SOS ΩΡΑΡΙΟ
ΤΟΤΕ 12ΩΡΟ - ΤΩΡΑ 24ΩΡΟ - ΑΥΡΙΟ ΤΙ;
του Παναγιωτόπουλου Κων/νου, Αρχιπ/στη
Δυο χρόνια πέρασαν από την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004, τη χρονιά δηλαδή που θεσμοθέτησε με νόμο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την κατάργηση του ωραρίου στα Σώματα Ασφαλείας.
Με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη που δημιούργησε η ανάληψη της Ολυμπιάδας από τη χώρα μας και προκειμένου να εξοικονομηθούν δυνάμεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης η τότε κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία να εφαρμόσει 56 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.
Τότε ήταν που η Ε.Α.Κ.Π. ήρθε να επισημάνει πως αυτός ο νόμος δε θα λειτουργούσε μόνο για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (όπως διατείνονταν κυβέρνηση και στελέχη της ΠΑΣΚ-Π και ΔΑΚΥΠΣ), αλλά θα αποτελούσε την κερκόπορτα για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στα Σ.Α.
Eδω δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την προσπάθεια πριν 5 χρόνια για εφαρμογή 12ωρης εργασίας από την τότε Φυσική Ηγεσία και ενώ ήταν σε γνώση ο σχεδιασμός αυτός στο Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. πάλι, μετά από παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π. βγήκε στη φόρα καταγγέλθηκε και έμεινε στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας!!!
Έτσι λοιπόν και εφόσον στο Π.Σ. δημιουργήθηκαν τεράστια κενά από την έλλειψη προσωπικού βρέθηκε η λύση, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν γενναίες προσλήψεις έτσι ώστε να καλυ-φθούν οι θέσεις αυτές.
Και ποια είναι η λύση αυτή;
Η λειτουργία 24ωρου σε υπηρεσίες που λειτουργούσαν με 8ωρο κάνοντας τις βάρδιες από 4 σε 3. Μειώνοντας τις βάρδιες αυξάνουν τα άτομα που διεξάγουν υπηρεσία σ’ αυτές. Εδώ όμως πρέπει να σταθούμε σε μια μικρολεπτομέρεια. Ποια είναι αυτή;
Οι υπάλληλοι που δουλεύουν 24ωρο χρειάζεται να παίρνουν τα ρεπό τους ότι κάνουν άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Παίρνοντας όμως τα ρεπό μειώνεται η δύναμη της βάρδιας. Για να υπάρξει εξοικονόμηση δυνάμεων με την εφαρμογή του 24ωρου δεν θα πρέπει οι συνάδελφοι να παίρνουν τα ρεπό τους (όπως δηλαδή και το καλοκαίρι του 2004) αποταμιεύοντας τα για το άγνωστο και αβέβαιο μέλλον.
Έτσι λοιπόν αθρόα έχει περάσει στη λογική μας ότι πρέπει να εργασθούμε περισσότερο χρόνο προκείμενου να καλύψουμε την έλλειψη δυναμικού στο Π.Σ.
· Γιατί όμως θα πρέπει οι Πυροσβεστικοί υπάλληλοι να θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους προκειμένου να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες;
· Γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο συνεχόμενο 8ωρο προκείμενου να βγει η υπη-ρεσία η στο 24ωρο χωρίς ρεπό επίσης για χάρη της Υπηρεσίας;
Μήπως θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους φυσική και πολιτική ηγεσία για τους λόγους για τους οποίους δεν «βγαίνει» η υπηρεσία και όχι οι Πυροσβέστες που με τόσα προβλήματα και θυσίες αντιμετωπίζουν καθημερινά στην εργασία τους;
Ας μη γελιόμαστε συνάδελφοι, η αλλαγή ωραρίου δεν διορθώνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Π.Σ. λόγο έλλειψης προσωπικού. Αν δεν γίνει άμεσα πρόσληψη για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, τόσο μεγαλύτερα βάρη θα επωμιζόμαστε εμείς οι Πυροσβέστες.
Άλλωστε αυτή η εμμονή για να μην καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα όχι μόνο για τις επιπτώσεις στις εργασιακές μας σχέσεις αλλά και το ρόλο που ετοιμάζουν για το Π.Σ. στο μέλλον. Ήδη πολλά κλιμάκια και υπηρεσίες εκτός του ότι υπολειτουργούν έχουν έρθει σε μια ιδιότυπη σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ξεκάθαρο επίσης είναι ότι σημαντικό μέρος των κενών οργανικών που υπάρχουν στο Π.Σ. πλέον καλύπτονται από συμβασιούχους - εποχικούς Πυροσβέστες με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη πάγιων αναγκών της υπηρεσίας αλλά και για τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Συνάδελφοι, έφτασε η ώρα για άμεση και καθολική απαίτηση με αιτήματα:
· 7ωρη, πενθήμερη, 35ωρη εργασία
· Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Π.Σ. μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.
· Άμεση κατάργηση των παράνομων επιφυλακών.