Ημερομηνία16-12-2009
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΥΡΑΡΧΟΥ ΣΑΒΒΑ ΘΕΟΔΩΡΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΠΣ

Δεκέμβρης 2009
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
του Αντιπύραρχου Σάββα Θεοδωρή
ΠΡΟΣ
Όλες τις συναδέλφισσες και συνάδελφους Αξιωματικούς στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μέλη και μη της Ε.Α.Π.Σ.
 
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι Αξιωματικοί
 
   Είμαι Αντιπύραρχος και υπηρετώ στη Δ/νση Εναέριων Μέσων του Αρχηγείου.
Στη συνδικαλιστική μου διαδρομή, υπήρξα από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος ( Π.Ε.Υ.Π.Σ.), Γενικός Γραμματέας αυτής, μέλος του Δ.Σ., επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της κατάθεσης πρότασης για τη θεσμοθέτηση του Κανονισμού Μεταθέσεων, μέλος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής και τα τελευταία έξι χρόνια μέλος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.
   Στη διαδρομή των έξι αυτών χρόνων προσπάθησα να δώσω ενωτικό και αγωνιστικό περιεχόμενο και προσανατολισμό στη συνδικαλιστική δράση είτε σαν απλό μέλος της Ένωσης είτε ως υποψήφιος με τη στήριξη λίγων αλλά αξιόλογων συναδέλφων, σε αντίθεση με τον πολιτικά ερμαφρόδιτο, συμβιβαστικό και αβανταδόρικο λόγο των συνδικαλιστών του Δ.Σ. της Ε.Α.Π.Σ.
Οι συσχετισμοί, όμως, στη διοίκηση της Ε.Α.Π.Σ, ήταν και είναι αρνητικοί. Οι πελατειακές σχέσεις και οι μικροεξυπηρετήσεις από όποια θέση κι αν είχαν διαχρονικά τα μέλη του Δ.Σ. της είτε στην ηγεσία είτε στη Δ/νση Προσωπικού του Αρχηγείου είτε στις Σχολές δοκίμων πυροσβεστών, αρχιπυροσβεστών και αξιωματικών, δημιούργησαν «πελατολόγιο» και στερέωσαν στην πλειοψηφία των Αξιωματικών την πεποίθηση - και όχι άδικα - ότι αυτοί και μόνο αυτοί έχουν την εξουσία και μπορούν να λύσουν κάθε πρόβλημά τους. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων αξιωματικών έπεσαν σ΄ αυτή την παγίδα. Άλλοι πάλι συνειδητά επέλεξαν αυτό το δρόμο, αφήνοντας στην άκρη τη συλλογική συνδικαλιστική διεκδίκηση με αγώνες για τη λύση των όποιων προβλημάτων τους, όλοι τους δε βολεύτηκαν και εκχώρησαν τη συναίνεσή τους σε καθετί αποφάσιζε και αποφασίζει η Ε.Α.Π.Σ.
   Οι Διοικήσεις της Ε.Α.Π.Σ., παρ΄ όλες τις φαινομενικά σωστές θέσεις που διατύπωναν και διατυπώνουν με υπομνήματα προσυνεδριακά είτε ενόψει ενημερώσεων νέων πολιτικών και φυσικών ηγεσιών του Σώματος, είτε κατά καιρούς στο διαδικτυακό χώρο της ως προς την αναγκαιότητα κάλυψης των οργανικών κενών, το επικίνδυνο και ανθυγιεινό της εργασίας μας, την ενοποίηση των ταμείων ΕΛ.ΑΣ. και Π.Σ., τις παράνομες επιφυλακές με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας μας, το ισχύον αναξιοκρατικό σύστημα κρίσεων και προαγωγών, τον κανονισμό των μεταθέσεων, την υγιεινή και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εργασίας μας κ.λπ., δεν μπήκαν στον κόπο να τις αναλύσουν ποτέ, να συγκαλέσουν τα μέλη τους σε γενική συνέλευση για να εκφέρουν τις απόψεις τους, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή τάχα διαδικαστικούς αποκλεισμούς, έτσι ώστε να αποτελέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και να διεκδικηθούν αγωνιστικά. Ίσως γιατί όταν λένε ότι ο λόγος τους είναι υπεύθυνος, συνετός και χωρίς λαϊκισμούς εννοούν ότι είναι αποστεωμένος, περιχαρακωμένος μέχρι εκεί που δεν είναι επικίνδυνος για την πολιτική εξουσία με την οποία διαχρονικά «έβαζαν πλάτη» και αποτελούσαν τους «νεροκουβαλητές» της παρ΄ όλες τις φραστικές διαφοροποιήσεις τους.
   Σήμερα πλέον έχουν πέσει τα προσωπεία και οι μάσκες αποκαλύφθηκαν !!! Οι συνδικαλιστές(!) της Ε.Α.Π.Σ. με τα γνωστά τερτίπια των μικροεξυπηρετήσεων και των πελατειακών σχέσεων μέσα από κάποια θέση της Διοίκησης που κατείχαν ή κατέχουν εξαγόρασαν τη ψήφο σας και με τη διγλωσσία τους ψαρεύουν σε θολά νερά, θέλοντας να είναι το μακρύ χέρι της Διοίκησης.
- Δεν μιλάνε για πραγματική αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Μόνο για επιδοματικά ψίχουλα μιλάνε. Για καταβολή επιδόματος σε ποσοστό 20% επί του βασικού μισθού του Αντιπύραρχου. Φτάνει, όμως, αυτό; Δε δόθηκε ποτέ πραγματικό περιεχόμενο στη βαριά και ανθυγιεινή εργασιακή μας σχέση με πρόταση μείωσης του εργάσιμου βίουσυνταξιοδοτικά χωρίς την καταβολή πρόσθετων εισφορών, με μείωση και τήρηση του ωραρίου στα πλαίσια μικρότερης έκθεσης του προσωπικού στην επικινδυνότητα, με λήψη πρόσθετων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Συναίνεσαν σε ένα κανονισμό υγιεινής και ασφάλειας περιορισμένο στα πλαίσια του εφικτού και του «μη χείρον βέλτιστο» που εκ των πραγμάτων είναι ανεφάρμοστος, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου και με αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές εκθέσεις των πυροσβεστών σε δωδεκάωρη τουλάχιστον εργασία κάτω από τις πλέον επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους.
- Λιβανίζουν ως επίτευγμα τον ισχύοντα πλέον Ν.3511/2006 με τον οποίο επέρχεται μεγαλύτερη στρατικοποίηση του Π.Σ. στα πλαίσια των Σ.Α. και ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μέσω Π.Δ. και Υ.Α. που θα εκδίδονται στο ωράριο εργασίας, στις αποδοχές, στη διαδικασία προσλήψεων, στις μεταθέσεις, στο βαθμολόγιο, στις εκπαιδεύσεις κ.α.
- Τσιμουδιά για τον τζόγο του χρηματιστηρίου και των ομολόγων με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων μας. Ούτε λόγος για τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής με τις επενδύσεις σε ομόλογα των αποθεματικών των ταμείων μας Ε.Τ.Υ.Π.Σ. και Τ.Α.Υ.Π.Σ., και του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. με μεγάλες επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. των ταμείων ΕΤΕΧ -ΤΑΑΣ της ΕΛ.ΑΣ, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους και επηρεάζουν τη συνολική πορεία των περιουσιακών στοιχείων του ενοποιημένου πλέον Ταμείου μας. Ο μόνος τους πόνος είναι η απουσία εκπροσώπησης της Ε.Α.Π.Σ. από το Δ.Σ. του Ταμείου. 
- Αποθεώνουν την επαγγελματική ασφάλιση - δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος που προωθείται - που είναι ο προάγγελος της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης στα κύρια και στα επικουρικά συνταξιοδοτικά μας ταμεία.
Μετά την …υπεύθυνη σιγή, επικροτούν το δωδεκάωρο που πιλοτικά εφαρμόζεται στον 8ο και 12ο πυροσβεστικό σταθμό της Αθήνας, που στόχος είναι να γίνει μόνιμο ωράριο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της λειψής οργανικής δύναμης με τη συνέχιση των παράνομων επιφυλακών και προς τέρψη των όσων επεξεργάστηκαν και πέρασαν ανάλογες διατάξεις με τον μανδύα μάλιστα της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στο Σώμα μας. Πως αλλιώς να εκλάβει κανείς τα όσα αναγράφονται στο από 26-11-2009 Υπόμνημα προς τον Αρχηγό του Π.Σ. ότι « παραμένουν επίσης σε εκκρεμότητα και χρήζουν λήψης άμεσων πρωτοβουλιών: …. Ο Επανασχεδιασμός του υφιστάμενου ωραρίου εναλλαγής βάρδιας των υπηρεσιών.» Αν έχουν θέση ξεκάθαρη, να μιλήσουν για καθιέρωση οκτάωρου σ΄ όλες τις υπηρεσίες.
- Τηρούν σιγήν ιχθύος και με κανένα … υπόμνημα περιμένουν τη φιλεύσπλαχνη πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα, όταν ο βασικός μισθός του πυροσβέστη βρίσκεται σε επίπεδα κατώτερα και αυτής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, χωρίς αναπροσαρμογή του μισθολογίου και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
- Μιλιά για το περιεχόμενο των τροποποιήσεων του Κανονισμού Μεταθέσεων (Π.Δ. 170/1996 ) που εν κρυπτώ υπηρεσιακά προωθούνται ενώ είναι γνωστό σ΄ αυτούς το περιεχόμενό τους και η διαδρομή τους (ΣτΕ). Αυτή λέγεται …συνδικαλιστική ηθική. Μόλις βγει το νέο Π.Δ. και στην περίπτωση που …ενοχλεί με μια ανακοίνωση ή με μια ανάρτηση κειμένου στο διαδικτυακό της χώρο για τα κακώς κείμενα, συνετά η Ε.Α.Π.Σ. θα επιτελέσει το καθήκον της. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.
- Έχουν πέσει σε λήθαργο και σε μακάρια αναμονή με λόγο συνετό, … περιμένουν, όταν εφαρμόζονται διαδοχικά οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα και Πετραλιά με μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ούτε λέξη και στο από 26-11-2009 Υπόμνημα προς τον Αρχηγό του Π.Σ.
- Απαξιώνουν, ακόμα και αυτή τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου, όπου εκατοντάδες εργατοϋπαλληλικά σωματεία συνεχίζουν τον αγώνα, διαδηλώνουν και διεκδικούν. (έδρασαν για άλλη μια φορά και φέτος). Και θέλουν να λέγονται και συνδικαλιστές. Ντροπή τους!!!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι Αξιωματικοί.
Αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των στιγμών που έχει να κάνει με την «οικονομική» κρίση στη χώρα μας και τη διαφαινόμενη αντιμετώπισή της, όχι σε βάρος των πρωτεργατών και δημιουργών της καπιταλιστών που συσσώρευσαν αμύθητο πλούτο που δεν μπορεί να επανεπενδυθεί για να υπάρξει εκ νέου κερδοφορία, για τον απλό λόγο της αδυναμίας απορρόφησής του από την πλατεία λαϊκή βάση τόσο σε προϊόντα όσο και υπηρεσίες, αλλά σε βάρος μας, θα πρέπει να επανεξετάσουμε συνδικαλιστικά τις δυνατότητές που έχουμε να αμυνθούμε και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την κρίση να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.
    Ενώ, λοιπόν, τα μέτρα άρχισαν να παίρνονται ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση (βλ. πάγωμα των μισθών, νέες αντι-ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις κατ΄ εφαρμογή των γνωστών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά ) και να χτυπούν τα τύμπανα από τη νέα κυβέρνηση για τα επώδυνα αλλά αναγκαία δομικά μέτρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων που είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε λόγω της συνύπαρξής μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, ούτε μιλιά από όλα τα εκλεγμένα μέλη της Ε.Α.Π.Σ. Τι έγινε; Μήπως ζούμε σε διαφορετική χώρα;
Δεν έχουν πάρει είδηση για την επερχόμενη περικοπή αυξήσεων μισθών, τη φορολογική επιδρομή όσων δεν βρίσκονται στα όρια της πείνας, την επιβολή και νέων έμμεσων φόρων που πλήττουν κατά κύριο λόγο τη λαϊκή οικογένεια, τις αντι-ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που σαν σκοπό έχουν να «καταλήξουν» τον εργαζόμενο προτού να πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη και να ξεκουραστεί στα πέντε - δέκα χρόνια της ζωής του που του μένουν, αν όλα πάνε καλά και δεν φύγει απ΄ τη ζωή νωρίτερα; Δεν βλέπουν αντίθετα τις προωθούμενες λύσεις για χαμηλή φορολόγηση των Α.Ε. στο 25% και των επιχειρήσεων που επανεπενδύουν τα κέρδη στο 10%, τις χαριστικές ρυθμίσεις ως προς την καταβολή εργοδοτικών εισφορών και Φ.Π.Α. των επιχειρήσεων, την …πολιτική αδυναμία σύλληψης της τεράστιας φοροδιαφυγής που οδηγεί στην μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και στην αύξηση των ανισοτήτων;
     Αναρωτηθείτε ποιο αγωνιστικό προσανατολισμό είχαν οι τελευταίες τουλάχιστον Διοικήσεις της Ένωσής μας. Θυμηθείτε σε ποια πορεία κατεβήκαμε τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία για να διεκδικήσουμε λύσεις, στα πλέον οξυμένα προβλήματά μας; Διεκδικήσεις, βέβαια είχαμε μόνο στα λόγια κατά τις εργασίες των συνεδρίων προς άγραν ψήφων και φανφάρες μέσα από το περιοδικό και το site Ένωσης στο διαδίκτυο και από καμιά ανακοίνωση που έφτανε στο παρά … πέντε. Και φυσικά πολλές επιτυχίες στις καθυστερούμενες οικονομικές απολαβές μας που πάντα με ενέργειες της Ένωσης τις παίρναμε. Αυτά ήταν τα … αγωνιστικά αποτελέσματα!!!
    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι αξιωματικοί, για όλα τα προβλήματα που βιώνουμε και που όλοι γνωρίζουμε, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η κυβερνητική πολιτική διαχρονικά. Μεγάλη ευθύνη έχουν οι Διοικήσεις της Ένωσης που μας παραμυθιάζουν με «μεγάλα και παχιά» λόγια και βάζουν ταφόπλακα στην όποια διάθεση αγωνιστικής συνδικαλιστικής μας δράσης.
Η θολή εικόνα για ένα συνδικαλισμό υπεύθυνο, συνετό, χωρίς λαϊκισμούς και ξεχασμένους εργατοπατερίστικους βερμπαλισμούς, όπως διατείνεται η Ε.Α.Π.Σ., έχει ξεφτίσει και έχει πια ξεμπροστιαστεί. Έχει πια κλείσει ο κύκλος της σαν συνδικαλιστική δύναμη που θέλει να εκφράζει τα μέλη της. Δεν έχει νόημα ύπαρξης για τους εργαζόμενους πυροσβέστες που προσβλέπουν σε ένα ανθρώπινο, αγωνιστικό και καταξιωμένο μέλλον.
Στην ουσία από την ίδρυση της Ένωσης μέχρι σήμερα υπάρχει μια πολιτική συμπόρευσης και παρακλήσεων στην πολιτική και φυσική ηγεσία, στην καλύτερη περίπτωση, αφού το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης εφαρμογή μιας κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει τα σημάδια της στην όξυνση των προβλημάτων του συνόλου των αξιωματικών αλλά και των υπαλλήλων γενικότερα του Πυροσβεστικού Σώματος.
    Με την πολυδιάσπαση των σωματείων μας στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», καμιά συνδικαλιστική φωνή που αγωνιά και μάχεται δεν θα μπορεί να πετύχει την παρεμπόδιση των όσων αρνητικών εξελίξεων στη ζωή μας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί που είναι πικραμένοι, αγανακτισμένοι και συνδικαλιστικά ιδιωτεύσαντες. Έχουν όμως και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Μπορούν να αγωνισθούν για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, για αποτελεσματική επαγγελματική εκπαίδευση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της τέχνης και της επιστήμης, για αναπροσανατολισμό των επιχειρησιακών επεμβάσεων στα συμβάντα. Μπορούν να διεκδικήσουν τη μη απώλεια της κοινωνικής καταξίωσης που έχει ο χώρος μας στην κοινωνία παρά την αναποτελεσματικότητα των τελευταίων χρόνων. 
   Όλοι μαζί πυροσβέστες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί με τη συμμετοχή μας μόνο σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο ανά περιφέρεια θα μπορέσουμε να καταργήσουμε στην πράξη την πολυδιάσπαση στο χώρο μας. Η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σε δευτεροβάθμιο επίπεδο είναι ο φυσικός μας χώρος, η μετεξέλιξη της Π.Ε.Υ.Π.Σ. που όλοι αγαπήσαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει συνδικαλιστικό προσανατολισμό και αγώνες δίπλα στα συμφέροντα και τα προβλήματα των εργαζομένων πυροσβεστών. Είναι ανάγκη όμως να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να αποκτήσει επιτέλους ο χώρος μας συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα. Οι όποιες διαφοροποιήσεις μας ως αξιωματικοί στην προβολή αιτημάτων που ζητούν λύσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο ενός αρραγούς, αγωνιστικού, μαχητικού και διεκδικητικού συνδικαλιστικού μετώπου. Πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν σαν επαγγελματίες πυροσβέστες. Κοινή συνισταμένη είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού είτε πρόκειται για τον κόπο μιας ζωής είτε για το φυσικό περιβάλλον που του ανήκει. Κοινή επιδίωξή μας είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών των εργαζομένων στο χώρο μας κατά τις επεμβάσεις μας στα συμβάντα που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας. Κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι η οικονομική ικανοποίησή μας για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Υπόθεση όλων μας είναι να αξιολογήσουμε σωστά το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε και να αναπροσανατολίσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας σε μαχητικό και διεκδικητικό πλαίσιο. 
 
ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ …ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΙΖΙΚΟ ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!
ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΣ
 
Υ.Γ. Αυτονόητο είναι ότι με την παρούσα αιτούμαι τη διαγραφή μου από μέλος της Ε.Α.Π.Σ.
.
.
Κατεβάστε εδώ το έγγραφο στην κανονική του μορφή: www.old.eakp.gr/pdf/epistoliantipirarhu.doc


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αλλων Συνδικαλιστικών Φορέων