Ημερομηνία25-07-2007


 
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ   ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
1ον ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ………….. ΚΡΗΤΗΣ . ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΝΕ …………….........   …………….
Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΙΣ 27/6/2007 Κ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31/6/2007 Κ ΩΡΑ 22.00
ΤΙ ΩΡΕΣ Ή ΤΙ ΡΕΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ?
 
2ον ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΤΩ. ΤΩΡΑ ΖΗΤΟΥΝΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΑΣΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΖΟΠΟΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΡΑ ΤΣΟΥΖΕΙ, ΤΩΡΑ ΕΠΕΣΑΝ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΠΙ ΛΕΞΗ ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΕΓΩ ΣΑΣ ΛΕΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΩΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΖΩΗ ΣΑΣ.
 
3ον ΥΠΑΡΧΕΙ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ? ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΜΕ EMAIL?
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  
 
 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Μετά από την παρέμβαση φίλου από την Κέρκυρα που τον ευχαριστούμε για αυτό ( αυτό το διάστημα το έχουμε ανάγκη λίγο σμπρώξιμο) ,  κατ αρχήν ζητάμε συγνώμη για τον απλουστευμένο τρόπο που δόθηκε η απάντηση για το θέμα της Γενικής επιφυλακής, απλά ας ληφθεί υπόψη ότι αυτές τις μέρες η πίεση είναι μεγάλη και για τα στελέχη της ΕΑ.Κ.Π. και θεωρώντας κάποια πράγματα δεδομένα επειδή έχουν ξαναγραφτεί και ξαναειπωθεί δόθηκε αυτή η απλοποιημένη απάντηση
  Στην ορθή επανάληψη γίνεται μία μεγαλύτερη επεξήγηση  για να γίνει περισσότερο κατανοητό το θέμα με την επιφυλακή και τις αποζημιώσεις.
 
1ον  Αγαπητέ συνάδελφε κατ΄ αρχήν  για την υπερεργασία πέραν του προβλεπόμενου χρόνου όταν δηλαδή κληθείς σε επιφυλακή υπάρχει η υπ. αρίθμ. 51240 Φ. 105.6 15/12/1999 Διαταγή του ΑΠ.Σ. με θέμα « Χρόνος εργασίας του πυρ/κου προσωπικού » που ρυθμίζει την χορήγηση των αναπαύσεων.
 Βάση λοιπόν αυτής της διαταγής όταν τεθείς σε επιφυλακή πέραν του κανονικού σου ωραρίου μεταξύ 2 υπηρεσιών δηλαδή μεταξύ 2 βάρδιες με κυλιόμενο 8ωρο δικαιούσαι μία ημερήσια ανάπαυση . Όταν όμως τεθείς επιφυλακή όταν είσαι σε ρεπό δικαιούσαι μία ημερήσια ανάπαυση και μία αποζημίωση.
 Φυσικά όταν τίθεσαι συνεχόμενα και πέραν του ενός 8ωρου είτε εργάζεσαι με κυλιόμενο 8ωρο είτε με κυλιόμενο 24ωρο δικαιούσαι τόσες ημερήσιες αναπαύσεις όσα και τα 8ωρα που έκανες επιπλέον .
 Για την γενική επιφυλακή θα μετρήσεις λοιπόν από την ώρα που ξεκίνησε η επιφυλακή μέχρι και την ώρα που τελείωσε πόσες 8ωρες βάρδιες εκτέλεσες πέραν των υποχρεωτικών που έπρεπε να εργαστείς .
 Όσες λοιπόν 8ωρες βάρδιες εργάστηκες επιπλέον τόσες είναι και η ημερήσιες αναπαύσεις που δικαιούσαι . Φυσικά για να σου χορηγηθεί πλήρη ημερήσια ανάπαυση όταν εργάζεσαι με κυλιόμενο 8ωρο απαιτείτε να έχεις εργαστεί ένα 8ωρο σε επιφυλακή . Όταν όμως εργάζεσαι με 24ωρο για μία πλήρη ημερήσια ανάπαυση απαιτούνται 3 8ωρα επιφυλακής. Εκτός και εάν επιθυμείς να σου δίνονται τμηματικά σε 8ωρες ή 16ωρες αναπαύσεις .
 Εάν όμως τις μέρες που τέθηκες σε επιφυλακή είχες ρεπό δικαιούσαι επιπλέον των ημερήσιων αναπαύσεων για κάθε ρεπό και μία αποζημίωση .
 Εάν επίσης σου υπολείπονται ώρες για να συμπληρώσεις 8ωρο σου χρεώνονται όσες ώρες έχεις μέχρι την συμπλήρωση πλήρους 8ωρου για να σου χορηγηθεί πλήρη ημερήσια ανάπαυση .
 
2ον Συνάδελφε μην περιμένεις να αλλάξει τίποτε από μόνο του όσοι και εάν σκοτωθούν από εμάς εάν δεν πάρουμε την υπόθεση των συνθηκών εργασίας στα χέρια μας εμείς οι ίδιοι εργαζόμενοι.
 Από το 1998 που πήραμε τα δάση έχουν σκοτωθεί 19, είδες να αποδίδεται πουθενά καμιά ευθύνη ;
 Είδες καμία από τις ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος να ζητά από κανέναν υπεύθυνο την ευθύνη ;
 Τόσοι θάνατοι συνάδελφε και τι έγινε ; Τους βαπτίζουν ήρωες για να ξεμπερδέψουν με τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις, το ίδιο κάνουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες .
 Διάβασες την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για το θέμα αυτό ;
 Μόνο ο τραγικός πατέρας του συναδέλφου Μπόσινα που έψαξε με δικές του ενέργειες την υπόθεση κατάφερε να αποδοθούν ευθύνες για τον άδικο χαμό του γιου του .
 Όσο για τις πλαστικές μάσκες που τους έδωσαν μετά το ατύχημα και τα γάντια κηπουρικής από το πράκτικερ μόνο για την προστασία τους δεν κάνουν ίσα ίσα που κινδυνεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες να πάθουν και ζημιά .
 Όλα αυτά συνάδελφε γίνονται γιατί δυστυχώς φταίνε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αφού καταντήσανε τα σωματεία με την ανοχή τους και την ψήφο τους φυτώρια ανάδειξης παραγόντων , με μοναδικό κριτήριο την πολιτική τους τοποθέτηση.    
 Τους βλέπεις τώρα αυτούς τους κομματικούς πατρόνες ; Ενώ δεν έκαναν τίποτε όλο το προηγούμενο διάστημα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ίσια ίσια που βοηθούσαν να περάσουν ένα σωρό αντεργατικά μέτρα σε βάρος μας τώρα υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά « κονταροκτυπιούντε » από τα τηλεπαράθυρα  δήθεν για τα δικαιώματα μας .
 Την ίδια ώρα όμως που εσένα και τον κάθε συνάδελφο σας αναγκάζουν παράνομα να δουλεύετε όσο τους βολεύει δεν κάνουν τίποτε για να σε προστατεύσουν και όταν θα ξανασυμβεί το επόμενο ατύχημα αυτοί θα είναι πάλι εκεί πρώτοι στα κανάλια για να πουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων «ηρώων ».  
 Αναρωτήσου λοιπόν συνάδελφε εσύ και όλοι οι συνάδελφοι πόσα πράγματα θα είχαμε γλυτώσει εάν είχαμε άλλα κριτήρια και από τότε που προειδοποιούσε η Ε.Α.Κ.Π. πως θα έρθουν όλα αυτά που σήμερα βλέπουμε να γίνονται την είχαν εμπιστευτεί και ενίσχυαν την δύναμη της .  
 Ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματα μας λοιπόν και χωρίς καθυστέρηση ας πάρουμε τις αποφάσεις μας .
 
3ον  Συνάδελφε για την προστασία σου δεν υπάρχει ένα μόνο Π.Δ. υπάρχουν ένα σωρό Π.Δ. και Νόμοι για κάθε εργασιακό σου δικαίωμα αλλά παραβιάζοντε  καθημερινά .  
 Π.Χ. ο νόμος 1157/81 και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το πενθήμερο   ρυθμίζουν το ωράριο σου;   Πόσες ώρες πρέπει να εργαστείς κ.λ.π. τι μεγαλύτερη προστασία από αυτή ! Αλλά  παραβιάζεται όμως . Γιατί ;
 Γιατί απλούστατα  οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αγνοούν τα δικαιώματα τους με ευθύνη δική τους αλλά πολύ περισσότερο των συνδικάτων .
 Αυτό λοιπόν εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις την άγνοια και την εκδούλεψη των συμβιβασμένων συνδικαλιστών που και δεν ενημερώνουν τους εργαζόμενους και δεν κάνουν τίποτε για την προστασία τους .  
 Αν φυσικά ίσχυε και η εργατική νομοθεσία για την υπερεργασία μας για την οποία ποτέ δεν πάλεψε το συνδικαλιστικό κίνημα σοβαρά θα το σκέφτονταν πολύ για να σε πάρουν τηλέφωνο να πας μέσα στην υπηρεσία σου για ψύλλου πήδημα . Κοίταξε για τους συμβασιούχους συναδέλφους πως σέβονται το ωράριο τους ! Λεπτό παραπάνω Αυτό δεν σε έχει προβληματίσει γιατί γίνετε ;
 Όσον αφορά για την προστασία σου στα συμβάντα υπάρχει ο κανονισμός επέμβασης που μάθαινες και στην σχολή πυροσβεστών δηλαδή αριθμός οχημάτων – πληρώματος , σύνθεση πληρωμάτων κ.λ.π. Αλλά και αυτά έχουν τιναχτεί στον αέρα αφού δεν τα υπερασπιστήκαμε .
 Υπάρχει διαταγή στην βάση των όσων ισχύουν για το ωράριο κ.λ.π. που ορίζει ότι το προσωπικό πρέπει να αλλάζει μετά από 8 ώρες επέμβασης να φροντίζει η υπηρεσία για την ξεκούραση του και να επιστρέφει πάλι στο συμβάν μετά την ξεκούραση του κ.λ.π Αυτήν την διαταγή την έχουν φυσικά εξαφανίσει από τα αρχεία των υπηρεσιών .
 Έχει επεκταθεί και για τα σώματα ασφαλείας ο Νόμος για την υγιεινή και ασφάλεια αλλά ακόμη δεν έχει στην ουσία εφαρμοστεί τίποτε γιατί απλούστατα δεν πιέζουν τα συνδικαλιστικά όργανα .
 Μετά συνάδελφε για ποια προστασία μπορούμε να μιλάμε και ποιες αλλαγές όταν εμείς οι ίδιοι υπογράφουμε το 24ωρο με την θέληση μας άρα συναινούμε στην συνεχή 24ωρη εργασία . 
 Η προστασία συνάδελφε υπάρχει μόνο όταν ο ίδιος ο εργαζόμενος απαιτήσει να υπάρξει . Όταν ζητήσει αυτά που δικαιούται και να εφαρμόζονται αυτά που ισχύουν .
 Προστασία υπάρχει όταν αντιλαμβάνεται τις παγίδες που του στήνουν και δεν πέφτει μέσα ιδίως όταν του το λένε και κατάμουτρα . Από τον χειμώνα είχε προειδοποιήσει η Ε.Α.Κ.Π. για τις προθέσεις της φυσικής Ηγεσίας σχετικά με τα 24ωρα και την περικοπή των ρεπό και όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα να γίνονται με τις παράνομες επιφυλακές .
 Αλλά αφού το κατάγγελλε μόνο η Ε.Α.Κ.Π. ( και ας το δήλωσε ο Αρχηγός παρουσία όλων των Ενώσεων ) και δεν το έκανε κανένας άλλος θα κατηγορηθήκαμε και για κινδυνολόγοι .  
 Συνάδελφε για όποιο συγκεκριμένο θέμα σε απασχολήσει σχετικά με δικαιώματα σου μπορείς να αποταθείς στη Ε.Α.Κ.Π. και θα σε βοηθήσει .
 Δεν υπάρχει ένα και μόνο Π.Δ. για να σου το στείλουμε με ιμαιλ αλλά υπάρχουν δεκάδες διατάξεις .
Η ΕΑΚΠ ακόμη και αυτό το θέμα θα το λύσει πολύ σύντομα αφού θα δώσει την δυνατότητα στον κάθε συνάδελφο να μπορεί πλέον μόνος του και μέσα από το σιτε της ΕΑΚΠ να βρίσκει για οποίο θέμα τον απασχολεί τις διατάξεις που το ρυθμίζουν .
 Ευχαριστούμε για την επικοινωνία συνάδελφε και καλή σου δύναμη.
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις