Ημερομηνία08-09-2007
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

 
ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ………………. ΕΧΩ ΞΑΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΙΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ Κ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙ ΑΥΤΟ.
 ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ Κ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΛΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ.
   ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ………….. ΔΟΥΛΕΥΑΝΕ ΜΙΑ ΜΕΣΑ ΜΙΑ ΕΞΩ, ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ............. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 40 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 96 ΩΡΕΣ. ΤΙ ΡΕΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ Κ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΠΟΥ Κ ΕΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΟΜΠΟΤ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΡΙΑ Κ ΑΝΤΟΧΕΣ.
 ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ (ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ),ΥΠΟΜΟΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΤΟΜΑ.
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε το θέμα που προέκυψε με την διαταγή του Α.Π.Σ. και που βάση αυτής εγκλώβισαν όλο το προσωπικό του Π.Σ. στις υπηρεσίες στερείτε νομιμότητας.
 Είναι η συνέχεια σε αυτό που σας είχε προαναγγείλει η ΕΑ.Κ.Π. από τον χειμώνα ότι θα επακολουθήσει . Δηλαδή το χτύπημα του ωραρίου και της ημερήσιας ανάπαυσης.
 Όσοι παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις της Ε.Α.Κ.Π. ή ήσασταν στις ενημερωτικές περιοδείες που η ΕΑ.Κ.Π. πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα στις υπηρεσίες και τα κλιμάκια όλης της χώρας θα καταλάβατε πόσο δίκαιο είχαμε για άλλη μία φορά .
 Το θέμα αυτό όμως δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά σε ατομική βάση ανάγεται περισσότερο στην συνδικαλιστική αντίδραση η οποία βέβαια με ευθύνη του προεδρείου της Ομοσπονδίας και των παρατάξεων Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και Π.Α.Σ.Κ.Π .δεν υπάρχει .
 Με αφορμή λοιπόν τις μεγάλες πυρκαγιές και τις εκλογές βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν για το επόμενο βήμα . Δηλαδή να περάσουν στην συνείδηση των πυροσβεστών σε ποια βάση πλέον από εδώ και στο εξής θα εφαρμόζεται το ωράριο.
 Η ψήφιση του Νόμου 3511/06 σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά μέχρι να ρυθμιστεί και με σχετικά προεδρικά διατάγματα το ζήτημα για να υπάρχει πλήρης νομιμότητα για την κατάργηση του ελεύθερου χρόνου, στη βάση ότι ο χρόνος εργασίας του προσωπικού θα ρυθμίζεται με σχετικό Π.Δ. του εκάστοτε υπουργού και ότι ο πυροσβέστης βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση .
 Αυτά όλα δεν θα είχαν συμβεί εάν οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία ήταν υπερ των αγωνιστικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στην ΕΑ.Κ.Π. .
 Η Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. που έχει σήμερα την απόλυτη πλειοψειφία είναι η παράταξη που το 1992 έχοντας το προεδρείο της Π.Ε.Υ.Π.Σ. ζητούσε από την τότε κυβέρνηση να μας δώσει την δασοπυρόσβεση γιατί συμφέρει στο κράτος αφού δεν πληρωνόμαστε υπερωρίες και δεν έχουμε δικαίωμα απεργίας .
 Και φυσικά για αυτόν τον λόγο εν αντέδρασε ποτέ σε καμία παραβίαση του ωραρίου όυτε έκανε τίποτε για να το προστατεύσει .
 Η Π.Α.Σ.Κ. Π μπορεί να μην διαφήμιζε τα παραπάνω αλλά δεν αντέδρασε και αυτή ουσιαστικά σε καμία παραβίαση ωραρίου και ανέχτηκε ότι σχετική αντεργατική διάταξη θεσπίστηκε για το κουτσούρεμα του ελεύθερου χρόνου . 
 Αγαπητέ συνάδελφε ακόμη όμως και με όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα έχεις την δυνατότητα να αντιδράσεις υποβάλλοντας μία σχετική αναφορά που πιθανότατα θα βοηθήσει να αλάξει η κατάσταση στην υπηρεσία σου εάν ο διοικητή σου δεν είναι κολημμένος και δεν βλέπει τον εργαζόμενο σαν εχθρός του .  
  Γιατί όπως αντιλαμβάνεσαι η διαταγή έχει εκδοθεί με τέτοιον πονηρό και ερμαφρόδιτο τρόπο ώστε να ευνοεί και την υπέρβαση όπου θα επιχειρήσει κάποιος διοικητής να την χρησιμοποιήσει σε βάρος του ελεύθερου χρόνου των υπαλλήλων αλλά και να έχει αφήνει μία αμιδρή επίφαση για την ισχύ του ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης .
 Πάγια τακτική πλέον η έκδοση τέτοιων διαταγών, οι αρμόδιοι του Π.Σ. έχουν γίνει ειδήμονες σε κάτι τέτοια φιλοεργατικά τερτίπια .
 Πάντως πρέπει να γνωρίζεις ότι σε αρκετές υπηρεσίες όπου οι υπάλληλοι αποφάσισαν να αντιδράσουν και η Ε.Α.Κ.Π. τους βοήθησε στο θέμα αυτό πέτυχαν να αλλάξει η διεξαγωγή υπηρεσίας από μία μία σε δύο μία και να χορηγούνται τα ρεπό.
 
 Σου παραθέτουμε σχέδιο αναφοράς που θα μπορούσες να υποβάλεις με σκοπό να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος .
.
 
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 
 
  
Δ.Υ.                                                                                            ………………… ….. / 9 / 2007
 
                                                                     Ο
 
                     …………….. ( ……….) ………………… ……………..   ……………
 
                                                                   Προς
                                                         Την Διοίκηση του              
                                                                 Ενταύθα
 
    Θέμα : « Διεξαγωγή οραρίου » 
 
 Σας αναφέρω ότι από την …/ …./ 2007 και με την λήψη της υπ. αρίθμ. 44539 Φ. 109.1 30/8/2007 διαταγής Α.Π.Σ. με θέμα « Επιχειρησιακή Ετοιμότητα Πυροσβεστικού Σώματος και εξυπηρέτηση πυρόπληκτων »ορίζομαι κατ εντολή σας σε συνεχή 24 ωρη υπηρεσία εναλλασσόμενη με 24ωρη ελευθερία   Όπως επίσης δεν μου χορηγούνται οι δικαιούμενες ημερήσιες αναπαύσεις .
 Έχοντας υπόψη μου:  
 Τις κοινές υπουργικές αποφάσεις υπ. αριθμ. 14867 Φ. 012.5/57/27-11-1981 και 14868 Φ. 012.5/58/27-11-1981 με τις οποίες επεκτάθηκαν προς εφαρμογή του πενθημέρου και στο Π.Σ .οι διατάξεις του Νόμου 1157/81 και ότι:
·         Ο υποχρεωτικός χρόνος εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού κατ εφαρμογή των ανωτέρω σχετικών διατάξεων κωδικοποιείτε και ορίζεται από τις παρ.2 και 3 του άρθρου 23 του Π.Δ. 210/ 1992 «Ανάληψη καθηκόντων φυλακής » καθώς και την υπ. αρίθμ. 9459 Φ.105.6 / 16-3-1987 Δ/γη Α.Π..Σ. με Θέμα « Κωδικοποίηση Δ/γων θέσπισης και εφαρμογής 5νθήμερης εβδομάδας εργασίας και καθιέρωση τρόπο διεξαγωγής της υπηρεσίας στους πυρ/κους Σταθμούς ». 
·        Πέραν αυτού του χρόνου μπορεί να οριστεί ο υπάλληλος ανεξάρτητα της βούλησης του βάση της παρ. 4 του άρθρου αυτού σε πρόσθετη εργασία όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες εξ αιτίας συμβάντων όπως πυρκαγιών, πλημμυρών κ.λ.π.
·        Επίσης ότι μπορεί να κληθεί ή να τεθεί σε επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό βάση της παρ. 3 του άρθρου 24 του ιδίου Π.Δ. υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζει για την ορθολογική της χρήση η υπ. αρίθμ. 20185 Φ.105.9 4/6/1999 διαταγή Α.Π.Σ. για την αντιμετώπιση και μόνο εκτάκτων αναγκών που μπορούν να δημιουργηθούν από συμβάντα και οι υπάρχουσες εν υπηρεσία δυνάμεις δεν επαρκούν.
·        Τον τρόπο διεξαγωγής της υπηρεσίας μετά την έκδοσης της υπ. αρίθμ. 44539 Φ. 109.1 30/8/2007 διαταγής Α.Π.Σ. με θέμα « Επιχειρησιακή Ετοιμότητα Πυροσβεστικού Σώματος και εξυπηρέτηση πυρόπληκτων » σε άλλες υπηρεσίες τις περιφέρειας ……….. ……….αλλά και εκτός αυτής εκθέτω τους παρακάτω προβληματισμούς μου σε σχέση με τον ορισμό μου σε πρόσθετη υπηρεσία κατά τον τρόπο που ανέφερα .
   Η σχετική διαταγή του Α.Π.Σ. αν και έχει χρονικό σημείο αναφοράς την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου η έκδοση της συνδέεται με τις επιχειρησιακές ανάγκες που προέκυψαν από την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών .
 Βάση αυτής το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού τίθεται σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής και θέτει ως προϋπόθεση την επάνδρωση όλων των πυροσβεστικών οχημάτων των υπηρεσιών.
 Από την ίδια την διαταγή δεν καθορίζεται σε ποια βάση θα διεξάγετε το ωράριο προς εφαρμογή της, πως θα γίνεται η επάνδρωση όλων των οχημάτων της υπηρεσίας καθώς επίσης δεν αναφέρει εάν τίθενται προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση ανά υπηρεσία .       
 Με δεδομένο ότι: 
·        Στην παρούσα φάση και από ……/    /… δεν υφίστανται επιχειρησιακές ανάγκες από ύπαρξη συμβάντων στην περιοχή ευθύνης της υπηρεσίας μου.
·        Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών .
·        Στην πλειοψηφία των υπηρεσιών της περιφέρειάς οι υπάλληλοι ναι μεν τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για να επέμβουν όταν χρειαστεί αναγκαίο αλλά το ωράριο διεξαγωγής της υπηρεσίας εφαρμόζεται ως ισχύει με κυλιόμενη εναλλαγή ανά δυο 24ωρες ελευθερίες και με χορήγηση των δικαιούμενων αναπαύσεων.
·        Ο ορισμός μου κατά τον προαναφερόμενο τρόπο σε πρόσθετη υπηρεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με ότι οι περί ωραρίου διατάξεις ορίζουν και χωρίς να συντρέχουν ιδιαίτεροι και ουσιαστικοί λόγοι έχει ως φυσικό επακόλουθο την σωματική και ψυχική μου καταπόνηση και την απορρύθμιση της οικογενειακής και προσωπικής μου ζωής.
 Αναφέροντας τα παραπάνω και επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου παρακαλώ όπως μου απαντήσετε εγγράφως: ποιοι λόγοι και ποιες σχετικές διατάξεις επιβάλουν:
1ον  Την συνέχιση του ορισμού μου παρά την θέληση μου κατά τον τρόπο αυτό σε πρόσθετη υπηρεσία .
2ον  Την διαφοροποίηση στην εφαρμογή της σχετικής διαταγής από την υπηρεσία μου ως προς τον χρόνο εργασίας σε σχέση με ότι σε αντίστοιχες υπηρεσίες της περιφέρειας μου και του Π.Σ. γενικότερα εφαρμόζεται.
 Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες και όπως η παρούσα κοινοποιηθεί στην Διοίκηση  πυροσβεστικών υπηρεσιών Περιφέρειας …………………..
 
 
 
                                                                                                 ………………. …………………
                                                                                                            …………………….   
 
        
 
 
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις