Ημερομηνία13-03-2008
ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

 
  Σας καλωσορίζουμε σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ενημέρωση σας σχετικά με ψυχαγωγικές και πολιτιστικές αποδράσεις.
  Απευθύνετε σε όλους εσάς που θέλετε μια εναλλακτική πρόταση για το Σαββατοκύριακο, αλλά και σε εσάς που πρέπει να ξεφύγετε από την μολυσματική και εξαρτημένη σχέση, που μας προσφέρει η τηλεόραση.
  Προς το παρόν και για μικρό χρονικό διάστημα για τεχνικούς λόγους οι προτάσεις μας θα παρουσιάζονται από το «Απαντήσεις της Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα » . 
  Η πρόταση μας λοιπόν είναι να βγείτε έξω για να δείτε κάποιες από τις καλές ταινίες που παίζονται αυτήν την περίοδο . 
 
 
                               «ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ»
 
   «Θα χυθεί αίμα »του Πολ Τόμας Αντέρσον ο οποίος έγραψε και το σενάριο.
   Η ταινία αναφέρετε στην αρχή του περασμένου αιώνα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Στα χρόνια που το πετρέλαιο άρχισε να πετάγεται από τα έγκατα της γης και να μετατρέπετε σε δολάρια, που στην συνέχεια γέμιζαν της τσέπες των πετρελαίαδων.
   Η ιστορία είναι αληθινή, ο σκηνοθέτης σκόπιμα η από λάθος εκτίμηση απογύμνωσε την ταινία από κάθε είδους πολιτικούς συνειρμούς, είναι ένα προσωπικό δράμα. Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ένας απλός και κάλος άνθρωπος ο οποίος εργάζεται σαν μεταλλωρύχος, μαθαίνει ότι λίγο μακρύτερα από το χωριό του η γη πετάει πετρέλαιο και μετακομίζει εκεί. Η γη που αποκτά ξερνάει πετρέλαιο, ο απλός μεταλλωρύχος γίνετε από την μια στιγμή στην άλλη πετρελαιάς.
Η πορεία του πετρελαιά είναι η πορεία του ίδιου του καπιταλισμού.
 Παίζουν: Ντάνιελ-Ντέι- Λιούις, Πολ Ντάνο, Σιαράν Χίντς Κέβιν Ο΄Κόνορ, Ντίλον Φρίζιερ.      
 
   

                                  «Ακίνητες ζωές»  
 
 Σας προτείνουμε επίσης μια εξαιρετική ταινία που δεν πρέπει να χάσετε .Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κινηματογραφικό ποίημα ,στο οποίο ο σκηνοθέτης , ο διευθυντής φωτογραφίας , αλλά και η ίδια η φύση δημιούργησαν . Ο φακός δημιουργεί μοναδικές εικαστικές εικόνες!
   Η οθόνη γεμίζει από υπέροχα πλάνα, κάθε πλάνο είναι και μια αποκάλυψη, ο θεατής θα πρέπει να έχει τεταμένη την προσοχή του για να μην του ξεφύγει τίποτα .
   Η πόλη Φενγκτζίε με ιστορία που ξεπερνά τα 2.000 χρόνια πρέπει να κατεδαφιστεί και στην συνέχεια να βουλιάξει στο νερό. Στην θέση της θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου από τα νερά του μεγαλύτερου ποταμού της Ασίας (Γιαχνιστέ).
   Για να κατασκευαστεί το φράγμα μετακινήθηκαν πάνω από 1 εκατ. Κάτοικοι! Η πόλη Φενγκτζίε, τελικά, είναι η ίδια η Κίνα. Η οποία καλείται να ξεριζώσει την καρδιά της και στην θέση της να βάλει μια σύγχρονη καρδιά ! Μια καρδιά που θα πάει την χώρα άλλες τόσες χιλιάδες χρόνια μπροστά , όσα τα χρόνια που άφησε πίσω της .
   Η ταινία αυτή μιλάει για τις βίαιες και δραματικές αλλαγές που συντελούνται σε αυτή την απέραντη χώρα ! Αλλαγές που έχουν να κάνουν με την εκβιομηχάνιση και τις επιπτώσεις της πάνω στο περιβάλλον και στους ανθρώπους! Δεν είναι μόνο το τοπίο που θα πρέπει να προσαρμοστεί! Είναι και οι άνθρωποι που πρέπει να πάθουν το ίδιο!
   Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ζία Ζανγκ- Κι, και κέρδισε τρία πρώτα βραβεία :1) «Χρυσό Λιοντάρι» Καλύτερης ταινίας , Φεστιβάλ Κιν/φου Βενετίας (2006), 2) Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Κιν/φου Ντέρμπαν (2007) και 3) Βραβείο καλύτερης Ασιατικής ταινίας (2007).
 
Καλή σας διασκέδαση!!!
Κώστας Κέκκης  


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις