Ημερομηνία31-05-2007
ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

     Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν 
                                                        Ε.Α.Κ.Π. 
     Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού   Σώματος
.                                                                                               .
 Τηλ. & fax : 2231032177, Κιν. 6974141197 –6974499891 , Website WWW.old.eakp.gr , Email: info@old.eakp.gr
 
 ΑΘΗΝΑ 31 ΜΑΪΟΥ 2007                
                                                             ΠΡΟΣ: Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος 
                                                                           Αντιστράτηγο Κόη Ανδρέα . 
 
                                                            Κοιν/ση: 1ον Κο Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
                                                                            2ον Υπαρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος  
                                                                            3ον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος 
                                                                            4ον Περιφερειακό Διοικητή Κεντρικής Μακεδονίας 
                                                                            5ον Εκτελεστική Επιτροπή Α.Δ.Ε.Δ.Υ                                                                                                                 
                                                                            6ον Πολιτικούς Φορείς 
                                                                            7ον  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                                                            8ον Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Π.Σ.   
 
   ΘΕΜΑ: Καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του Π.Σ.
 
 Κύριε Αρχηγέ  
 Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα καταστρατήγησης του χρόνου εργασίας του προσωπικού που παρατηρήθηκαν σε αρκετές υπηρεσίες και κλιμάκια της χώρας με την πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η Ε.Α.Κ.Π. εκτιμώντας τα γεγονότα έτσι όπως εκδηλώνονται καθημερινά σχετικά με το ζήτημα αυτό σας επισημαίνει τα εξής :
 Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι παραβιάσεις του ωραρίου και κάθε απόπειρα καταστρατήγησης από τον τρόπο και τον χρόνο που εκδηλώνονται δείχνουν ότι υπάρχει κεντρική κατεύθυνση.
 Η εκτίμηση μας αυτή βασίζεται στα εξής δεδομένα: 
 
  1ον Κατ΄ αρχήν στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις σας που έγιναν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου ότι εγκρίνατε την εναλλαγή υπηρεσίας από 8ωρο σε 24ωρο στις περισσότερες υπηρεσίες και κλιμάκια της χώρας αποσπώντας την δέσμευση από τους διοικητές ότι δεν θα χορηγούν τα νόμιμα κατοχυρωμένα ρεπό την αντιπυρική περίοδο.
 Φυσικά ο γενικευμένος χαρακτήρας, το σύντομο χρονικό διάστημα και ο ανορθόδοξος τρόπος σε πολλές περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει η εναλλαγή του ωραρίου από 8ωρο σε 24ωρο στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών της χώρας υποδηλώνει κεντρική μεθόδευση και όχι αποκλειστικά ικανοποίηση σχετικής βούλησης των εργαζομένων.     
 Το γεγονός επίσης ότι οι δηλώσεις σας αυτές έγιναν σαν απάντηση στις καταγγελίες της Ε.Α.Κ.Π. για τις περικοπές των ρεπό που παρατηρήθηκαν σε αρκετές υπηρεσίες με 24ωρο την περυσινή αντιπυρική περίοδο αποκαλύπτει με ποιόν τρόπο για ακόμη μία φορά επιλέγει η πολιτική ηγεσία να υλοποιήσει και αυτόν τον αντιπυρικό σχεδιασμό και να καλύψει αντί προσλήψεων τα κενά του Σώματος .
 
2ον  Με την έναρξη εκπομπής περιπολικών από τον μήνα Μάιο με σκοπό και οι περιπολίες να υλοποιηθούν και οι υπηρεσίες να είναι καλυμμένες με το υπάρχον εναπομείναν λιγοστό προσωπικό, άρχισαν ταυτόχρονα και οι κοινές προσπάθειες σε πολλές υπηρεσίες και κλιμάκια για υπέρβαση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων με περικοπές ή τεμαχισμό των ημερήσιων αναπαύσεων, και των αδειών , παράνομες επιφυλακές και συγκεκριμένα:
  •                   Άρνηση για χορήγηση και των δύο δεδουλευμένων ρεπό σε υπηρεσίες με 24ωρο ή προσπάθεια να χορηγείται το ένα εκ των δύο 24ωρων ρεπό σε τρεις δόσεις ως 8ωρη ανάπαυση στην  πρωινή βάρδια και να εργάζεται ο υπάλληλος τις άλλες δύο βάρδιες ( απογευματινή, βραδινή ). 
  •                   Υποχρεωτική πρόσθετη υπηρεσία παρά την θέληση των υπαλλήλων υπό μορφή μάλιστα επιφυλακής χωρίς συμβάντα παρά μόνο για να καλύπτεται η υπηρεσία λόγω της εκπομπής των περιπολικών.
  •                   Παράνομη δέσμευση του ελεύθερου χρόνου των υπαλλήλων με αναγραφή στις ημερήσιες καταστάσεις υπηρεσίας ομάδων επιφυλακής ή ετοιμότητας ή Α & Β φυλακής κ.λ.π.
  •                   Προετοιμασία του εδάφους με αντίστοιχες δηλώσεις των διοικήσεων ότι δεν θα χορηγούνται τον μήνα που ο υπάλληλος θα πάρει την θερινή του άδεια τα δεδουλευμένα του ρεπό όπως επίσης και για σύντμηση της διάρκειας των αδειών όπως έγινε παρανόμως με την ανοχή σας και την περυσινή αντιπυρική περίοδο σε υπηρεσίες του Νομού Κέρκυρας.
  •                   Μη χορήγηση δεδουλευμένων ρεπό κυρίως στους προανακριτικούς υπαλλήλους τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή ή τις αργίες .
 Ποικίλουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις και ανάλογα του βαθμού αντίδρασης που συναντούν από τους εργαζόμενους, αλλού υλοποιούνται κανονικά και αλλού παγώνουν προς το παρόν. 
 Οι κατευθύνσεις όμως αυτές όπως πολύ σωστά εσείς ο ίδιος δηλώσατε είναι παράνομες για αυτό άλλωστε δεν δώσατε έγγραφες οδηγίες προς τις διοικήσεις για την περικοπή των ρεπό την αντιπυρική περίοδο.
 Για αυτό τον λόγο και κάθε απόπειρα καταστρατήγησης δεν καλύπτεται ούτε βασίζεται σε έγγραφες εντολές παρά μόνο σε προφορικές για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανασκευάζονται κατά το δοκούν ή να μετακυλίονται οι ευθύνες στον τελευταίο την τάξη διατάξαντα όπως συνέβη πρόσφατα και στο Π.Κ Κασσάνδρας όταν οι υπάλληλοι ζήτησαν έγγραφες εξηγήσεις για ποιο λόγο τους ορίζουν σε προγραμματισμένη επιφυλακή με υποχρεωτική πρόσθετη υπερεργασία χωρίς να υπάρχουν συμβάντα όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις παρά μόνο για να καλύπτονται τα περιπολικά.
 Για αυτόν τον λόγο μέσα από τις παράνομες περικοπές ρεπό και την παράνομη και νόμιμη υπερεργασία οφείλετε χιλιάδες ρεπό στους πυροσβέστες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους συνάδελφους του Π.Κ. Μαρμαρά με 250 και πλέον ρεπό χρωστούμενα στον καθένα !!!
 Απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα Αρχηγέ εάν πράγματι όπως δηλώνετε σέβεστε και εκτιμάτε την προσφορά των υφισταμένων σας οφείλετε να πάρετε ξεκάθαρη θέση με σαφείς κατευθύνσεις στην βάση της νομιμότητας.
 Γιατί πάνω από όλα οφείλετε σεβασμό στο δικαίωμα τους να έχουν αυτοί οι ίδιοι την ευχέρεια να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους ανάγκες και όχι για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας που απέκτησαν μόνιμη διάρκεια εξ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται πέραν της δεκαετίας στο Πυροσβεστικό Σώμα και που στόχο έχει την ελαχιστοποίηση των δαπανών μέσα και από την συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού. 
 Οφείλετε να προστατεύσετε τους υφισταμένους σας από τον κίνδυνο που ελλοχεύουν οι παράνομες προφορικές εντολές και για αυτούς που πιέζονται να τις υλοποιήσουν και για αυτούς που υποχρεώνονται να τις εφαρμόσουν.
 Μην επαναπαύεστε στην ανοχή που δείχνουν απέναντι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ομοσπονδίας και αρκετών πρωτοβάθμιων ενώσεων, το συνεπές αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει τρόπους να αντιδράσει και να αντιπαλέψει τις αντεργατικές μεθόδους  σε βάρος των εργαζομένων και θα το κάνει με όσες δυνάμεις διαθέτει.
 
 Για όλους τους παραπάνω λόγους Αρχηγέ η Ε.Α.Κ.Π. σας καλεί :
·                    Να σταματήσετε άμεσα με σαφείς έγγραφες οδηγίες κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης σε βάρος του ελευθέρου χρόνου των πυροσβεστών.
·                    Να αναζητήσετε και να αποδώσετε τις ευθύνες σε όλους όσους διαπιστωμένα και μέσα από παράνομες ενέργειες προέβησαν στην κατάργηση του ελευθέρου χρόνου των εργαζομένων. 
·                    Να πιέσετε με αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική ηγεσία για την προκήρυξη διαγωνισμού προσλήψεων για το σύνολο των κενών θέσεων συν αυτών που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις .    
 Η Ε.Α.Κ.Π. δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια ανοχής απέναντι σε κρούσματα αυθαιρεσίας σε βάρος των υπαλλήλων και προσμονής για δικές σας ενέργειες στην βάση της προστασίας των δικαιωμάτων, θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια των εργαζόμενων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων και θα αντιμετωπίσει με όλα τα νόμιμα μέσα κάθε σχετική παραβίαση από όπου και εάν προέρχεται. 
                                                                                                                                                  
                                                                                       Για  την Ε.Α.Κ.Π.
                                                                       Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                                                                         Μιχαήλ Μιχαήλ


Δείτε όλες τις Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις