Ημερομηνία17-06-2008
ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΙΨΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ Π.Υ. ΚΑΙ ΤΑ Π.Κ.

  Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η  Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                   Ε.Α.Κ.Π. 
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                                                                                                      .
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
   ΑΘΗΝΑ   12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008    
                                               Προς : Κ Υφυπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη     
 
                                          Κοιν/ση : 1ον κ.Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο .   
                                                           2ον κ. Υπουργό Υγείας  Αβραμόπουλο Δημήτρη
                                                          3ον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Κοντοκώστα Αθανάσιο .
                                                          4ον  Πολιτικούς Φορείς 
                                                          5ον  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.       
                                                          6ον  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.                                                                                                                                                                                                 
                                                          7ον Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Π.Σ.    
                                                          8ον  Μ.Μ.Ε.     
 
   ΘΕΜΑ : Έλλειψη καθαριότητας σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια.
.
 
 Κύριε Υφυπουργέ ένας από τους παράγοντες που λαμβάνεται ως κριτήριο αξιολόγησης της ευαισθησίας που οφείλει να δείχνει η πολιτεία απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων είναι και η στάση της σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια .
 Παρ ότι μετά από μακρόχρονους αγώνες ρυθμίστηκε νομοθετικά η εφαρμογή των διατάξεων του Ν.1568/85 και για τα Σώματα Ασφάλειας, μέχρι στιγμής έχουν γίνει απειροελάχιστα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή χωρίς να έχει υπάρξει επί της ουσίας καμία ουσιαστική αλλαγή που να δημιουργεί ικανές προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας και την εδραίωση της ασφάλειας κατά την επιχείρηση σε συμβάντα του προσωπικού .   
 Αντιθέτως κύριε Υφυπουργέ η ολοένα αυξανόμενη μείωση του προσωπικού, η βραδύτητα στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και η απουσία σχετικών κονδυλίων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ουσιαστικής εφαρμογής των σχετικών διατάξεων περί υγιεινής και ασφάλειας παρά μόνο στα χαρτιά .
 Αυτήν την στιγμή όμως κύριε Υφυπουργέ πρέπει να γνωρίζεται πολύ καλά ότι σε δεκάδες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια της χώρας κυρίως από την αρχές της νέας χρονιάς δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδη καθαριότητα, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι μας και κατ΄ επέκταση και τα μέλη των οικογενειών τους να είναι εκτεθειμένοι σε πληθώρα ασθενειών. 
 Η τραγική αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης σας στην λογική της εξοικονόμησης κονδυλίων ακόμη και σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και συγκεκριμένα :
  •                 Με την κατάργηση 134 θέσεων προσωπικού καθαριότητας ( 79 μόνιμου προσωπικού και 55 με σύμβαση αορίστου χρόνου) που έγινε με τον Νόμο 3511/06. Έτσι στον κλάδο της καθαριότητας απέμειναν μόνο 75 οργανικές θέσεις προς το παρόν μέχρι και την κατάργηση τους λόγω συνταξιοδοτήσεων ( 65 μόνιμες και 10 σύμβασης αορίστου χρόνου) .  Η « σημαντική» εξοικονόμηση πόρων σύμφωνα με την τότε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους επί του νομοσχεδίου ανέρχεται στο ποσόν των 1.970.000 € ετήσια !!!!
  •                 Με την αναπλήρωση των καταργημένων θέσεων προσωπικού καθαριότητας που προσέφεραν σε εβδομαδιαία βάση υπηρεσίες, από ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, με συμβάσεις που προέβλεπαν στην πλειοψηφία τους 2 με 3 μέρες  υποχρέωση καθαριότητας .
  •                 Με την μη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2008 για το Π.Σ. σχετικού κονδυλίου για την ανανέωση των συμβάσεων των συνεργείων καθαρότητας και όλα αυτά κύριε υφυπουργέ την στιγμή που ξοδεύονται ετήσια μόνο για την ενοικίαση ελικοπτέρων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.    
   Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας επιλογής είναι οι κατά τα άλλα « Ήρωες » να υποχρεώνονται μέσω υπηρεσιακών σημειωμάτων πέραν των άλλων καθηκόντων τους να κάνουν σε καθημερινή βάση μόνοι τους καθαριότητα και να αναγκάζονται μάλιστα χάριν της εξοικονόμησης κονδυλίων να αγοράζουν και μόνοι τους τα υλικά καθαριότητας. 
   Κύριε Υφυπουργέ λόγω ότι δεν αξίζει μία τέτοια μεταχείριση στους εργαζόμενους του Π.Σ. να εργάζονται χάριν « οικονομίας » υπό καθεστώς ανασφάλειας τόσο έξω όσο και μέσα στις υπηρεσίες, σας ζητάμε το αυτονόητο, εδώ και τώρα άμεση χορήγηση των σχετικών πιστώσεων για την πλήρη και ουσιαστική κάλυψη των αναγκών καθαριότητας σε εβδομαδιαία βάση όλων  των Π.Υ. και Π.Κ. της χώρας .
 
                                                                 Για την Ε.Α.Κ.Π.
                                       Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. 
.
                                               Καραγκούνης Δημήτρης - Μιχαήλ Μιχαήλ                               


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις