Ημερομηνία:01-11-2009
ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

       ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
                       ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                                     
   «Δεν αρμόζει να είμαστε υπήκοοι τέτοιων ανάξιων δεσποτάδων που κυβερνούν το ¶ργος»
    Αισχύλου, Ορέστεια
 
Συνάδελφοι,
 
- Απέναντι σε αυτούς που θεωρούν πως η συνδικαλιστική δράση είναι μια δράση απολίτικου συνδικαλισμού.
- Απέναντι σε αυτούς που θεωρούν πως η Ομοσπονδία είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός.
- Απέναντι σε αυτούς που θεωρούν πως τα προβλήματα των εργαζομένων λύνονται όταν οι εργαζόμενοι γίνονται προνομιακοί συνομιλητές των κέντρων εξουσίας.
- Απέναντι σε αυτούς που θεωρούν πως η αισθητική του συνθήματος «Ψήφος, ε; Να» είναι το ενδεδειγμένο πρόσωπο του κλάδου μας.
- Απέναντι σε αυτούς που θεωρούν πως το ενδεδειγμένο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας φορέα είναι αυτό των «φωτισμένων συνδικαλιστών» που σκέφτονται αντί για εμάς.
- Απέναντι σε αυτούς που θεωρούν πως η κριτική σκέψη, η παραγωγή θέσεων, η διατύπωση μίας διαφορετικής άποψης αποτελούν ποινικά αδικήματα.
            Απέναντι σε όλους αυτούς που πρεσβεύουν τις παραπάνω αναχρονιστικές ιδέες, μέσα στον συνδικαλιστικό ιστό υπάρχει και ένα άλλο κοινωνικό υλικό:
¶νθρωποι με μόρφωση, με άποψη που εμπνέονται από μία διάθεση ριζοσπαστικής αμφισβήτησης.
¶νθρωποι με γνώση, συγκρότηση και κατάρτιση.
¶νθρωποι με διάθεση για συμμετοχή, για παραγωγή ιδεών.
Ένα κοινωνικό υλικό που η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία έκανε ότι μπορούσε για να είναι στην αφάνεια.
Αυτός ο κόσμος που στεκόταν παράμερα και μελαγχολικά βλέποντας τους μέτριους και τους ανεπαρκείς να διαχειρίζονται τα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, είχε μια και μόνη επιλογή:
Να εκραγεί.
Να δώσει τέλος σε όλα αυτά.
Κοινός τόπος για όλους εμάς που θεωρούμε πως το συνδικαλιστικό μας κίνημα νοσεί είναι η ανάγκη για ηθική και διανοητική μεταρρύθμιση.
Είναι η ανάγκη για συνδικαλιστικά ανασυγκρότηση.
Αυτή λοιπόν η ανάγκη πρέπει να γίνει στόχος που θα επιτευχθεί μέσα από μια συντεταγμένη διαρκή και συστηματική προσπάθεια.
Με αυτό το σκεπτικό συνάδελφοι και με το βλέμμα μας να κοιτάζει το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα συνήλθαν στο Εργατικό Κέντρο  Βόλου στις 29/9/09 στις 13:00, πραγματοποιώντας ένα Πανελλαδικό φόρουμ συνδικαλιστικού προβληματισμού για την ανασύνταξη του κλάδου.
Μέλη Δ.Σ πρωτοβάθμιων οργανώσεων, εκπρόσωποι οργανώσεων στο συνέδριο της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ, νυν και πρώην μέλη Δ.Σ της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ, απλά μέλη από το Λαύριο, την Κόρινθο, την Πάτρα, τη Λαμία, το Βόλο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Αττική.
Για εννέα (9) περίπου ώρες πήραμε μέρος σε ένα γόνιμο διάλογο.
Ένα διάλογο και μια διαδικασία που χωρίστηκε σε τέσσερις (4) θεματικές ενότητες:
 
 1. Γιατί βρισκόμαστε εδώ.
 2. Το μέλλον των Συμβασιούχων Πυροσβεστών στο νέο πολιτικό σκηνικό.
 3. Εργασιακό – Τρόποι και προσπάθειες επίλυσης του.
 4. Το 7ο Συνέδριο ως Συνέδριο συνδικαλιστικής επανίδρυσης.
 
Επιστολή στήριξης και αρωγής σε αυτή την προσπάθεια έστειλαν και συνάδελφοι από τα Σωματεία Χίου, Μυτιλήνης, Αμαλιάδας, Ηράκλειου Κρήτης, Σπάρτης, Ιωαννίνων και 1ης Ε.Μ.Α.Κ.
Μετά το τέλος της συνάντησης καταλήξαμε στις παρακάτω κοινές θέσεις:
 
 • Το πρόβλημα της εργασιακής μας τακτοποίησης δεν είναι πρόβλημα Συνταγματικό ούτε νομικό.
 • Το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση εμπνέεται από την πεποίθηση μας ότι σαν κλάδος διαθέτουμε ηθική, κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση να το διαδηλώνουμε και να το διεκδικούμε.
 • Η προσπάθεια μας για μόνιμη εργασιακή σχέση δεν μπορεί να στηρίζεται στην προεκλογική και μικροπολιτική υποσχεσιολογία των κομμάτων εξουσίας, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται στο κοινωνικό αξίωμα που αποτελεί επιταγή στοιχειώδους ορθολογισμού: κάθε εργαζόμενος που απασχολείται στο πλαίσιο μιας εξαρτημένης εργασίας δικαιούται να έχει μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση.
 • Το σύστημα πυροπροστασίας, προστασίας του πολίτη, του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα αναχρονιστικό μοντέλο και πρέπει να αλλάξει. Το δομικό χαρακτηριστικό της αναχρονιστικότητας αυτού του συστήματος είναι ότι χρησιμοποιεί ανθρώπους μιας χρήσης, αναλώσιμους και εργασιακά όμηρους. Κατά συνέπεια είναι επιβεβλημένο να είμαστε απέναντι σε αυτό το σύστημα.
 • Δεν θα επιδιώξουμε για ακόμη μια φορά να γίνουμε «προνομιακοί συνομιλητές» της εξουσίας για την επίλυση του εργασιακού μας.
 • Οι επιλογές και η συμπεριφορά της σημερινής συνδικαλιστικής ηγεσίας στρεβλώνουν το κοινωνικό πρόσωπο του κλάδου.
 • Ο στόχος αυτής της προσπάθειας δεν μπορεί να είναι η διάσπαση ή δημιουργία ενός άλλου φορέα αλλά η επανίδρυση του ενός και μοναδικού φορέα που είναι η Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. Ενός φορέα που θα έχει διαφορετικό κοινωνικό πρόσωπο από το σημερινό. Ενός φορέα που θα διατυπώσει στην εξουσία και την κοινωνία αιτήματα και επιχειρήματα μέσα από ένα σύστημα ριζοσπαστικών, ιδεολογικών και κοινωνικών αναφορών.
 • Το 7ο Συνέδριο - είτε το θέλουν είτε όχι κάποιοι – θα είναι ένα Συνέδριο συνδικαλιστικής επανίδρυσης.
Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν κάποιοι, πως την ατζέντα του 7ου συνεδρίου δεν δικαιούνται σε καμία περίπτωση να τη βάλει ο στενός πυρήνας της χρεοκοπημένης και αποτυχημένης ηγετικής ομάδας.
Το 7ο συνέδριο δεν μπορεί να είναι ένα γραφειοκρατικό συνέδριο μιας ημέρας, αλλά ένα τριήμερο συνέδριο όπου πρέπει να αρθούν οι ελαττωματικές αποφάσεις του παρελθόντος και ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτές.
Το 7ο συνέδριο πρέπει να είναι ένα συνέδριο ανοιχτό στη βάση.
Κάποιοι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την αποφασιστικότητα μας να επιβάλουμε αυτούς τους όρους και αυτή την ατζέντα.
            Τέλος, θεωρούμε πως  οι παραπάνω θέσεις πρέπει να εκφραστούν οργανωτικά , τόσο μέσα στο συνέδριο όσο και μέσα στο συνδικαλιστικό ιστό.
            Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής, προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες όπως μια νέα συνάντηση μέσα στο Νοέμβριο με άλλα Σωματεία και συναδέλφους.
            Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια συνδικαλιστικής ανασυγκρότησης.
Δεν μπορούν να μονοπωλούν το χώρο αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο.
Πρέπει να πάρουν το μήνυμα πως το παιχνίδι τέλειωσε.
 
 
Η Οργανωτική επιτροπή
 
Σαμαράς Αναστάσιος Πρόεδρος Δ.Σ Χαλκιδικής
Οικονομόπουλος Γεώργιος Πρόεδρος Δ.Σ Νοτιοδυτικής Ελλάδας
Σάρρας Ευάγγελος Μέλος Δ.Σ Λαυρίου
Λαφαζάνης Ιωάννης Μέλος Δ.Σ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Κουδάρας Κώστας Μέλος Σωματείου Θεσσαλονίκης
Καπούκης Δημήτρης Μέλος Σ.Ε.Π.Ο.Π.Ε
Μήτσης Θεοφάνης Μέλος Σωματείου Λαυρίου
 
 
 

Κατεβάστε εδώ το έγγραφο στην κανονική του μορφή: www.old.eakp.gr/pdf/kinidiakiriji .docΔείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αλλων Συνδικαλιστικών Φορέων