Ημερομηνία06-08-2007
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΡΕΠΟ ΜΕ ΔΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ  
 
ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΔΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ 4 ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ 24 ωρο ΡΕΠΟ ΒΑΡΔΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 24ωρης ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΑΝ ΝΑΙ  ή ΟΧΙ ΠΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟ ΛΕΕΙ. 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ 
 
 Αγαπητέ συνάδελφε το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί στην από 23 /7/ 2007 απάντηση που δόθηκε σε αντίστοιχο ερώτημα συναδέλφου από την Δυτική Ελλάδα.
 Μαζί με την απάντηση έχει δοθεί και σχετικά υπόδειγμα αναφοράς ( 1η & 2η ) για όσους συναδέλφους θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτού τους είδους την καταστρατήγηση ωραρίου σε βάρος τους .
 Η απάντηση είναι λοιπόν όχι δεν έχει το δικαίωμα να κόψει ρεπό και δεν ορίζεται από ειδική διαταγή αυτό αλλά απορρέει από την ισχύ των σχετικών διατάξεων περί ωραρίου όπως αυτές που αναφέρονται και στο σχετικά υπόδειγμα αναφοράς  ( 4ης & 5ης στις σχετικές 1,2,3, ). 
 Με αφορμή όμως το ερώτημα σου “ποια διαταγή το λέει” πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα σε σχέση με αυτό γιατί δυστυχώς βλέπουμε να επαναλαμβάνεται από αρκετούς συναδέλφους και αυτό δείχνει ότι δεν έχει γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους στο Π.Σ. ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα δεν ορίζονται από διαταγές αλλά από Νομοθετικές διατάξεις .   
 Οι διαταγές και φυσικά όσες αναφέρονται σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων πρέπει να είναι εναρμονισμένες στο πνεύμα των σχετικών νομοθετικών διατάξεων.
 Το ότι αρκετοί διοικητές εκδίδουν διαταγές και μέσω αυτών προσπαθούν να επιβάλουν ότι κατά την εκτίμηση τους θέλουν να ισχύει αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμο και φυσικά είναι αντιμετωπίσιμο αρκεί ο υπάλληλος να κάνει τις δέουσες ενέργειες .
 Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει παραχωρήσει το νομοθετικό δικαίωμα η πολιτεία στους διοικητές για να διοικούν με φιρμάνια αλλά συνάδελφε με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουμε και που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιου είδους αυθαιρεσίες όλα είναι πιθανά για το μέλλον.
 Σε αυτή ακριβώς την αδράνεια οφείλετε και η σε πολύ μεγάλο βαθμό άγνοια των εργαζομένων του Π.Σ. για τα δικαιώματα τους και πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Μία αδράνεια που φυσικά τροφοδοτεί και ενισχύει αυτού του είδους τις αυθαιρεσίες οι οποίες σημειώτεον όχι μόνο σιγοντάρονται από την φυσική και πολιτική ηγεσία αλλά υποδεικνύονται και από πάνω (βλέπε απάντηση Αρχηγού σε σχετικό ερώτημα της Ε.Α.Κ.Π. στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Πρωτ/βμιων Ενώσεων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. τον 12 του 2007 στην Αθήνα ) αφού έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα και από την ΕΑΚΠ αλλά και από Ενώσεις που ακόμη αντιστέκονται όπως: Δωδεκανήσου και Ρόδου, Βορείου Αιγαίου, Κέρκυρας και παλαιότερα η Στερεά Ελλάδα και δεν έχουν κάνει κάτι για να τις σταματήσουν.
 Άρα λοιπόν συνάδελφε όταν δέχεσαι τέτοιου είδους καταστρατηγήσεις δεν θα μπαίνεις εσύ στην διαδικασία να βρεις που το λέει το ένα ή το άλλο, ούτε να σπας το κεφάλι σου για να μπορέσεις να βγάλεις άκρη με τις αερολογίες που προφορικά ο καθένας διοικητής μπορεί να σου πλασάρει για να σε ξεφορτωθεί , αλλά θα ζητάς αυτός να σου απαντήσει εγγράφως βάση ποιών σχετικών διατάξεων σου κόβει το ρεπό ή σε ορίζει σε πρόσθετη υπηρεσία κ.λ.π .
Όταν ο κάθε συνάδελφος αρχίζει και εφαρμόζει αυτήν την τακτική τότε να δεις πως αποσύρονται σιωπηρά όλα αυτά τα σαθρά επιχειρήματα και τα πράγματα μπαίνουν στην θέση τους . 
 Όλα αυτά τα σχέδια αναφορών συνάδελφε που βλέπεις να παρατίθενται κατά διαστήματα σε διάφορες απαντήσεις έχουν γραφτεί και έχουν κατατεθεί για αντίστοιχες περιπτώσεις φυσικά με το αντίστοιχο επιθυμητό αποτέλεσμα . Μόνο όπου υπήρξε υπερβάλλουσα εμμονή κάποιων διοικούντων οι υποθέσεις αυτές αντιμετωπιστήκαν και με περαιτέρω ενέργειες .
  

 
 
 
   


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις