Ημερομηνία30-06-2009
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

 
1Ο  ΕΡΩΤΗΜΑ  
 
Καλημερα Συναδελφοι
Θα ηθελα να ρωτησω τι εγινε με τις υπερωριες που πληρωθηκαν αυτες τις μερες!
Καποιοι Συναδελφοι εχουν γραψει στις καταστασεις οτι εκαναν 10 8ωρα καθε μηνα, 50 συνολο δηλαδη το μεγαλυτερο που μπορουσαν να παρουν!!! Το συνολο ομως των Πυροσβεστων εχουν 10 εως 15 υπερωριακα το πολυ!
Πως γινεται μηνα π.χ Ιουνιο ή Οκτωβριο καποιοι συναδελφοι να γραφουν 10 και οι περισσοτεροι 0 ή 2 δωρο που δωθηκαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ στην ΔΠΥ Θεσ/νικης!! Δεν πρεπει να υπαρχει συμβαν για να καταχωριθουν αυτες οι ωρες? και βαση της διαταγης του ΑΠΣ επρεπε να γινει αναλογικη κατανομη των υπερωριων στους Συναδελφους?
Για ακομη μια φορα φαινεται η ανιση μεταχειριση που υπαρχει για τον Πυροσβεστη σε ενα θεμα που αφορα τις οικονομικες απολαβες! και επισης αυτοι οι κυριοι που τους συνανταμε καθε μερα στην υπηρεσια εχουν την εντυπωση οτι ειμαστε χαμηλου νοητικου επιπεδου, και συμπεριφερονται σαν μα μην εγινε τιποτα και μας λενε οτι κανατε πηρατε!! και αυτοι χωρις συμβαν τους παραπανω μηνες τα ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ!!!!!
Λυπαμε ειλικρινα για τον τροπο που πραττουν ορισμενοι.
Παρακαλω θα ηθελα να ενημερωθω για τον τροπο τον οποιο θα κινηθω για αυτο το μειζον θεμα.

Ευχαριστω
 
 
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε ότι έγινε με τις υπερωρίες ήταν αναμενόμενο, αφού όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Ε.Α.Κ.Π. από την στιγμή που δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για την υπερεργασία μας όπως αυτή ρυθμίζεται για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους με το άρθρο 16 του Νόμου 3205/03 και δεν προστατεύεται ο εργαζόμενος του Π.Σ. από την εργατική Νομοθεσία αλλά απλά λειτουργεί η λογική του μπακαλοδέφτερου που ο κάθε διοικητής και προϊστάμενος γράφει και σβήνει κατά το δοκούν, το ρίξιμο και η αδικία είναι στο πρόγραμμα.
 Οι εργαζόμενοι του Π.Σ. διαρκώς πλέον βρίσκουν μπροστά τους όλα αυτά τα ζητήματα για τα οποία η ΕΑΚΠ αγωνίζεται χρόνια να τα φέρει στην πρώτη γραμμή και να γίνουν αντικείμενο πάλης. Βρίσκουν μπροστά τους ότι τους έχει προειδοποιήσει άπειρες φορές πως θα συμβεί σχετικά με τις συνέπειες από την ύπαρξη και εφαρμογή του άδικου, αντεργατικού στρατιωτικού μισθολογικού καθεστώτος.
 Δυστυχώς όμως υπάρχει μία γενικευμένη επανάπαυση που πραγματικά προβληματίζει όχι τόσο για την μη κατανόηση για το ποιο μισθολογικό καθεστώς είναι το καλύτερο, αλλά όσο για το γεγονός ότι πολύ εύκολα πέφτουν στην παγίδα που τους στήνουν έντεχνα η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία σε συνεργασία πάντα με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
 Aντί λοιπόν οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και ποιος το δημιουργεί, αρχίζει μία εσωτερική διένεξη μεταξύ τους για το ποίος, που, πότε και γιατί εντοπίζοντας το πρόβλημα μόνο στα όργανα και τον τρόπο εφαρμογής από αυτά της αντεργατικής πολιτικής (στην προκειμένη περίπτωση τους διοικητές, περιφερειάρχες κ.λ.π.) και όχι σε αυτόν που την δημιουργεί και που κατ εντολή του εκπονούνται και εφαρμόζονται τα αντεργατικά σχέδια. Για να γίνουμε όμως ποιο συγκεκριμένοι θα κάνουμε το παρακάτω σχολιασμό.  
   
 Το σημερινό καθεστώς υπερεργασίας των Πυροσβεστών είναι το εξής:
 
·                  Για όσο χρόνο πέρα από τον υποχρεωτικό εργαστεί ο πυροσβέστης αποζημιώνεται σε χρήμα με 46 ευρώ μεικτά μέχρι 4 ή 5 τον μήνα ανάλογα το πόσα Σαββατοκύριακα έχει ο κάθε μήνας και τα υπόλοιπα σε ρεπό. 
·                  Το καλοκαίρι του 2008 η Φυσική Ηγεσία κατόπιν σχετικής πρότασης σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που επαίρεται για την πατρότητα της φαεινής ιδέας και προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις για τις επιφυλακές εκδίδει διαταγή και θεσπίζει πέραν όλων αυτών υπερωριακή αποζημίωση των 27 ευρώ καθαρά για κάθε 8ωρο που ο υπάλληλος θα δηλώσει ότι θα εργαστεί υπερωριακά από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και μέχρι 10 τον μήνα.    
 Σημειωτέον ότι το ύψος της αμοιβής σκόπιμα δεν το ανακοινώνει αλλά δεν απαντά και σε αναφορές που κατατέθηκαν για το σκοπό αυτό.
 Το ύψος της αμοιβής έγινε όμως γνωστό στους υπαλλήλους από την Ε.Α.Κ.Π. με σχετική ανακοίνωση για το ωράριο στις 17 Ιουλίου του 2008 όταν για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στο Δ.Σ. της 15/7/08 και αποκάλυψε το ύψος της. ( www.old.eakp.gr/pdf/prostasiaorariu.doc)
 
    Έχουμε λοιπόν σαν δεδομένο ότι:
·              Αποφασίστηκε νέα υπερωριακή αποζημίωση για εκτέλεση ενός 8ωρου στο ύψος των 32 ευρώ μεικτά και 27 ευρώ καθαρά την στιγμή που υπάρχει ήδη υπερωριακό καθεστώς των 46 ευρώ για κάθε 8ωρο. Μικρότερη δηλαδή κατά 14 ευρώ και από αυτή ακόμη την κουτσουρεμένη αποζημίωση των 46 ευρώ και φυσικά στο μισό σχεδόν από ότι προκύπτει ως ημερομίσθιο από τις συνολικές αποδοχές για τον κάθε εργαζόμενο!!  
·              Το ποσό των 27 ευρώ δηλαδή 3,5 ευρώ καθαρά την ώρα αποτελεί την χαμηλότερη τιμή υπερωρίας ανά ώρα  που υπάρχει σε όλον τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κάτω και από αυτή ακόμη που δίνεται ανεπίσημα στους παράνομους οικονομικούς μετανάστες.
   Παρ όλα αυτά αρκετοί συνάδελφοι προθυμοποιήθηκαν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εκτελέσουν πρόσθετη υπηρεσία με αυτές τις προϋποθέσεις γινόμενοι και αυτοί συνάμα κάτω από το βάρος των οικονομικών τους προβλημάτων συνένοχοι στην υπονόμευση της υπερεργασίας μας. Αντί δηλαδή να έχουμε συνολικότερα ως στόχο, την αναβάθμιση του ύψους της υπερωριακής αμοιβής και ότι ισχύει ως προσαύξηση για τις Κυριακές αργίες κλ.π., αντιθέτως με την αποδοχή και την ανοχή που έδειξαν οι εργαζόμενοι και τα πρωτοβάθμια σωματεία νομιμοποιήθηκε προς ευχαρίστηση της κυβέρνησης η μείωση και η πλήρη υποβάθμιση της υπερωριακής μας αποζημίωσης.
 Κάλυψε λοιπόν η κυβέρνηση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις ή να πληρώσει τις υπερωρίες όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με πενιχρά κονδύλια ένα μέρος των κενών οργανικών θέσεων.   
   Φαντάσου συνάδελφε ότι το κονδύλι των 4.000.000 ευρώ που δόθηκε τελικά για τις υπερωρίες και που αντιστοιχεί σε χιλιάδες ώρες εργασίας χιλιάδων πυροσβεστών, υπολείπεται από το κονδύλι των 4.450.000 ευρώ που δόθηκε για την ενοικίαση ενός μόνο ελικοπτέρου SIKORSKY-64E της ERIKSON για 160 ώρες πτήσης.  27.812 ευρώ ή ώρα για το ελικόπτερο, 27 ευρώ το 8κτάωρο ο πυροσβέστης!!  
   Είπες κάτι;   
 
   Μετά από ένα χρόνο που ήρθε η ώρα να πληρωθούν οι υπερωρίες αφού πλέον είχαν γίνει σημείο αναφοράς και η καθυστερημένη καταβολή τους εκλήφθηκε ως επιτυχία (που σημειωτέον μέχρι πρότινος όπως αποκάλυψε η Ε.Α.Κ.Π. κατά την διάρκεια της συνάντησης του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με τον Υφυπουργό Εσωτερικών ο ίδιος αγνοούσε ή έδειχνε να αγνοεί ότι υπάρχει αυτή η «εκκρεμότητα» και η ΕΑΚΠ τον έφερε προ του ευθυνών του) άρχισαν οι διενέξεις μεταξύ των συναδέλφων για το ποιοι πήραν, πόσα και γιατί;  
  Αντί δηλαδή με αφορμή το ύψος της αποζημίωσης που αποτελεί εμπαιγμό και εξευτελίζει όποιον το αποδέχεται να υπάρξει αντίδραση και αγανάκτηση για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τα όργανα της υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά τα εργασιακά μας προβλήματα και την υπερεργασία μας γιατί πλέον μιλάμε για καθεστώς δουλείας και όχι εργασίας, θεώρησαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο γεγονός της κατανομής των υπερωριών από τον κάθε διοικητή!!! 
 
  Σε απλά ελληνικά συνάδελφε το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για να γίνουν τα πράγματα ποιο δίκαια και ποιο σωστά είναι να επανεξετάσουμε εμείς οι ίδιοι σαν εργαζόμενοι ποια πρέπει να είναι  η στάση μας απέναντι σε ότι μας αφορά.
 
 Γιατί το να δηλώνεις ότι λυπάσαι για την στάση ορισμένων συναδέλφων που τους δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρονται έτσι η ύπαρξη του άδικου υπερωριακού καθεστώτος που έγινε και διατηρείτε με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων και να θεωρείς ότι μείζον πρόβλημα είναι αυτό και όχι η ίδια η κυβερνητική πολιτική που σε αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο και που σκόπιμα αφήνει αυτό το καθεστώς για να έχει διαιρεμένους τους εργαζόμενους, τότε πραγματικά η ΕΑΚΠ αδυνατεί να σε ενημερώσει για το πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό.       
 
    
                                     ------------------------------------------------
 
 
2Ο ΕΡΩΤΗΜΑ
 
θα ηθελα να ρωτησω το εξεις.τι γινετε με τους δοκ.αρχ/στες οι οποιοι δεν ηταν  μεσα στις μεταθεσεις,και ενω μετατεθηκαν απο την υπηρεσια μου νεοτεροι κατα σειρα αρχαιοτητας υπαλληλοι,αλλα και στην υπηρεσια που εχω τον τοπο συμφεροντων μου πηγαν και εκει νεοτεροιυπαλληλοι.τι γινετε τωρα με μας που χασαμε τη σειρα μας,λογο της σχολης
και ποτε θα μετατεθουμε οργανικα στις πολεις συμφεροντων μας.
θα περιμενω απαντηση σας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
 
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Αγαπητέ  συνάδελφε μετά λύπης μας δεν είμαστε πλέον σε θέση να σε ενημερώσουμε πότε και πώς θα μετατεθείς για τον απλούστατο λόγο από ότι θα έχεις φυσικά διαπιστώσει και εσύ ο ίδιος δεν εφαρμόζεται πλέον ο κανονισμός μεταθέσεων αλλά οι εκάστοτε λίστες ευνοημένων ή μη. Για τον λόγο αυτό μόνο οι εκπρόσωποι αιρετοί και υπηρεσιακοί του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων είναι σε θέση να σε ενημερώσουν. Αν σου πουν την αλήθεια όμως, γιατί από ότι γνωρίζουμε και άλλους τους διαβεβαίωναν ότι θα ικανοποιηθεί το δίκιο πράγματι αίτημα τους αλλά στο τέλος τους άφησαν απ΄ έξω. 
 Η δική μας απάντηση έχει να κάνει με τις διατάξεις του κανονισμού μεταθέσεων και όχι με τις προθέσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου. Όπως αποδείχτηκε όμως και όπως είχε άλλωστε προειδοποιήσει χρόνια τώρα η Ε.Α.Κ.Π. εκεί οδηγούνταν μαθηματικά τα πράγματα. Από την μία οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στον κανονισμό μεταθέσεων και κατάταξης και από την άλλη η απεριόριστη στήριξη και εμπιστοσύνη που απολάμβαναν οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων στο υπηρεσιακό συμβούλιο από την πλειοψηφία των συνάδελφων παρά το γεγονός ότι τίναζαν κάθε φορά στον αέρα τον κανονισμό μεταθέσεων από τα ρουσφέτια και τις παρανομίες που έκαναν έφεραν το αποτέλεσμα αυτό.
 Το τελειωτικό κτύπημα στον κανονισμό μεταθέσεων και την αξιοκρατία γενικότερα που πρέπει να διέπει τις μετακινήσεις σε αντίθεση με ότι διαλαλούν τα συνδικαλιστικά παπαγαλάκια ( αυτά φυσικά που κάνουν γαργάρα και συμμετέχουν στο σημερινό όργιο των αυθαιρεσιών) θα έρθει όταν περάσουν οι νέες τροποποιήσεις. Η κατάργηση του αμετάθετου από την 62η σειρά και μετά σε συνδυασμό με την απουσία σαφών διατάξεων για τα κριτήρια που διέπουν τις μετακινήσεις τους θα αποβεί εφιάλτης για το σύνολο των συναδέλφων.      
 
 Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του κανονισμού αγαπητέ συνάδελφε οι δόκιμοι Αρχ/στες δύναται να μετατεθούν όσοι πληρούν τα κριτήρια φυσικά στις επόμενες τακτικές μεταθέσεις του 2010. 
 Συνάδελφε τον κανονισμό μεταθέσεων μπορείς να τον κατεβάσεις ολοκληρωμένο με τις όλες τις τροποποιήσεις του από την ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π. .        
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις