Ημερομηνία10-12-2007
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΤΙΣ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

 
ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
.
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007
 
Του Μανώλη Σταυρακάκη
 
1.300 προσλήψεις με συνέντευξη πριν από τα Χριστούγεννα
 
Στην πρόσληψη 1.300 νέων πυροσβεστών θα προχωρήσει -πριν από τα Χριστούγεννα -το υπουργείο Εσωτερικών επειδή βιάζεται να προλάβει το χρόνο της εκπαίδευσής τους και να τους ρίξει στη μάχη των δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, αρχές του επόμενου καλοκαιριού, καλύπτοντας έτσι μερικώς τη μαύρη τρύπα των κενών οργανικών θέσεων.
Το υπουργείο προγραμματίζει, επίσης, να προκηρύξει εντός του 2008 νέο διαγωνισμό για την πρόσληψη αυτή τη φορά 1.500 πυροσβεστών, με στόχο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα, από το 2009, όμως, διότι με τις υπάρχουσες υποδομές δεν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού σπουδαστών ταυτόχρονα.
Οι υποψήφιοι αναμένεται να εκπαιδευτούν τμηματικά στις σχολές της Αττικής και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη, ενώ η διαδικασία των προσλήψεων θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε πέρυσι, βάσει των μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι και της προφορικής συνέντευξης που θα κληθούν να δώσουν δημόσια, ενώπιον επιτροπής αξιωματικών.
Σύμφωνα με την προκήρυξη που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες), πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, να έχουν συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να μην έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007. (Δηλαδή να έχουν γεννηθεί το έτος 1978 μέχρι και το έτος 1988 ), να είναι κάτοχοι τελικού τίτλου σπουδών (απολυτήριο ή πτυχίο) οποιουδήποτε τύπου Λυκείου, οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως ικανοί Κατηγορίας Ι1, όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή να έχουν απαλλαχθεί νόμιμα από αυτές, όχι όμως για λόγους υγείας και να έχουν ανάστημα χωρίς υποδήματα, οι άνδρες τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες τουλάχιστον 1,65μ. 
Ένα ποσοστό νέων πυροσβεστών θα καταληφθεί κατ’ εξαίρεση με βάση τις διατάξεις περί ειδικών προσόντων και αφορά τους εθελοντές πυροσβέστες (Ν. 1951/1991), τους εποχικής απασχόλησης πυροσβέστες και τους Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης.
 
Πόλεμος
 
Το δημοσίευμα, πάντως, του «ΚτΕ» της 24ης Νοεμβρίου 2007 που αναφερόταν στον προβληματισμό του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη για την πληθώρα των στρατηγών, έχει ανάψει φωτιές στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ιωάννης Σταμούλης απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αλλαγής της οργάνωσης και της φυσιογνωμίας του Σώματος, αλλά και για τη φημολογούμενη ανακατανομή αρμοδιοτήτων σχετικά με το μοντέλο δασοπυρόσβεσης. Τονίζει δε ότι το πρόβλημα κατά την άποψή του δεν εντοπίζεται στην «πληθώρα» των στρατηγών, αλλά στη λειψανδρία του Σώματος, ο μηχανισμός του οποίου έχει θεσμοθετηθεί να λειτουργεί με συγκεκριμένες θέσεις υψηλόβαθμου και χαμηλόβαθμου προσωπικού.
Θετικά βλέπει αντιθέτως την προοπτική αλλαγών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Πήλιουρας επισημαίνοντας ότι «δεν νοούνται στρατηγοί χωρίς στρατό».
Οι συνδικαλιστές, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στην κατάργηση βαθμών με στόχο τον ορθολογισμό της κλίμακας των 13 βαθμών της ιεραρχίας, που αποτελεί καθαρή αντιγραφή των ισχυόντων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αν και όλοι παραδέχονται ότι το σημερινό μοντέλο μόνο προβλήματα δημιουργεί, καθώς περίπου το 10% (1.240) του συνόλου των οργανικών θέσεων (12.765) είναι αξιωματικοί.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών Μιχαήλ Μιχαήλ, ο οποίος υποστηρίζει ανοικτά την κατάργηση κάποιων βαθμών για να είναι πιο λειτουργικό το διοικητικό σχήμα, μας είπε ότι θα υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο.
 Έφερε δε ως επιπρόσθετο παράδειγμα «το αντιπαραγωγικό και αναξιοκρατικό μοντέλο εξέλιξης των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες, τον παροπλισμό σε καθήκοντα διοικητικού χαρακτήρα πολύτιμου μάχιμου προσωπικού όλων των βαθμίδων, αλλά και την αναχρονιστική διάταξη που απομακρύνει από την μάχιμο υπηρεσία περίπου 400 αξιωματικούς από τον βαθμό του Πυραγού και πάνω» (σ.σ. ο πυραγός είναι κατώτερος αξιωματικός). 
 
Πυροσβέστες καθαριστές …τζαμιών
 
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος από την πλευρά του επιχείρησε να σβήσει ένα άλλο μέτωπο αυτή την εβδομάδα, στέλνοντας κατ’ επείγον σήμα σε όλους τους διοικητές για την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις αρμοδιότητες του προσωπικού και τη διάθεση των τεχνικών μέσων.
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για απασχόληση πυροσβεστών σε αλλότρια καθήκοντα με αποκορύφωμα αυτό που έγινε προ ημερών στη Ρόδο, όπου κατόπιν παραγγελίας του αντινομάρχη πήγε στο κτήριο της εφορίας για το πλύσιμο των τζαμιών του κτηρίου, υποχρεώνοντας τους πυροσβέστες να συνεργαστούν με ιδιώτη, γεγονός που απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Παλιότερα είχαν υπάρξει ανάλογες αντιδράσεις όταν είχε κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία να ξεπλύνει την αυλή ενός σχολείου, αλλά και να καθαρίσει στρατιωτικά άρματα σε στρατόπεδο της Χαλκίδας…


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αλλων Συνδικαλιστικών Φορέων