Ημερομηνία18-07-2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

     Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                              Ε.Α.Κ.Π. 
     Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                             .
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008    
 
         Η   ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
 
     Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
     Στις 15 Ιουλίου 2008 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Στο συμβούλιο αυτό για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ποιοι συμβάλουν με την αδράνεια, την ανοχή και την στήριξη τους  στην ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και κυρίως του Ωραρίου.  
    Η ΕΑΚΠ  με αφορμή την ανελέητη επίθεση που δέχεται από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου το ωράριο μας στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών της χώρας μέσω των παράνομων επιφυλακών και των περικοπών των ημερήσιων αναπαύσεων για την κάλυψη πάγιων υπηρεσιακών αναγκών ακόμη και χωρίς συμβάντα στο όνομα των σταδίων επικινδυνότητας κ.λ.π έβαλε στο συμβούλιο αυτό ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης για συζήτηση και λήψη απόφασης την «Αντιμετώπιση καταστρατηγήσεων ωραρίου ». 
   Η  Ε.Α.Κ.Π. αφού ανέλυσε το θέμα ζήτησε::
 •         Η Ομοσπονδία να εκδώσει αρχικά ένα έγγραφο μέσω του οποίου θα γίνονται προς πάσα κατεύθυνση γνωστές οι διατάξεις και τα ισχύοντα περί ωραρίου με ξεκάθαρη προειδοποίηση για τις περιπτώσεις που θα διαπιστώνεται καταστρατήγηση ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και οι ενέργειες της.  
 •         Σε περίπτωση που θα καταγγέλλεται και θα διαπιστώνεται παραβίαση να κινείτε όλη η απαραίτητη διαδικασία σε βάρος των παρανομούντων μέχρι τελικής διευθέτησης του ζητήματος ( παρέμβαση - καταγγελία – δικαστικές ενέργειες).   
 Συνάδελφοι με ευθύνη όμως των δύο άλλων παρατάξεων Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ  & Π.Α.Σ.Κ. Π δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να τοποθετηθούν στην ψηφοφορία που ζήτησε η Ε.Α.Κ.Π
  Το προεδρείο με τις γνωστές δικαιολογίες που επικαλείται χρόνια τώρα για το ακατάλληλο του χρόνου για τέτοιες καταγγελίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην κοινή γνώμη και ότι δικαστικά μπορεί να χαθεί η υπόθεση γιατί τα στάδια επικινδυνότητας μπορεί να θεωρηθούν συμβάν σε εξέλιξη !!!! επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά με ποιανού την ανοχή και τις πλάτες η φυσική και πολιτική ηγεσία παραβιάζουν ασύστολα το ωράριο των πυροσβεστών.. Ειπώθηκε μάλιστα και το εξής : « Ας το αφήσουμε το θέμα να αντιμετωπίζεται τοπικά όπως αντιμετωπίζεται από κάποιες Ενώσεις ή και τους ίδιους τους εργαζόμενους » . Δηλαδή με δεδομένο την αδράνεια των περισσότερων Ενώσεων και την αδυναμία των εργαζομένων λόγω άγνοιας και φόβου να συγκρουστούν με τις διοικήσεις τους να μην γίνεται απολύτως τίποτε . 
  Η Π.Α.Σ.Κ. Π. με την πάγια ανοχή και την σιωπή της για παρόμοια θέματα απέφευγε να στηρίξει την πρόταση και να παρθεί μία απόφαση για την προστασία του ωραρίου, παρ ότι όπως ειπώθηκε μέσα στο Δ.Σ. από το μέλος της Φερτάκη Βασίλειο που είναι και ο πρόεδρος της Δυτικής Ελλάδας ότι ο ίδιος έχει λάβει πρόσφατα κλήση σε απολογία από την Διοίκηση του για θέμα καταστρατήγησης ωραρίου σε βάρος του !!! 
 Αντί να αναλάβει λοιπόν το προεδρείο τις ευθύνες του κόμπαζε για το ότι συνέβαλε να βγει η διαταγή για την ειδική αποζημίωση πέραν του 8ωρου και έτσι τουλάχιστον θα παίρνουν κάτι οι πυροσβέστες !!!
 
 Συνάδελφοι ο εμπαιγμός είναι μεγάλος και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη ανοχή ούτε από τους εργαζόμενους αλλά ούτε και από τις ίδιες τις Ενώσεις σε τέτοιου είδους πρακτικές . Αντί λοιπόν το σημερινό προεδρείο αλλά και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. :
 •        Να έχουν αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες χρόνια τώρα  όπως ορίζουν οι αποφάσεις των Συνεδρίων για την κατοχύρωση και εφαρμογή του πλήρες πενθημέρου όπως συμβαίνει σε όλο τον Δημόσιο Τομέα .
 •         Να απαιτήσουν να ισχύσει και για τους πυροσβέστες; η εργατική Νομοθεσία για την υπερεργασία και να αμείβονται αξιοπρεπώς όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι γεγονός που θα συνέβαλε να μην παραβιάζετε με αυτήν την ευκολία το ωράριο και να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να κάνουν  προσλήψεις προσωπικού .
 • ·        Αφού δέχτηκαν να υπάρχει χρόνια τώρα ένα άδικο και κουτσουρεμένο σύστημα αποζημίωσης της υπερεργασίας σε μορφή επιδόματος που το παίρνουν και αυτοί που δουλεύουν υπερωριακά αλλά και αυτοί που δεν δουλεύουν υπερωριακά, με την χορήγηση των τεσσάρων ή των πέντε χρηματικών αποζημιώσεων μηνιαίως και πέραν αυτών ο υπάλληλος να αμείβεται με ρεπό ( για να του χορηγηθούν όταν θα συνταξιοδοτηθεί ) .   
 •         Αφού δέχτηκαν ότι και τα νυχτερινά πρέπει να δίνονται και αυτά σε μορφή επιδόματος και για τον λόγο αυτό οι  αρμόδιοι υπουργοί  έχουν το δικαίωμα να αυξομειώνουν όποτε θέλουν το πλαφόν των ωρών άσχετα πόσες νυχτερινές ώρες εργάζεται ο υπάλληλος και να το παίρνουν σε πλασματική μορφή ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων από το σπίτι ενώ όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το εργαστούν .
 •          Ενώ δέχτηκαν ότι η πραγματική εργασία που εκτελεί ο καθένας να μην αμείβεται και να μην υπάρχει αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών της μαχίμου υπηρεσίας σε αντίθεση με τι συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και οργανισμούς  αλλά όλες οι πρόσθετες αποζημιώσεις για την επιβάρυνση από τις ιδιαίτερες συνθήκες  όπως το δασικό επίδομα , ή ολυμπιακή αποζημίωση , η περσινή έκτακτη ενίσχυση των 2.500 ευρώ να αφορά  στον ίδιο βαθμό και αυτόν που πραγματοποιεί π.χ. 100 ώρες υπερεργασία σε συμβάντα και αυτόν που δεν εκτέλεσε ούτε μία .
 •         Ενώ δέχτηκαν τέλος γενικότερα ένα άδικο από την φύση μισθολόγιο που παίρνει υπόψη του μόνο τον βαθμό και όχι και την πραγματικά προσφερόμενη εργασία και τις ιδιαίτερες συνθήκες . 
 •         Αφού δεν αντιπάλεψαν την εισοδηματική πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και δέχονταν μόνο ότι μας χορηγούσαν με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί το εισόδημα μας και να στενάζουν οι εργαζόμενοι από τα οικονομικά βάρη .
 
 ‘Ηρθαν λοιπόν τώρα με αυτόν τον πονηρό και ύπουλο τρόπο για τα εργασιακά μας δικαιώματα σιγοντάροντας την κυβέρνηση στην εκμετάλλευση μας να:
 •         Υιοθετήσουν μία ειδική αποζημίωση η οποία έρχεται ως το δόλωμα και το καταπραϋντικόαπέναντι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων για τις παράνομες καταστρατηγήσεις του ωραρίου.  
 •         Καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες από το υπάρχον προσωπικό με μηδαμινά έξοδα για την πολιτεία με αποτέλεσμα να μην υποχρεωθεί σε νέες προσλήψεις  .
 •         Ξεγελάσουν και να παγιδέψουν τους εργαζόμενους καθιστώντας του ίδιους συμμέτοχους στην κατάργηση του ελεύθερου χρόνου τους βασιζόμενοι στις μεγάλες και πιεστικές οικονομικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν .
 •         Να δημιουργήσουν υπερεργασία δύο ταχυτήτων. Αφού η ειδική αποζημίωση είναι εποχικής διάρκειας πέντε μηνών και μικρότερη ακόμη και από αυτήν την κουτσουρεμένη αποζημίωση που δίνεται πέραν του πενθημέρου των 46 ευρώ με ένα ποσό σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου αντίστοιχο του ολόκληρου εκτός έδρας περί τα 33 ευρώ περίπου !!!!  Η οποία ακριβώς επειδή δίνεται σε αυτήν την λογική του εκτός έδρας και με πλαφόν μέχρι 10 αποζημιώσεις όπως ισχύει για τα εκτός έδρας της θερινής περιόδου, υπάρχει περίπτωση υπάλληλος που θα εργαστεί υπερωριακά και σε συμβάντα εκτός έδρας να μην του χορηγηθούν οι εκτός έδρας αποζημιώσεις όταν θα συμπληρωθεί το πλαφόν αυτό.
 
    Έτσι έχουν τα πράγματα συνάδελφοι και καλούμαστε πλέον όλοι μας να πάρουμε θέση .
     Με δεδομένο λοιπόν την στάση της Π.Ο.Ε.Υ.Π Σ και την κυβερνητική κάλυψη που δόθηκε επισήμως μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο στις 23 Ιουνίου με την ΕΑΚΠ και τους συνεργαζόμενους φορείς στις επιφυλακές για τα στάδια επικινδυνότητας κ.λ.π. ( βλέπε σχετικά στην ιστοσελίδα της ΕΑΚΠ ) .
    Ή θα αγωνιστούμε τα συνδικαλιστικά όργανα και οι εργαζόμενοι δίπλα -δίπλα για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση προς όφελος των δικαιωμάτων μας και του δικαιώματος που έχουμε εμείς και οι οικογένειες μας για μία ζωή με αξιοπρεπείς συνθήκες ή  σε διαφορετική περίπτωση που δεν αντιδράσουμε θα υποχρεωθούμε να ζήσουμε μέσα στις συνθήκες μεσαίωνα που μας έχουν ετοιμάσει .   Η επιλογή δική μας !!!!   
 
   Η Ε.Α.Κ.Π υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων κυρίως σε βάρος του ελεύθερου χρόνου το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλία  για την προστασία του ωραρίου, στα αγώνα αυτόν καλεί τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις να συμμετέχουν και από κοινού να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα ζητήματα αυτά  
.
   Καλεί επίσης την ΕΑΠΣ εάν πραγματικά πιστεύει τα όσα καταγγέλλει για τις παραβιάσεις του ωραρίου να ζητήσει από τα μέλη της που ασκούν διοίκηση και κυρίως από τα συνδικαλιστικά της στελέχη να μην εκτελούν σε βάρος του ελευθέρου χρόνου των πυροσβεστών παράνομες προφορικές εντολές. 
.
                                                                          Για την ΕΑΚΠ  
.
                                                        Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ 
.
                                                  Καραγκούνης Δημήτρης         Μιχαήλ Μιχαήλ


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις