Ημερομηνία16-06-2011
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ

Ερώτημα:
.
Καλησπέρα συνάδελφοι και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε
Έχω μια ερώτηση που αφορά της αναπαύσεις των υπαλλήλων.
Δουλεύω 24ωρο και αυτό τον μηνά λόγου χάρη δεν μπορεί η διοίκηση μου να μου χορηγήσει τις δυο 24ωρες αναπαύσεις που δικαιούμαι ενώ έχω κάνει 2 με 3 αναφορές για πάρω τις αναπαύσεις η απάντηση είναι αρνητική: <δεν δύναται λόγω έλλειψης οδηγών>, το ερώτημα μου είναι: Ποσά ρεπό θα δικαιούμαι στο τέλος του μηνά +6 ή +12?? θέλω επίσης να ρωτήσω αν η διαταγή του ΑΠΣ τις Αρ.Πρωτ 51240 Φ105,6 15-12-1999 <Χρόνος εργασίας πυρ/κου προσωπικού> στην παρ. 2 αναφέρει: ....., ενώ όταν η απασχόληση προσφέρεται κατά τις ημέρες ανάπαυσης(Η/Α) του προσωπικού χορηγείται ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ και Η/Α , αφορά την δίκη μου περίπτωση που εργάζομαι ασταμάτητα ενώ θα έπρεπε να είχα ρεπό?
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
.
Απάντηση στο ερώτημα:
.
Αγαπητέ συνάδελφε καταρχήν σε ενημερώνουμε ότι η απάντηση της διοίκησής σου στις υποβαλλόμενες αναφορές σου, είναι παράνομη και πέρα από κάθε λογική. Η έλλειψη των οδηγών που επικαλείται ως δικαιολογία, οφείλεται στο ότι δεν υλοποιήθηκε η βασική συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για την πρόσληψη του προσωπικού και την κάλυψη των οργανικών κενών θέσεων των οδηγών και στην υπηρεσία που υπηρετείς. Για την εξέλιξη αυτή ουδεμία ευθύνη φέρουν οι υπηρετούντες υπάλληλοι. 
Επιπλέον:
Με την 25566 Φ.105.6/25-5-2001 Δ/γη Α.Π.Σ. με θέμα «ετοιμότητα πυροσβεστικού προσωπικού» ορίζεται ρητά ότι η περικοπή ρεπό επιτρέπεται μόνο μετά από ειδική Διαταγή του Α.Π.Σ. και όταν φυσικά υπάρχουν σύμβαντα σε εξέλιξη, που έχουν σχέση με την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σε ότι αφορά την παράγραφο 2 της υπ. αριθμ. 51240 Φ105.6/15-12-1999 Δ\γης Α.Π.Σ. «Χρόνος εργασίας πυροσβεστικού προσωπικού» έχει εφαρμογή και για την περίπτωσή σου και από τη στιγμή που με την εργασία σου έχεις εξαντλήσει το ανώτατο όριο των χρηματικών αποζημιώσεων δικαιούσαι για κάθε οκτάωρο υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ανάπαυσης (ρεπό ), 16 ώρες ανάπαυσης δηλαδή 12 ρεπό για εργασία σε μήνα 30 ημερών και 16 ρεπό για εργασία σε μήνα 31 ημερών όταν η βάρδια σου αναλαμβάνει υπηρεσία την 1η του μήνα και δουλεύει συνεχώς μέχρι την 31η  σύμφωνα και με την την υπ αριθμ. 9459 Φ.105.6/16-3-1987 Διαταγή Α.Π.Σ. με θέμα: «Κωδικοποίηση Δ/γων θέσπισης και εφαρμογής της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας και καθιέρωση τρόπου διεξαγωγής της υπηρεσίας στους πυροσβεστικούς σταθμούς».
Όμως πέραν των Δ.Υ. αναφορών που θα υποβάλλεις για παραβίαση του χρόνου εργασίας και για τη χορήγηση των επιπλέον ημερήσιων αναπαύσεων (βλέπε υποδείγματα στο site της Ε.Α.Κ.Π. και στην ενότητα «Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε Ερωτήματα και Προτάσεις» για ανάλογες περιπτώσεις), θα πρέπει να ενημερώσεις άμεσα και το σωματείο σου, που έχει την υποχρέωση να παρέμβει απαιτώντας από τη διοίκηση να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της καταστρατήγησης του ωραρίου με περικοπή ρεπό και σε διαφορετική περίπτωση να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς αποκατάσταση της νομιμότητας. 
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις