Νέα Από την ΕΜΑΚ

Aλλο ένα καλοκαίρι έφτασε και τα προβλήματα που μαστίζουν την Πυροσβεστική μένουν άλυτα.
Προβλήματα που υπάρχουν από το ‘98 και ακόμα δεν έχουν λυθεί, όπως η έλλειψη προσωπικού. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να υπολογίζουν στην ψυχή του Πυροσβέστη και να παρακαλάμε όλοι μαζί να είμαστε τυχεροί για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.
Κάθε καλοκαίρι η 1η ΕΜΑΚ μοιράζετε σε δύο υπηρεσίες γιατί λόγω καλοκαιρινής σεζόν ανοίγει το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα δασών. Έτσι και φέτος για δύο υπηρεσίες οι συνάδελφοι θα πρέπει να μοιραστούν με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της υπηρεσίας.
Ήδη το χειμώνα η υπηρεσία λειτουργεί με έλλειψη προσωπικού φανταστείτε τι γίνετε το καλοκαίρι.
Η ΕΜΑΚ είναι μια υπηρεσία με πολλές ειδικότητες και πολλά αντικείμενα και με μεγάλο φάσμα δράσης. Δεν γίνετε στην υπηρεσία να υπάρχουν αυτοκίνητα γύρω στα τριάντα και οι οδηγοί να είναι μόνο οχτώ σε κάθε βάρδια . Όπως δεν γίνετε ένας Πυροσβέστης να απασχολείτε ταυτόχρονα σε δύο ή τρία διαφορετικά συμβάντα π.χ υπάρχουν συνάδελφοι ορειβάτες, δύτες, χημικά, σπηλαιολόγοι που έχει τύχη να φεύγουν από το ένα συμβάν και να πηγαίνουν στο άλλο. Οι δύτες για παράδειγμα δεν μπορούν μετά από μια κατάδυση να πάνε σε μια φωτιά. Άλλο πρόβλημα για τους δύτες είναι η συντήρηση η οποία μένει απλήρωτη από τότε που ιδρύθηκε αυτή η ομάδα. Επιτέλους φέτος φτιάχτηκε ένα γυμναστήριο και μπήκε κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης. Σ’ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι σκοπιές.
Με τις σκοπιές αυτές από τα 15 άτομα βάρδια τα 9 θα πρέπει όλο το 24ωρο να μένουν ξάγρυπνα και να επιβαρύνονται και με την υπηρεσία τους. Δηλαδή αν τύχει κάτι θα πρέπει να πάνε στο συμβάν άυπνοι. Για την ΕΜΑΚ μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις αντί να δώσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες πιστώσεις για τον εξοπλισμό αναζητούσαν λύσεις μέσα από την εξεύρεση χορηγών για τον αρτιότερο εξοπλισμό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΜΑΚ είναι ότι δεν χωρίζονται ειδικότητες και αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει όχι μόνο στην ΕΜΑΚ αλλά και σε όλη την Πυροσβεστική.
Β.Β.