Ημερομηνία17-09-2009
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΕ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΠΑΞ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

1ο ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ 
 
 
Με την χορήγηση της έκτακτης οικονομικής παροχής για το έτος 2009 τί κάνουμε;
Υπάρχει σκέψη για την δικαστική διεκδίκησή του;
Θεωρώ αδιανόητο να χορηγείται στο αστυνομικό προσωπικό και όχι στους πυροσβέστες.
Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων.
 
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε όπως θα διάβασες η Ε.Α.Κ.Π. μετά και την νέα αρνητική απάντηση του ΓΛΚ που κοινοποιήθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικών του Α.Π.Σ. και η οποία προκλήθηκε μετά την σωρεία των αναφορών που κατατέθηκαν από τους αδικημένους συναδέλφους βάση του υποδείγματος της Ε.Α.Κ.Π., έφερε το θέμα εκ νέου στον Υπουργό Οικονομικών.
 Το ζήτημα όμως είναι ότι γνωρίζουν πολύ καλά και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γ.Λ.Κ. ότι ο υπολογισμός των τακτικών αποδοχών για την χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης που εφαρμόστηκε κατά αυτόν τον τρόπο μόνο για τους πυροσβέστες είναι άδικος, για αυτό άλλωστε απέφευγαν να απαντήσουν σε όλα τα έγγραφα της Ε.Α.Κ.Π. γιατί δόθηκαν στους αστυνομικούς και τους Λιμενικούς και εξαιρέθηκαν μόνο οι πυροσβέστες       
 Η ΕΑΚΠ συνάδελφε έκανε για το θέμα αυτό ότι ήταν δυνατό να πράξει σαν παράταξη. Εξαντλήσαμε όλες τις ενέργειες που μπορούσαμε να κάνουμε και τους φέραμε σε δύσκολη θέση και προ των ευθυνών τους:
1ον Τους αρμόδιους Υπουργούς να αλληλογραφούν μεταξύ τους δήθεν για την εξεύρεση λύσης και να πετάει το μπαλάκι ό ένας στον άλλον. 
  2ον Με τις αναφορές των συναδέλφων που παροτρύναμε να κάνουν με το σχετικό υπόδειγμα  αναγκάστηκε το ΑΠΣ να ξανα υποβάλει σχετικό ερώτημα στο Γ.Λ.Κ.   
   Δυστυχώς όμως ενώ είχαμε μία καραμπινάτη κλοπή εισοδήματος από τις τσέπες των χαμηλόμισθων εργαζομένων του Π.Σ. τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση για το θέμα αυτό και η στάση τους αυτή αποτελεί ακόμη μία απόδειξη για την ανικανότητα και την αδιαφορία τους για ότι απασχολεί τα μέλη τους.  
 Αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι γνωστή στα υπουργεία και συνολικότερα στην κυβέρνηση και για αυτό εισπράττουμε αυτή την στάση.  
  Αρκούσε μόνο μία παράσταση διαμαρτυρίας από την Ομοσπονδία ή έστω από κάποιες πρωτοβάθμιες ενώσεις για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση στην χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης γιατί απλά δεν υπήρχε κανένα σοβαρό επιχείρημα από την πλευρά της για να αντικρούσει το δίκαιο αίτημα .
  Δεν έγινε απολύτως τίποτε, ούτε ένα έγγραφο δεν στάλθηκε παρά μόνο διέδιδαν στους συναδέλφους κάποιοι από αυτούς τους παραγοντίσκους να περιμένουν γιατί έγινε λάθος και θα τα πάρουν πίσω και από τους αστυνομικούς !!!  
  Η Ε.Α.Κ.Π  έχει ενημερώσει για το ζήτημα αυτό τους πολιτικούς φορείς και υπήρχε εγγύηση ότι θα γίνονταν ερώτημα στην βουλή, λόγω όμως της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν έγινε. Υπάρχει δέσμευση ότι θα γίνει μετά τις εκλογές και εκεί θα αναγκαστεί ο αρμόδιος Υπουργός να πάρει ξεκάθαρη θέση.
 Όσον αφορά την δικαστική διεκδίκηση αγαπητέ συνάδελφε είναι μία παράμετρος που η ΕΑΚΠ θα την εξετάσει αλλά θα προτιμούσαμε να το κυνηγήσουμε συνδικαλιστικά όσο παίρνει ακόμη γιατί το να πας στο δικαστήριο για 300 ευρώ ή 500 είναι ένα ζήτημα σε σχέση πάντα με τα δικαστικά έξοδα. 
 Αγαπητέ συνάδελφε και αυτή η περίπτωση όπως και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Π.Σ. και μένουν μέχρι τώρα άλυτα με ευθύνη των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού δείχνουν μόνο έναν δρόμο: ¶μεση αποδυνάμωση των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και ισχυροποίηση της ΕΑΚΠ σε όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις και την Ομοσπονδία.
 Είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΑΚΠ στο επερχόμενο 12ο Συνέδριο να βγει ακόμη ποιο ισχυρή και με περισσότερους συμβούλους στο Δ.Σ. . Αυτό για να επιτευχθεί πρέπει σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο να δημιουργηθεί παράταξη της ΕΑΚΠ και όπου υπάρχουν ενιαία ψηφοδέλτια να βάλουν υποψηφιότητα συνάδελφοι που θα στηρίξουν στο 12ο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. την Ε.Α.Κ.Π. και θα δεσμευτούν απέναντι στα μέλη των ενώσεων τους για αυτό.     
 Το ποσοστό 30% που πήρε η ΕΑΚΠ στα υπηρεσιακά συμβούλια αντιστοιχεί σε πέντε με έξη έδρες στην Ομοσπονδία. Εάν υπάρξουν λοιπόν ψηφοδέλτια ή υποψήφιοι της ΕΑΚΠ στα ενιαία σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο για να μπορέσουν αυτοί οι συνάδελφοι που ψήφισαν την Ε.Α.Κ.Π. στα υπηρεσιακά συμβούλια να το πράξουν ξανά, τότε είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα η ανατροπή συσχετισμών υπέρ του αγωνιστικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία.
 Εάν επίσης υπολογίσουμε ότι ένα σημαντικό μέρος από τους  700 περίπου συνάδελφους που ψήφισαν λευκό για τους δικούς του λόγους ο κάθε ένας, στηρίξουν την ΕΑΚΠ τότε μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ανατροπή στην Ομοσπονδία. Θα είμαστε σε θέση πλέον να μιλάμε  για μία άλλη πρωτόγνωρη κατάσταση στα συνδικαλιστικά μας πράγματα που θα βγει σε όφελος των εργαζομένων του Π.Σ.
 Για αυτό αγαπητέ συνάδελφε εάν θέλουμε να έχουμε εγγυημένες εργασιακές σχέσεις και όχι κάθε φορά να κυνηγάμε τα ψίχουλα που μας πετούν ή μας αρπάζουν από το στόμα και να είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε στα δικαστήρια είναι ώρα πλέον όλοι οι εργαζόμενοι του Π.Σ. να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΑΚΠ .
 
 
 
 2ο ΕΡΩΤΗΜΑ   ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ 
 
 
 Eίμαι αναπληρωτής προϊστάμενος στο Π.Κ. ……………    και εκτελώ υπηρεσία προισταμένου τουλάχιστον 2 ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ κάθε μήνα καθώς στις κανονικές άδειες και τα ρεπο του προισταμένου. Είμαι ΑΠΣΤΗΣ Π.Σ ΚΑΙ ΘΈΛΩ ΝΑ μάθω αν δικαιούμαι το επίδομα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
 
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ   
 
 Αγαπητέ συνάδελφε το επίδομα διοίκησης το δικαιούνται μόνο όσοι έχουν οριστεί να ασκούν διοίκηση σε Π.Υ. ή Π.Κ. σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά ως αναπληρωτές κ.λ.π..
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις