ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

του Κέκη Κώστα

Αντιπροσώπου της Ε.Υ.Π.Σ Στερεάς Ελλάδας στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κλιμάκια της Νοτίου Εύβοιας είναι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης υγιεινής και ασφάλειας. Τα κλιμάκια αυτά είναι της Καρύστου, του Αλιβερίου, της Κύμης και της Σκύρου.

Χωρίς να έχουν γίνει συγκεκριμένες μελέτες ποιες ανάγκες καλούνται να καλύψουν, χωρίς να έχουν χαρτογραφηθεί οι περιοχές που επιλέχτηκαν για να λειτουργήσουν αυτά τα κλιμάκια και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστών.

Πως μπορεί να αποδώσει ο πυροσβέστης όταν οι χώροι διαμονής αντί να είναι ανθρώπινοι θυμίζουν τρώγλες που παραχωρήθηκαν από το δασαρχείο (Π.Κ. Κύμης) ή ενοικιάστηκαν από τους δημάρχους και την υπηρεσία;(Π.Κ. Αλιβερίου, Καρύστου, Σκύρου).

 

 

Οι ελλείψεις πολλές. Χωρίς κεντρική θέρμανση. Σε περιπτώσεις διακοπής του ηλεκτρικού, οι υπάλληλοι τρέχουν να ανάψουν σόμπες για να ζεσταθούν. Χωρίς τουαλέτες της προκοπής που τα υδραυλικά τους είναι χαλασμένα και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη. Με τοίχους διαβρωμένους που στάζουν, με παράθυρα που μπάζουν αέρα, με πατώματα σάπια..

Οι πυροσβέστες θυμίζουν φυλακισμένους παρά υπαλλήλους. Τις περισσότερες φορές αναγκάζονται με προσωπική εργασία βάζοντας χρήματα από την τσέπη τους, να κάνουν τους χτίστες, τους υδραυλικούς, τους μαρμαράδες, τους μαραγκούς, τις καθαρίστριες για να συντηρήσουν αυτά τα κτίρια. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αρνούνται να δώσουν λύσεις. Δεν θέλουν, δεν είναι στις προτεραιότητες τους τα προβλήματα αυτά, αφού αυτές κυβερνούν εδώ και 25 χρόνια τον τόπο.

Γιατί λοιπόν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα; Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες Π.Α.Σ.Κ.Π. - Δ.Α.ΚΥ.Π.Σ. που εναλλάσσονται αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, βοήθησαν και βοηθούν με την στάση τους αυτή την κατάντια που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα όταν μένουν άπραγοι και δεν αντιδρούν για να δοθεί λύση.

Υπάρχουν όμως και φωνές, όπως η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών που οι προτάσεις και οι θέσεις της είναι ξεκάθαρες, υπερασπίζονται και αγωνίζονται για τα συμφέροντα των πυροσβεστών, με αγωνιστές μπροστάρηδες σε κάθε διεκδίκηση, σταθερή πηγή ενημέρωσης και κινητοποιήσεων, χωρίς μισόλογα.

Δώστε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που χρόνια σας κοροϊδεύουν, ρουσφετολογούν, υπόσχονται χωρίς να αγγίζουν τα προβλήματα και τις αιτίες τους. Πείτε ένα καθαρό όχι σε αυτούς που απουσιάζουν από όλους τους αγώνες.