ΣΚΕΨΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΤΩΝ  540 ΝΕΩΝ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

                                                                                                          της Αρχ/στριας  Βαρβάρας  Σαρδέλη

 Υποψήφιας για το Συμβούλιο Μεταθέσεων

                                                                                       Πυροσβεστών - Υπαξ/κων-Πυρ/μων

 

«Ανόητες είναι οι γυναίκες που διεκδίκησαν ισότητα για την πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Με το παλιό σύστημα θα έμπαιναν 54, ενώ τώρα θα τα καταφέρουν πολύ λιγότερες.»

Αυτά τα άκουσα από υποψήφιο για τον φετινό διαγωνισμό. Φαινομενικά έχει δίκιο, αλλά και ως γυναίκα και ως Πυροσβέστρια πραγματικά έχω άλλη άποψη. Και όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά συνολικά για τον διαγωνισμό. Και ξεκινώ:

Είμαι υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και συμφωνώ με την κατάργηση της ποσόστωσης στους διαγωνισμούς. Διαφωνώ όμως με τα ισχύοντα σε αυτόν το διαγωνισμό κριτήρια πρόσληψης.

Οι ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή συνολικά είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όλων. Καθορίζονται όμως, όχι από το πρωινό ξύπνημα όποιου θέτει τα όρια και τα κριτήρια, αλλά από τις αντικειμενικές δυνατότητες των ανθρώπων.

Είναι αντικειμενικό και φυσικό ότι η γυναικεία σωματική διάπλαση διαφέρει από αυτή των ανδρών. Άρα και οι αντίστοιχες επιδόσεις τους σε αθλητικές δοκιμασίες είναι διαφορετικές. Σε αυτόν το διαγωνισμό δεν υπήρξε διαφοροποίηση, άρα οι ίσες ευκαιρίες όχι μόνο δεν δόθηκαν, μα εδώ πάρθηκαν πίσω ακόμα και τα αυτονόητα !!!  

Και δεν θα μιλήσω για αυτά καθαυτά τα όρια αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Υποψήφιοι:17.000 περίπου. Επιτυχόντες: 5.000 περίπου.

Τα αθλήματα ήταν κατά κοινή παραδοχή υπερβολικά για μια θέση στην πυροσβεστική. Και το γελοίο του πράγματος είναι, ότι τα αυστηρά αυτά κριτήρια ισχύουν μέχρι την είσοδο κάποιου στη σχολή δόκιμων πυροσβεστών. Μέχρι να «τρουπώσω» που λέει και η ατάκα του Ελληνικού Κινηματογράφου. Μετά;;; Μετά το χάος. Μετά, δεν πειράζει αν πάρεις εκατό κιλά και δεν μπορείς να κουνηθείς. Είσαι Πυροσβέστης πια και επειδή ήδη φοράς τη στολή είσαι ικανός για το επάγγελμα. Εσύ ο χοντρός ή η χοντρή με τη στολή είσαι καλός πυροσβέστης γιατί είσαι 1.70 και 1.65 αντίστοιχα ενώ αυτός ο γυμνασμένος που κόπηκε επειδή ήταν 1.69 ή 1.64, δεν θα μπορούσε ποτέ να τα καταφέρει να σβήσει τη φωτιά.

Παρόλα αυτά τα κατάφεραν 5.000 άνθρωποι. Οι θέσεις όμως είναι μόνο 540. Τι θα γίνει τώρα; Πώς θα εξαφανιστούν οι 4.500 ώστε να φταίνε αυτοί που δεν τα κατάφεραν; Γιατί τα κενά στην πυροσβεστική είναι 3.500 και η προκήρυξη είναι για 540. Αν γίνει ένα θαύμα και κοπούν με «αντικειμενικά κριτήρια» τότε αν τεθεί στους κυβερνώντες το ζήτημα προσλήψεων η απάντηση θα υπάρχει: «ακόμα κι αν προκηρύσσαμε 3.500 θέσεις μόνο 574 θα τα κατάφερναν. Τόσοι πέρασαν τις γραπτές εξετάσεις. Γιατί άραγε. Η ύλη γνωστή. Όλη η ύλη από το γυμνάσιο και το λύκειο και 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα χρόνο για να διαβαστεί και να απαντηθεί η κάθε ερώτηση. Αμόρφωτοι οι 4.500 που κόπηκαν. Κρίμα.

Εντάξει, οι 34 που περισσεύουν έχουν δυο δοκιμασίες ακόμα για να κοπούν: την περιβόητη συνέντευξη - μάλλον θα αφορά τη ενδυματολογική επιλογή των υποψηφίων το 0,8 ή το 1,2 με το οποίο θα πολλαπλασιαστεί βαθμολογία του υποψήφιου - και τις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Και καλά φέτος τα κατάφεραν. Στην επόμενη προκήρυξη, για την οποία θα έχουν χρόνια για να προπονηθούν οι υποψήφιοι και χρόνια για να διαβάσουν όλη τη σχολική ύλη, τότε τι κριτήρια θα βρεθούν για να κόβεται ο κόσμος που ζητά μια δουλειά;

Πολύ φοβάμαι ότι οι Πυροσβέστες και οι Πυροσβέστριες του μέλλοντος θα είναι τουλάχιστον ιδιοφυΐες, τουλάχιστον δυο μέτρα και θα έχουν απαραιτήτως γαλανά ή πράσινα μάτια.