Ημερομηνία25-11-2007
ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Τ.Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.
ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ;
Σε λίγους μήνες ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος στη χώρα, και ακόμα η κυβέρνηση «σχεδιάζει» πως θα κλείσει τις περσινές «τρύπες».
Μέσα στα σχέδια αυτά είναι και οι «ριζικές αλλαγές» στην προστασία δασών, αλλαγές που έχουν να κάνουν περισσότερο με τις αρμοδιότητες και ποιος θα τις έχει, και λιγότερο με τον σχεδιασμό πρόληψης, και αντιμετώπισης (μέχρι στιγμής).
Σύμφωνα λοιπόν με τα «νέα» σχέδια της κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης πλέον θα είναι ο ΕΝΑΣ και μοναδικός άρχοντας στον τόπο της δασοπυρόσβεσης, και σε αυτόν θα δίνουν λόγο Πυροσβέστες, Δασικοί Υπάλληλοι, και Δήμαρχοι, όπως και από αυτόν θα παίρνουν εντολές.
Αυτό έχει σαν στόχο την μείωση του χρόνου αντίδρασης του Κρατικού Μηχανισμού σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς!
Ο Περιφερειάρχης λοιπόν θα είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΡΧΩΝ, ο οποίος θα έχει υπό τις εντολές του την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και την ΝΕΑ Δασική Υπηρεσία.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης ΔΕΝ θα λογοδοτεί πλέον στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά θα λειτουργεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ έχοντας την απόλυτη δικαιοδοσία στα μέσα τα οποία υπάγονται στη δική του αρμοδιότητα.
Στόχος όλων αυτών είναι επίσης και να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα, δηλαδή οι περιφερειάρχες να ρίχνουν τις ευθύνες στην πυροσβεστική, και εκείνη με τη σειρά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Έγραψα πριν ότι το κομμάτι του σχεδιασμού «πρόληψης και αντιμετώπισης» ουσιαστικά είναι αυτό που εξετάστηκε λιγότερο.
Αυτό προκύπτει από τα εξής στοιχεία.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την καταστολή μιας πυρκαγιάς έχει δυο «κλίμακες».
Η πρώτη κλίμακα έχει να κάνει με τα πρώτα 15 λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς κατά τα οποία προβλέπεται να επεμβαίνουν η Νέα Δασική Υπηρεσία και οι Δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στη δεύτερη κλίμακα, θα επεμβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο «νέος» σχεδιασμός, δεν είναι άλλος από τον σχεδιασμό Μητσοτάκη της τριετίας 1990-1993.
Τότε είχε αποφασιστεί (αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ) η σύσταση του Δασικού Σώματος.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι ξεκινά το εκ νέου «στήσιμο» της διαλυμένης Δασικής Υπηρεσίας, της οποίας οι ελλείψεις σε προσωπικό, και εξοπλισμό ανέρχονται στο 80%.
Και δεν είναι μόνο οι μέχρι και αυτή τη στιγμή ελλείψεις της δασικής υπηρεσίας.
Το ήδη υπάρχον προσωπικό, σε μεγάλο ποσοστό είναι άνω των 50 ετών!
Πείτε μου τώρα εσείς, ΠΩΣ μέσα σε λίγους μήνες που απομένουν μέχρι την νέα αντιπυρική περίοδο, η ΝΕΑ Δασική Υπηρεσία θα εξοπλιστεί, θα επανδρωθεί, και θα εκπαιδευτεί το προσωπικό της.
Οι σχεδιασμοί πίσω από ένα γραφείο, και στην θεωρία, είναι εύκολοι.
Στην υλοποίηση όμως των όποιων σχεδιασμών, τα βρίσκουμε μπαστούνια.
Και εδώ θέλω να ρωτήσω κάτι.
Βάσει λοιπόν της πρώτης κλίμακας, θα επεμβαίνουν η Δασική Υπηρεσία, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πείτε μου λοιπόν κύριοι «σχεδιαστές», η Τοπική Αυτοδιοίκηση ΠΩΣ και ΜΕ ΤΙ θα επεμβαίνει;
Με τι εξοπλισμό, και πάνω απ όλα, με τι προσωπικό;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να ρίξει στη φωτιά δημοτικούς υπαλλήλους ανεκπαίδευτους και χωρίς τον στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό;
Ποιος δήμαρχος, και ποιος περιφερειάρχης.
Θα μου πείτε ότι είναι για τα πρώτα 15 λεπτά.
Το κακό κύριοι, δεν θέλει τόσο πολύ να συμβεί. Αρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, και αν νομίζετε ότι η αντιμετώπιση της όποιας φωτιάς μπορεί να γίνει από τον καθένα, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, και να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε ανθρώπινες ζωές στο λαιμό σας.
Κλείνοντας για την ώρα, αναρωτιέμαι γιατί αφού υπάρχει η άμεση δυνατότητα προμήθειας οχημάτων και εξοπλισμού για την ΝΕΑ Δασική Υπηρεσία (γιατί δεν θα πηγαίνουν σε συμβάντα με τα δικά τους αυτοκίνητα), τόσα χρόνια δεν αντικαθιστούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου οχημάτων της Πυροσβεστικής που είναι πλέον ακατάλληλος;
Και το ρωτώ αυτό, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μιλάμε για εκατό η διακόσια αυτοκίνητα μόνο για την Δασική Υπηρεσία.
Θα επανέλθω, γιατί ο σχεδιασμός αυτός κάπου δεν «πατάει» καλά.
Τ.Β.