Ημερομηνία18-11-2006
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΥΠΣ ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑΣ Π.Α.Σ.Κ. Π.και ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

        ΕΝΩΤΙΚΗ         ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ      ΚΙΝΗΣΗ       ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
                                              ( Ε.Α.Κ.Π. )  
.                                                                                                                           .
   ΑΘΗΝΑ 10 Φεβρουαρίου 2001  
 
                                                  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
   ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
    Είναι πλέον κοινή διαπίστωση, πως μετά από ότι επακολούθησε στις εργασιακές μας σχέσεις την καλοκαιρινή περίοδο , υπάρχει πολύ ΗΡΕΜΙΑ για να μας κάνει να ανησυχούμε.
     Μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα προμηνύουν πως τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την θερινή περίοδο αλλά και αυτά που απασχολούν χρόνια τώρα το Π.Σ. και τους υπαλλήλους του, όχι μόνο δεν έχουν μπει σε πορεία επίλυσης τους αλλά θα ΟΞΥΝΘΟΥΝ ακόμη περισσότερο .
   Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και έχουν σχέση :
 •        ΜΕ την ΑΤΟΛΜΙΑ της πολιτείας να ενισχύσει ουσιαστικά το Π.Σ ώστε να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο θέμα της δασοπροστασίας , αφού σκοντάφτουν όλες οι προτάσεις των αρμόδιων φορέων στους οικονομικούς δείκτες που επιβάλει η σύγκληση στα πλάισια της Ο.Ν.Ε. και τίποτε ουσιαστικά δεν έχει εξαγγελθεί παρά την εφιαλτική εμπειρία που έζησε η χώρα την θερινή περίοδο .
 •        ΤΗΝ αποσπασματική αντιμετώπιση από πλευράς Αρχηγείου όλων των αδυναμιών που καταγράφηκαν, με τερτίπια και κινήσεις εντυπωσιασμού ανακυκλώνοντας την φτώχεια σε μέσα και δυναμικό χωρίς να αποτολμάτε η εκ βάθρων και ουσιαστική αναδιοργάνωση που έχει ανάγκη το Π.Σ. για να ανταποκριθεί πλήρως σε όλο το φάσμα του έργου του , αγνοώντας προκλητικά τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες , ποντάροντας για άλλη μία φορά στην ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ και την ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ τους .
 •         ΤΗΝ εξοργιστικά ανύπαρκτη αντίδραση και παθητική στάση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των συνοδοιπόρων της που καταγράφεται μέσα από την αδυναμία παρέμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της που τσαλαπατήθηκαν κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου .
 •         Την παντελή έλλειψη προγραμματισμού δράσης .Την συνειδητή αποσιώπηση των προβλημάτων και την έντεχνα μεθοδεύμενη συγκάλυψη των ευθυνών που προκύπτουν για την Φυσική Ηγεσία μας.
 •         Την ένοχη σιωπή και ανοχή στις δρομολογούμενες πλέον αλλαγές στο ωράριο (12ωρο ) και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό , καθώς και την άνευ προηγουμένου αντικαταστατική λειτουργία του Δ.Σ. αφού πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο συμβούλια( 19 /7/ 2000 και 6 / 10 /2000) αντί για 8 ( ένα κάθε μήνα )σε διάστημα 8 μηνών . Χωρίς ποτέ να υπάρξει προγραμματισμός δράσης .
 •        ΤΗΝ γραφική πλέον ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ τακτική αυτών που δίνουν { γη και ύδωρ } όπως τότε την πιο κρίσιμη περίοδο της ανάληψης της Δασοπυρόσβεσης ( 1997 / 1998 ) προωθούσαν την διάλυση της Π.Ε.Υ.Π.Σ. με την πολυδιάσπαση σε Περιφερειακά και Νομαρχιακά, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία αντίδρασης και την άνευ όρων παράδοση της Δασοπυρόσβεσης με τις γνωστές συνέπειες .
Έτσι και τώρα κατάφεραν σε μία κρίσιμη περίοδο ισοπέδωσης των εργασιακών μας συνθηκών να ανακάλυψουν ότι η κακοδαιμονία μας οφείλετε στην διαφορά βαθμών, διχάζοντας και απροσανατολίζοντας τους συναδέλφους από τους πραγματικούς υπεύθυνους . Κατακερματίζοντας την δυναμική της συλλογικής και ενιαίας αντίδρασης . Προσφέροντας για μία ακόμη φορά πολύτιμες υπηρεσίες και άλλοθι στην Φυσική και Πολιτική μας Ηγεσία .Ίσως την επόμενη φορά να ανακαλύψουν ότι φταίει το χρώμα του δέρματος με την δημιουργία ανάλογων σωματείων.
                                                     
Συνάδελφοι
   Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, παρούσα πάντα στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, έδωσε και δίνει τους αγώνες που επιβάλονται για να αποκτήσει επιτέλους το Π.Σ. την οντότητα που του αξίζει , με τους υπαλλήλους του να χαίρουν επαγγελματικής αναγνώρισης και σεβασμού των δικαιωμάτων τους , μέσα από διαδικασίες ενωτικές, με σαφή προσδιορισμό των αιτιών και των ευθυνών και ξεκάθαρη αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
    Από την διεξαγωγή του 2ου συνεδρίου στις 3 και 4 Ιουνίου 2000 προσπαθήσαμε να προσανατολίσουμε την πορεία της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. πάνω σε μία κατεύθηνση αγωνιστική που θα αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα και την όποια προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών μας συνθηκών .
 Σε μία εποχή που ανατρέπονται κατακτήσεις δεκαετιών θεωρήσαμε ότι εκτός των διεκδικήσεων για υπερώριμα αιτήματά μας έμπαινε άμεσο ζήτημα   προστασίας του ωραρίου μας ενόψει της θερινής περιόδου. Γι΄ αυτό φέραμε πρόταση στο Συνέδριο που ψηφίστηκε ομόφωνα για ασφαλιστικά μέτρα όταν θα παρατηρείται καταστρατήγηση του ωραρίου .
   ΕΠΑΝΗΛΘΑΜΕ με συγκεκριμένες προτάσεις στα 2 ΜΟΝΑΔΙΚΑ Διοικητικά συμβούλια της Ομοσπονδίας που έγιναν μετά το Συνέδριο , για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου και επιπρόσθετα προτείναμε να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη κατά της Φυσικής μας Ηγεσίας για όλες τις παραβιάσεις και καταστρατηγήσεις στο θέμα ωραρίου και των παράνομων επιφυλακών που έγιναν το καλοκαίρι , καθώς και την έκθεση των πυροσβεστών σε κίνδυνο λόγω της απάνθρωπης μεταχείρησης τους .
   ΖΗΤΗΣΑΜΕ την ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΣ    όλων των σχετικών διαταγών και εγκυκλίων που αναφέρονται σε επιφυλακές μέσα από τα στάδια ετοιμότητας και δείκτες επικινδυνότητας με σκοπό την ακύρωσή τους αφού έχουν γίνει ο δούρειος ίππος των στοιχειωδέστερων εργασιακών μας δικαιωμάτων, με μόνη αποδεκτή εφαρμογή για τις επιφυλακές ότι προβλέπει το Π.Δ. 210/92   .
   ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ να γίνει γνωστοποίηση   προς τις εισαγγελικές αρχές της χώρας όλων των πραγματικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Π.Σ. από πλευράς δύναμης και προσωπικού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κάτω από ποιές συνθήκες εργάσθηκαν οι πυροσβέστες προς αποφυγή μελλοντικής δίωξης τους για τις καταστροφές που επακολούθησαν ενόψει αγωγών που έχουν κατατεθεί από ιδιώτες .
    Όλες οι παραπάνω προτάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα μετά από την επιμονή μας για την αναγκαιότητα τους .
 Τέσσερις μήνες όμως μετά την ψήφισή τους δεν έγινε τίποτε για να υλοποιηθούν παρ’ ότι ανακοινώθηκαν προς όλα τα μέλη .
   Η κατάθεση μύνησης- έγκλησης κατά της φυσικής μας ηγεσίας αφού μέχρι τώρα δεν κατατέθη είναι πλέον εκπρόθεσμη .
   Ήδη έχει αρχίσει ο σχεδιασμός του Α.Π.Σ. για την νέα αντιπυρική περίοδο και η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ακόμη δεν έχει συνεδριάσει για να καταθέσει προτάσεις .
    Οκτώ μήνες πέρασαν και δεν έγινε προγραμματισμός δράσης .
     Στα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ θέματα ,απλά παρακολουθούμε της εξελίξεις και τα τετελεσμένα ( Διαβαθμίσεις , αναμόρφωση συντελεστών ,νυχτερινά, εκτός έδρας , επικίνδυνο , ανθυγιεινό κ.λ.π. ).
     Στα ΘΕΣΜΙΚΑ μένουμε απλοί θεατές στις καταστρατηγήσεις του Κανονισμού μεταθέσεων, στις παλινωδίες και προχειρότητες σχεδιασμού και οργάνωσης , στην αβεβαιότητα λειτουργίας της σχολής υπαξιωματικών , στην ανυπαρξία της βασικής εκπαίδευσης, στην υποβάθμιση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής κ.λ.π.
   ΓΙΑ άλλη μία φορά
 •      Η διοίκηση της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που απαρτίζετε από μέλη της παράταξη της Π.Α.Σ.Κ. Π. ( 6 μέλη ) και των 2 συνεργαζόμενων παρατάξεων που συστήθηκαν μόνο για της εκλογομαγειρικές ανάγκες του Συνεδρίου, της Περιφερειακής Κίνησης Πυροσβεστών ΟΜΟΝΟΙΑ ( 3μέλη ) και της Ανεξάρτητης Περιφερειακή Κίνησης Πυροσβεστών ( 1 μέλος) , έδειξε πόσο καλά ξέρει να παρακάμπτει και να αδρανοποιεί ψηφισμένες αποφάσεις .
 •      Έδειξε πόσο ανίκανη είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών της και να τα προστατέψει από τις αυθαιρεσίες της Φυσικής και πολιτικής Ηγεσίας δίνοντας την αφορμή να εκκολάπτονται διασπαστικές κινήσεις και τάση αποστασιοποίησης από τα απλά μέλη .
 •      Απέδειξε πως με την αδράνεια και την ανοχή στρώνει το έδαφος για χειρότερες μέρες εις βάρος των πυροσβεστών . 
 •      Έγινε φανερό ότι στην προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνη της αφού βρίσκει σύμμαχο δια της σιωπής και της αδράνειας την Παράταξη της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. (με 8 μέλη στο Δ.Σ.) αξιοποιώντας μία ανάλογη επιτυχημένη εμπειρία χρόνων.
 •       Κατάφερε να πνίξει την αγανάκτηση που δίκαια συσσωρεύτηκε σε όλους τους συναδέλφους που ένοιωσαν να τους αφαιρείται κάθε εργασιακό δικαίωμα και η δυνατότητα να έχουν οικογενειακό και κοινωνικό προγραμματισμό .
 •      Πέτυχε να μείνουν αλώβητοι χωρίς καμία ουσιαστική τιμωρία οι κύριοι υπεύθυνοι για όλα όσα εις βάρος των πυροσβεστών καταγράφτηκαν .
    Συνάδελφοι για να μην υπάρξει άλλη φορά πρέπει εδώ και τώρα να συνηδητοποιήσουμε όλοι την κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί .
     Η συνεχή υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη για μεγαλύτερες αυθαιρεσίες και καταστρατηγήσεις .Αυτό άλλωστε αποδυκνείει και η σκέψη του Α.Π.Σ. για εφαρμογή του 12ωρου.  Τα δώσαμε όλα πλέον, εργασιακά δικαιώματα , κοινωνική και οικογενειακή υπόσταση τις ζωές μας την σωματική μας ακεραιότητα την ψυχική μας ηρεμία .
   Το μόνο που μας απέμεινε είναι η προσωπική μας αξιοπρέπεια .Ας μην τους δώσουμε το δικαίωμα να την τσαλαπατήσουν και αυτή .
    Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ που έχει αγκαλιάσει την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα απλά μέλη είναι η αιτία της συνεχούς υποβάθμισης των εργασιακών μας συνθηκών . Δεν ταιριάζει στους πυροσβέστες που θυσιάζονται για το κοινωνικό σύνολο, αγνοώντας τεράστιους κινδύνους να μην είναι σε θέση να υπερασπίζονται τα δικαιωματά τους .
   Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όταν υπήρξε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ αντιμετώπιση των προβλημάτων μας υπήρξε και αποτέλεσμα .Ας παραδειγματιστούμε και από τους Γάλλους συναδέλφους .
   Εκτιμώντας λοιπόν την σοβαρότητα των προβλημάτων και ότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, για να μην έχουμε επανάληψη των τραγικών φαινομένων της περσινής περιόδου ,η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καλεί ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ των ΠΡΩΤΟΒΆΘΜΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ Ενώσεων των Υπαλλήλων του Π.Σ. και την Διοίκηση της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους και να πάρουν θέση πάνω στα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο μας προκηρύσσοντας άμεσα πρόγραμμα κινητοποιήσεων .
   Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ όλων των Ενώσεων υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου .
 
                         Με     συναδελφικούς - αγωνιστικούς   χαιρετισμούς
 
 
 
                         ΕΝΩΤΙΚΗ   ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Δείτε όλες τις Αρχείο Ανακοινώσεων ΕΑΚΠ