Ημερομηνία25-02-2009
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΈΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

           ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ 
  σχετικά με επιφυλάκες και ορισμό σε πρόσθετη υπηρεσία χωρίς συμβάν  
 
  Το τελευταίο διάστημα δεχτήκαμε αρκετά τηλεφωνήματα συναδέλφων κυρίως από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας με περιεχόμενο την κλήση σε επιφυλακή.
  Επιφυλακή η οποία διατάσσεται έξω από το νόμιμα πλαίσια των σχετικών διατάξεων που καθορίζουν τους λόγους και τον τρόπο που δίνατε η υπηρεσία να θέση σε πρόσθετη υπηρεσία το προσωπικό.
 Οι λόγοι που μας αναφέρθηκαν είναι η κάλυψη της υπηρεσίας λόγω εκπομπής περιπολικού για Εθνικό δίκτυο ή πυρασφάλεια σε διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, ακόμη αναφέρθηκαν περιπτώσεις για κλήση σε επιφυλακή και για την κάλυψη του αριθμού των ανδρών της βάρδιας που τους χορηγήθηκε η τακτική ημερήσια ανάπαυση ή η κανονική άδεια !!!  
 
Αγαπητοί συνάδελφοι το θέμα της επιφυλακής η Ε.Α.Κ.Π. το έχει αναλύσει αλλεπάλληλες φορές και το έχει εξαντλήσει. 
Υλικό μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει μέσα από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί από την Ε.Α.Κ.Π. κατά καιρούς για θέματα ωραρίου.  
 
Αυτό που μένει να γίνει πλέον είναι:
 
  •                   Να γίνει κατανοητό από τον κάθε συνάδελφο που ασκεί διοίκηση ότι πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να είναι βασιλικότερος του βασιλέως γατί δεν πρόκειται να του ζητήσει κανένας την ευθύνη γιατί  δεν φρόντισε να έχει περισσότερους υπαλλήλους στην υπηρεσία του από ότι η πολιτεία η ίδια επέλεξε να υπάρχουν.
 Αν κάποιοι είναι εκτεθειμένοι και πρέπει να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στην τοπική κοινωνία και στην κοινή γνώμη γενικότερα για τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι η πολιτεία και όχι ό διοικητής ο οποίος καλείτε να διαχειριστεί μία κατάσταση με δεδομένες τις ελλείψεις αυτές ή ο υπάλληλος που κάνει χρήση των δικαιωμάτων του στον χρόνο ανάπαυσης όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
Αν συνεχίσουμε εμείς οι ίδιοι να καλύπτουμε τις ελλείψεις σε βάρος των δικαιωμάτων μας τότε πότε θα φανεί το πρόβλημα για να αντιδράσουν πρώτα πρώτα οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες που εκτίθενται σε κίνδυνους από την ελλείψεις του προσωπικού στο Π.Σ..
 Ακούσατε ποτέ να ζητούν ευθύνες από τους αστυνομικούς που ήταν σε ρεπό ή από τον διοικητή τους γιατί τους χορήγησε το ρεπό τους και δεν ήταν παρόν την ώρα που εκδηλώνονταν στην περιοχή που υπηρετούν διάφορα εγκλήματα για να τα αντιμετωπίσουν ή ακούτε μόνο κριτική για την ηγεσία του υπουργείου που αφήνει το συγκεκριμένο τμήμα με ελλιπή δύναμη;
Ακούσατε κάτι αντίστοιχο για το Ε.Κ.Α.Β. όταν π.χ. δεν υπάρχει οδηγός για το δεύτερο ασθενοφόρο του νοσοκομείου Χ για να μεταβεί σε κάποιο περιστατικό να κάνουν κριτική στον οδηγό που είχε το ρεπό του ή στον προϊστάμενο που του το χορήγησε ή η κριτική απευθύνεται προς την Ηγεσία του Υπουργείου για τις ελλείψεις προσωπικού;
 Ας φροντίσουν λοιπόν πρώτα να είναι καλυμμένοι απέναντι στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους που τους θέτουν σε πρόσθετη υπηρεσία με δική τους ευθύνη χωρίς καμία κάλυψη και ας κρατήσουν τις ευαισθησίες που επικαλούνται ότι έχουν απέναντι στην κοινωνία. Αν έχουν τέτοιου είδους ευαισθησίες μετά το πέρας του ωραρίου τους να πάνε οι ίδιοι να προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία και να καλύπτουν τα κενά της βάρδιας όπως τόσοι και τόσοι νέοι συνάνθρωποι μας. 
 
  •                   Ο κάθε υπάλληλος που εκτιμά ότι καταστρατηγείτε το ωράριο χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις οφείλει να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά χωρίς ταλαντεύσεις.
 Αρχικά δίνατε να ζητήσει απόσπασμα της ημερήσιας διαταγής στην οποία πρέπει να αναγράφονται οι λόγοι που κλήθηκε σε επιφυλακή. Παρ’ ότι είναι υποχρεωμένη η διοίκηση να αναγράφει την ίδια ημέρα το γεγονός, σπάνια αναγράφεται γιατί ξέρουν ότι είναι παράνομες οι περισσότερες επιφυλακές που διατάσσουν, αυτό όμως είναι υπέρ του υπαλλήλου γιατί είναι ένα επιπλέον στοιχείο που αποδεικνύει την παράβαση.
   Στην συνέχεια υποβάλει έγγραφη αναφορά με την οποία ζητά έγγραφες εξηγήσεις και με την λήψη της απάντησης καταθέτει αναφορά παραπόνων στην βάση της παράβασης που έγινε. Στην συνέχεια προσφεύγει με αίτηση του στο σωματείο που είναι μέλος για να πάρει θέση και να κινήσει την σχετική διαδικασία. Εάν δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον συνδικαλιστικό του φορέα να επικοινωνεί άμεσα με την Ε.Α.Κ.Π. για τις περαιτέρω κινήσεις.
 Ο υπάλληλος εάν δεν εισακουστεί και συνεχίζεται η καταστρατήγηση του ωραρίου του δίνατε να προσφύγει στην δικαιοσύνη να καταγγείλει το γεγονός και να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.   
 Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν αποτανθεί σε νομικό η Ε.Α.Κ.Π. θα είναι στην διάθεση του να τον ενημερώσει για τις σχετικές διατάξεις .
 
Πάντως το ζήτημα αυτό είναι πρωτίστως συνδικαλιστική υποχρέωση και όχι ατομική. Η παραβίαση του ωραρίου άσχετα σε βάρος ποιανού γίνεται έχει να κάνει με το εργασιακό καθεστώς και η υπεράσπιση του είναι υποχρέωση του συνδικάτου.  
 Όπου τα σωματεία λειτούργησαν σωστά και υπεύθυνα πολλές από αυτές τις επιφυλακές δεν ξανά έγιναν. Πιέστε λοιπόν συνάδελφοι τις Ενώσεις σας να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους.
.
Επισυνάπτουμε μία φόρμα αναφοράς σχετικής με τις περιπτώσεις που μας καταγγέλθηκαν κάντε κλικ εδώ:  www.old.eakp.gr/pdf/anaforaepifilaki.doc   
  


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις