Ημερομηνία14-05-2009
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ 15 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 ΕΡΩΤΗΜΑ   
 
Έπειτα από τις τελευταίες τοποθετήσεις πυροσβεστών στις υπηρεσίες του νομού μας και συγκεκριμένα στην Π.Υ………………… και την Π.Υ. ………………………… έχει εκφραστεί έντονη αγανάκτηση και απορία για τον τρόπο που έχουνε γίνει αυτές. Τουλάχιστον στην ΠΥ……………………………… υπάρχουν 12 συνάδελφοι με τόπο συμφερόντων την Π.Υ. …………………………… με 11 εώς 9 χρόνια υπηρεσίας και 3 συνάδελφοι με τόπο συμφερόντων την Π.Υ. ……………………………… με 13 εώς 9 χρόνια υπηρεσίας. Αυτοί οι 15 συνάδελφοι υπηρετούμε 10 και πλέον χρόνια μακριά από τις οικογένειες μας και μετακινούμαστε με κάθε κίνδυνο στους δρόμους περιμένοντας αξιοκρατικά πότε θα βγούνε συνάδελφοι από την Σχολή Πυροσβεστών για να μας αντικαταστήσουν και να μετακινηθούμε κοντά στις οικογένειες μας.
αντι αυτου ήρθε η ώρα να τοποθετήσουν στην Π.Υ. …………………………… 3 άτομα και στην Π.Υ. ………………………………… άλλα 3 άτομα, αφήνοντας μας πιθανόν να συνταξιοδοτηθούμε από εδώ, ενώ λογικά θα έπρεπε να έρθουνε όλοι από τις πιο πάνω υπηρεσίες στην Π.Υ…………………………… ώστε να μετακινηθούν επιτέλους οι παλιότεροι συνάδελφοι στον τόπο συμφερόντων τους. Σε επαφές που είχαμε με συναδέλφους των υπηρεσιών του νομού μας και από το τμήμα προσωπικού αλλά και στο συμβούλιο μεταθέσεων δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει από μεριά μας αλλά και με πια λογική έγιναν οι τοποθετήσεις παρά μόνο ότι έχουμε απόλυτο δίκαιο και δεν ήταν σωστός και αντικειμενικός ο τρόπος αυτός.
Θα θέλαμε πλέον να μας ενημερώσετε με πιο τρόπο θέλετε και εάν υπάρχει θέληση να ασχοληθείτε με εμάς για το πώς μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε για την αδικία αυτή και εάν έχετε σκοπό να διαμαρτυρηθείτε και εσείς, όπως επίσης και εάν κατά την γνώμη σας και σύμφωνα με τον κανονισμό μεταθέσεων μας, οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν σωστές και αδίκως αγανακτούμε.
.
   Ακολουθούν τα 15 ονόματα των συναδέλφων. 
 
1.    ---------
2.    --------
3.    ---------
4.    ---------
5.    ---------
6.    ---------
7.    ---------
8.    ---------
9.    ---------
10.--------
11.--------
12.--------
13.--------
 
Επίσης ……………………………και ……………………… που έχουν διαγραφεί από την Ένωση για παραπλήσιους λόγους. 
 
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ 
 
 Αγαπητοί συνάδελφοι κατ αρχήν με αφορμή το έγγραφο σας πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για το πώς φθάσαμε ως εδώ και αντιμετωπίζετε τώρα αυτό το αδιέξοδο. Όλοι αυτοί που τόσα χρόνια τους στηρίξατε άκριτα και μάλιστα δίνοντας τους ισχυρή πλειοψηφία στην περιφέρεια σας αλλά και στα συμβούλια μεταθέσεων έχουν βαρύτατες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση.
 Η ΕΑΚΠ σας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα εδώ και χρόνια για το που θα φθάσουν τα πράγματα με τον κανονισμό μεταθέσεων. Δυστυχώς όμως όπως πάντα ενώ προειδοποιούμε οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους παραμένουν απλοί θεατές και όταν έρχεται η ώρα που επιβεβαιωνόμαστε είναι πλέον αργά για πολλούς από εμάς.
   Λόγω όμως ότι αυτή ειδικά την περίοδο υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να φέρει σε πέρας η ΕΑΚΠ θα αφήσουμε για αργότερα το κεφάλαιο των ευθυνών και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση στον κλάδο μας και στην Περιφέρεια σας ειδικότερα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε προοπτική επίλυσης στο ζήτημα σας.
 Οι μεταθέσεις των νέων συναδέλφων είναι απόρροια της αλλοπρόσαλλης κατάστασης που δημιουργήθηκε από τις τροποποιήσεις του κανονισμού προσλήψεων σκόπιμα βέβαια και που έχουμε καταγγείλει και γράψει αρκετά για αυτό το θέμα. Οι μεταθέσεις αυτές δεν εντάσσονται στον κανονισμό μεταθέσεων μέχρι στιγμής και όταν με το « καλό » περάσουν οι τροποποιήσεις του κανονισμού μεταθέσεων τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα για όλους τους συναδέλφους ειδικότερα από την 62η σειρά και μετά.  
 Από ότι διαπιστώνουμε στον πίνακα κενών οργανικών θέσεων του 2009 για την πρώτη υπηρεσία δίνουν 9 πραγματικά κενά, μετατέθηκαν 3 νέοι συνάδελφοι άρα μένουν 6 πραγματικά κενά. Υπάρχουν 12 συνάδελφοι στην υπηρεσία που ήδη υπηρετείτε που έχουν τόπο συμφερόντων την 1η υπηρεσία που αναφέρετε στο σημείωμα σας και που θέλουν να μετατεθούν, άρα 6 κενά μένουν για τους 12. Το θέμα όμως είναι ότι ακόμη και 12 κενά να έμεναν δεν ήταν σίγουρο ότι θα καλυφθούν. Από καμία διάταξη δεν απορρέει υποχρέωση της υπηρεσίας να καλύψει τα κενά της 1ης υπηρεσίας ακόμη και εάν έχει κάνει προσλήψεις για την υπηρεσία από την οποία επιθυμεί να φύγει ο υπάλληλος όταν στην υπηρεσία αυτή παραμένουν κενά οργανικά που δεν καλύπτονται ή και εάν ακόμη καλύπτονται κάποια από αυτά συνεχίζουν να παραμένουν κενά.
 Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της υπηρεσίας πως θα χειριστεί το ζήτημα αυτό και φυσικά από τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν σε καθαρά ρουσφετολογική βάση. Αλλά και από τις πιέσεις που μπορεί να δεχτούν από συνδικαλιστικά όργανα όπως έγινε στη Δωδεκάνησο και Ρόδο και το Βόρειο Αιγαίο.
   Μία από της λύσεις στην παρούσα φάση ήταν αυτό που και εσείς επισημαίνετε ότι έπρεπε να μετατεθούν οι νέοι συνάδελφοι στις υπηρεσίες που υπήρχαν κενά που δεν καλύπτονταν από παλαιότερους ή σε υπηρεσίες που παλαιότεροι περιμένουν την μετάθεση τους όπως εσείς και όχι προς τις υπηρεσίες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση από παλαιότερους.
 
 Η δεύτερη υπηρεσία παρουσιάζει 9 πραγματικά κενά πήγαν 3 νέοι συνάδελφοι και μένουν άλλες 6 κενές θέσεις. Υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για την υλοποίηση των μεταθέσεων των 3 συναδέλφων που την έχουν ως τόπο συμφερόντων με τις τακτικές μεταθέσεις του Ιουνίου. Τίποτε όμως δεν είναι σίγουρο. Το γεγονός είναι ότι υλοποιήθηκαν μεταθέσεις νέων υπαλλήλων για κάλυψη κενών οργανικών σε υπηρεσία και παραμένουν αμετάθετοι για χρόνια παλαιότεροι από αυτούς.
 Αγαπητοί συνάδελφοι με δεδομένο ότι οι μόνοι αρμόδιοι φορείς πέραν των υπηρεσιακών οργάνων που είναι η Ένωσή σας και κατ επέκταση η Ομοσπονδία και το υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων δεν θα πιέσουν και δεν θα ενεργήσουν για την αποκατάσταση τις αδικίας που έχετε υποστεί, το μόνο όπλο που έχετε αυτή την στιγμή είναι να προσφύγετε σε διοικητικό δικαστήριο άμεσα για την ακύρωση του πίνακα ως προς το σκέλος που σας αφορά και την ικανοποίηση της δική σας μετάθεσης. Φυσικά εάν ικανοποιηθεί το αίτημα σας με τις τακτικές μεταθέσεις αποσύρετε την αγωγή σας και όλα βαίνουν καλώς.
 Αρχικά όμως θα υποβάλετε μία Δ.Υ. αναφορά για το τυπικό μέρος προς την υπηρεσία και χωρίς να περιμένετε απάντηση γιατί πολύ πιθανόν να έρθει μετά από ένα δίμηνο να κάνετε την σχετική προσφυγή.   
 Σας παραθέτουμε σχετικό υπόδειγμα αναφοράς για το υπηρεσιακό σκέλος. Για κάθε άλλη διευκρίνηση επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την Ε.Α.Κ.Π.. 
.
 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ   ΑΝΑΦΟΡΑΣ 
.
 
 
Δ.Υ.                                                                                      ………… -… - … - 2009
  
                                              - Ο - 
             ………/σβέστης  (……..) …………   ...…… του …… 
.
                                              Προς 
                      Το υπηρεσιακό συμβούλιο μεταθέσεων
                          Πυρ/μων – Αρχ/στων – Πυρ/στων
                                  μέσω της  διοίκησης μου 
                                          Ενταύθα
 
  Θέμα «Κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του τόπου συμφερόντων μου »
   
   Σχετ.: 1) Υπ.αριθμ. 7785 Φ.202.3/9-2-2009 Απόφαση του Α.Π.Σ.
               « Κοινοποίηση πινάκων κενών θέσεων πυροσβεστών ».
              2)  Υπ. Αρίθμ. 23755 Φ 202.6 / 15/5/09
 
   Αφού έλαβα γνώση των παραπάνω σχετικών σας αναφέρω τα εξής:
   Με την παραπάνω (1) σχετική απόφαση του Α.Π.Σ κοινοποιήθηκαν οι κενές θέσεις της Π.Υ. ………..που έχω δηλώσει ως τόπο συμφερόντων μου, καθώς και της Π.Υ ………… που υπηρετώ. Μέρος των κενών θέσεων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν καλύφτηκαν από τους εξερχόμενους από την Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών σύμφωνα με τις παραπάνω (2) σχετική.
    Για τον λόγο ότι:
   α) Μετατέθηκαν προς την Π.Υ. …………. που έχω ως τόπο συμφερόντων μου, συνάδελφοι μου νεώτεροι από εμένα προκειμένου να καλύψουν πραγματικά κενά .
   β) Υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις της παρ 1 του άρθρου 11Α  του Π.Δ. 170/96  για  την μετάθεση μου προς την Π.Υ. …………. που είναι ο τόπος συμφερόντων μου, δηλαδή ή ύπαρξη πραγματικού κενού και η πρόσληψη στην υπηρεσία όπου υπηρετώ ( σημείωση: εάν έχει μετατεθεί νέος υπάλληλος στην υπηρεσία σου). 
  Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε εγγράφως:
 α) Στην βάση ποιών κανονιστικών διατάξεων υλοποιήθηκαν οι μεταθέσεις νεωτέρων μου για κάλυψη πραγματικών κενών προς την υπηρεσία όπου έχω τόπο συμφερόντων μου (Π.Υ. ………….) και μέχρι στιγμής δεν έχω μετατεθεί. 
β) Η κάλυψη πραγματικών κενών της υπηρεσίας όπου έχω τόπο συμφερόντων (Π.Υ. ………….) από νεώτερους συναδέλφους μου αφορά και πραγματικό κενό του οποίου η ύπαρξη απαιτείται για την πραγματοποίηση της μετάθεσης μου προς αυτήν; 
 γ) Θα υλοποιηθεί μετάθεση μου με τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2009 προς τον τόπο συμφερόντων μου που είναι η Π.Υ. ………… με δεδομένο ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 άρθρου 11Α  του Π.Δ. 170/96 σε συνάρτηση με το γεγονός ότι προς την υπηρεσία που έχω τόπο συμφερόντων έχει προηγηθεί μετάθεση νεωτέρων συναδέλφων μου για την κάλυψη πραγματικών κενών της;
   Αναφέροντας τα παραπάνω παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες ως προς την κοινοποίηση της παρούσας στο αρμόδιο τμήμα του Α.Π.Σ και παρακαλώ όπως λάβω απάντηση μέσα στα νόμιμα χρονικά όρια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
 
  
                                                                                                                   ……………….. …………………. 
                                                                                                                                   ……../σβέστης
 
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις