Ημερομηνία18-11-2006
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ 2001 -2002 ΣΤΟΥΣ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

          ΕΝΩΤΙΚΗ      ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ       ΚΙΝΗΣΗ       ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                                                   ( Ε.Α.Κ.Π. )
                                                         ΤΗΣ
   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ Π.Σ.
.                                                                                                                                       .
 
ΑΘΗΝΑ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002      
      
                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     Συνάδελφοι
      Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την χώρα μας και τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για το Πυροσβεστικό Σώμα από τον τρόπο εμπλοκής του για την αντιμετώπισή της , η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών   επισημαίνει και καταγγέλλει :
     Την προσπάθεια και την τακτική της Πολιτικής και συνεπακόλουθα της Φυσικής Ηγεσίας να περάσουν με συνοπτικές και επικίνδυνες διαδικασίες ακόμη μία αρμοδιότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές μας σχέσεις .
      Για άλλη μία φορά το Π.Σ. και οι υπάλληλοί του χρησιμοποιούνται σε αντίθεση με τα καθήκοντά τους (εκχιονισμό )για να καλύψουν την υπολειτουργία του κρατικού μηχανισμού   και να αντισταθμίσουν με το κύρος που έχουν στην Ελληνική κοινωνία έστω και με την παρουσία τους στους δρόμους την αδυναμία του κράτους να αντιδράσει αποτελεσματικά στον τομέα αυτό .
     Η ιστορία επαναλαμβάνετε όπως και το 1998 όπου πάλι με συνοπτικές διαδικασίες , χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με βασική επιχειρηματολογία την οικονομικότερη λύση (βλέπε ανακοίνωση γραφείο τύπου Πρωθυπουργού 2/2/1998 και αιτιολογική έκθεση για σχέδιο νόμου ) πέρασε η Δασοπυρόσβεση στο Π.Σ. με τα τραγικά αποτελέσματα της περιόδου εκείνης .
    Συνάδελφοι   στην απλουστευμένη λογική της Φυσικής Ηγεσίας και πολλών άλλων υπηρεσιακών αλλά και συνδικαλιστικών παραγόντων , ότι είναι η δουλειά μας ή ότι το Π.Σ αναβαθμίζετε μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις ή ότι καιρός να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ! οι πυροσβέστες κατά δήλωση του Αρχηγού .
    ΑΠΑΝΤΑΜΕ
    Το Πυροσβεστικό Σώμα από την ίδρυσή του είχε και έχει λόγο ύπαρξης με συγκεκριμένο ρόλο στην ελληνική πραγματικότητα , δεν στερούνταν ούτε αρμοδιοτήτων ούτε αντικειμένου .
    Αυτό που πραγματικά είχε και έχει ανάγκη το Π.Σ.    είναι να υπάρχει Δομή , Οργάνωση, Στελέχωση, Προσανατολισμός , Αξιοκρατία ,όπως ακριβώς απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και πάνω στην βάση του κύριου αντικειμένου του που ήταν και είναι οι αστικές πυρκαγιές και ο διασωστικός χαρακτήρας των επεμβάσεων του σε παντός είδους κίνδυνους .   …Εάν αυτό είχε επιτευχθεί ,τότε κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα διασφάλιζαν τον βασικό προορισμό του , την αποτελεσματικότητα και ειδικότερα τις εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων του να γίνει διεύρυνση σε άλλα εξειδικευμένα συναφή της αποστολής του καθήκοντα .
    Η μόνη όμως ουσιαστική αναβάθμιση που ήρθε στο Π.Σ. μέσα από την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του είναι αυτή που έχει σχέση με την προσωπική αναβάθμιση της Φυσικής του Ηγεσίας και των ανώτατων στελεχών του , όπως φυσικά γίνετε και σε άλλους τομείς . Ακριβώς για να μπορεί η κυβέρνηση να περάσει προς τα κάτω και για να ακριβολογούμε να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών και των αναδιαρθρώσεων σε βασικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού με συγχωνεύσεις και καταργήσεις διαφόρων τομέων κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και για να πλήξει αργά αλλά σταθερά θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις τωνεργαζόμενων
    Ας αφήσουν λοιπόν την καραμέλα της αναβάθμισης.
   Η αναβάθμιση έρχεται μέσα από την σοβαρή οργανωτική δουλειά με συνέπεια και συνέχεια και όχι από αποσπασματικές κινήσεις κάτω από την πίεση των γεγονότων , με προχειρότητες και με λογική Υπερεργολάβου .
 Πρώτα απ΄’ όλα η αναβάθμιση ξεκινάει από την στάση της υπηρεσίας απέναντι στους υπαλλήλους της κατά πόσο σέβεται και προστατεύει την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.            
 Όλο αυτό το διάστημα όμως με την ανοχή και την στάση της Φυσικής Ηγεσίας η Ελληνική κοινή γνώμη εμπέδωσε ότι οι πυροσβέστες είναι για να καλύπτουν όλες τις καθημερινές ανάγκες στην πρώτη δυσκολία . Αυτό το ένοιωσαν πολύ καλά όσοι πυροσβέστες πήραν ανάλογες κλήσεις . Γίναμε σκίτσα σε γελοιογραφίες με ανάλογο περιεχόμενο .
   Αλήθεια  θα δημοσιεύσουν στην             Πυροσβεστική Επιθεώρηση τα ευχαριστήρια που θα πάρουν από τους επώνυμους της Ελληνικής ΕΛΙΤ για τις εξυπηρετήσεις που τους έκαναν όταν έστελναν πυροσβέστες να τους καθαρίσουν τους  δρόμους και τις αυλές τους και το διατυμπάνιζαν τα Μ.Μ.Ε..
   ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που μπαίνουν λοιπόν για την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία   και περιμένουν μία σοβαρή απάντηση είναι:
  •      ΓΙΑΤΙέστειλαν πυροσβέστες να καθαρίζουν δρόμους σε σπίτια επωνύμων από τους πάγους πάνω σε πια λογική και σε ποια αρμοδιότητα του Π.Σ. ανάγονται η συγκεκριμένες ενέργειες ;
  •      ΠΩΣ έδωσαν εντολή και κατά παράβαση του σχετικού Π.Δ. 31/90 του Υπουργείου Βιομηχανίας να χειριστούν τα μαχαίρια για εκχιονισμό οδηγοί πυροσβέστες χωρίς να έχουν τις σχετικές άδειες χειριστού με τις προϋποθέσεις που το Π.Δ. ορίζει;
  •      ΘΕΩΡΟΥΝ πως καλύπτετε κανείς οδηγός ή αυτός που διατάσει, εάν γίνει κάποιο ατύχημα, με την διαδικασία που επέλεξαν να γίνει εκπαίδευση ολίγων ωρών και με εκπαιδευτές κάποιους συναδέλφους χειριστές που έτυχε από πολίτες να έχουν σχετική άδεια ;
  •      ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ πως καλύπτει κανέναν η υπογραφή που έδωσαν εντολή να βάλουν οι οδηγοί πως εκπαιδεύτηκαν ;
  •      ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως είναι σοβαρές ενέργειες αυτές που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του πολίτη και αναβαθμίζουν το Π.Σ. ,όταν με τέτοιες αποσπασματικές κινήσεις εκπαιδεύουν πυροσβέστες σε τόσο εξειδικευμένα αντικείμενα και ότι απλώς με την αλλαγή των διπλωμάτων ή με μία υπογραφή θα έχουν την συνείδησή τους ήσυχη ότι έπραξαν το σωστό ;
  •     ΜΠΟΡΟΥΝ να απαντήσουν με τι προϋποθέσεις και κάτω από ποιες ουσιαστικά διαδικασίες που κατοχυρώνουν τον υπάλληλο, χειρίζονται πυροσβέστες οδηγοί με Γ΄και Δ κατηγορίας διπλώματα ειδικά οχήματα και μηχανήματα όπως γερανοφόρα , ερπυστριοφόρα , κλιμακοφόρα κ.λ.π.
    Συνάδελφοι είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι με αφορμή της κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα και με την ένοχη σιωπή υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών παραγόντων το Π.Σ. αποκτά πλέον ακόμα μία αρμοδιότητα σε βάρος του κύριου έργου του αφού άρχισε και η προμήθεια ανάλογου υλικού ( μαχαίρια ) κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις( έλλειψη δύναμης , οργάνωσης, υποδομής ) που έγινε και η ανάληψη της δασοπυρόσβεσης .
   Ανάλογη προσπάθεια αλλά σε τοπικό επίπεδο είχε ξεκινήσει   να διαμορφώνει τις συνθήκες εμπλοκής σε εκχιονισμούς   με σιωπηρό χαρακτήρα στην Βόρειο Εύβοια από το 1999 αλλά με αποφασιστικές ενέργειες της Ε.Α.Κ.Π. απομακρύνθηκαν τα μαχαίρια από τα ΟΥΝΙΜΟΥΚ και σταμάτησαν οι εκχιονισμοί.
    Μπαίνει πλέον επιτακτική ανάγκη εδώ και τώρα το συνδικαλιστικό κίνημα στον χώρο μας να αντισταθεί   στις ενέργειες εκείνες που όταν γίνονται και με τον τρόπο που γίνονται υποθηκεύουν για πάντα τις εργασιακές μας συνθήκες, αντιπαραθέτοντας στις προχειρότητες της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας μία ολοκληρωμένη πρόταση Αναδιοργάνωσης του Π.Σ. που θα εγγυάται άριστες υπηρεσίες προς τον Ελληνικό Λαό και ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους Πυροσβέστες .
    Συνάδελφοι
    Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σας καλεί να δυναμώσουμε από κοινού την πάλη για να μην περάσουν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα εργασιακά μας δικαιώματα , ώστε να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις γι’ αυτόν τον σκοπό .
 
                                    Με Συναδελφικούς   Αγωνιστικούς   χαιρετισμούς
 
 
                                     ΕΝΩΤΙΚΗ   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ    ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
   
 
  
   
        
 
 
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                           


Δείτε όλες τις Αρχείο Ανακοινώσεων ΕΑΚΠ