Ημερομηνία12-03-2010
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 
1ο ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Συνάδελφοι καλημέρα.. Έχω ένα ερώτημα το οποίο αφορά την γονική άδεια ανατροφής ανηλίκου τέκνου. Πήγα δικαστικώς και κέρδισα την υπόθεση. Η απόφαση βγήκε υπέρ μου. Έχει σταλεί στο αρχηγείο από αρχές Οκτώβρη. Μου ζητήσανε και έστειλα βεβαίωση εργοδότη και ένσημα της συζύγου μου, αλλά παρ όλα αυτά δεν έχει εκτελεστεί ακόμα. Έκανα αίτηση για να μου χορηγήσουνε την άδεια αρχές Νοέμβρη αλλά και εκεί δεν πήρα καμμία απάντηση. Επανέρχομαι με δεύτερη Δ.Υ. να μου απαντήσουν που βρίσκεται η εξέλιξη της αλλά
ούτε εκεί πήρα απάντηση. Θα ήθελα αν μπορείτε να κάνετε κάποιες ενέργειες. Ευχαριστώ πολύ.
 
Απάντηση στο ερώτημα:
 
Αγαπητέ συνάδελφε κατ αρχήν σου ζητάμε συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά το ερώτημα σου μπλέχτηκε μέσα στις δεκάδες εκκρεμότητες των ημερών. Η  Ε.Α.Κ.Π. έχει αναλύσει το θέμα των αδειών και γενικότερα των διευκολύνσεων των υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, σε ότι αφορά την χορήγησή τους στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους (βλέπε στην ενότητα «Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις» την απάντηση που δόθηκε σε συνάδελφο από την Κρήτη για την άδεια πατρότητας στις 08-09-2007).
Εφόσον όμως, όπως μας αναφέρεις έχεις στη διάθεσή σου απόφαση Δικαστηρίου που δικαιώνει την απαίτησή σου, σε ότι αφορά τη χορήγηση της γονικής άδειας και η διαδικασία κωλυσιεργείτε καθαρά από την υπηρεσία, τότε θα σε παρακαλέσουμε να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά μαζί μας, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της αποστολής από την πλευρά σου όλης της σχετικής αλληλογραφίας, στα στελέχη της παράταξής μας, ώστε να σου παρασχεθεί η ανάλογη συνδικαλιστική στήριξη.  
Πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στο αίτημά σου.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.  
 
2ο ΕΡΩΤΗΜΑ
 
Σας είχα ρωτήσει το ακόλουθο:

Αγαπητοί συνάδελφοι ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής ερωτήματα:
1.Για να πάω στην Υπηρεσία μου Π.Κ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ,παιρνάω πορθμίο.(που δεν είναι αστική συγκοινωνία)Επίσης το νησί εξυπηρετείται από ιδιωτικά ΚΤΕΛ.(ούτε αυτά είναι αστική συγκηνωνία)Το αυτοκίνητο στο Ferry κοστίζει 5.50€ να πάω και άλλα τόσα να γυρίσω,δηλαδή 11€.Αν αυτό το πολλαπλάσιάσουμε επι 24 8άωρα που κάνω εκεί,βγαίνει ένα τρελό ποσό που
πρέπει να καταβάλω μηνιαίως προκειμένου να μεταβώ στην υπηρεσία μου.Το σπίτι μου απο την υπηρεσία απέχει πάνω απο 15 χλμ.Μπορώ να διεκδικήσω αυτά τα χρήματα,και με πιον τρόπο?

Και μου απαντήσατε το παρακάτω:

Αγαπητέ συνάδελφε σου γνωρίζουμε ότι οι εκτός έδρας αποζημιώσεις που προβλέπουν οι διατάξεις: Π.Δ. 200/1993 Φ.Ε.Κ. 75 τεύχος Α΄ «Περί Οδοιπορικών Εξόδων Εσωτερικού του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ»
Ν. 2685/1999 Φ.Ε.Κ. 35 τεύχος Α΄ «Κάλυψη δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικρατείας και άλλες διατάξεις»
Κ.Υ.Α. 2/66739/0022/15-11-2000 Φ.Ε.Κ. 1394 τεύχος Β΄ «Οδοιπορικά έξοδα και λοιπά έξοδα του Πυροσβεστικού Προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος»
Εγκύκλιος Δ\\γη Α.Π.Σ. 56 αριθμ. Πρωτ.: 405 Φ. 507.1/19-1-2001 «Οδοιπορικά έξοδα πυροσβεστικών υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος» αφορούν τις μετακινήσεις που πραγματοποιούνται εν ώρα υπηρεσίας και για την εκτέλεση αυτής. Δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις μετακινήσεις από την οικία του υπαλλήλου προς την υπηρεσία που υπηρετεί.

Θέλω απλά να σημειώσω κάτι το οποίο ίσως διαφοροποιει την κατάσταση.Η μετάθεση μου ήταν για 4ο Π.Σ Πειραιά. Και ο 4ος Π.Σ Πειραια με έστειλε να επανδρώσω το Κλιμάκιο του ( Π.Κ Σαλαμίνας)Δεν τοποθετήθηκα απ\'ευθείας εκεί. Αλλάζει αυτό σε κάτι την αρχική σας απάντηση?
 
Απάντηση στο ερώτημα:
Αγαπητέ συνάδελφε το νέο στοιχείο που μας παραθέτεις διαφοροποιεί την κατάσταση και τροποποιεί την αρχική μας απάντηση ως εξής:
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23 του κανονισμού μεταθέσεων, που είναι αναρτημένος στην αρχική σελίδα του site της Ε.Α.Κ.Π. ορίζεται ότι:
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Διατάγματος και του κανονισμού κατάταξης όπως κάθε φορά ισχύει, θεωρείται ως ενιαία πόλη ο Νομός Αττικής εκτός του Λαυρίου, της Αίγινας, και των Μεγάρων.  
Από τη συγκεκριμένη διάταξη απορρέει ότι η Σαλαμίνα η οποία ανήκει στο νομό Αττικής, θεωρείται ως ενιαία πόλη με όλες τις περιοχές του νομού πλην Λαυρίου, Αίγινας, και Μεγάρων. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση σου στο Π.Κ. Σαλαμίνας λογίζεται ως μετακίνηση μέσα στην ίδια πόλη (άρθρο21 του κανονισμού μεταθέσεων) και δεν λογίζεται ως απόσπαση, με αποτέλεσμα να μην δικαιούσαι την ανάλογη ημερήσια αποζημίωση.
Συνάδελφε
Από την δεύτερη απάντησή μας πρέπει να κατανοήσεις την αναγκαιότητα της υλοποίησης της πρότασης που κατέθεσε η Ε.Α.Κ.Π. για σύνταξη νέου κανονισμού μεταθέσεων, προς όλους τους αρμόδιους φορείς κάνε κλικ εδώ: www.old.eakp.gr/view.php
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η άμεση ενίσχυση της Ε.Α.Κ.Π. σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, μη εξαιρουμένου και του σωματείου του νομού Αττικής που υπηρετείς, η διοίκηση του οποίου είναι συνύπευθυνη σε ότι αφορά το αδιέξοδο στο οποίο έχεις περιέλθει.
Επίσης για την καλύτερη ενημέρωση σου για εργασιακά ζητήματα που σε απασχολούν, θα πρέπει να μελετήσεις προσεκτικά και τις συγκεκριμένες ενότητες που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του siteτης παράταξής μας:
«Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις»
«Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις»
«Αρχείο Ανακοινώσεων Ε.Α.Κ.Π.»
Και τις νομοθετικές διατάξεις που έχουν αναρτηθεί στην Αρχική Σελίδα.
Πιστεύουμε ότι καλύφθηκε και το δεύτερο ερώτημά σου.
Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
 
 
3Ο ΕΡΩΤΗΜΑ 
 
Καταρχήν συγχαρητήρια για το πολύτιμο έργο σας. Θα ήθελα να ρωτήσω εαν υπάρχει αντιπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π στην περιφέρεια ανατολικής μακεδονίας - θράκης ?Ευχαριστ\'ω εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
 
Απάντηση στο ερώτημα
Συνάδελφε τα στελέχη της παράταξής μας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με αρκετούς συναδέλφους, που υπηρετούν σε περιφέρειες στις οποίες δεν έχει συσταθεί παράταξη της Ε.Α.Κ.Π. με σκοπό να συνδράμουν ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Στα πλαίσια αυτά είμαστε σε επαφή και με συναδέλφους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Από εσένα ζητάμε τη στήριξή και τη συμμετοχή σου σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς και την άμεση επικοινωνία μαζί μας για περεταίρω ενημέρωση.
 
 
4ο ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ
 
mporoyme ektos apo tin enosh poy eimaste gramenh sthn perioxh mas na eimaste kai se mia allh deyterh?eyxaristo ek ton proteron.
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ   ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ
 
 Αγαπητέ συνάδελφε όχι δεν μπορείς να είσαι και σε άλλη ένωση μέλος. Το καταστατικό των πρωτοβάθμιων ενώσεων ορίζει ότι γίνεσαι μέλος στην περιοχή όπου υπηρετείς είτε εκεί υπάρχει Ένωση σε επίπεδο Νομού είτε σε επίπεδο περιφέρειας. Αν πάρεις μετάθεση και μετατεθείς σε άλλη περιοχή όπου εδρεύει άλλη πρωτοβάθμια Ένωση τότε πρέπει να διαγραφείς από την παλαιά και να εγγραφείς στην νέα που μετατίθεσαι. 
 Αυτό όμως που επιβάλλεται να κάνεις τόσο εσύ όσο και όλοι οι συνάδελφοι είναι να στηρίξεις όποιας ένωσης και εάν είσαι μέλος την ΕΑΚΠ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ του αγωνιστικού συνδικαλισμού . Αν όμως είσαι μέλος σε ένωση που δεν έχει συσταθεί ακόμη παράταξη της ΕΑΚΠ τότε πάρε πρωτοβουλία εσύ και όσοι άλλοι συνάδελφοι θέλουν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του αγωνιστικού συνδικαλισμού για να συσταθεί . Οι εκλογές είναι προ των πυλών στις περισσότερες πρωτοβάθμιες ενώσεις αυτό το διάστημα, μην αφήσουμε λοιπόν να χαθεί άλλος χρόνος.
 
 


Δείτε όλες τις Απαντήσεις Ε.Α.Κ.Π. σε ερωτήματα και προτάσεις