 12ωρο με νόμιμο τρόπο με το Π.Δ για την υγιεινή και ασφάλεια.
  
17/2/09 Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. : Επεξεργασία θεμάτων λίγο πριν την συνάντηση με τον Αν. Υπουργό. Για το Ωράριο: τοποθέτηση προέδρου: Το 24ωρο δεν θα λειτουργήσει, πρόταση για  8ωρο και 12ωρο στα συμβάντα!!! Τοποθέτηση επικεφαλή της Π.Α.Σ.Κ. Π.  Επανέλαβε ότι το 24ωρο είναι διαλυτικό για το σώμα και πρότεινε πενθήμερο 8ωρο. Ε.Α.Κ.Π.: Η Ε.Α.Κ.Π. για ακόμη μία φορά επανέλαβε την πάγια θέση της και πως δεν συμφωνεί με το 12ωρο και προτείνει πριν ψηφιστεί το Π.Δ. να μειωθεί αν όχι σε 6ωρο βάση της εγκυκλίου 130427/26-6-90 του Υπουργείου Εργασίας τουλάχιστον σε 8ωρο, γιατί το 12ωρο θα αξιοποιηθεί με αφορμή την ύπαρξη οποιουδήποτε συμβάντος στην περιοχή για να θέτει ο κάθε διοικητής το προσωπικό σε 12ωρη απασχόληση και μάλιστα χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας. 
17/2/09 Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών:  Πριν ακόμη τεθεί θέμα από το προεδρείο η κάποιον άλλον το θέμα του ωραρίου ανοίγει  ο ίδιος ο υπουργός εκθέτοντας την άποψη του για το 24ωρο ότι με το ωράριο αυτό « πως θα αντέξει ο πυροσβέστης να πηγαίνει επί 24ωρες συνέχεια σε συμβάντα λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία μορφή στο ωράριο». Τοποθέτηση προέδρου: Συμφώνησε με την άποψη του Υπουργού και ζήτησε να εφαρμοστεί το πενθήμερο και η εργατική νομοθεσία για τα νυχτερινά. Για καθαρά λόγους επικοινωνιακούς της στιγμής υπό το βάρος της κριτικής της Ε.Α.Κ.Π. μίλησε για πλήρη πενθήμερο και εργατική νομοθεσία και ξέχασε τα όσα υπερασπίζονταν για την έκτη ημέρα κ.λ.π.. 
 Τοποθέτηση επικεφαλής Π.Α.Σ.Κ .Π : « Είναι λάθος που εφαρμόζεται το 24ωρο, είναι διαλυτικό » !! Η κυβερνητική επιδίωξη αλλαγής του ωραρίου βρήκε τον καλύτερο υποστηρικτή στο πρόσωπο του επικεφαλής της Π.Α.Σ.Κ. Π. αφού τόσο στην συνάντηση με τον Υπουργό όσο και στα δύο τελευταία συμβούλια της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το 24ωρο αποδείχτηκε «διαλυτικό» για το Πυροσβεστικό Σώμα.
   Τι ποιο βολικό άλλοθι λοιπόν για την κυβέρνηση, όχι μόνο για την αλλαγή στο ωράριο αλλά και για την τραγική κατάληξη που είχε για την πυρασφάλεια της χώρας η κυβερνητική πολιτική. Το 24ωρο λοιπόν διέλυσε το σώμα και όχι η χρόνια εγκατάλειψη του και η πλήρης στρατικοποίηση του; Ότι δεν τόλμησε να ξεστομίσει η κυβέρνηση το κάνουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων!!. Είναι πλήρης η ταύτιση με τις διάφορες Κασσάνδρες και τους δημοσιογράφους που το καλοκαίρι του 2007 με κατευθυνόμενα άρθρα προσπαθούσαν να φορτώσουν την αποτυχία και τις καταστροφές στο ωράριο των πυροσβεστών!! 
Τοποθέτηση εκπροσώπου ΕΑΚΠ: Ειπώθηκε ξεκάθαρα στον Υπουργό η πάγια θέση της ΕΑΚΠ  για εφαρμογή πλήρους πενθημέρου και παράλληλα εφαρμογή για την υπερεργασία ότι ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και εάν εφαρμοστούν και διασφαλιστούν αυτά τότε ας αφήσουν τους πυροσβέστες να επιλέξουν με ποιο κυλιόμενο ωράριο τους εξυπηρετεί να εργαστούν κυρίως αυτοί που είναι σε ιδιόμορφες υπηρεσίες ( απομακρυσμένα κλιμάκια από αστικά κέντρα, αεροδρόμια, νησιά κ.λ.π). 
 •                     Είναι τυχαίο λοιπόν συνάδελφοι ότι δύο Υπουργοί της κυβέρνησης σε δύο διαφορετικές συναντήσεις που ποτέ από μόνοι τους δεν άνοιγαν θέμα ωραρίου αλλά και δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν την άγρια εκμετάλλευση των πυροσβεστών από τις αλλεπάλληλες επιφυλακές, τώρα όλως τυχαίως ανοίγουν πρώτοι θέμα ωραρίου και βάζουν ευθέως ζήτημα κατάργησης 24ωρου στο όνομα της προστασίας μας ;  
 •                   Είναι τυχαίο που από την ώρα που άνοιξε το θέμα πρώτος ο Υπουργός Εσωτερικών το Οκτώβριο του 2007, οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων συνεχώς αναφέρονταν στο ζήτημα κατάργησης του 24ωρου την στιγμή που για χρόνια δεν πάλεψαν για πλήρη εφαρμογή του πενθημέρου και ανέχονταν κάθε παραβίαση του ωραρίου και δεν έκαναν τίποτε για να προστατεύσουν τους πυροσβέστες όχι μόνο από 24ωρα αλλά από 48ωρα, 72ωρα και βάλε που υποχρεώθηκαν να δουλέψουν ; 
 •                   Είναι τυχαίο που & οι δύο υπουργοί ενώ ζητούν την κατάργηση του 24ωρου,στην πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. που ήταν αίτημα του κλάδου εδώ και δεκαετίες, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους τι ωράριο θέλουν να εφαρμοστεί;
    Ένα όμως είναι σίγουρο συνάδελφοι, ότι όταν τελικά θα ψηφιστεί το Π.Δ. για την Υγιεινή και ασφάλεια που ενώ υποτίθεται ότι γίνεται για την προστασία των εργαζομένων, ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται κατά παράβαση όλων των κανόνων ασφάλειας, να εργάζεται συνεχόμενα επί 12ωρες σε συνεχείς συνθήκες κοπιώδους εργασίας δασικές πυρκαγιές υπό καύσωνα κ.λ.π. και θα απασχολούν το προσωπικό με αφορμή την ύπαρξη συμβάντος σε 12ωρη βάση, τότε θα καταλάβετε γιατί τόση αγωνία και τόση προσπάθεια από μέρους τους!      
Παρεμβάσεις της Ε.Α.Κ.Π. προς τον Υπουργό
 •                     Αποτελέσματα – Σημερινή Κατάσταση – Αναδιοργάνωση – Δύναμη: Η Ε.Α.Κ.Π. υπενθύμισε στον Υπουργό τις προειδοποιήσεις της για τον κίνδυνο που διατρέχει η πυρασφάλεια της χώρας με στοιχεία που κατέθεσε προς την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά πριν τις καταστροφές του 2007 και τις τεράστιες ευθύνες της για το ότι δεν έπραξε τίποτε για να τις αποσοβήσει. Ζήτησε από τον Υπουργό να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος αν και μέχρι στιγμής με τις ενέργειες της η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει προθέσεις να πάρει ουσιαστικά μέτρα. Τονίστηκε το γεγονός  ότι με την σημερινή οργάνωση του Π.Σ. δεν παράγεται επαγγελματισμός, υπάρχει απουσία της ουσιαστικής εκπαίδευσης και κυρίως της αξιοκρατίας. Τόνισε ότι κινητικότητα και ενδιαφέρον παρουσιάζεται μόνο σε επίπεδο επετηρίδας με την μαζική παραγωγή στρατηγών και ταξιάρχων που καλούνται να διοικήσουν τι; Επαγγελματίες πυροσβέστες ή στρατιώτες ; Για τις κρίσεις που γύρω από αυτές αναπτύσσεται μία ολόκληρη φιλοσοφία λες και είναι το άλφα και το ωμέγα του Π.Σ. το πλαίσιο που τις διέπει είναι αναξιοκρατικό και τέλος ότι πρέπει να ξεφύγει από την στρατιωτικού τύπου οργάνωση και η πολιτεία να δώσει βάρος στην εξέλιξη του συνόλου των εργαζομένων του Π.Σ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ζήτησε εάν υπάρχει πρόταση συγκεκριμένη για όλα αυτά. Ε.Α.Κ.Π. :Ανέλυσε και παρέπεμψε στις ολοκληρωμένες προτάσεις της που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο για την Αναδιοργάνωση και τα αιτήματα του κλάδου. 
 •                     Ωράριο – Επιφυλακές – Υπερεργασία: Τονίστηκε από την Ε.Α.Κ.Π. η αναγκαιότητα ο πυροσβέστης να αποκτήσει ωράριο όπως όλοι οι εργαζόμενοι με πλήρες πενθήμερο των 37,5 ωρών την εβδομάδα και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία του. Περιορισμό στην χρήση των επιφυλακών μόνο για υπαρκτούς και αναγκαίους λόγους συνέπεια συμβάντων. Τροποποίηση του άρθρου 17 του σχεδίου Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια ως προς την διάρκεια επέμβασης σε συμβάν και από 12ωρες να γίνει ότι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας και όχι μεγαλύτερη από 8ωρες. Αυτό το πλαίσιο συνολικά θα λύσει το πρόβλημα του ωραρίου εάν πράγματι ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για το ωράριο και όχι αποσπασματικά η κατάργηση του 24ωρου. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ πέραν της θέσης του για την ύπαρξη ενιαίου ωραρίου και τον προβληματισμό του για το 24ωρο απόφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πει τι προθέσεις της κυβέρνησης. 
 •                     Ειδική αποζημίωση  : Ο Υπουργός έδειξε να αγνοεί το ζήτημα των απλήρωτων υπερωριών με το καθεστώς της ειδικής αποζημίωσης βάση της διαταγής του Αρχηγού. Στο ερώτημα του Υπουργού εάν είναι θεσμοθετημένη η ειδική αποζημίωση ή εάν τις έχει υποσχεθεί κάποιος υπουργός !!! Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. παρουσίασε στον Υπουργό τις σχετικές διαταγές του Αρχηγού για το ζήτημα αυτό. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ δήλωσε ότι από την στιγμή λοιπόν που υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να δοθούν. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. Τονίστηκε στον Υπουργό ότι αυτή η αποζημίωση αποτελεί εμπαιγμό για τον λόγο ότι δεν δόθηκε ακόμη αλλά και για το γεγονός ότι το ποσό για κάθε 8ωρο είναι πολύ λιγότερο από το ημερομίσθιο του υπαλλήλου αφού φθάνει στο ύψος ενός εκτός έδρας δηλαδή στα 33 ευρώ καθαρά. Την στιγμή μάλιστα που η αποζημίωση πέραν του πενθημέρου είναι 45 ευρω. Στην βάση αυτή ζητήθηκε από τον υπουργό αναμόρφωση του ύψους της αποζημίωσης.
 •                     Μειωμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό για την υπερεργασία: Με αφορμή την συζήτηση για την υπερεργασία και την ειδική αποζημίωση η Ε.Α.Κ.Π. έβαλε στον Υπουργό το ερώτημα εάν τα μειωμένα κονδύλια που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό σε σχέση με αυτά που ζήτησε το Π.Σ όπως: ΚΑΕ 511 «Αποζημίωση για υπερωριακή εργασία» - 9.810.830 ευρώ . ΚΑΕ 512 :«Αμοιβή για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες»  – 3.326.147 ευρώ . ΚΑΕ 513: «Ειδική αποζημίωση για απασχόληση πλέον του πενθημέρου την εβδομάδα» – 690.352 ευρώ ΚΑΕ 700: «Πληρωμές για μετακινήσεις» - 9.873.174 ευρώ , σημαίνουν περικοπές σε κάποιες από τις αποζημιώσεις αυτές  ο υπουργός δεν απάντησε!! Απάντησε όμως αντ΄ αυτού ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ότι θα καλυφθούν από τον επόμενο προϋπολογισμό !!!     
 •                     Μεταθέσεις : Από την Ε.Α.Κ.Π. τονίστηκε η αδικία που έχει γίνει σε βάρος των πυροσβεστών από την 62η σειρά και μετά που βλέπουν χρόνια τώρα να μετατίθενται νεότεροι τους πυροσβέστες και Αρχ/στες και αυτοί ακόμη περιμένουν σε ακριτικές υπηρεσίες κυρίως μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, συμφώνησε μεν αλλά δεν δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες δε.  
 •                     Επίδομα 100ευρώ για τους τραυματισθέντες εν ώρα υπηρεσίαςΓονική Άδεια : Η Ε.Α.Κ.Π. τόνισε ότι μέχρι στιγμής σε δύο δίκαια αιτήματα που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση, που δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος και φυσικά δημιουργούν αδικία σε βάρος των πυροσβεστών αφού ισχύουν για άλλους κλάδους των Σ.Α., η κυβέρνηση έδειξε ποιο είναι το πραγματικό της ενδιαφέρον. Η Ε.Α.Κ.Π. απαίτησε την άμεση ικανοποίηση τους. Ο Υπουργός δεν απάντησε για τις προθέσεις της κυβέρνησης. ( βλέπε ανακοίνωσεις1η www.old.eakp.gr/view.php    2η www.old.eakp.gr/view.php )
 •                     Έλλειψη Καθαριότητας : Καταγγέλθηκε στον Υπουργό η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο θέμα αυτό λόγω έλλειψης πιστώσεων και ζητήθηκε άμεση λύση του προβλήματος. ( βλέπε ανακοίνωση www.old.eakp.gr/view.php )
 •                     Συμβασιούχοι πυροσβέστες: Ο Υπουργός στο ερώτημα ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης απάντησε « ότι αυτό το ζήτημα είναι μεγάλο θέμα. Εγώ το είχα βρει να έχει προχωρήσει αλλά τώρα κάπου έχει μπερδέψει». Η Ε.Α.Κ.Π. βάζοντας ευθέως ζήτημα κατάφωρης αδικίας σε βάρος τους, ζήτησε άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα πλαίσια κάλυψης των αναγκών της πολιτικής προστασίας & αυξημένη μοριοδότηση για όσους από αυτούς έχουν τα κριτήρια για την συμμετοχή τους σε διαγωνισμό πρόσληψης του Π.Σ.  
 Συνάδελφοι δεν μένει τίποτε άλλο απλά να βγάλετε τα συμπεράσματα σας και να λάβετε υπόψη σας ότι οι εκπρόσωποι των δύο άλλων παρατάξεων παρ όλα τα προβλήματα και την στάση της κυβέρνησης για μία ακόμη φορά αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για κινητοποιήσεις & στο Δ.Σ της 17ης Φεβρουαρίου 2009.
.
                                                              Για την Ε.Α.Κ.Π.
                  Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Καραγκούνης Δημήτριος – Μιχαήλ Μιχαήλ


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις