Ημερομηνία03-08-2011
ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

1ο ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
Καλησπέρα,
'Εχω μετατεθεί με την υπ΄αριθμ.28398 Φ.202.3/  15-06-2010 χωρίς αίτησή μου, στον τόπο συμφερόντων μου στη ……………… από την ………………. που υπηρετούσα ……… χρόνια και δεν έχω πάρει τα έξοδα μετάθεσης μέχρι σήμερα.
Υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα μας ή θα πρέπει να κινηθούμε νομικά? 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε όσον αφορά το πλαίσιο που διέπει την χορήγηση οδοιπορικών εξόδων δεν έχει αλλάξει η σχετική νομοθεσία και δικαιούσαι τα οδοιπορικά έξοδα όπως και όλοι οι συνάδελφοι που μετατέθηκαν με τις περυσινές και τις φετινές τακτικές μεταθέσεις.      
  Επίσης όπως θα ενημερώνεσαι από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ε.Α.Κ.Π. και της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας που έχουν παρέμβει αλλεπάλληλες φορές από πέρυσι για το συγκεκριμένο θέμα σε όλα τα επίπεδα, δεν έχει αλλάξει ούτε η αρνητική στάση της Φυσικής Ηγεσίας που αρνείται να τα χορηγήσει γιατί όπως είπε στην συνάντηση με την Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας τον Ιούνιο σας πήγε στον τόπο συμφερόντων σας και για τον λόγο αυτό να μην ζητάτε και χρήματα!!!!
 Βλέπετε αυτή η είναι η αντίληψη της Φυσικής Ηγεσίας, ότι το Π.Σ. είναι τσιφλίκι δικό της και των συν αυτό και δεν ισχύουν μέσα σε αυτό το τσιφλίκι ούτε νόμοι ούτε Π.Δ. ούτε δικαιώματα, απλά ο νόμος του ρουσφετιού και το όπως μας κόψει την κάθε στιγμή και για την κάθε περίπτωση.
    Αλλά ούτε έχει αλλάξει και η μεσοβέζικη στάση της πολιτικής ηγεσίας που στις απαντήσεις της στην βουλή για το θέμα αυτό διαβεβαιώνει παραπλανώντας συνειδητά τους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου που θέσανε σχετικά ερωτήματα ότι όλα βαίνουν προς τακτοποίηση άρα δεν υφίσταται κανένα ζήτημα.
   Η ΕΑΚΠ έφερε το θέμα στην Ομοσπονδία και αποφασίστηκε όσοι συνάδελφοι έχουν αδικηθεί και επιθυμούν να τα διεκδικήσουν να έρθουν σε επαφή με τον Νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας για τις περαιτέρω ενέργειες. 
  Κατ αρχήν όμως θα πρέπει οι συνάδελφοι να έχουν κάνει τις προκαταρτικές ενέργειες, δηλαδή να έχουν αιτηθεί μέσω των υπηρεσιών τους τα οδοιπορικά έξοδα και να έχουν στην κατοχή τους μία αρνητική απάντηση από πλευράς της υπηρεσίας.
 Εάν έχουν καταθέσει ήδη δικαιολογητικά και δεν έχουν πάρει σχετική απάντηση να επανέλθουν με Δ.Υ. αναφορά και να ζητάνε να ενημερωθούν σχετικά για την πορεία του αιτήματος τους.   
 Εάν δεν κάνουν δεκτά τα σχετικά δικαιολογητικά οι γραμματείες των υπηρεσιών που θα καταθέτουν οι συνάδελφοι για την προώθηση τους στις οικονομικές υπηρεσίες του σώματος λόγο ότι δεν αναγράφει η απόφαση του αρχηγού για τις τακτικές μεταθέσεις ότι δικαιούνται οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης, να καταθέτουν Δ.Υ. αναφορές με σχετικό ερώτημα ώστε να τους απαντήσουν για ποιό λόγο δεν παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά τους.
 
 Η προκλητική και απαξιωτική στάση της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας αγαπητέ συνάδελφε που με κυνισμό τσαλαπατούν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα αλλά και τους ίδιους τους νόμους του κράτους, δεν θα χρειαζόταν προσφυγές σε δικαστήρια και θα είχε καμφθεί εάν η Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποιούσαν πριν την αντιπυρική περίοδο αλλά και κατά την διάρκεια της κλιμάκωση αγωνιστικών αντιδράσεων όπως έχει προτείνει η ΕΑΚΠ αρχής γενομένης με την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη που είχε αποφασιστεί και στο 13οΣυνέδριο. Οι πυροσβέστες έχουμε την δύναμη να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, τουλάχιστον όσον αφορά τα κλαδικά μας εργασιακά ζητήματα όπως είναι το ωράριο, ο κανονισμός μεταθέσεων, τα οφειλόμενα (ρεπό, δασικό, οδοιπορικά ) γονικές άδειες, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καταστρατηγήσεις κάθε είδους σε βάρος των εργαζομένων, αναδιοργάνωση του Π.Σ. κ.λ.π
   Όσο αυτό δεν γίνετε και δεν θα νοιώσουν να εκφράζεται η αγανάκτηση των χιλιάδων πυροσβεστών έξω από τα γραφεία τους, τόσο περισσότερο θα ασχημονούν σε βάρος μας και με τις ευλογίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων.
  
2ο        ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Ειμαι σειρα του 85 θα έπαιρνα το 60% στις 14-6-2012 τι πρέπει να κάνω να μείνω η να φύγω. Ευχαριστω.
 
   ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε το ερώτημα αυτό μπαίνει καθημερινά από πολλούς συναδέλφους και πραγματικά εκφράζει το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί από την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και ενάμισι χρόνο η κυβέρνηση με τους ξένους και ντόπιους συμμάχους της σε βάρος των ανθρώπων της εργασίας.
   Η απάντηση όμως στο ερώτημα σου αγαπητέ συνάδελφε αποτελεί καθαρά προσωπική σου απόφαση και δεν πρέπει να εξαρτάται από την παρότρυνση τρίτων.
 Με δεδομένο ότι τίποτε δεν είναι πλέον προβλέψιμο γιατί καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αιφνιδιαστικών ανατροπών, όπως το πάγωμα των ωριμάνσεων ( που σε κάνει να λες ότι θα έπαιρνατο 60% αλλά μάλλον έχεις αναγράψει λάθος την ημερομηνία χορήγησης γιατί εάν ήταν 14/6/2011 δεν έχεις πρόβλημα γιατί το πάγωμα αφορά τις ωριμάνσεις από 1η Ιουλίου και μετά), ή η περικοπή κατά 20% στο επίδομα ειδικής απασχόλησης, δεν υπάρχει λοιπόν σταθερή βάση αξιολόγησης των δεδομένων για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα και επιπλέον ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν παραμένοντας λίγο περισσότερο στο σώμα διακινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με νέες αλλαγές είτε ασφαλιστικές- συνταξιοδοτικές είτε μισθολογικές που πιθανότατα να σε επηρεάσουν ακόμα ποιο αρνητικά.   
 Συνεπώς συνάδελφε βασικός παράγοντας για την απόφαση του καθενός συναδέλφου για το εάν πρέπει να μείνει ή να φύγει είναι να αξιολογήσει ο ίδιος τις προσωπικές του ανάγκες και σε συνδυασμό πάντα με τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται από τις περικοπές σε μισθούς και τις κρατήσεις στις συντάξεις , αφού υπολογίσει τι κερδίζει και τι χάνει να παίρνει την απόφαση του .
 Κατ΄ αρχήν δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το πάγωμα των ωριμάνσεων, δηλαδή εάν θα ισχύσουν οι αλλαγές στις ωριμάνσεις το ίδιο για όλους ή θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες. Όπως και να εφαρμοστεί όμως η νέα πολιτική για τις ωριμάνσεις πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του τι χάνει και τι κερδίζει από την στιγμή που για τις συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ και με ηλικία κάτω των 60 με τα νέα μέτρα θα γίνεται κράτηση 6% .   
 Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι με τις νέες περικοπές που ήδη έγιναν, αυτές που θα γίνουν σε βάθος 4ετίας κατ εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αυτές που σίγουρα θα γίνουν με το νέο μισθολόγιο ( βλέπε την σημαντική μείωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2011 που κατήγγειλε συνεχώς η Ε.Α.Κ.Π. αρχής γενομένης από τα τέλη του 2010 και ανέλυσε η Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωση της, όχι μόνο για τα επιδόματα αλλά και για τους βασικούς μισθούς και τα χρονοεπιδόματα ), εάν θα αξίζει να είσαι εν ενεργεία υπάλληλος ή συνταξιούχος.
 Σημασία έχει συνάδελφε οι εργαζόμενοι αντί να αποδέχονται τα τετελεσμένα και να κλαίνε την μοίρα τους, να αντιδράσουν συνολικά και να διαμορφώσουν οι ίδιοι τα δεδομένα που θέλουν για την ζωή τους και για την ζωή των παιδιών τους. Η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός θα μας φέρει πολύ πριν από την εποχή των παππούδων μας, γιατί οι συμφωνίες και οι συνθήκες που έχουν υπογραφεί εδώ και δεκαετίες αυτό έχουν σαν στόχο τον εργασιακό μεσαίωνα προς χάριν των κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας. Όταν όμως μιλάμε για αντιδράσεις μιλάμε για αγώνες με συγκεκριμένους στόχους και προσανατολισμό και όχι για το θεαθήναι όπως αυτούς που εξαγγέλλουν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού με σκοπό την παραπλάνηση των εργαζομένων.   
  Και αν θυμηθούμε συνάδελφε ότι και η ΕΑΚΠ εδώ και μία δεκαετία προειδοποιούσε τους πυροσβέστες για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα και για τον ερχομό του εργασιακού μεσαίωνα, ας αναλογιστούμε τότε ως εργαζόμενοι τις ευθύνες μας για τις επιλογές και την στάση μας και ως συνδικαλιστικά όργανα για τις θέσεις και την δράση μας. 
 
 
 3Ο  ΕΡΩΤΗΜΑ 
 
 Αγαπητε …………..γεια σου βλεπω οτι κανενας δεν ασχολειται και συγκεκριμενα με το εργασιακο μας .Γιατι η ΠΕΥΠΣ δεν μιλα καθολου. Γ…….
.
   ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Αγαπητέ φίλε Γ……. κατ  αρχήν συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά από την μία οι άδειες από την άλλη οι πολλές υπηρεσιακές και συνδικαλιστικές υποχρεώσεις των στελεχών τις ΕΑΚΠ δεν επιτρέπουν την άμεση ανταπόκριση. Πάντως το κανένας δεν ασχολείται με τα εργασιακά μας πιστεύουμε πως είναι σχήμα λόγου εκτός και εάν αναφέρεσαι στην πολιτική και φυσική ηγεσία.
   Ρωτάς γιατί η ΠΟΕΥΠΣ δεν μιλάει καθόλου; Μα πότε μίλησε η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ . για τα εργασιακά μας ή πήρε θέση ή ενημέρωσε τους συναδέλφους για τις εξελίξεις ή πάλεψε ουσιαστικά για την επίλυση των προβλημάτων μας;
   Θύμισε μας μία περίπτωση εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον να έχει σταλεί ένα ενημερωτικό έγγραφο για κάποιο εργασιακό πρόβλημα ή να έχει παρέμβει ουσιαστικά για την επίλυση του.
   Πάρε το ωράριο σαν παράδειγμα γιατί έχει φθάσει σε τέτοιο χάλι από πλευράς καταστρατηγήσεων;
Γιατί απλούστατα δεν αναζήτησε ποτέ ευθύνες για κανέναν από τους παρανομούντες ή οριστική επίλυση από τις εκάστοτε φυσικές και πολιτικές ηγεσίες, όπως το έκανε η Ένωση σου και θα θυμάσαι φυσικά ότι όταν πέρυσι πήρε απόφαση για να ξεκινήσει διαδικασία σε βάρος του τότε Περιφερειάρχη για τις μερικές ή γενικές επιφυλακές που ανακοινώνονταν με αφορμή κάποιο συμβάν στην περιφέρεια πως άλλαξαν τα πράγματα ή πως σταμάτησαν οι αυθαιρεσίες σε κάποιες υπηρεσίες όταν έγινε παρέμβαση και κινήθηκε η σχετική διαδικασία για κάθε μία περίπτωση που καταγγέλθηκε προς το προεδρείο.
  Πότε έγινε κάτι αντίστοιχο από την Ομοσπονδία ή από κάποια άλλη Ένωση πλην των Χανίων; Και της Δωδεκανήσου και Ρόδου επί προεδρείας όμως του απόστρατου στελέχους της Ε.Α.Κ.Π. Χρήστου Τσάκωνα. Ποτέ!
  Για αυτό ακόμη και σήμερα εκατοντάδες συνάδελφοι σε όλη την χώρα βρίσκονται  «αιχμάλωτοι» στις υπηρεσίες τους.
 Το γεγονός λοιπόν ότι δεν μιλάνε όχι μόνο η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αλλά και όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις εκτός από την Στερεά Ελλάδα και τα Χανία έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι στην ηγεσία των ενώσεων αυτών βρίσκονται  εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και της Π.Α.Σ.Κ. Π. ή κάποιοι υποτίθεται ανεξάρτητοι που εκλέγονται μέσα από τα ενιαία ψηφοδέλτια για να παραπλανούν τους εργαζόμενους και είναι ευθυγραμμισμένοι πλήρως με την πολιτική των κομματικών τους φορέων που δεν είναι άλλη από αυτή που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε βάρος των πυροσβεστών.
   Θα σου θυμίσουμε ότι ενώ δεν έκαναν τίποτε για την προστασία του ωραρίου από τις παραβιάσεις επί χρόνια, όταν έδωσε η πολιτική ηγεσία το σύνθημα για κατάργηση του 24ωρου ως αντεργατικό από τον Νοέμβριο του 2007 συντάχθηκαν πλήρως μαζί της και ζητούσαν το ίδιο.
   Δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν τις μεθοδεύσεις και της νέας πολιτικής ηγεσίας όταν ανέλαβε το 2009 για την εφαρμογή του 12ωρου αφήνοντας μόνη της την ΕΑΚΠ να κάνει αγώνες με δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείου προστασίας του πολίτη και μέχρι που πάρθηκε η απόφαση για` κατάργηση του 24ωρου και εφαρμογή του εξαήμερου 8ωρου δεν αντέδρασαν.  
 Μόνο μετά από την πίεση της ΕΑΚΠ και την κατακραυγή των συναδέλφων αναγκάστηκε να κάνει κινητοποίηση και φυσικά την ξεπούλησε αδειάζοντας χιλιάδες αγωνιζόμενους συναδέλφους που ήθελαν άμεση λύση. Και από τότε μέχρι σήμερα άφησε την Φυσική και πολιτική ηγεσία ανενόχλητες να κάνουν παιχνίδι σε βάρος των συναδέλφων με την επιλεκτική εφαρμογή του 24ωρου, με τους αθέμιτους εκβιασμούς για μη χορήγηση ρεπό και τις ανεξέλεγκτες επιφυλακές.
 Την ίδια όμως στιγμή οι κατά τόπους εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνουν παιχνίδι εντυπώσεων και παραπλάνησης των συναδέλφων με το θέμα αυτό δαιμονοποιόντας τον χ ή ψ και αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι την πραγματοποίηση της παράστασης διαμαρτυρίας του κλάδου στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη όπως αποφασίστηκε στο συνέδριο κάτω από την πίεση της ΕΑΚΠ που θα ανάγκαζε  την πολιτική ηγεσία να δώσει  οριστική λύση στο ωράριο και σε μία σειρά άλλα κλαδικά εργασιακά ζητήματα.
   Αγαπητέ φίλε εκτιμούμε ότι όταν σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα και εισπράττουν οι εργαζόμενοι τέτοιου είδους αδιαφορία από την πολιτική τους ηγεσία και τα συνδικαλιστικά του όργανα αποφεύγουν συστηματικά την οποιαδήποτε παρέμβαση και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τότε δεν χρειάζεται απάντηση και περισσότερες εξηγήσεις για το ποιος είναι ο ρόλο τους και ποιόν εξυπηρετούν; 
 Με δεδομένη λοιπόν την πλήρη και συνειδητή αδράνεια των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όλων αυτών των « ανεξάρτητων » , την ακούραστη και υπεύθυνη δράση της ΕΑΚΠ και την έντονη αγωνιστική δραστηριότητα που παρουσιάζουν οι Ενώσεις που στα προεδρεία τους συμμετέχουν στελέχη της ΕΑΚΠ όπως της Στερεάς Ελλάδας και των Χανίων. Σκέψου μόνο πόσες παρεμβάσεις έχουν γίνει προς κάθε κατεύθυνση για όλα τα εργασιακά θέματα ( το Ωράριο, το δασικό, τα οφειλόμενα οδοιπορικά, τις γονικές άδειες , τον κανονισμό μεταθέσεων, για τα ταμεία μας, τις άδικες και καταχραστικές πειθαρχικές διώξεις κ.λ.π ) που η Ομοσπονδία τα έχει πλήρως διαγράψει από την ατζέντα της, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να βοηθήσουν ώστε αυτό να γενικευτεί σε όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις και την Ομοσπονδία πριν είναι πλέον πολύ αργά.      
 Αγαπητέ φίλε οι εργαζόμενοι πρέπει να βγούν από την αδράνεια και την ηττοπάθεια, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να απαιτήσουν από τις ενώσεις τους να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της απόφασης του συνεδρίου. Το να το κάνουν αυτό μόνο οι δύο Ενώσεις που έχουν πάρει σχετική απόφαση και η ΕΑΚΠ, έχει μεν την σημασία και την αξία του και θα στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν είναι όλοι δεδομένοι και συμβιβασμένοι στον κλάδο μας , αλλά δεν είναι όμως εκ των πραγμάτων δυνατόν να δημιουργήσει την πίεση που χρειάζεται προς την κυβέρνηση ειδικά αυτήν την περίοδο που όλα ανατρέπονται με τέτοια ευκολία για να δώσει τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη ο κλάδος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν.  
 Ευχαριστούμε για την επικοινωνία και καλή δύναμη! 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις