Ημερομηνία21-01-2010
ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

1o ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑΣ
 
Γεια σας,
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους. Μπράβο σας για την καλή δουλειά και τον σημαντικό αγώνα που δίνεται.
Εκ μέρους του φίλου μου που είναι μόνιμος πυροσβέστης της 66ης σειράς, θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται να ασκήσει και δεύτερη δουλειά ως ημιαπασχόληση και αν ναι θα πρέπει να κάνει σχετική αίτηση για να του δοθεί άδεια και που θα πρέπει να την απευθύνει; Επίσης, αν του δοθεί τελικά η άδεια, δεσμεύεται απο την υπηρεσία να πραγματοποιεί συγκεκριμένο αριθμό ημερομισθίων τον μήνα, και αν ναι μέχρι πόσα;

Ευχαριστώ πολύ
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ :
 
Αγαπητή επισκέπτρια σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και σου ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε σένα και τους δικούς σου ανθρώπους.
Η απάντηση στο ερώτημα του φίλου σου και συναδέλφου μας, προέρχεται από την
περίπτωση θ) της παραγράφου1 άρθρου 62 του Π.Δ. 210/1992 που αποτελεί τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στα πειθαρχικά παραπτώματα των πυροσβεστικών υπαλλήλων και η περίπτωση θ) ορίζει ως πειθαρχικό παράπτωμα
 την «άσκηση άλλου επαγγέλματος και την κατ επάγγελμα άσκηση εμπορίας ή τέχνης».
Πέραν του πειθαρχικού παραπτώματος υπάρχει και ποινική ευθύνη με βαρύτατες ποινές, με βάση το νόμο 6015/1934 που ισχύει για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου του Κ.Ε.Υ.Π.Σ.
Μετά από την παραπάνω ανάλυση αγαπητή επισκέπτρια σε καλούμε να μεταδώσεις στο φίλο σου και συνάδελφο το μήνυμα ότι όλα κερδίζονται με αγώνα και συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας είναι απολύτως αναγκαία η υλοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου που προτείνει η Ε.Α.Κ.Π. με απαρχή την κινητοποίηση της Παρασκευής 29 του Γενάρη στην Αθήνα, για να βάλλουμε οριστικά φραγμό στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και να κατακτηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν οι πυροσβέστες όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας σε δεύτερη και τρίτη δουλειά και να μπει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε.  
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
.
2o ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
Καλημέρα. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειες και τον αγώνα που κάνετε για εμάς και το Σώμα γενικότερα. Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με την απόφαση για την κατανομή της υπηρετούσας δύναμης στις υπηρεσίες. Φαίνεται ότι έχουν μειώσει τις οργανικές θέσεις σε όλους τους σταθμούς και πιο πολύ στα κλιμάκια όπου από 18 που ήταν πέρισυ ειναι φέτος 12 και για την πόλη μου απο 35 σε 32με απόφαση του Αρχηγού. Συμφωνα με τον κανονισμό όμως και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 Ν.3511/2006 Παρ.8,9 και 10 και με το άρθρο 9 Ν.3511/2006 θα έπρεπε να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για να γίνουν αυτές οι ανακατανομές της δύναμης
σε υπηρεσίες.Επίσης δεν εφαρμόζεται πουθενά ο Νόμος 683/1977 που προβλέπει για παράδειγμα για την πόλη μου που υπάρχει Β΄τάξης σταθμός 42 Π/μους,Απ/στες,Π/στες και με βαση την παραπάνω διαταγή για το 2010 προβλέπονται 33.Εμείς ως απλοί Πυροσβέστες ατομικα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά με μια αναφορά,ενω εσείς ως Ένωση μπορείτε πολλα περισσότερα και επειδή ξέρω κάποιους από εσάς ξερω οτι θα προσπαθείτε παντα για το καλό του συνόλου. Νά\'στε κά και συνεχίστε.
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Αγαπητέ συνάδελφε σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και το κουράγιο που μας δίνεις, το οποίο και μας χρειάζεται, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές
Σύμφωνα με το ερώτημα που θέτεις σε ενημερώνουμε ότι:
Με την κατανομή της υπηρετούσας δύναμης για το 2010 δεν μειώνονται οι οργανικές θέσεις σταθμών και κλιμακίων, αλλά κατανέμεται η υπάρχουσα δύναμη με βάση της υπηρεσιακές ανάγκες και με την υποχρέωση τουλάχιστον το 1/5 και το1/3 από το συνολικό αριθμό των θέσεων πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών και πυροσβεστών να αποτελείται αντίστοιχα από απόφοιτους παραγωγικής σχολής και οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν μειώνεται η οργανική δύναμη των πυροσβεστικών σταθμών αλλά η συνιστώμενη δύναμη που προτείνει η υπηρεσία εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού.
Ειδικά για τα κλιμάκια θα πρέπει να γνωρίζεις ότι λειτουργούν χωρίς να προβλέπεται οργανική δύναμη και το Α.Π.Σ. όριζε ως πλήρη στελέχωσή τους τα 18 άτομα τα προηγούμενα χρόνια και τα 19 κατά την περσινή χρονιά.
Για τις παραπάνω ενέργειες δεν απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος γιατί δεν υφίσταται υποβιβασμός υπηρεσίας.
Συνάδελφε όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των που έχουν εφαρμοστεί στον κλάδο μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. 
Σε ότι αφορά τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν όπως αναφέρεις σε ενημερώνουμε καταρχήν ότι η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών δεν αποτελεί Ένωση – Σωματείο αλλά μια παράταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και αρκετών πρωτοβάθμιων Ενώσεων η οποία παλεύει όλα αυτά τα χρόνια στις πιο αντίξοες συνθήκες, για την αγωνιστική ανασύνταξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος είναι η ενίσχυσή της σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα επιφέρει και την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών και στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Δείγματα γραφής και πιστοποιητικά αγωνιστικότητας υπάρχουν αρκετά.
Εκείνο που απομένει είναι η συνειδητοποίηση και η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις γραμμές της Ε.Α.Κ.Π.
Τη σημαντική αυτή παράμετρο πρέπει να την αντιλαμβάνεσαι αρκετά εφόσον όπως μας αναφέρεις γνωρίζεις κάποιους από εμάς. 
Εμείς από την πλευρά μας σε περιμένουμε και για προσωπική επικοινωνία, στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου την Παρασκευή στις 29 του Γενάρη στην Αθήνα, όπου επιβάλλεται η παρουσία της πλειοψηφίας των συναδέλφων προκειμένου να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται στον κλάδο μας και να δοθεί το έναυσμα για την αντεπίθεση που απαιτείται, ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, προκειμένου να καλυτερεύσει η ζωή μας.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία συνάδελφε. 
 
 
3Ο ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ 
 
Μπορω να αναλαβω την δικαστικη επιμελεια του πεθερου που εχει σοβαρα προβληματα υγειας και πανω απο 67% αναπηρια.Και μετα θα δικαιουμαι μεταθεση στην πολη συμφεροντων μου ευχαριστω
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Αγαπητέ συνάδελφε σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 22 του ισχύοντος κανονισμού μεταθέσεων, εξαιρούνται των μεταθέσεων και αποσπάσεων και υπηρετούν στην πόλη που επιθυμούν, οι υπάλληλοι που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια συγγενούς εξ αίματος μέχρι και 2ου βαθμού, εφόσον δικαιολογείται θέση του βαθμού τους στην Υπηρεσία που υπηρετούν.
Δυστυχώς συνάδελφε αυτό που απορρέει από το συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού, είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις χρήση της παραπάνω διάταξης, διότι δεν υφίσταται η συγγένεια εξ αίματος.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις