Ημερομηνία27-08-2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

   Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                      Ε.Α.Κ.Π. 
     Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                    .
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Web site WWW.old.eakp.gr , E mail: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008     
 
  Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην βουλή για τις επιφυλακές και την εμπλοκή των δόκιμων πυροσβεστών στιςπυρκαγιές. 
                                                 « Για σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω! »         
         
  Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
  Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην βουλή με αφορμή τις καταγγελίες για τα εξαντλητικά ωράρια των πυροσβεστών και την επικίνδυνη από κάθε άποψη εμπλοκή των δοκίμων πυροσβεστών στα πεζοπόρα τμήματα είναι μία απτή απόδειξη ότι η ευθύνη για την καθιέρωση του εργασιακού μεσαίωνα στο πυροσβεστικό σώμα είναι κατά κύριο λόγο πολιτική.  Χωρίς αυτό φυσικά να απαλλάσσει των ευθυνών που αναλογούν σε όλους αυτούς τους «πρόθυμους» υπηρεσιακούς παράγοντες ανεξαρτήτου βαθμίδας που προσφέρθηκαν ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους να εφαρμόσουν αυτήν την αντεργατική πολιτική στον κλάδο μας σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των συναδέλφων τους
 Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Υφυπουργός των Εσωτερικών μέσω της απάντησης του προσπερνά σκόπιμα την ουσία των καταγγελιών που έχουν να κάνουν με την άγρια και επικίνδυνη εκμετάλλευση του προσωπικού και απλά επιχειρεί να ενημερώσει για το υπάρχον αντεργατικό και άδικο καθεστώς που ισχύει για την υπερεργασία στο Π.Σ.  
 Ένα καθεστώς το οποίο:
  •                 Αποτελεί την ποιο εκτρωματική μορφή υπερεργασίας σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν χρόνια τώρα στον κλάδο μας αλλά και της συνειδητής αδράνειας και της ανοχής των ηγεσιών των συνδικαλιστικών μας οργάνων από την εποχή της Π.Ε.Υ.Π.Σ. μέχρι σήμερα επί Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και Ε.Α.Π.Σ. που διοικήθηκαν εναλλάξ από εκπροσώπους των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. καιτης Π.Α.Σ.Κ Π.
  •                 Παίρνει όλο και ποιο αντεργατικά χαρακτηριστικά μετά και την ψήφιση του Ν.3511/06 στις διατάξεις του οποίου συνεχώς παραπέμπει τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία όταν τίθενται θέματα ωραρίου, στην βάση ακριβώς όλων όσων η Ε.Α.Κ.Π. προειδοποιούσε ότι θα συμβούν κυρίως σε σχέση με τον χρόνο εργασίας πριν την ψήφιση του και που έδωσε την μάχη μόνη της τον Οκτώβριο του 2006 για να μην περάσει. 
 
   Συνάδελφισσες – Συνάδελφοι Αξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι σας παραθέτουμε την ερώτηση και την απάντηση για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας σε αντιπαραβολή με όλα όσα βιώνετε καθημερινά εσείς οι ίδιοι στον χώρο εργασίας σας και για να πάρετε τις αποφάσεις σας μέσα σε τι είδους εργασιακό περιβάλλον σας αξίζει και θέλετε να εργάζεστε.
.
                                                                    ΕΡΩΤΗΣΗ
                                                 Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και τις ανακοινώσεις των επαγγελματικών Ενώσεων των πυροσβεστών, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί με εξαντλητικούς ρυθμούς το πυροσβεστικό προσωπικό. Με παράνομες καταστρατηγήσεις του ωραρίου, με σκληρή υπερεργασία χωρίς αμοιβή, περικοπή αδειών και ημερήσιων αναπαύσεων. Φτάνει να καλύπτονται με επιφυλακή οι πάγιες ανάγκες του Π.Σ. ακόμη και χωρίς συμβάντα. Συνέπεια των παραπάνω είναι η υπερεξάντληση του προσωπικού, ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, αλλά και η μείωση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
  Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση στέλνει στα μέτωπα των πυρκαγιών ακόμη και τους δόκιμους πυροσβέστες με εκπαίδευση μόλις λίγων ημερών. Ήδη έχουν σημειωθεί τραυματισμοί δοκίμων.
   Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη όχι μόνο για τις συνέπειες και τα ως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής της, αλλά και απέναντι στη σωματική ακεραιότητα των ανεκπαίδευτων ακόμη δοκίμων πυροσβεστών.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
  • Γιατί χρησιμοποιούνται οι δόκιμοι σε επιχειρήσεις κατάσβεσης και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση απομάκρυνσή τους από τα μέτωπα των πυρκαγιών και την επιστροφή στη σχολή τους.
  • Τι θα κάνει για να σταματήσουν οι παραπάνω παράνομες καταστρατηγήσεις του ωραρίου και η πέραν των ανθρώπινων ορίων καταπόνηση του προσωπικού του Π.Σ.
                                                                         Οι βουλευτές
                    Αχιλλέας Κανταρτζής- Γιάννης Γκιόκας- Γιώργος Μαυρίκος-Διαμάντω Μανωλάκου            
                                            -------------------------------------------------------------------------
                                                                            ΑΠΑΝΤΗΣΗ
.
     ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
     ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
     ΕΛΕΓΧΟΥ  
     ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ: 7017/4/8684                                                                       ΑΘΗΝΑ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
 .
     ΠΡΟΣ : ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
                    ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
                    ΕΝΤΑΥΘΑ
.
     ΚΟΙΝ. : 1 Βουλευτέςκ.κ Κανταρτζή, Γ. Γκιόκα, Γ. Μαυρίκο και κα Λ. Μανωλάκου 
                   2 ΓΡΑΦΕΙΟ κ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
                   3 ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:
                    α) Γραφείο Αρχηγού 
                    β) Δ/νση Οργάνωσης - Νομοθεσίας 
 
   ΘΕΜΑ : Ωράριο εργασίας πυροσβεστικού προσωπικού . Απασχόληση δοκίμων πυροσβεστών
  .
   ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ   213 / 22-7-2008
.    
   Σε   απάντηση   της   ανωτέρω   ερώτησης,   που   κατέθεσαν   οι   Βουλευτές   κ.κ,   Α ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ, Γ. ΓΚ1ΟΚΑΣ, Γ, ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ και κα Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, σας γνωρίζουμε ότι το πυροσβεστικό προσωπικό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απασχολείται 371/2 ώρες εβδομαδιαίως, σε πενθήμερη βάση και για την απασχόληση του την έκτη ημέρα καταβάλλετε αποζημίωση. Στις περιπτώσεις δε που παρατηρείται υπέρβαση του ωραρίου λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται ο ανάλογος ελεύθερος χρόνος με ημερήσιες αναπαύσεις. Ειδικότερα, σε έκτακτες περιπτώσεις συμβάντων, που το προσωπικό απασχολείται πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, όπως η θέση του σε κατάσταση επιφυλακής, οι ώρες της υπερωριακή εργασίας καταγράφονται και χορηγούνται οι αντίστοιχες ημερήσιες αναπαύσεις προγραμματισμένα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στα πλαίσια αυτά οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σύμφωνα και με τις εντολές και οδηγίες που τους έχουν δοθεί, για τη χορήγηση των οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων στους υπαλλήλους, χωρίς βεβαίως να δυσχεραίνεται η ομαλή λειτουργία και επιχειρησιακή τους ικανότητα.
  .
  Οι κανονικές άδειες του προσωπικού χορηγούνται μέσα στο ημερολογιακό έτος, είτεολόκληρες είτε τμηματικά, ενώ ο προγραμματισμός αυτών γίνεται το μήνα Δεκέμβριο για το επόμενο έτος και συντάσσονται σχετικοί πίνακες, Κατά τον προγραμματισμό των άδειων λαμβάνονται υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες, οι προτιμήσεις του προσωπικού και η χρόνια περίοδος λήψης της κανονικής άδειας τα τρία τελευταία έτη, ενώ σημειώνεται ότι το προσωπικό της κάθε Υπηρεσίας μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε κανονική άδεια σε ποσοστό μέχρι 20%.
   .
  Πάντως, σε περιπτώσεις εξαιρετικών και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και για όσο διάστημα διαρκούν αυτές, μπορεί, ύστερα από πρόταση των διοικητών ή των προϊσταμένων των υπηρεσιών και με απόφαση του Αρχηγού για τις Κεντρικές και Ειδικές Υπηρεσίες του Σώματος και των διοικητών των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για τo προσωπικό των Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας τους, να περιορίζεται η διάρκεια των αδειών ή να ανακαλούνται αυτές που έχουν χορηγηθεί. Στις ίδιες περιπτώσεις και για όσο διάστημα διαρκούν οι έκτακτες ανάγκες οι διοικητές ή οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών μπορούν να αναστέλλουν την χορήγηση αδειών. Αν για υπηρεσιακούς λόγους δεν χορηγηθεί στους υπαλλήλους η κανονική άδεια κατά το χρόνο προγραμματισμού της, χορηγείται αμέσως όταν εκλείψουν οι λόγοι, ενώ με διαταγή του Αρχηγού του Σώματος οι κανονικές άδειες που για οποιονδήποτε λόγο δεν χορηγήθηκαν εντός του προβλεπόμενου ημερολογιακού έτους, χορηγούνται το επόμενο έτος.
  .
  Πέραν αυτών επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3511/2006 «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις», το πυροσβεστικό προσωπικό θεωρείται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σι κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η επέμβαση του σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες τοι χρόνου, ενώ κάθε φορά και για όσο χρονικό διάστημα κληθεί πυροσβεστικός υπάλληλος και εργασθεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, λαμβάνει τις αντίστοιχες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό), καθώς και τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις (εκτός έδρας, επίδομα αυξημένης ετοιμότητας, αποζημίωση πέραν του πενθημέρου),
 .  
  Για τη νυκτερινή εργασία του προσωπικού καταβάλλεται αποζημίωση για κάθε απασχόλησης έως και 64 ώρες το μήνα, αντί των 48 ωρών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Επίσης, για κάθε μετακίνηση του υπαλλήλου από την έδρα του για εκτέλεση υπηρεσίας, αυτός δικαιούται και εκτός έδρας αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με τον ισχύοντα εκάστοτε νόμο περί κάλυψης δαπανών μετακινούμενων υπαλλήλων και αναπροσαρμόζεται με Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
 . 
   Επί πλέον το προσωπικό λαμβάνει κάθε έτος, με τη μορφή της εκτός έδρας αποζημίωση; και το λεγόμενο «δασικό επίδομα», λόγω της υπερεργασίας και συνειδητής προσπάθειας αυτού στο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών πανελλαδικά. Κατά το παρελθόν έτος το ύψος αυτού ανήλθε στα 1.459,00 ευρώ, ενώ, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με την 344976 οικ. Φ. 507,4 από 25-06-2008 διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ορίστηκε στο ποσό των 1,614,24 ευρώ (μικτά) και θα καταβληθεί σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις. Ήδη τ πρώτη δύση κατεβλήθη,
 . 
  Πέραν αυτών, η Κυβέρνηση, πιστή στις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της για το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ανταπόδοση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αποφάσισε τη χορήγηση στο εν λόγω προσωπικό επιδό­ματος ειδικών συνθηκών της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3408/2005, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο 8% του εκάστοτε ισχύοντος μισθού του ανθυπολοχαγού, επιλύοντας έτσι το χρονίζον αυτό πρόβλημα και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του προσωπικού αυτού. Επισημαίνεται ότι το επίδομα αυτό με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 7 του ως άνω νόμου, λαμβάνεται υπόψη για τον κανονισμό της σύνταξης του εν λόγω προσωπικού.
 . 
 Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι, κατά το παρελθόν έτος, με την 2/55375/0022 ΚΥΑ, χορηγήθηκε τόσο στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό όσο και στους εποχικούς πυροσβέστες, καθώς και στα πληρώματα των εναέριων μέσων του Σώματος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έκτακτη εφάπαξ παροχή ύψους 2,500,00 ευρώ, η οποία ήταν αφορολόγητη και χωρίς καμία υπέρ του δημοσίου ή τρίτων κράτηση.
 . 
 Επίσης, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 35306 Φ.507,4/ 27-06-2008 διαταγή του Αρχηγείου Π.Σ., στο προσωπικό που εργάζεται κατά το "χρονικό διάστημα από 01-06 έως 31.-10-2008. πέραν του κανονικού ωραρίου, συμμετέχοντας σε κάθε είδους απασχόληση εντός και εκτός υπηρεσίας (κατάσβεση πυρκαγιών, περιπολία, φύλαξη δασικών εκτάσεων κ.λπ.), καταβάλλεται αποζημίωση, ενώ τίθεται και όριο για τον επιπλέον χρόνο της εργασίας του ανά. μήνα, όταν βεβαίως απαιτηθεί αυτή.
 .
 Σε ότι αφορά το θέμα της απασχόλησης των δοκίμων πυροσβεστών στην κατάσβεση πυρκαγιών, σας πληροφορούμε ότι αυτοί συμμετέχουν στο έργο αυτό στα πλαίσια της πρακτικής τους εκπαίδευσης, εκτελώντας μόνο βοηθητικά κα0ήκοντα; σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 34599 Φ.400.6/ 02-07-2008 διαταγή του Αρχηγού Π.Σ. , Άλλωστε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι αρκετοί δόκιμοι υπηρετούσαν, μέχρι την είσοδο τους στη Σχολή, ως εποχικοί και εθελοντές πυροσβέστες με πολυετή πείρα στην κατάσβεση των δασικών και λοιπών πυρκαγιών.
.  
 Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό αποτελεί πρωταρχικό στόχο και συνεχή επιδίωξη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι προσπάθειες για βελτίωση της οικονομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής θέσης, καθώς και των συνθηκών εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού και επιδιώκεται τόσο ο εποικοδομητικός διάλογος με τις συνδικαλιστικές ενώσεις όσο και η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων αιτημάτων του προσωπικού, στα πλαίσια πάντα, των υφιστάμενων υπηρεσιακών κα δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
.
                                                                                          Ο  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                                  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ


 


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις