Ημερομηνία15-06-2010
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΛΠ

 
Ερώτημα 1ο
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΚΠ. ΣΕΙΡΑΣ 62 ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΑ ΠΕΡΝΩ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΔΗΛΩΣΕΙ  ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ. ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε το ερώτημά σου έχει απαντηθεί από τη παράταξή μας έπειτα από αρκετά ερωτήματα συναδέλφων, με πιο πρόσφατη την απάντηση που δόθηκε στις 24-12-2009 με τίτλο «3 απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με μεταθέσεις» (Για να βρεις την απάντηση θα πρέπει να ανατρέξεις στην ενότητα «Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις»).
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
                                                        ---------------------------
Ερώτημα 2ο
Αγαπητοί συνάδελφοι γεια σας. Υπηρετώ σε μια επαρχιακή πόλη και αυτήν την στίγμη με το νέο ωράριο έχουμε το έξης πρόβλημα. Σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς και ενω  βρίσκεται είτε σε εξέλιξη είτε σε μερικό έλενγχο είτε σε έλεγχο εαν ζητήσουμε αλλαγή(για να φυγουμε απο την φωτια και απλα να παμε στην υπηρεσια να ειμαστε σε επιφυλακη) γιατί εχει περάσει το 8ωρο μας η διοίκηση προφασίζεται οτι υπάρχει συμβάν και δεν γίνονται αλλαγές με
αποτέλεσμα να συμπληρωνουμε επιπλεον ωρες και η αλλαγη μας να γίνεται τελίκα μέτα απο
μερικές ώρες ακόμα και μέτα  απο  το 16ωρο.Θα ήθελα να ρωτήσω αφού εκτελέσω την υπηρεσία που με έχει διατάξει η διοίκηση μπορώ να κάνω μια αναφορά παραπόνων και πως μπορώ να το στοιχειοθετήσω για να μην γινεται απρόσκοπτα υπέρβαση του ωραρίου μου?
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε κατ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το επάγγελμα του πυροσβέστη, είναι ίσως το μοναδικό επάγγελμα στο οποίο δεν υφίστανται ανώτατα όρια εργασίας στα συμβάντα. Η πρόταση της παράταξής μας για την Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας καλύπτει το σημαντικό αυτό νομοθετικό κενό ( βλέπε στην ενότητα «Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις»). Η πολιτική και φυσική μας ηγεσία όμως, σε αγαστή συνεργασία με τις συμβιβασμένες παρατάξεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού (Π.Α.Σ.Κ.Π. – Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.), έχουν φροντίσει μέσω του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στους πυροσβέστες κατά τη διάρκεια των συμβάντων, να ορίσουν το 12ωρο ως ανώτατο όριο. Η Ε.Α.Κ.Π. παλεύει 2 χρόνια τώρα για την απόσυρσή του και την υλοποίηση της πρότασής της, που ορίζει ως ανώτατο όριο εργασίας το 8ωρο με 16 ώρες ανάπαυση και σε συνθήκες καύσωνα το 6ωρο, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 130427/26-6-90 ΕΓΚΥΚΛΙΟ του Υπουργείου Εργασίας μεΘέμα: «Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος», τόσο για την διάρκεια επέμβασης σε συμβάντα, όσο και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτελούνται περιπολίες με τα πυροσβεστικά οχήματα.
Σε ότι αφορά τις ενέργειες που μπορείς να κάνεις προκειμένου να αντιμετωπίσεις άμεσα το πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζεις ότι κατά τη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου εκδοθήκαν από το Α.Π.Σ. οι εξής διαταγές:
1) 32410 Φ. 290.1/22-6-2009 «Βασικές αρχές ασφάλειας προσωπικού σε δασικές πυρκαγιές»
2) 36642 Φ. 290.1/10-7-2009 «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις βασικές αρχές ασφάλειας προσωπικού σε δασικές πυρκαγιές»
Τις παραπάνω διαταγές θα πρέπει να τις αιτηθείς από τη διοίκησή σου και να τις μελετήσεις.
Σύμφωνα με την 1η διαταγή ο επικεφαλής συμβάντος δασικής πυρκαγιάς, πρέπει να φροντίζει ώστε ο ίδιος και το προσωπικό του να μην κουράζονται ψυχοσωματικά υπερβολικά, ώστε να διατηρούν εφεδρεία δυνάμεων, για να ανταπεξέλθουν σε κάθε απρόβλεπτη κατάσταση άμεσα επικείμενου για αυτούς κινδύνου. Επομένως πρέπει να μεριμνά για έγκαιρη αντικατάσταση του προσωπικού, αλλά και του ιδίου.
Με βάση το παραπάνω εδάφιο θα μπορέσεις να υποβάλλεις την ανάλογη αναφορά παραπόνων και όταν θα λάβεις την απάντηση θα επικοινωνήσεις μαζί μας τηλεφωνικά για τις περαιτέρω ενέργειες.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
                                                  ----------------------------------
 
Ερώτημα 3ο
ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΤΟ ΠΚ …… ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΒΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΩΡΑΡΙΟ ΓΓ ΒΒ ΑΑ RR. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΩΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΟΤΑΝ
ΕΚΤΕΛΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΑΝ/ΤΗΣ ΠΡΟΙΣ/ΝΟΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΡΕΠΟ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε όταν εκτελείς χρέη προϊσταμένου δικαιούσαι όλες τις πρόσθετες αποζημιώσεις, τις αμοιβές νυχτερινής εργασίας και τις ημερήσιες αναπαύσεις που δικαιούται ο προϊστάμενος του κλιμακίου, και ορίζονται στην υπ. αριθμ. 9459 Φ. 105.6/16-3-1987 Δ\γη Α.Π.Σ. «Κωδικοποίηση οδηγιών θέσπισης και εφαρμογής 5νθήμερης εβδομάδας εργασίας και καθιέρωση τρόπου διεξαγωγής της υπηρεσίας στους Πυρ/κους Σταθμούς», όπως έχει τροποποιηθεί από τις σχετικές διαταγές που είναι αναρτημένες στην αρχική σελίδα του site της Ε.Α.Κ.Π.
Στην περίπτωση που η ημέρα της ανάθεσης των καθηκόντων σου ως προϊσταμένου συμπίπτει με το ρεπό της βάρδιάς σου, επίσης λαμβάνεις τις αποζημιώσεις και τις αναπαύσεις που δικαιούται ο προϊστάμενος.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
                                                       --------------------------------
 
Ερώτημα 4ο
Αγαπητοί συνάδελφοι, καταρχήν συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Λέγομαι ………………….. και μπήκα στο σώμα με την 72η
σειρά. Υπηρετώ στο ΠΚ ……… ενώ έχω τόπο συμφερόντων το ……....Η κατηγορία που ήμουν
επιτυχών ήταν η ΣΤ (ΕΜΑΚ).Μαθαίνω οτι διάφορες ΕΜΑΚ έχουν καλέσει συναδέρφους που είχαν  επιτύχει στην ίδια κατηγορία και έχουν καταταγεί με την 73η ή 74η σειρά. Έκανα το λάθος να απευθυνθώ στο γραφείο προσωπικού στο ΑΠΣ όπου δυστυχώς δε θέλω να σχολιάσω τη συμπεριφορά που υπήρξα αποδέκτης. Θα ήθελα να ρωτήσω αν εσείς έχετε κάποια πληροφόρηση στο θέμα ή που μπορώ να απευθυνθώ  για πληροφορίες. Παρακαλώ να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία μου. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς ……………………….
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε αν και το ερώτημά σου έχει απαντηθεί από την παράταξή μας (βλέπε στη ενότητα «Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις» στην αρχική σελίδα του site), θα επιχειρήσουμε με μια σύντομη ανάλυση την ενημέρωσή σου και την υπόδειξή των απαραίτητων ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβείς.
τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις των συναδέλφων από την 72η εκπαιδευτική σειρά (καταταγέντες το 2007) και μετά, πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι δεν προβλέπονται πουθενά από τον κανονισμό, γιατί οι συνάδελφοι είναι στην ουσία εκτός κανονισμού σε ότι αφορά τα κριτήρια των τοποθετήσεων – μεταθέσεων. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του κανονισμού κατάταξης με προσλήψεις σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στη συνεχή αναβολή της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα τους εντάξει στον ισχύοντα κανονισμό.
Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να υποβληθεί από μέρους σου ένα ερώτημα με Δ.Υ. αναφορά προς τη διοίκησή σου η οποία είναι υποχρεωμένη να την προωθήσει στο αρμόδιο τμήμα του Α.Π.Σ., στην οποία θα αναφέρεις την κατηγορία στην οποία υπάγεσαι (Ε.Μ.Α.Κ.) και τον τόπο συμφερόντων που έχεις δηλώσει κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την αποφοίτησή σου από τη σχολή πυροσβεστών και θα ζητάς να σου γνωστοποιηθούν τα ισχύοντα που διέπουν το καθεστώς των μεταθέσεών σου. Μόλις λάβεις απάντηση θα επικοινωνήσεις μαζί μας τηλεφωνικά για τις περεταίρω νόμιμες ενέργειες.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
                                           ----------------------------------------------
 
Ερώτημα 5ο
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΗΣΥΧΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΑΣ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ, Ο ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΟΣ ΜΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΕΙΝΑΙ 62 ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ
ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΙ ΟΙ 2 ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΕΙΜΑΙ ΕΚ/ΚΟΣ) ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ  ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 67 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΑΥΤΟ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητή επισκέπτρια το ερώτημα που μας θέτεις έχει απαντηθεί αρκετές φορές έπειτα από ερωτήματα συναδέλφων, με πιο πρόσφατη την απάντηση στις 15-12-2009 (βλέπε στη ενότητα «Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις» στην αρχική σελίδα του site).
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
                                      
                                                   -------------------------------------

Ερώτημα 6ο
Παρακαλώ γνωστοποιήστε μου εάν  υπάλληλος ο οποίος βρίσκετε σε κατάσταση γραφείου, εάν συμπεριλαμβάνετε στον κανονισμό μεταθέσεων περί οκταετίας. Δηλαδή εάν βρίσκετε στον τόπο συμφερόντων του πάνω από οκτώ έτη, εάν μπορεί να μετατεθεί.
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε αν και τα στοιχεία που μας αναφέρεις δεν είναι αρκετά διευκρινιστικά, σε ενημερώνουμε ότι ο ισχύον κανονισμός μεταθέσεων εφαρμόζεται για όλους τους υπαλλήλους που διέπονται από το καθεστώς της 8ετίας (συνάδελφοι που προσεληφθήκαν πριν το 1996) πλην των εξαιρέσεων του άρθρου 22, όπως θα διαπιστώσεις όταν διαβάσεις τον κανονισμό μεταθέσεων που είναι αναρτημένος στην αρχική σελίδα του site της παράταξης μας.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις