Ημερομηνία29-04-2008
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΦΟΡΕΩΝ - ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 17ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

                ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
 
 
  Οχτώ μήνες πέρασαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και όλα προοιωνίζουν ότι θα ζήσουμε ένα ακόμα εφιαλτικό καλοκαίρι και φέτος. Τα κατακαμμένα δάση της περσινής περιόδου, τους χαμένους συμπολίτες, τις κατεστραμμένες περιουσίες, την ανυπολόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος ακολούθησε η απόλυτη σιωπή, ειδικά αφ’ ότου ρίξαμε στάχτη στα μάτια του κόσμου με τις πενιχρές αποζημιώσεις και δεν ταρακουνήθηκε το αμαρτωλό μας σύστημα. Γιατί λοιπόν να παρθούν κάποια μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα και φέτος;
 
   Εμείς σαν παράταξη επιστημόνων αρνούμαστε να μένουμε απαθείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δεν πειθόμαστε από τις κατά καιρούς και περισσότερο από τις πρόσφατες εξαγγελίες περί «λήψης μέτρων» κλπ., αγωνιούμε μαζί με όλο τον ελληνικό λαό και μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα.
  Για μας ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες σαφές και επανειλημμένα το τονίζαμε, ότι εκτός από τα φυσικά αίτια (ξηρασία, θερμοκρασία, άνέμοι) υπάρχουν και συγκεκριμένες πολιτικές που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Οι πολιτικές αυτές εστιάζονται κυρίως στο ληστρικό σύστημα ανάπτυξης και τις σκόπιμα ανεξέλεγκτες χρήσεις γης, αλλά - ως επακόλουθο αυτού - και στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δασών που υιοθετείται, στις διαδοχικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος από την εκάστοτε Κυβέρνηση (η οποία ως αντιπολίτευση διαρρήγνυε τα ιμάτια της κατά της Αναθεώρησης), στα μέτρα πρόληψης και καταστολής που λαμβάνονται, στην ενημέρωση - ή το αποκοίμισμα αν προτιμάτε - της κοινής γνώμης, στις πιστώσεις που διατίθενται, κλπ. 
 
  Θα σταθούμε λίγο στο μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται την τελευταία δεκαετία, αυτό για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει προβλήματα. Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μπροστά από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι πυρκαγιές – επίσημα ή ανεπίσημα – έχουν αρχίσει το καταστροφικό έργο τους και τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την περσινή και τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους. Η καταστολή - και μάλιστα η από αέρος καταστολή – έχει αναχθεί περίπου σε φετίχ των μέτρων πυροπροστασίας, την ώρα που είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η πρόληψη και η από εδάφους προκαταστολή είναι τα αποτελεσματικότερα όπλα που διαθέτουμε κατά των δασικών πυρκαγιών.
Για τα μέτρα πρόληψης υπεύθυνη είναι η Δασική Υπηρεσία, η οποία ας δούμε λίγο πως προετοιμάζεται:
Η χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας πραγματοποιείται από δυο (2) κυρίως πηγές:
Α) Τακτικός Προϋπολογισμός
Διατεθείσες πιστώσεις 2007:        13.000.000 €
Προβλεφθείσες πιστώσεις 2008: 13.000.000 € (καμία διαφοροποίηση)
Οι οφειλές από πέρυσι φτάνουν τα 11.000.000 €, υπάρχουν υπόλοιπα από πέρυσι 2.000.000 €, άρα προκύπτει με το «καλημέρα» ένα έλλειμμα της τάξεως των 9.000.000 €.
Β) Δημόσιες Επενδύσεις
Προβλεφθείσες πιστώσεις 2008 : 8.000.000 €
Οι οφειλές από πέρυσι φτάνουν τα 2.500.000 €, περίπου 2.000.000 € θα διατεθούν για το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (για τα περιαστικά δάση των ΟΤΑ), οπότε αυτό που μένει είναι ένα ποσόν περί τα 3.500.000 €
Επίσης, ειδικά για φέτος ο υφυπουργός Γεωργίας εξάγγειλε ότι από τον Ειδικό Φορέα Δασών θα διατεθούν για τις ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας επιπλέον 8.000.000 €. Από αυτά όμως ήδη 2.000.000 € διατέθηκαν για περσινά έργα, ένα σημαντικό ποσόν 4 – 4.500.000 € θα διατεθεί για τους δασικούς χάρτες κλπ., οπότε πάλι απομένουν ελάχιστα χρήματα για την προστασία και τις λοιπές δράσεις.
Τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι η Δασική Υπηρεσία, ως η κύρια υπεύθυνη για τα έργα πρόληψης, είναι με το ξεκίνημα της χρονιάς σε χειρότερη μοίρα και από την περσινή, που είχε τις ανυπολόγιστες καταστροφές.
 
  Παράλληλα η Δασική Υπηρεσία έχει αποδυναμωθεί πλήρως από προσωπικό όλων των κατηγοριών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μειωμένες πιστώσεις, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για την εκπόνηση μελετών που είναι απαραίτητες για την προστασία και εκμετάλλευση των δασών, την υλοποίηση των υπαρχουσών μελετών και την επαρκή επόπτευση και φύλαξη των δασών. Προσθέστε σε όλα αυτά το αντιδασικό Νομοθετικό πλαίσιο, την έλλειψη Δασικού Κτηματολογίου, την συνεχιζόμενη ενθάρρυνση ουσιαστικά των καταπατητών και σφετεριστών της δημόσιας γης με τη μη λήψη μέτρων, και θα έχετε μια σχετικά πλήρη εικόνα για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση και τι κίνδυνοι ελλοχεύουν και για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.
 
 
  Το λαϊκό κίνημα, τα εργατικά συνδικάτα πρώτα απ’ όλα, οι επιστημονικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οικολογικές κινήσεις, οφείλουμε να αγωνιστούμε για:
 
-Την άμεση κατάργηση των αντιδασικών Νόμων και διατάξεων και την αντίσταση σε κάθε νέα απόπειρα αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρα 24 και 117).
-         Την υλοποίηση ολοκληρωμένου και αποδεικτικού Δασικού Κτηματολόγιου και Δασολόγιου, εφαρμοσμένου με σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια. Να μην καταργηθεί η χρήση των αεροφωτογραφιών του 1945 με άλλες μεταγενέστερης χρονολογίας.
-         Κατοχύρωση και επέκταση του χαρακτήρα των δημόσιων δασικών εκτάσεων, όχι στην κατάργηση του τεκμήριου κυριότητας του Δημοσίου.
-          Να καταγραφούν και να αναδειχτούν αξιόπιστα όλες οι παρανομίες που έχουν γίνει στο δασικό χώρο. Να γίνει (ορθός) χωροταξικός σχεδιασμός και να διαφυλαχτεί ο κοινωφελής και δημόσιος χαρακτήρας όλων των δασικών εκτάσεων.
-         Τη δημιουργία επιτέλους Ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας, με την βαρύτητα να δίνεται στην πρόληψη, 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο.
-         Την επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση του δασικού τομέα. Τη διάθεση του 1% του Τακτικού Προϋπολογισμού κάθε χρόνο για τα Δάση. Τη στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, σύμφωνη με τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα.
-         Τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης της Πολιτείας να προβαίνει άμεσα, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στην αναδάσωση όλων των εκτάσεων που κηρύσσονται αναδασωτέες, χωρίς υποκριτικές αποφάσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Τη διάθεση (επιπλέον) του 1% του Τακτικού Προϋπολογισμού ειδικά για αναδασώσεις, για όσο καιρό αυτό κρίνεται ότι είναι απαραίτητο.
-         Την ουσιαστική αποκατάσταση των πυροπληγέντων, μέχρις ότου μπορέσουν να συνέλθουν οικονομικά.
-         Την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Την αποθάρρυνση όλων των επίδοξων - μικρών και μεγάλων - σφετεριστών της δασικής περιουσίας.
 
   Η σε παγκόσμια κλίμακα καταλήστευση και καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η λειψυδρία και τα άλλα φαινόμενα που βρίσκουν έκφραση και στη χώρα μας, σχετίζονται άμεσα με τον ληστρικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα ανάπτυξης σε βάρος των φυσικών πόρων, στο όνομα του κέρδους, της «ανταγωνιστικότητας» και μιας δήθεν «ανάπτυξης». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εμείς δεν μένουμε αμέτοχοι. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή και στο μέλλον των παιδιών μας, αγωνιζόμαστε για ανατροπή αυτών των λογικών με συγκεκριμένα αιτήματα.
 
                                                        Αθήνα, 17/4/2008
 
                Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αλλων Συνδικαλιστικών Φορέων