Ημερομηνία03-09-2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Κ Ι Ν Η Σ Η Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν
Ε.Α.Κ.Π.
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος
. .
ΑΘΗΝΑ 2 Σεπτεμβρίου 2007
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Αυτές τις τραγικές μέρες για την χώρα μας και τον Ελληνικό Λαό όπου:
-
Το χρώμα της στάχτης έχει εισχωρήσει στην ψυχή και στην ζωή δεκάδων οικογενειών των αδικοχαμένων συμπολιτών και συναδέλφων μας .
-
Τίποτε ποια δεν θα είναι όπως χθες για χιλιάδες οικογένειες ανθρώπων του μόχθου και για το περιβάλλον που καλούνται πλέον να ζήσουν.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών πέραν της βαθύτατης θλίψης της για τα δεκάδες θύματα και την αγανάκτηση της για την πρωτόγνωρη καταστροφή δεν έχει να προσθέσει τίποτε περισσότερο για όλα όσα συνέβησαν από ότι μέχρι σήμερα έχει δηλώσει.
-
Θεωρεί όμως αναγκαίο να υπενθυμίσει ότι για δέκα ολόκληρα χρόνια από το 1997 και μέχρι λίγες ημέρες πριν την μεγάλη καταστροφή, στις 9 Αυγούστου που απευθύνθηκε μαζί με άλλες τρεις πρωτοβάθμιες Ενώσεις του Π.Σ στον Πρωθυπουργό, ενημέρωνε ανελλιπώς τους αρμόδιους υπουργούς και των δύο κυβερνήσεων για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Π.Σ. και προειδοποιούσε με αδιάσειστα στοιχεία για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για τον Ελληνικό Λαό με σκοπό να αποφευχθεί ο όλεθρος που τελικά επακολούθησε.
Για την Ε.Α.Κ.Π. τα τραγικά γεγονότα ήταν αναμενόμενη εξέλιξη της επικίνδυνης κατάστασης που είχαν διαμορφώσει με τις πολιτικές τους και οι δύο κυβερνήσεις επιφέροντας καίριο πλήγμα στην προστασία των δασών και γενικότερα στην πυρασφάλεια της χώρας με :
-
Την απουσία της πρόληψης και της επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω της απαξίωσης του καθ’ ύλη αρμόδιου φορέα για την προστασία των δασών την δασική υπηρεσία.
-
Το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί και ευνοούσε τους αποχαρακτηρισμούς και την καταπάτηση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων.
-
Την καταδίκη του Π.Σ σε μία στρατιωτικού τύπου αντιεπαγγελματική & αντιεπιστημονική λειτουργική δυσκαμψία, αντίθετη σε κάθε ευρωπαϊκό πρότυπο, κληρονομιά της δικτατορίας.
-
Τις απελπιστικές ελλείψεις του Π.Σ. σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μηχανολογικό εξοπλισμό.
.
-
· Εκτιμά επίσης ότι η περιουσία, η ζωή του Έλληνα πολίτη και ο δασικός πλούτος της χώρας δεν κινδύνεψαν από ασύμμετρες απειλές αλλά από την συγκεκριμένη πολιτική απαξίωσης της πυρασφάλειας της χώρας που εφαρμόστηκε και από τις δύο κυβερνήσεις και ευνοούσε ανέκαθεν την ανάπτυξη οργανωμένων εμπρηστικών σχεδίων από όλα αυτά τα « αθέατα » οικονομικά συμφέροντα που επενδύουν στην μελλοντική εκμετάλλευση της γης.
Οι ζωές των συμπολιτών μας χάθηκαν γιατί υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας από τους συναρμόδιους φορείς για την έγκαιρη και ασφαλή εκκένωση περιοχών όταν εκδηλώνονται τέτοιου είδους καταστροφές .
Η παρακάτω σαφής προειδοποίηση που απευθύναμε μέσα από τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς την σημερινή κυβέρνηση για δύο συνεχόμενες χρονιές στις 22 Ιουνίου του 2005, στις 27 Ιουλίου του 2006 και στις 31 Οκτωβρίου 2006 με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υ.Δ.Τ. και στην βουλή που βασίζονταν σε αδιάσειστα στοιχεία και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις κυρίως για τις πυρόπληκτες περιοχές δεν εισακούστηκε.
Το χειρότερο είναι ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία και αποσιωπήθηκε και τις τρεις φορές από την πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. και έτσι δεν έφθασε η κραυγή αγωνίας σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού για να υπάρξουν αντίστοιχες αντιδράσεις από τους μαζικούς του φορείς.
Έλεγε τότε το ψήφισμα εκτός όλων των άλλων : Προειδοποιούμε λοιπόν την Κυβέρνηση ότι :
Γνώριζαν λοιπόν όλοι τους τι θα μπορούσε να προκύψει στις πυρόπληκτες κυρίως περιοχές και δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν όταν οι λιγοστές υπηρεσίες και κλιμάκια των περιοχών αυτών από το 1998 που το Π.Σ. ανέλαβε την δασοπυρόσβεση παρουσίαζαν μεγάλα κενά στην δύναμη τους.
Παραθέτουμε ενδεικτικά παραδείγματα των πυρόπληκτων Νομών:
Λακωνίας: Π.Υ. Αερόπολης 14 κενά στις 28 θέσεις – Π.Υ. Γυθείου 15 κενά στις 35 θέσεις -
Π.Κ. Νεάπολης Μολάων 13 κενά στις 17 θέσεις.
Καστοριάς : Π.Υ. Καστοριάς 9 κενά στις 35 Θέσεις – Π.Κ. Επταχωρίου 14 κενά στις 17 θέ
σεις - Π.Κ. Άργους Ορεστικού 12 κενά στις 17 θέσεις – Π.Κ. Νεστόριου 10 κενά στις 17
θέσεις
Βοιωτίας: Π.Υ.Θηβών 10 κενά στις 34 θέσεις -Π.Κ. Δερβενοχωρίων 12 κενά στις 17 θέσεις
Αχαΐας : Π.Υ. Καλαβρύτων 14 κενά στις 28 θέσεις..
Αρκαδίας : Π.Κ. Λεωνιδίου 7 κενά στις 17 θέσεις – Π.Κ.Τρόπαιων 17 κενά στις 17 θέσεις
Χαλκιδικής : Π.Υ. Ιερισσού 22 κενά στις 29 θέσεις – Π.Κ. Μαρμαρά 6 κενά στις 17 θέσεις .
Μεσσηνίας : Π.Κ. Κυπαρισσίας 6 κενά στις 17 θέσεις.
Κοζάνης : Π.Υ. Κοζάνης 16 κενά στις 43 θέσεις – Π.Κ. Σέρβιων 13 κενά στις 17 θέσεις.
Φλώρινας : Υπάρχει μία μόνο υπηρεσία για όλο τον Νομό με 7 κενά στις 35 θέσεις.
Ευβοίας : Π.Υ. Χαλκίδας 22 κενά στις 58 θέσεις – Π.Κ. Σκύρου 9 κενά στις 17 θέσεις
Π.Κ. Κύμης 3 κενά στις 17 θέσεις – Π.Κ. Λίμνης 4 κενά στις 17 θέσεις.
Ηλείας : Π.Υ. Αμαλιάδας 17 κενά στις 40 θέσεις .
Φθιώτιδας: Π.Κ. Δομοκού 7 κενά στις 17 θέσεις - Π.Κ. Αργυροχωρίου 11 κενά στις 17 θέσεις -
Η εικόνα λοιπόν που περιέγραφαν οι πολίτες για την ανυπαρξία πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών όταν άρχισαν να εκδηλώνονται οι πυρκαγιές ήταν γεγονός και πώς να μην ήταν αλώστε όταν ολόκληρες αστικές και ημιαστικές περιοχές καλύπτονται από υπηρεσίες που έχουν σε πρώτη επέμβαση 2 , 3 ή 4 άτομα προσωπικό ανά βάρδια αφού δεν επαρκούν ούτε για ένα συμβάν.
Η εξέλιξη της πυρκαγιάς της Πάρνηθας που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια όπου στο τοπικό κλιμάκιο υπηρετούν 5 μόνο από τους 17 πυροσβέστες που προβλέπεται και η εξέλιξη της πυρκαγιάς του Πάρνωνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το γεγονός ότι εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες επίγειες δυνάμεις στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς η πορεία της πλέον γίνεται ανεξέλεγκτη και δεν αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές μόνο από τα εναερία μέσα όσος μεγάλος και εάν είναι ο αριθμός τους.
.
Η Ε.Α.Κ.Π. μέσα στην δεκαετή προσπάθεια που έκανε για να αναδείξει τα προβλήματα του Π.Σ. και κυρίως την έλλειψη δύναμης εισέπραττε μόνιμα με τον ποιο επίσημο τρόπο από τους υπεύθυνους υπουργούς και των δύο κυβερνήσεων την μία και μοναδική απάντηση « γνωρίζουμε τα προβλήματα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν είναι εφικτή η ικανοποίηση τους στην παρούσα φάση ».
Ας ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ όμως τώρα οι εκπρόσωποι της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης στον Ελληνικό Λαό και κυρίως στους πολίτες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και έχουν υποστεί της συνέπειες των πυρκαγιών όλα αυτά τα χρόνια τελικά πως επιβαρύνονται τα δημοσιονομικά της χώρας ;
-
Από τις λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα ξοδεύονταν για την πρόληψη, τις προσλήψεις πυροσβεστών, τον εξοπλισμό ή τα 5 δις ευρώ που κοστολογούνται οι ζημίες μόνο της φετινής περιόδου;
-
Οι δεκάδες ανθρώπινες απώλειες που ήρθαν ως αποτέλεσμα αυτής της οικονομίας ισοσταθμίζονται από κάποιο οικονομικό όφελος ;
-
Αξιολογούσαν ως προτεραιότητα για το καλό του Ελληνικού Λαού, ότι αντί να καλύψουν τα 4.000 κενά του Π.Σ. έπρεπε να κάνουν χιλιάδες προσλήψεις η μία κυβέρνηση συνοροφυλάκων (που έφθασαν μέχρι το κέντρο της Αθήνας) και ειδικών φρουρών και η άλλη αγροφυλάκων;
-
Γιατί δεν αύξαναν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου τα κονδύλια για την υπερωριακή απασχόληση των συμβασιούχων πυροσβεστών και άφηναν τις νύχτες και τις αργίες χωρίς περιπολικά τα δάση και τώρα για καθαρά προεκλογικούς λόγους δίνουν εφάπαξ επίδομα 2.500 ευρω. Που βρέθηκαν τώρα τα λεφτά;
Το έκαναν φυσικά γιατί απλά ποντάριζαν στην απλήρωτη υπερεργασία μέχρι εξουθένωσης των μονίμων πυροσβεστών. Ας αποδείξουν λοιπόν τώρα με οικονομικά ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία την ωφελιμότητα των επιλογών αυτών για τον Ελληνικό Λαό και την οικονομία της χώρας .
Αυτό όμως που καθίσταται άκρως ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και μετά από αυτήν την καταστροφή δεν βγήκαν τα απαραίτητα συμπεράσματα και δεν ανακοινώθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μην ξανασυμβούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις. Δεν μίλησαν ούτε για προσλήψεις ούτε για ουσιαστική αναδιοργάνωση του Π.Σ. αλλά ούτε δόθηκε περιθώριο για έναρξη διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων φορέων προκειμένου να ξεκινήσει η επιβεβλημένη πλέον σύσταση του Ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης.
.
Η Ε.Α.Κ.Π. που δυστυχώς για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις με τον χειρότερο τρόπο, εκτιμώντας την μέχρι τώρα στάση των κυβερνήσεων αλλά και τις έωλες προεκλογικές δηλώσεις των εκπροσώπων τους μετά και τις τελευταίες μεγάλες καταστροφές εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές η ίδια πολιτική στον τομέα αυτόν και θα υπάρξουν ακόμη χειρότερες συνέπειες για τον Ελληνικό Λαό.
.
Για τον λόγο αυτόν επαναλαμβάνει το ΚΑΛΕΣΜΑ της προς όλους τους μαζικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς για αγωνιστικές αντιδράσεις με σκοπό να αλλάξει ριζικά η πολιτική που αφήνει πίσω της μόνο στάχτες και θύματα.
Για την Ε.Α.Κ.Π. το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Μιχαήλ Μιχαήλ