ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Μια παγκόσμια κοινωνική πληγή, Αίτια  -  Συνέπειες

                                                                                     του  Στεφόπουλου Χρήστου

Κοινωνικού Λειτουργού - Σύμβουλου

 

 

Αλκοολισμός. Μια λέξη πολυειπωμένη, ένα φαινόμενο που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας με στόχο την καταπολέμηση του και την όσο το δυνατό μείωση της εξάπλωσης του. Θα γίνει μια προσπάθεια να μελετήσουμε το οξύ πρόβλημα του αλκοολισμού, να ερευνήσουμε όσο γίνεται τις πτυχές αυτού του ολέθριου παγκόσμιου φαινομένου που μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους έχοντας δυσμενέστατες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Όμως, ποιος είναι ο ορισμός του αλκοολισμού; Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σαν αλκοολισμός ορίζεται ‘’η κατάσταση όπου το άτομο χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και του οποίου η εξάρτηση από αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε διακρίνονται έντονα σημεία βλάβης της υγείας του - σωματικά και ψυχικά - διαταραχές στην επικοινωνία του με τους συνανθρώπους του, όπως και βλάβες στο κοινωνικό και οικονομικό του περιβάλλον, ή πρόδρομα σημεία μιας τέτοιας εξέλιξης‘’.

Αλκοολικός είναι κάποιος, που επί μακρό χρονικό διάστημα καταναλίσκει ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε του είναι σχεδόν αδύνατο να παραιτηθεί από αυτές ή κάποιος που συχνά χάνει τον έλεγχο σχετικά με τις ποσότητες που πίνει, με αποτέλεσμα τη συχνή κατάσταση μέθης.

Αλκοολικός είναι επίσης κάποιος, που σε ορισμένα χρονικά διαστήματα, ή κάτω από ορισμένες καταστάσεις καταναλίσκει ασυνήθιστες γι αυτόν ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, χωρίς να μπορεί να σταματήσει, πριν νιώσει την ιδιαίτερη αυτή δράση του οινοπνεύματος στον ψυχικό του κόσμο.

 αλκοολισμός είναι ΑΣΘΕΝΕΙΑ και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο αλκοολικός που ζητάει βοήθεια χρειάζεται ΘΕΡΑΠΕΙΑ όπως ισχύει για κάθε εξαρτημένο ασθενή είτε οινόπνευμα πίνει, είτε χάπια παίρνει, είτε ναρκωτικά χρησιμοποιεί. Αποτελεί τη τρίτη αιτία θανάτου μετά τη στεφανιαία και το καρκίνο και συντομεύει τη διάρκεια ζωής κατά 12 χρόνια, περίπου. Στις ΗΠΑ οι εξαρτημένοι από το οινόπνευμα ασθενείς ανέρχονται στο 7,3% των ανδρών (4,4 εκατ.) και 1,3% των γυναικών (0,8 εκατ.) του γενικού πληθυσμού άνω των 20 χρόνων eller - Efron). Στη Γερμανία οι στατιστικές αναφέρονται σε 2,8 εκατ. αλκοολικών ασθενών που χρειάζονται θεραπεία, με τα νούμερα να παρουσιάζουν ραγδαία αυξητική τάση.

 

ΑΙΤΙΑ  του  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 

Ο HORTON ασχολήθηκε να βρει μια εξήγηση για την ανάγκη κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών σε διάφορους πολιτισμούς. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κοινό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς αυτής ήταν η προσπάθεια για μείωση του συναισθηματικού άγχους. Η πρωτογενής δράση του οινοπνεύματος σε όλες τις κουλτούρες είναι η μείωση του άγχους. Σήμερα, ιδιαίτερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο παγκόσμιου ψυχοκοινωνικού άγχους. Με τον όρο αυτό εννοούμε την παρουσία έντονης αβεβαιότητας, κατάθλιψης, αναταραχής, προσωπικών συγκρούσεων, αναρχίας, τρομοκρατίας, βίας και εγκληματικότητας.

Νομίζει κανείς ότι τα πάντα γύρω του κλονίζονται, όλα καταρρέουν. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι στην εποχή μας οι άνθρωποι αναζητούν ένα νέο σύστημα αξιών για να στηρίξουν νέους τρόπους ζωής που να αντιστοιχούν στις επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις και προόδους του αιώνα μας.

Αλλά, τί βλέπουμε στο κόσμο γύρω μας σήμερα; Μαζική συσσώρευση των ατόμων στις πόλεις, συνωστισμός, άγχος, στρες, μοναξιά, απομόνωση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν να απαλύνουν το πόνο τους με τη προσφυγή στο αλκοόλ.

Μια βασική αιτία αποτελούν οι ψυχολογικά τρωτοί (αλκοολικές προσωπικότητες), οι οποίοι τείνουν να είναι συναισθηματικά ανώριμοι, να περιμένουν πολλά από τον κόσμο, να απαιτούν πολλή εκτίμηση, αντιδρούν στην αποτυχία με έντονα συναισθήματα (ότι έχουν πληγωθεί), έχουν μειωμένη αντοχή στην απογοήτευση, νιώθουν ανεπαρκείς και αβέβαιοι στην ικανότητα τους να παίζουν το ρόλο του άνδρα ή της γυναίκας, αντίστοιχα.

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που είναι συγκρατημένοι στην κοινωνική τους ζωή, δεν έχουν άνεση στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, όταν πίνουν ξεθαρρεύουν κοινωνικά, μπορούν να μιλάνε ελεύθερα, να λένε τη γνώμη τους και να αισθάνονται πιο άνετα με τους άλλους.

Η χρησιμοποίηση του αλκοόλ για πολλούς ανθρώπους λειτουργεί σαν ηρεμιστικό φάρμακο. Συνήθως, οποιαδήποτε ουσία μας φέρνει χαλάρωση, μείωση της έντασης του άγχους, επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε καλά εκείνη τη στιγμή, θέλουμε να τη ξαναπάρουμε. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν μεγάλη ανησυχία, που δεν είναι καλά προσαρμοσμένοι στους κανόνες της κοινωνίας. Και αυτοί επίσης, πίνουν, ενώ διακρίνονται και για κάποια αντικοινωνικότητα. Υπάρχουν οι άνθρωποι που αρχίζουν να πίνουν εξαιτίας της δουλειάς τους, όπως οι μπάρμαν για παράδειγμα.

Μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τη σημερινή εξάπλωση του αλκοόλ έχουν οι βιομηχανίες παραγωγής αλκοόλ, διότι μέσω της διαφήμισης του προϊόντος τους διδάσκουν εκατομμύρια ανθρώπους να συσχετίζουν την υγεία, τη καλή διάθεση και τη επιτυχία στη ζωή με τη λήψη ποτών! Κάθε βράδυ βομβαρδιζόμαστε από την τηλεόραση με διαφημίσεις για ποτά. Οι περισσότερες πλασάρουν μαζί με το ποτό την αντίληψη μιας άλλης ζωής. Αναφέρονται στις προσωρινές ικανοποιήσεις, ενώ αποκρύπτουν τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν με τη κατανάλωση του αλκοόλ. ‘’πιείτε τη τάδε μπύρα’’ λέει η διαφήμιση και την ίδια στιγμή καλλίγραμμες κοπέλες ‘’όλο υποσχέσεις’’ φιγουράρουν στην οθόνη. Εκείνη τη στιγμή δεν μαθαίνουμε για την αξία του προϊόντος  που διαφημίζεται, αλλά για το τι θα κατακτήσει όποιος το καταναλώσει.

Άλλη βασική αιτία αποτελεί η προβληματική οικογένεια. Όταν ένα παιδί μεγαλώσει μέσα σε μια οικογένεια όπου το αλκοόλ κατέχει εξέχουσα θέση, ο πατέρας είναι συστηματικός μέθυσος και δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο όπως οικογένεια, ανατροφή παιδιών, σύζυγο τότε ποια θα είναι η φυσική κατάληξη του παιδιού; όταν έχει ένα τόσο ζωντανό αρνητικό παράδειγμα μέσα στο σπίτι του ποια θα είναι η αντίδραση του; Όταν αντιμετωπίζει αυτή τη πικρή εμπειρία πως θα νιώσει, πως θα αισθανθεί; είναι πάρα πολύ πιθανό να καταλήξει να μιμηθεί το πατέρα του, ή και ίσως, τη μητέρα του. Και αν συμβαίνει αυτό (να πίνει και η μητέρα του), τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Άνετα λοιπόν, διαπιστώνει κανείς ότι η οικογένεια με κλονισμένα θεμέλια και συστηματική αλκοολική συμπεριφορά αποτελεί βασικό παράγοντα εκτροπής και εθισμού του παιδιού στο ποτό. Ίσως τελικά, οι γονείς είναι ο πιο σπουδαίος συντελεστής για το ποια στάση θα κρατήσουν τα παιδιά τους απέναντι στο αλκοόλ!

Άλλη αιτία αποτελεί η κληρονομικότητα. Οι απόψεις διίστανται. Η κληρονομικότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια. Παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του αλκοολισμού; γιατί μερικές εθνικές ομάδες πληθυσμού παρουσιάζουν έντονες τάσεις για αλκοολισμό; σίγουρα οι  ψυχολογικοί λόγοι είναι δεδομένοι. Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι ο αλκοολισμός είναι ίσως, μια μεταβολική ασθένεια, με ισχυρά συμπτώματα κληρονομικών προδιαθέσεων. Υποστηρίζεται, ότι υπάρχει κάποια σχέση, μια προδιάθεση στα γονίδια για αλκοολισμό!! Όμως υπάρχει αμφιβολία για το αν θα κατορθώσουν ποτέ, οι ερευνητές να αποφανθούν για τον απόλυτο ρόλο που παίζει η κληρονομική προδιάθεση. Η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από το τι είδους ζωή κάνει ο καθένας. Ορισμένες εθνικές ομάδες έχουν συλλογικές τάσεις προς το ποτό. Για παράδειγμα, οι Ιρλανδοί που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες όπου το ποτό ήταν απαγορευμένο και έπιναν έξω από το σπίτι κρυφά, έχουν συχνότητα αλκοολισμού εφτά φορές μεγαλύτερη από τους Ιταλούς, που από παιδιά πίνουν ένα ποτηράκι στο οικογενειακό τραπέζι. Από άλλες ερευνητικές μελέτες εξάγεται ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Γαλλίας, της Βόρειας Αμερικής, Ιρλανδοί, Σουηδοί, Ελβετοί, Πολωνοί και Ρώσοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό αλκοολισμού! Σε αντίθεση προς τους Ιταλούς, Κινέζους, Πορτογάλους, Ορθόδοξους Ισραηλινούς. Έτσι η κληρονομικότητα ίσως είναι ίσως ένα σοβαρό αίτιο, που όμως δεν έχει εξακριβωθεί απόλυτα. Καλό θα ήταν πάντως, να μην το αγνοούμε, αλλά να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν υποψίες για την ύπαρξη του, θα πρέπει να το προσέχουμε.

Άλλη αιτία αλκοολισμού αποτελούν τα αντικοινωνικά άτομα, τα οποία έχουν δυσκολίες προσαρμογής, δυσκολίες ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον. Άτομα που δεν μπορούν να συνηθίσουν και να ταυτιστούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Και όταν συμβαίνει αυτό, τότε το άτομο είναι πολύ πιθανό να στραφεί στο ποτό για κάποια ανακούφιση, για μια διέξοδο στο πρόβλημα του, όπως θα νομίζει.

Άλλος βασικός λόγος - που είναι δημιούργημα της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας και που έχει σχέση με τον προηγούμενο - είναι η ΜΟΝΑΞΙΑ. Είναι, πραγματικά πολύ λεπτό και προσωπικό θέμα, που όμως έχει τόση μεγάλη σημασία. Η μοναξιά, η απομόνωση, το κλείσιμο στον εαυτό μας, η εσωστρέφεια, η αποκοπή από τον κόσμο δεν είναι λόγος να οδηγήσει το άτομο να αναζητήσει συντροφιά στο αλκοόλ;

Επίσης, αποτέλεσμα αλκοολικής συμπεριφοράς αποτελεί και η επαγγελματική αποτυχία, τα προβλήματα στο χώρο εργασίας, η έλλειψη σταθερής δουλείας. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αγανάκτηση και την εξάρτηση από το ποτό.

 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  του  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 

Για τις επιπτώσεις του έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Εκείνο όμως, που είναι σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο με ολέθριες και ανυπολόγιστες  ψυχοσυναισθηματικές,  οικογενειακές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Η χρήση του αλκοόλ χαρακτηρίζεται κακό χειρότερο από τη χρήση ηρωίνης, βαρβιτουρικών και μαριχουάνας και συνδέεται με τους περισσότερους θανάτους  από ατυχήματα, με το 50% των φόνων, το 40% των επιθέσεων, το 35% των βιασμών, το 35% των αυτοκτονιών, ενώ όπως αναφέρουν εξακριβωμένα στοιχεία του 1977, στις ΗΠΑ στοιχίζει κατά έτος 25.000.000.000 $ για θεραπεία, απώλειες στην οικονομία-βιομηχανία και από θανάτους!!

Το αλκοόλ συγκεντρώνεται στο αίμα και προκαλεί ανάλογη αντίδραση στο άτομο, γιατί η αντίδραση εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που θα συγκεντρωθεί στο αίμα. Το οινόπνευμα απορροφάται, κατά ένα σημαντικό μέρος, από τον βλεννογόνο του στομάχου, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από τον εντερικό σωλήνα. Η ταχύτητα απορρόφησης του οινοπνεύματος αυξάνεται όταν το στομάχι είναι άδειο και όταν συνυπάρχει διοξείδιο του άνθρακα. Για τους παραπάνω λόγους η λήψη οινοπνεύματος με στομάχι άδειο οδηγεί γρήγορα στη μέθη, παρά η λήψη με γεμάτο στομάχι, ιδιαίτερα με λιπαρές ουσίες που επιβραδύνουν πολύ την απορρόφηση.   

Ας περάσουμε όμως να αναλύσουμε τις σωματικές επιπτώσεις - βλάβες που προκαλεί ο αλκοολισμός στον ανθρώπινο οργανισμό.

1. ΣΥΚΩΤΙ - ΝΕΦΡΑ. Έχει διαπιστωθεί ότι η πρώτη φάση της οξείδωσης του σώματος από το αλκοόλ γίνεται στο συκώτι με τη βοήθεια των ενζύμων του. Το πολύ ποτό αναγκάζει το όργανο αυτό να γίνει λιπαρό, αποκτώντας ένα κίτρινο χρώμα. Πολύ συχνά η κατάσταση αυτή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της κίρρωσης του ήπατος, μιας χρόνιας αλκοολικής ηπατοπάθειας. Η ασθένεια αυτή αναπτύσσεται στους αλκοολικούς, οκτώ φορές συχνότερα από ότι σε άλλα μη αλκοολικά άτομα!! Επιστημονικά πειράματα απέδειξαν ότι στην περίπτωση αυτή η ανεκτικότητα ενός ατόμου στο αλκοόλ μειώνεται, σε αναλογία με την ποσότητα που έπινε προηγουμένως. Επίσης, μειώνεται και ο χρόνος αντίδρασης στο αλκοόλ. Ακόμη, σε μια τέτοια περίπτωση, οι διάφορες παθήσεις των νεφρών είναι στενά συνδεδεμένες με την προοδευτική αυτή κατάσταση του συκωτιού.

2. ΚΑΡΔΙΑ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι διάφοροι ερευνητές που μελέτησαν πάρα πολλές  περιπτώσεις θανάτων που οφείλονταν σε οξείες τέτοιες καταστάσεις αλκοολισμού, μας πληροφορούν ότι κυριότερη αιτία θανάτου υπήρξε η κακή λειτουργία του κυκλοφορικού, που οφειλόταν φυσικά, στην επίδραση του αλκοόλ, που περιπλέκει τις μεγάλες φλέβες του όλου συστήματος. Και αυτές τελικά, γίνονται τόσο άτονες, ώστε η πίεση του αίματος πέφτει σταθερά και προοδευτικά και στο τέλος αυτή δεν είναι καθόλου αρκετή για να μπορέσει να εξασφαλίσει στο  άτομο τη ζωή του.

3. ΑΙΜΑ. Εκτός από τα δυσάρεστα αποτελέσματα του αλκοόλ στους αδένες και στα άλλα όργανα, τα οποία σε τελική ανάλυση έχουν σχέση με τη χημική σύνθεση του αίματος, έχει αποδειχτεί ότι αυτό καταστρέφει και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

4. ΣΤΟΜΑ - ΛΑΡΥΓΓΑΣ-ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ-ΣΤΟΜΑΧΙ. Το ανόθευτο ουίσκι (δηλ. αυτό που πίνουν πολλοί χωρίς νερό ή σόδα), περιέχει 40-50% αλκοόλ και ερεθίζει τρομερά τους ιστούς. Μπορεί να δημιουργήσει χρόνια γαστρίτιδα και μόνιμη βρογχίτιδα. Σε λογικές ποσότητες το αλκοόλ γενικά, διεγείρει την έκκριση γαστρικών υγρών και βοηθά τις συστολές του στομάχου, δημιουργώντας έτσι, το αίσθημα της πείνας. Σε μεγάλες όμως, ποσότητες σταματά κάθε δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος. Το πολύ αλκοόλ μπορεί να επιφέρει επίσης, σπασμό του πυλωρού, οπότε η νευρώδη αυτή βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και των μικρών σφιγκτήρων κλείνει, προκαλώντας έτσι, στο άτομο ναυτία και εμετό.

5. ΟΞΕΙΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ. Από τις 4 περιπτώσεις παγκρεατίτιδας οι τρεις είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης με οινόπνευμα. Κυκλοφοριακή ανεπάρκεια, ειλεός και κύστες του παγκρέατος αποτελούν άμεση συνέπεια. Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια ιδιαίτερα βαριά παθολογική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

6. ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ. Κυρίως, έχουμε συμπτώματα  από τη περιφέρεια και ιδιαίτερα στα πόδια. Παρουσιάζονται άλγη στη γάμπα του ποδιού (συχνό αίτιο λανθασμένης διάγνωσης κυκλοφοριακών  διαταραχών), αίσθημα βαδίσματος πάνω σε βαμβάκι και μυϊκοί σπασμοί των μυών της κνήμης.

7. ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Κ.Ν.Σ.). Η σπουδαιότερη  φαρμακολογική ενέργεια οινοπνεύματος είναι στο Κ.Ν.Σ., όπου ορισμένες περιοχές τις διεγείρει ενώ, ταυτόχρονα άλλες τις καταστέλλει. Σαν πρώτη ενέργεια, είναι η καταστολή των κέντρων του φλοιού που εποπτεύουν και αναστέλλουν τα κατώτερα κέντρα. Έτσι, απελευθερώνονται τα κατώτερα κέντρα και η εικόνα είναι σαν «διέγερση», ενώ πρόκειται περί παραλύσεως κέντρων και φλοιού. Επιπλέον, μεγάλες δόσεις προ-καλούν διαταραχές στη συνείδηση και κάνουν το άτομο ανίκανο για κάθε πνευματική εργασία, ενώ η βαριά μέθη προκαλεί το θάνατο με παράλυση του κέντρου της αναπνοής. Επίσης, το οινόπνευμα ελαττώνει τη θερμοκρασία του σώματος, επειδή με τη διεύρυνση των αγγείων του δέρματος που προκαλεί, έχουμε απώλεια θερμότητας.

Άλλες σωματικές συνέπειες του χρόνιου αλκοολισμού είναι.

          Α)   Τρομώδες παραλήρημα

          Β)   Παράφρονη ζήλια

          Γ)   Αλκοολική παράνοια

          Δ)   Αλκοολική εγκεφαλοπάθεια

          Ε)   Αλκοολική άνοια

          Ζ)   Επιληπτικά επεισόδια

        ΣΤ)   Ατροφία παρεγκεφαλίδας.

Μετά από όσα αναφέραμε, γίνεται φανερό το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το αλκοόλ με την αλόγιστη και καταχρηστική χρήση του. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Κι όμως, παρ όλα αυτά, υπάρχει άγνοια σε πολλούς ανθρώπους για τις οργανικές επιπτώσεις του ποτού. Και μαζί με την άγνοια συνυπάρχει και η αδιαφορία.

Όμως, η κατάχρηση του αλκοόλ δεν έχει συνέπειες μόνο στην υγεία των ανθρώπων. Έχει και σε άλλους τομείς. Ένας από αυτούς είναι η ίδια η  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Με δεδομένο, ότι πίνουν συστηματικά ο ένας ή και οι δύο γονείς τότε ποια θα είναι η κατάληξη της οικογένειας; Πως θα αντιδράσουν τα παιδιά; Τα θεμέλια της οικογένειας θα αρχίσουν να τρίζουν, προβλήματα συνεχώς θα αναδύονται, οι γονείς θα πάψουν να ενδιαφέρονται για τα την τύχη των παιδιών τους ή και να ενδιαφέρονται δεν θα μπορούν να τα βοηθήσουν στη κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται, τα παιδιά θα αγανακτούν και τότε τα αποτελέσματα δε θα είναι και τόσο ευνοϊκά για την επιβίωση της οικογένειας.

Οι καταβολές στους επιγόνους και κυρίως, το παραστράτημα και η εγκληματικότητα  των παιδιών οφείλονται στη διαλυμένη οικογένεια, στους διαπληκτισμούς που συχνά καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις, στην ανυποληψία για το κύρος του πατέρα, στις συμπλεγματικές καταστάσεις που δημιουργούνται από αυτό, στην ανυπαρξία κάθε παιδαγωγικής φροντίδας στα δύσκολα πρώτα χρόνια, όταν διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού. Το οινόπνευμα δεν παύει να χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους μεγαλύτερους «προμηθευτές»  των φυλακών, από τους ίδιους τους αλκοολικούς και τα παιδιά τους. Σύμφωνα με στατιστικές πολλών καθηγητών της εγκληματολογίας, οι νεαροί εγκληματίες είναι συνήθως παιδιά αλκοολικών, ενώ στη Γαλλία έχει διαπιστωθεί ότι όλοι σχεδόν, οι μεγάλοι εγκληματίες είχαν πατέρα αλκοολικό. Η ίδια κληρονομιά υπάρχει και στη χώρα μας από τους τυπικούς «μεθύστακες» των παλιών καιρών. Οι νεαροί εγκληματίες στην Ελλάδα, αλλά και τα κορίτσια του πεζοδρομίου προέρχονται συνήθως, από τέτοιες οικογένειες.

Μια πραγματικά τραγική κατάσταση. Είναι οδυνηρό γι αυτά τα παιδιά να καταλήγουν σε κάτι, να κάνουν κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται τα ίδια, δεν το επιθυμούν, δεν το επιδιώκουν. Αργότερα, ΄΄λεκιάζουν΄΄ το όνομα τους, γίνονται δακτυλοδεικτούμενα για όλη τους τη ζωή, ζουν κυριολεκτικά,  δυστυχισμένα. Βέβαια, δεν πρέπει να είμαστε πάντα απόλυτοι, γιατί πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά, αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια οικογένεια που έχει διαβρωθεί από τον αλκοολισμό τα παιδιά τους να έχουν θετικές προοπτικές εξέλιξης μέσα στη κοινωνία. Το περιβάλλον και οι συνθήκες της ζωής είναι αυτά που δημιουργούν την ίδια τη ζωή.

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

 

 Είναι συχνό φαινόμενο η κακοποίηση γυναικών από τους αλκοολικούς, που ήδη έχουν χάσει τον έλεγχο τους από το πολύ αλκοόλ και για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Αρκετοί Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η επίδραση του αλκοόλ ήταν έντονη στο 31% αυτών των περιπτώσεων. Επίσης, έχει σχεδόν, αποδειχτεί ότι το 1\3 των κατηγορούμενων για σεξουαλικές επιθέσεις έχει κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών τη στιγμή της επίθεσης.

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. Μια ζοφερή πραγματικότητα αιματοχυσίας στη πατρίδα μας όπου θρηνούμε χιλιάδες νεκρούς. Το αλκοόλ και εδώ κατέχει εξέχουσα θέση! Άραγε, πόσο συχνή μας είναι η εικόνα οδηγών με το αλκοτέστ, έχοντας προκαλέσει θανατηφόρα δυστυχήματα βρισκόμενοι σε κατάσταση μέθης; Και βέβαια, είναι λογικό. Όταν έχεις πιει πολύ και δεν ελέγχεις τον εαυτό σου, πως θα ελέγξεις το αυτοκίνητο σου;

Στη συνέχεια, έχουμε τις προεκτάσεις του φαινομένου. Προεκτάσεις καταρχήν, που έχουν τη μορφή κοινωνικών  συνεπειών  για  το άτομο, Κοινωνική Απόρριψη - Εξαναγκασμός που είναι και αυτές εξίσου σημαντικές. Και τέλος, οι συνέπειες αγγίζουν την κοινωνία, το κράτος γενικότερα. Εκατομμύρια εργατοώρες χάνονται καθημερινά στη παραγωγική διαδικασία εξαιτίας του αλκοολισμού. Πως είναι δυνατόν, να ευημερήσει μια κοινωνία όταν έχει στους κόλπους της άτομα που έχουν αυτό-σκοπό στη ζωή τους το ποτό; Είναι, όντως ένα πολύ δύσκολο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει  η κάθε κοινωνία.

                                                   

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

 

Αφού λοιπόν, μελετήσαμε και αναλύσαμε-όσο αυτό ήταν εφικτό τα αίτια και τις συνέπειες του αλκοολισμού, το γενικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι έχει εξελεγχτεί πλέον, σ αυτό τον αιώνα που ζούμε, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, σε μια φοβερή κοινωνική πληγή, σε μια παγκόσμια μάστιγα για τους ανθρώπους. Έχει πάρει πλέον, τρομακτικές διαστάσεις. Και το οξύμωρο σχήμα είναι, ότι ενώ υπάρχει ένα τόσο οξύ πρόβλημα, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επίλυσης του. Η μάλλον, για να ακριβολογήσουμε, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να υπάρξει ριζική και βαθιά καταπολέμηση και επίλυση του προβλήματος!! Όχι βέβαια, ότι δεν υπάρχει η βούληση και η διάθεση αλλά, γιατί απλούστατα το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται!! Είναι οι συνθήκες της ίδιας της ζωής που το δημιουργούν. Συνεχώς στη ζωή των ανθρώπων θα κυριαρχούν πάρα πολλά προβλήματα κάθε είδους, που αυτά όλα μαζί θα είναι η αιτία της ύπαρξης του αλκοολισμού. Όλα αυτά θα γεννούν τον αλκοολισμό. Όσο θα υπάρχει ο άνθρωπος και η προσπάθεια του για κατάκτηση της ζωής, τόσο θα αναβιώνει ο αλκοολισμός. Είναι τέτοια η υφή του προβλήματος που ο άνθρωπος δεν θα αποφεύγει το ποτό, αλλά θα στρέφεται σε αυτό! Είναι σχεδόν, αδύνατο ο άνθρωπος να αποκοπεί εντελώς από τη προσωρινή ευχαρίστηση του αλκοόλ.

Έτσι, με δεδομένα όλα αυτά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος πρέπει να ενημερωθεί και να πληροφορηθεί για όλες τις πτυχές τους αλκοόλ, για όλα τα θετικά και αρνητικά του στοιχεία. Θα πρέπει να μελετήσει όλα αυτά, να γνωρίσει τον εαυτό του και στη συνέχεια η απόφαση για το ΠΟΙΑ  στάση θα κρατήσει απέναντι στο αλκοόλ θα είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥ!!!      

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. G. GOLEMAN, G.N.BUTCHER, R.C. CARSON, ABNORMAL PSYCHOLOGY AND MODERN LIFE (6 έκδοση)

2. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»