Ημερομηνία07-06-2008
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΑΚΠ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΡΟΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ.
 
                      ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
 
                                           Της 
        ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.
 
     Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.
Αγαπητοί προσκαλεσμένοι. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι για μας τους πυροσβέστες, πέρα από υπηρεσιακό καθήκον, θέμα αρχής. Ο δασικός πλούτος της χώρας μας, αποτελεί πηγή ζωής και φυσική κληρονομιά που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε. Τα δάση μας αποτελούν ύψιστο κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία που δεν πρέπει να εκχωρείται σε ιδιώτες, να οικειοποιείται από καταπατητές και να αποτελεί κερδοσκοπική δράση του κατασκευαστικού, τουριστικού, μεταλλευτικού ή άλλου τομέα του κεφαλαίου.
    Η αντιπυρική περίοδος του 2007 κατέδειξε με το χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και σε κατασταλτικό. Το αποτέλεσμα ήταν επώδυνο, το χειρότερο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 1998, περίοδο ανάληψης της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα, μέχρι σήμερα. Άφησε πίσω της 65 νεκρούς, χιλιάδες στρέμματα καμένης γης με αποκορύφωμα τις πληγείσες περιοχές σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Αττική.
    Η περσινή καταστροφή, που όμοιά της δεν ξαναζήσαμε, μας απογοήτευσε για την αδυναμία μας να παρέμβουμε για να διαφυλάξουμε όλα αυτά για τα οποία η κοινωνία μας έταξε να προστατεύουμε. Παρά τις προβλέψεις μας για αδυναμία αντιμετώπισης πολλών μαζί μετώπων πυρκαγιάς λόγω των κενών θέσεων εργασίας που φτάνουν το ένα τρίτο της συνολικής οργανικής μας δύναμης, προσπαθήσαμε, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, θρηνήσαμε νεκρούς αλλά δεν τα καταφέραμε.
 Φταίει όμως αποκλειστικά το Πυροσβεστικό Σώμα για την εθνική καταστροφή του περσινού καλοκαιριού;
 Τι χρειάζεται να αλλάξει τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο;
 Η αγωνία μας αυτή μας ώθησε να σας καλέσουμε σήμερα και να βάλουμε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.
   Πράγματι, η διασπορά και ο κατακερματισμός των λειψών πυροσβεστικών δυνάμεων (3.800 περίπου οργανικά κενά), λόγω του μεγάλου αριθμού των πυρκαγιών σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα σε συνάρτηση με τις υψηλές θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας και τους δυνατούς ανέμους, συντέλεσαν στη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών και στην αδυναμία αντιμετώπισής τους. Δεδομένη όμως ήταν η ανεπαρκής πρόληψη και προστασία των δασών όπως επίσης και η έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής σε κάθε περιοχή για την κατάσβεση των πυρκαγιών, πριν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στη συνέχεια η έλλειψη και της στοιχειώδους αντιπλημμυρικής προστασίας επιδείνωσε με τις πλημμύρες την ήδη τραγική θέση των κατοίκων ιδιαίτερα στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Αυτών των ανθρώπων, δηλαδή, που θρήνησαν νεκρούς, έχασαν σπίτια, περιουσιακά στοιχεία, καλλιέργειες και ζώα από τα οποία ζούσαν, το βιός τους στην κυριολεξία.
    Εμείς οι πυροσβέστες από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης και ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές αλλαγές είχαμε επισημάνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις, παρά τις τελευταίες προσλήψεις, ανέρχονται και πάλι κοντά στο ένα τρίτο της συνολικής υπηρετούσας δύναμης, λόγω των αθρόων αποχωρήσεων λόγω αλλαγής του ασφαλιστικού καθεστώτος. Ενημερώσαμε τα κόμματα, τους συνδικαλιστικούς φορείς, την κοινωνία. Διεκδικήσαμε τη λύση του από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, δελτία τύπου και όποιο άλλο πρόσφορο μέσο είχαμε.
Στηλιτεύσαμε το θεσμό της εποχικότητας που περιβλήθηκε στην αρχή τουλάχιστον με τη δέουσα δόση πελατειακής σχέσης, κοινώς ρουσφετιού. Ζητήσαμε να μετατραπεί η εποχική απασχόληση των 5.500 συμβασιούχων δασοπυροσβεστών συναδέλφων μας σε μόνιμη σχέση εργασίας, καλύπτοντας αφενός ένα μέρος από κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και αφετέρου τα κενά της Δασικής Υπηρεσίας για τη γενικότερη προστασία του δάσους, την πρόληψη των πυρκαγιών, τις αναδασώσεις, τη στελέχωση των πυροφυλακίων κ.λ.π.
   Μετά την αλλαγή αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα και ανώτατων ηγετικών στελεχών (υπαρχηγού, γενικών επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδας), περιφερειαρχών και διοικητών μετά τις κρίσεις, αντί να αναδιοργανώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε στη λύση των υπαρκτών προβλημάτων (οργανική δύναμη, επιχειρησιακός τομέας, εκπαίδευση) δυστυχώς βγαίνουν από τα ….. συρτάρια και πάλι προτάσεις που δεν υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και που θα επιδεινώσουν, αν μη τι άλλο, τη δυσχερή κατάσταση των υπαλλήλων του Π.Σ.
 Οι όποιες σκέψεις για τη διεύρυνση του ωραρίου σε δωδεκάωρο από το οκτάωρο που σήμερα ισχύει και την κατάργηση του ισχύοντος 24ωρου στις επαρχιακές υπηρεσίες και όπου αλλού ισχύει, δε θα λύσει κανένα πρόβλημα με τα τεράστια εργασιακά κενά που υπάρχουν. Αντίθετα θα δυναμιτίσει και το όποιο τελευταίο φιλότιμο έμεινε στους πυροσβέστες να εργάζονται σαν φτηνή εργατική δύναμη εκμεταλλευόμενου αλλοδαπού χωρίς να διεκδικούν χιλιάδες απλήρωτες ώρες εργασίας χωρίς ανάπαυση με το πρόσχημα της επιφυλακής. Θα οδηγήσει βήμα - βήμα στην απαξίωση του λειτουργήματος για το οποίο έχουμε ταχθεί, την προστασία δηλαδή της κοινωνίας, αφού θα επιδεινώσει την οικογενειακή κατάστασή μας με το να είμαστε στο σπίτι πλέον επισκέπτες σε ακατάλληλες ώρες, θα μειώσει την απαραίτητη κοινωνική συναναστροφή μας, θα στερεώσει την πεποίθησή μας ότι αδικούμαστε και θα οδηγήσει είτε σε συγκρουσιακές καταστάσεις είτε στην αποξένωση και αδιαφορία.
 Επίσης η φημολογούμενη κατάργηση του κανονισμού μεταθέσεων αντί της διόρθωσης ενδεχόμενων δυσλειτουργιών του, θα σημάνει το πισωγύρισμα σε κατακτήσεις που με πολύπαθους αγώνες και ταλαιπωρίες πέτυχαν οι εργαζόμενοι στο χώρο μας και την επιστροφή των πελατειακών και ρουσφετολογικών μέτρων για τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των ασυμβίβαστων πυροσβεστών στις…. νέες απόψεις εργασιακού μεσαίωνα και κυρίως των πρωτοπόρων αγωνιστών συνδικαλιστών.
   Θα πρέπει, όλοι εμείς που πονάμε το Πυροσβεστικό Σώμα, να κινητοποιηθούμε. Να προσπεράσουμε συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να μεταδώσουμε με τον πιο πειστικό τρόπο την ανάγκη για πραγματική αναδιοργάνωση της δομής του Πυροσβεστικού Σώματος σε όφελος της κοινωνικής προσφοράς που πρέπει να επιτελείται αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων του.
  •                   Με κάλυψη των οργανικών κενών.
  •                   Με αναδιάταξη πυροσβεστικών κλιμακίων και υπηρεσιών με συγχώνευση ή ίδρυση νέων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάλυψης των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες πληθυσμιακοί, γεωγραφικοί, επικινδυνότητας λόγω αστικών, βιομηχανικών, εμπορευματικών, δασικών ή άλλων περιοχών, συγκοινωνιακοί κ.λ.π.
·                  Με ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλο το προσωπικό ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης του. Μετεκπαιδεύσεις και σεμινάρια πάνω στις δασικές πυρκαγιές και τις τεχνικές κατάσβεσής τους, συμπεριλαμβάνοντας νέα δεδομένα - τεχνικές παρακολούθησης της επέκτασης της φωτιάς και της αντιμετώπισής της, τη διαχείριση των κρίσεων σε γενικευμένα συμβάντα που απειλούν μεγάλες περιοχές, ημιαστικά κέντρα ή και νομούς, τη συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τόσο γι΄ αυτές όσο και τους πληγέντες.
      Το πρόβλημα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, της προστασίας - ανάπτυξης των δασών και της αποκατάστασης – αναδημιουργίας του περιβάλλοντος χωρίς την ακολουθία πλημμυρικών φαινομένων είναι βαθύτατα πολιτικό. Εμπλέκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα και δεν είναι απλά τεχνική η λύση τους.
   Η ανησυχία μας από τη συρρίκνωση των δασών στην Ελλάδα, από την εμπλοκή μας στην καταστολή των πυρκαγιών δασών από το 1998 και η εμπειρία μας από την ανεπαρκή έως μηδενική πρόληψη λόγω διάλυσης της Δασικής Υπηρεσίας και υποχρηματοδότησής της, μας οδηγεί να σας καλέσουμε να εκφράσετε τις απόψεις σας για τη λύση αυτού του μεγάλου εθνικού προβλήματος.
  Είναι γνωστή η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική που εκφράστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, με τη μείωση του εργασιακού κόστους, συνεπώς και των εργασιακών δικαιωμάτων, στα πλαίσια της ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή θα πρέπει να αντιπαλέψουμε προτείνοντας λύσεις σε όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και των λαϊκών συμφερόντων.
   Πέρα από το οργανωτικό επίπεδο απαιτούνται θεσμικές λύσεις χρηματοδότησης προγραμμάτων προστασίας των δασών, ρύθμισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασών (καθορισμός χρήσης γης, κατάρτιση δασικού κτηματολογίου).
   Απαιτείται απάλειψη των φαινομένων της εμπορευματοποίησης της γης από ιδιωτικά συμφέροντα που βρίσκουν στήριξη από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο από την αδιαφορία - σκόπιμη ή μη - μπαζωμάτων, καταπατήσεων, αυθαιρέτων δομήσεων από τις αρμόδιες αρχές όσο και από την καταστροφική θεσμική αναθεώρηση ( δασοκτόνα νομοθεσία με αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001 από την κυβέρνηση του  ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου αυτού από την κυβέρνηση της Ν.Δ.) που διαιωνίζουν τη νομιμοποίηση ενός διαχρονικού εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου παράγοντα.
 
Η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας μπορεί να ιδωθεί σε δύο άξονες:
 
1.     Διατήρηση - ανάπτυξη του Δασικού οικοσυστήματος στη βάση χρονοδιαγράμματος προγράμματος ανάπτυξης και υλοποίησης. Αυτό θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της ανάπτυξης του Δασικού Οικοσυστήματος με δέσμες παρεμβάσεων υλοποίησης πάνω σε σταθερή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (: Χρηματοδότηση αναδασώσεων, διακλαδική στελέχωση επιστημόνων για την αντιμετώπιση αναγκών διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργία στοιχειωδών έργων υποδομής στα Δάση με ανάπτυξη συστημάτων πρόληψης πυρκαγιών, αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με θέσπιση δασολογίου, εθνικού κτηματολογίου, επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων και καθορισμού της χρήσης γης κλπ).
 
2.     Προστασία των Δασών τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο.
  Όσο αφορά την πρόληψη και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων μετά από μια πυρκαγιά, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και υλοποίηση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών , αντιπλημμυρικών έργων υποδομής που θα προλαμβάνουν ή θα μετριάζουν τα αποτελέσματα πλημμυρών, θα αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία και θα αποταμιεύουν τα υδάτινα αποθέματα.
 Οι αναδασώσεις στις καμένες περιοχές θα συγκρατούν τα νερά και θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης δασοτεχνικά και φυτοτεχνικά έργα στην υδρολογική λεκάνη, θα αποτρέπουν τη διάβρωση των εδαφών και τα προβλήματα από του χείμαρρους.
 Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα έχει τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων και που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων από ένα ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης, θα βάλει τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην Αττική (Κηφισός, Δυτική Αττική) όσο και στην Καβάλα, τον Έβρο, τα νησιά και όπου ο δημοσιογραφικός φακός μα μεταφέρει κάθε φορά σε συμφορές που προσομοιάζουν σε τριτοκοσμική χώρα.
 
     Απαιτείται η ίδρυση Ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Ο φορέας αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το τμήμα της ανάπτυξης και προστασίας του δασικού - περιβαλλοντικού οικοσυστήματος όσο και το τμήμα καταστολής των πυρκαγιών δασών, (οργανωτικά ο φορέας παρουσιάζεται: ΠΡΟΛΗΨΗ – ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ, όπου θα συμμετέχουν:
 
α) Η Δασική Υπηρεσία με όλους τους συναρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς με αντικείμενο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών με τη διάνοιξη δρόμων προσπέλασης πυρ/κών οχημάτων (δασικό οδικό δίκτυο), την κατασκευή υδατοδεξαμενών και υδροστομίων για τον ανεφοδιασμό των πυρ/κών οχημάτων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων, την περιφρούρηση και φωτογράφιση των δασών που κάηκαν, την αναδάσωση των καμένων περιοχών με αποκατάσταση των καμένων από ειδικές ανθεκτικές στην πυρκαγιά αναδασώσεις, το θεσμικό σχεδιασμό, τη σύλληψη των εμπρηστών   και   το ανακριτικό έργο διαλεύκανσης των αιτιών μιας δασικής πυρκαγιάς. (περνά στις αρμοδιότητες της κατά τόπο Δασικής Υπηρεσίας αφού τα πυροφυλάκια, παρατηρητήρια και η φύλαξη του Δάσους ανήκουν στην αρμοδιότητα της και αφαιρείται από το Π.Σ.).
Προϋποθέσεις:
  •        Κάλυψη της απαιτούμενης οργανικής δύναμης.
  •        Χρηματοδότηση επαρκής, συνεχής και αδιατάρακτη μέσα από θεσμοθέτηση ικανού ετήσιου ποσοστού επί του προϋπολογισμού για μια εικοσαετία τουλάχιστον. Έγκαιρη μεταφορά των κονδυλίων στη Δασική Υπηρεσία για την οικονομική κάλυψη των δράσεων.
·       Απαραίτητη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
 
β) Το Πυροσβεστικό Σώμα με αντικείμενο την καταστολή των Πυρκαγιών δασών με επαρκή στελέχωση προσωπικού - μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προσδιορίζονται από μια σειρά όρους.
Προϋποθέσεις:
  •        Αύξηση της οργανικής του δύναμης που παραμένει αυστηρά καθηλωμένη κάτω από τα όρια της προβλεπόμενης από τον ιδρυτικό του νόμο.( 3.800 περίπου οργανικά κενά).
·       Χωροταξική τοποθέτηση της και σε μέρη της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας όπου υπάρχει εμφανής έλλειψη ακόμα και για τις πυρκαγιές αστικών περιοχών καθώς και των άλλων επεμβάσεων που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες (τροχαία συμβάντα, εγκλωβισμοί σε ανελκυστήρες, ατυχήματα γενικής ή έκτακτης φύσεως, πλημμύρες, σεισμοί).
  •        Δημιουργία Πυροσβεστικών Ακαδημιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, τέτοιων ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες εκπαίδευσης των δοκίμων πυροσβεστών αλλά και του όλου προσωπικού με τμήματα μετεκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο.
     Ως προς τις δασικές πυρκαγιές απαιτείται η δημιουργία ερευνητικών κέντρων ανάλυσης της συμπεριφοράς της φωτιάς σε συνάρτηση με τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Εξέταση, ανάλυση και τεκμηρίωση συμβάντων και εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βελτίωση των κανόνων ασφάλειας. Θεσμοθέτηση σε επιτελικό και περιφερειακό επίπεδο της διαρκούς έρευνας και εκπαίδευσης του προσωπικού. Το διάσπαρτο πυροσβεστικό προσωπικό των διακοσίων περίπου δασολόγων και δασοπόνων μπορεί να αποτελέσει το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό για την αρχή των παραπάνω.
  •        Απαραίτητη και διαρκής συνεργασία του Π.Σ. και της Δασικής Υπηρεσίας για την ανάδειξη προβλημάτων πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Συνεργασία ακόμη και στο κατασταλτικό έργο με παροχή πληροφοριών από την τοπική δασική Υπηρεσία και τον αρμόδιο Δασάρχη στον επικεφαλής Αξιωματικό των Πυροσβεστικών δυνάμεων αφού εκ των πραγμάτων είναι ο κατεξοχήν γνώστης της περιοχής   και   των ιδιαιτεροτήτων της δασικής έκτασης που βρίσκεται στον τομέα αρμοδιοτήτων του. 
  •        Διάθεση κονδυλίων για την ανάπτυξη του θεσμού του εθελοντή πυρ/στη με άμεση συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναπροσανατολισμός του υπάρχοντος ήδη θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντή πυρ/στη με μεταφορά εμπειριών και γνώσεων από την επιτυχημένη λειτουργία του σε μια σειρά χωρών της Ευρώπης. Η λειτουργία του θεσμού, ιδιαίτερα στις ημιαστικές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές θα αποφέρει μεγάλα οφέλη, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο αντιμετώπισης συμβάντων δασικών πυρκαγιών όσο και σε εξοικονόμηση πόρων και μεγάλη περιστολή δαπανών.
·       Η συνεργασία της Τ.Α., των φίλων του δάσους, του ΓΕΩΤΕ, επιστημονικών φορέων και εθελοντών μέσα σε ένα πλαίσιο "Ενιαίου φορέα δασοπροστασίας", όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες τους τόσο σε κατασταλτικό όσο και σε προληπτικό επίπεδο, θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης συντονισμού και αποτελεσματικής προστασίας των δασών μας.
 
Συνάδελφοι,
Σας καλέσαμε σήμερα, ο καθένας από τη μεριά του να εκφράσει την αγωνία του για τη συνέχιση και τη διαιώνιση του εγκλήματος κατά της φύσης αλλά και της ίδιας της ζωής μας από τα αποτελέσματα των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.
Σας ζητάμε να καυτηριάσετε μαζί μας την εμπορευματοποίηση και εκποίηση των δασών μας που επιτελέστηκε:
  •        Με το Ν. 998/79 αποχαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως «χορτολιβαδικά»!
  •        Το 1987 αποχαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως «βοσκοτόπια»!
  •        Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τσιμεντοποιήθηκαν εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.
  •        Το Δασολόγιο και το κτηματολόγιο δεν προχώρησε με ευθύνη των κυβερνήσεων αυτών σε όφελος των κάθε λογής κερδοσκόπων.
  •        Εγκατέλειψαν την πρόληψη και υποβάθμισαν τις Δασικές Υπηρεσίες. Άφησαν το Πυροσβεστικό Σώμα με 4.000 οργανικά κενά που θα αυξάνονται αν λάβει κανείς υπόψη του την αντιασφαλιστική – συνταξιοδοτική πολιτική και την έλλειψη βούλησης για κάλυψη των κενών.
Σας καλούμε να προτείνετε λύσεις που αφού επεξεργαστούν από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα, να γίνουν το εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων, να αγκαλιαστούν την κοινωνία και τον καθένα εργαζόμενο χωριστά. Για ένα καλύτερο αύριο, για μας και τα παιδιά μας.
 
 


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις