Ημερομηνία29-12-2007
ΣΧΟΛΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Σ.- ΤΟΥΣ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΟΥ Π.Σ.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Το 2007 σιγά σιγά μας αποχαιρετά, και είναι νομίζω η κατάλληλη ώρα να κάνω έναν μικρό «απολογισμό» (ας μου επιτραπεί ο Όρος) για την παρουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των ανθρώπων που ακόμα και την ΖΩΗ τους δίνουν προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
Είναι ήρωες αυτοί οι άνθρωποι;
Όχι.
Δεν διεκδικούν τα «οφίκια» ηρώων, και τίτλους.
Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και τιμούν το έργο τους, την προσφορά τους στην κοινωνία χωρίς τις περισσότερες φορές να ακούν έστω ένα απλό ευχαριστώ!
Μύρια όσα είναι τα παραδείγματα στο τελευταίο, και μάλιστα όχι μόνο δεν ακούν ευχαριστώ, αλλά ορισμένοι επιχειρούν να τους επιρρίψουν και ευθύνες (!) για τα λάθη που έχουν γίνει, λάθη για τα οποία οι μόνοι που ΔΕΝ ευθύνονται είναι οι πυροσβέστες.
Έχω την τύχη να ασχολούμαι με το Πυροσβεστικό Σώμα σχεδόν μια εικοσαετία, έχω την τιμή να ανήκω στους εθελοντές του.
Από την θέση μου του δημοσιογράφου όλα αυτά τα χρόνια έχω δει πράγματα, τα οποία με έχουν κάνει να σταυροκοπηθώ αμέτρητες φορές για τον παραλογισμό που επικρατεί σε αυτή τη χώρα, και η «μπάλα» του παίρνει και τους πυροσβέστες.
Είδα λοιπόν πυροσβέστες να πλένουν δρόμους γιατί θα γινόταν εκδηλώσεις στο σημείο, είδα πυροσβέστες να κάνουν τους «νεροκουβαλητές», είδα πυροσβέστες να κάνουν κλαδεύσεις (όχι μετά από κάποια έντονα φαινόμενα και στα πλαίσια παροχής βοήθειας), είδα πυροσβέστες να κάνουν εκχιονισμό, είδα πυροσβέστες να καθαρίζουν χιόνια από … σκεπές, και ένα σωρό άλλα, που μόνο στις υποχρεώσεις των πυροσβεστών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
Παράλληλα λοιπόν με το δύσκολο έργο τους, έχουν να ασχοληθούν και με τις δουλείες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο.
Κάποιοι είπαν ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι «υποβαθμισμένο», και θα συμφωνήσω σε αυτό.
Το να «πατάς» στο φιλότιμο των πυροσβεστών, δεν είναι μόνο υποβάθμιση, αλλά και κάτι πολύ χειρότερο.
Σε αυτό δεν φέρουν την ευθύνη μόνο οι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, φέρουν ευθύνη πρώτα απΆ όλους οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ με τις όποιες γελοίες αποφάσεις τους και την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ τους για την πυροσβεστική, φταίνε οι ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ του Σώματος οι οποίοι έτσι και βάλουν το «χρυσό αστέρι» μεταμορφώνονται αυτόματα σε «καριερίστες – δημοσχεσίστες», και τέλος, μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουμε και εμείς οι πολίτες με τις απαιτήσεις μας, και με την νοοτροπία του «ωχαδερφισμού».
Έχουμε όλοι κατά καιρούς ακούσει και διαβάσει πολλά ΘΑ πολιτικών τα οποία αναφέρονται στην «αναβάθμιση» (και καλά) της Πυροσβεστικής, αλλά δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ.
Και να κάνω ένα μικρό σχόλιο για την νέα προκήρυξη για την πυροσβεστική.
Κύριοι του Υπουργείου, και κύριοι Ανώτατοι Αξιωματικοί, σοβαρευτείτε επιτέλους, και μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού.
Πόσες θέσεις πρέπει να καλυφθούν στο σώμα;
Πάνω από 5500.
Τι αριθμός αναφέρεται στην προκήρυξη;
Έλεος πια.
Έρχεται η νέα αντιπυρική, και θα κλιθούν οι πυροσβέστες να το παίξουν πάλι ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Αυτό το ρεζιλίκι μόνο στην χώρα μας συμβαίνει.
Σε καμία άλλη χώρα το πυροσβεστικό σώμα δεν είναι σε τέτοια χάλια θέση, και δεν αποτελεί βέβαια τον στίβο των πολιτικών παιχνιδιών (αυτό για να μην νομίζετε ότι μασάμε κουτόχορτο).
Σύντομα θα σκάσει βόμβα μέσα από τα ΜΜΕ, και θα βγουν πολλές αλήθειες στην δημοσιότητα τις οποίες ΚΑΝΕΙΣ δεν θα μπορέσει να αποκρύψει – φιμώσει.
Καιρός είναι η Πυροσβεστική να πάρει τη θέση που πρέπει και το προσωπικό της να μην είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης – Δημοσιογράφος

tsougarisgnomi@gmail.com
.
.
Αγαπητοί φίλοι.
Εδώ και πέντε (και πλέον) χρόνια, αναρωτιέμαι ΠΟΙΟΣ είναι αυτός, που μεταμορφώνει τους πυροσβέστες σε άτομα \"παντός καιρού και πάσης ώρας\".
Εναυσμα για την επιστολή μου αυτή μου εδωσε το έγγραφο της Ε.Α.Κ.Π περί εκχιονισμού και οι δικαιολογημένες απορίες των συντακτών του.
Θέλω λοιπόν να μου λύσετε κάποιες απορίες, γιατί ορισμένα πράγματα δεν μου κάθονται καλά.
Εχει το Πυροσβεστικό Σώμα χειριστές εκχιονιστικών;
Από πότε;
Πέντε χρόνια τώρα, συναντιόμαστε με τα παιδιά στο Μαρτίνο (η κύρια εργασία μου είναι αυτή του χειριστή)και πραγματικά αναρωτιέμαι ΠΟΙΟΣ αναλαμβάνει την ΕΥΘΥΝΗ για τις ζωές των πληρωμάτων που έχουν την ΑΤΥΧΙΑ να επεβαίνουν σε όχημα με λεπίδα.
Εχουν την κατάλληλη ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ γι αυτή τη δουλειά;
Και στο κάτω κάτω της γραφής, τι δουλειά έχει η Πυροσβεστική με τον εκχιονισμό!
Θα τρελαθούμε τελείως;
Οχι τίποτα άλλο, αλλά αν είναι, ας αναλάβει ρε παιδί μου η πυροσβεστική τους εκχιονισμούς κάθε χρόνο, για να κάνει το κράτος οικονομία και να μη χρειαστεί να πληρώσει εχιονιστικά ιδιωτών.
Πότε θα σοβαρευτούμε μωρέ σ\' αυτή τη χώρα;
Σας παραπέμπω σε δύο άρθρα μου με τίτλο ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ, και ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟ στο www.fireman.gr όπου καταθέτω τις απόψεις μου.
Πιστεύω ότι ενδιαφέρουν όλους, και καλό θα ήταν να τα δουν οι όποιοι \"σχεδιαστές\" και να αναθέσουν επιτέλους στην Πυροσβεστική την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.

Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης
Δημοσιογράφος
Χειριστής Μηχανημάτων Εργου
 
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αλλων Συνδικαλιστικών Φορέων